(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 564
  • 754
  •   1
Отговори
# 315
За сортове съм забелязала, че тия дето се препоръчват по разни списания, блогове и експертни мнения са все такива дето се намират трудно и все по някакви специализирани места Rolling Eyes По такива темички като тукашната е най-информативно Hug

Навън определено запролети, дори свраките почнаха да човъркат из градината. Ние тези дни ще стигнем до морковите, семенцата направо навън в лехата, но ММ си е наумил да ги покрие с найлон, да се затопля почвата Thinking Дръвчетата са се събудили, с изключение на една нова ябълка която е ни тук, ни там, по интернета я поръчах и дойде едно само стъбло, без ни един клон, сега има наченки на две-три пъпки Rolling Eyes Една самонасадила се фиданка дето се чудех дали е круша или ябълка сега пуска някакви мъхнати пъпки, ще се окаже върба 😂

Защо се копаят малини? За да излизат лесно издънките ли? При нашите има един дълъг ластар, цял метър, ММ се чуди какво да го прави.
Едното цариградско грозде май не оцеля, за неговото място си взех някакъв хибрид малинокъпина "тайбери", да видим какво ще излезе, клечките са доста дебели.

# 316
Не знам защо се копаят малините:confused:
Гледам,че съседката ги изряза и прекопа и аз да не остана по-назад я копирах:grinning:

# 317
Да са ни живи и здрави съседите! Моите са от поколението, което е много назидавано от свекърви, по-възрастни и са много деликатни със съветите. И аз много обичам да споделям опит с тях и да им давам каквото и аз садя, за да имаме база за сравнение. В замяна се сдобих с тайбери, много ми хареса на мен, да видим моите пръчки ще ги бъде ли.
Ябълките май се събуждат по-късно, има време.

# 318
  • Бургас
Да питам - имам кокоша тор, мога ли директно да го насипя в градината между оран и фрезоване. Знам, че е с високо съдържание на азот и е силен, ама няма никаква вероятност да правя шербет с него, а ми се иска да подхраня почвата и да го използвам?
Аз съм разхвърляла така тор от гълъби. Две големи пазарски торбички пръснах, но вреди не забелязах. Мисля, че като се разкопае и докато корените на растенията порастнат, тя вече се е размила и остават само плюсовете .

# 319
Здравейте, градинари Flowers Tulip Имам въпрос за бордолезовия разтвор. Слагам в скрит текст, нали темата е био.
Скрит текст:
Миналата година доматите ми боледуваха и искам тази година да ги напръскам.
Четох в нета, че е добре да се прави преди да се разболеят. Но също прочетох, че не трябва да се пръска твърде рано, защото може да спре развитието. Малко се обърках.
Вие кога пръскате?

# 320
Идеално е да се пръскат, за да се забави цъфтежа ако се налага.
Ние тоз уикенд ще пръскаме (уж), най-накрая има надежда снегът да се стопи Simple Smile Simple Smile

# 321
Здравейте, градинари Flowers Tulip Имам въпрос за бордолезовия разтвор. Слагам в скрит текст, нали темата е био.
Скрит текст:
Миналата година доматите ми боледуваха и искам тази година да ги напръскам.
Четох в нета, че е добре да се прави преди да се разболеят. Но също прочетох, че не трябва да се пръска твърде рано, защото може да спре развитието. Малко се обърках.
Вие кога пръскате?
Бордолезов р-р и сяра са разрешени в био градинките.
Сега за малините. Аз имам откакто се помня. Копане не са видяли. На няколко сезона оправям браздите, подновявам с издънки, ако трябва и това е. Поливаме само в много сушави лета.

Скрит текст:
Когато починаха родителите ми и се преместихме в къщата, първата работа на свекървата ми беше да ни каже да изкореним малините, за нейн ужас засадих арония, която тя откопа и изхвърли докато уж гледаше децата, така довърши и една пръчка безсеменно грозде.. А познайте колко пъти е пипнала в двора когато идваше. Единствения коментар и беше" само на мързеливите в дворовете има трева и бурен." Grinning

# 322
  • Перник
Привет, градинари! Simple Smile

Изчетох ви, погледнах прогнозата за времето - 25 градуса за следващата седмица и се депресирах. Не съм започнала с разсадите още. Смятам тези дни да наваксам, де Simple Smile Само дето не съм решила къде да ги сложа. В старата къща ползвах за целта остъклено и неотопляемо, но южно антре, ама в новата... Всички сакъзи и мушкато, които бях прибрала в пералното умряха. Според мен от жега и липса на светлина. Смятах и разсадите да са там, но очевидно освен да изхабя семената, друго няма да постигна. Снощи споделих с ММ идеята да ги сложа в хола, зад дивана - хем да не се пречкат, хем да са на светло. Според него можело и в средата на хола да са, но аз не искам да си развалям интериора Grinning

# 323
  • София
Здравейте и от мен, Градинари Flowers Blossom
Понеже зачекнахне малините и ягодите, та да споделя и аз опита си: малините, за да раждат повече и сладки плодове искат леко прекопаване пролетно време, обилно напояване през лятото, особено ако е много горещо; слънце, за да стават сладки малинките и разитба есен или пролет. При много силна и пряка слънчева светлина малините може да побелеят - стават на петна, но това не влияе на вкуса им. Ако не се поливат обилно лятото им намалява добива. А резитбата е основно 2 вида - ниска, близо до основата - в този случай малините започват да раждат по-късно, но повече. Така се реже обикновено есен. Другата възможност е да се реже на 30-40 см от земята - тогава започват да плододават по-рано. Рязала съм и по двата метода, но предпочитам по-рано да мога да си хапвам малинки Laughing
За ягодите имах сериозна дилема какви сортове да си взема, четох, четох и накрая си поръчах Корона https://www.sortovisemena.bg/3994-yagodi-korona и Мара де боа https://www.sortovisemena.bg/yagodi-mara-de-bu-razmer-a-fragaria-mara-de-bois. Вторите май са от групата на целогодишните. Какво ще излезе накрая - не знам, надявам се да съм направила правилния избор. Изпратиха ми ги много добре опаковани на голи коренчета. Сложих ги в сандъче и вече имат по 2-3 листа. Лятото, като започнат да връзват ще споделя впечатления.
Имам и още едни, които насадих миналата година, но идея нямам какъв сорт са. Ще питам този, който ми ги даде и ще пиша пак, защото те са много сладки и относително едри.
И аз се боря с разсада и май тази година подраних, защото имам едни краставички, които взеха да пускат ластари, за да се хващат някъде, ама още е рано да ги слагам в оранжерията, та не знам .... Дано оцелеят.
Искам да ви кажа и че сте ми много полезни, нищо, че уж имам доста опит в градинарството. Flowers Hibiscus

# 324
И моите ягодки са Мара де боа, тук от темата ги преписах, благодаря на Николай, че сподели за тях. Набоцках чесън между ягодите, и двете растат вече.
Аз сложих разсадите до прозореца, първия ред е плътно до стъклото и засега са добре. Скоро ги сях, само на две листенца са, но растат бързо, защото е топло. Миналата година бяха по-навътре в стаята и се източиха, а сега доматчетата още от бебета са с тъмнозелени стъбла. Май светлината е най-важна.

# 325
При мен доматите от миналата седмица изникнаха,но много се източиха.Същото се получи и с патладжана.На прозорец са уж на светло,но защо се получава така и аз не знам.А и повечето семена няма да изникнат.Чушките и с тях съм провал.Ще взема нови семена тези дни.Възможно ли е това източване да се получава от кисненето на семената ?
Сега ще чакам да стане още по-топло и подправките и цветята директно вън в саксиите ще ги сея.Вътре ме ми се получават нещата.

# 326
Според мен няма как да е от кисненето. Ако не е от светлината, може да им е твърде топло.
Аз не кисна, сея ги направо и поливам много редовно, докато поникнат. И при мен няколко вида изобщо не изникнаха, нито едно семенце от това пакетче не се показа. Ще ги изчакам още малко и ако не поникнат, ще засея нещо друго в чашките. Малко ме е яд, че точно луфата не ми поникна.

# 327
  • София
Флокс, побързай с луфата, тя е голям чишит! Тръгва мощно, после застой.  Вече тиквички берем, луфата пуска ластари.
Другите тикви вече имат завръз, луфата започва да цъфти.
Пък докато наедрее, става ноември! Освен това плодът е тъмна зелен и се слива с листната маса , настъпихме някои. Затова на конструкция следващият път я гледахме:)

# 328
Ще взема да я опитам тая луфа, имам точното място за 2 разстения. С разсад или с директно сеене? Плодовете после какво ги правите? И как разбирате че са зрели?

# 329
  • София
Ние винаги с разсад. Сега ми хрумва, че може това да е причина за стопирането после... хм... трябва пак да се чете.
После я правим на прекрасна, галеща гъба за лице, тяло и чинии. Съвършенство!
Обаче не разбираме кога са узрели, щото май не са ни узрявали истински. Това не пречи да има гъба Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт