Шестокласници 2022/2023 - Тема 1

• 40 709
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
  • София
За мен е забавно. И е нещо, което и аз бих направила на тази възраст.

# 361
Аз бих казала, къде е управата на хотела? Иначе поздравления за учителите. А те децата е нормално да мислят щуротии.

# 362
Аз винаги си мисля най- лошото.
Ще му се схване нещо, ще му прилошее, ще потъне, кой ще го извади?
Да пази Бог, има време за игри.
Да, учителите ще са виновни.

# 363
  • София
Е, айде сега! Вярно, че майките сме склонни да мислим най-лошото, но аз усилено се старая да не го правя, че тръгна ли в тази посока, ще го лиша от детство. То и с колелото като излезе е опасно, и с приятели, и спорт в училище като играе... Ние на времето играехме по цял ден свободни в квартала. Добре че майка ми не знаеше повечето от нещата, които съм правила.

# 364
И аз за най- лошото мисля. Не упреквам децата. Виж редно би било басейнът на хотела да се заключва по някое време.

# 365
  • София
Той е открит, няма как да го заключат.

# 366
Преди 20 години отидох на двудневна екскурзия до Варна с ученици. Уточнявам за историята - аз и колежка с детето си се записахме като туристи, понеже имаше свободни места, отделно четири колежки пътуваха като ръководители. Бяхме някъде в Златни пясъци, неголям хотел. Трябва да е било за 1.06 някъде, хотелът празен. Нас с колежката с детето ни настаниха в коридора, където настаниха и децата, всички петокласници. Ръководителките получиха апартамент извън този коридор, в друго крило. На децата беше обещана "дискотека", но преди още ръководителките да дойдат барманът продаваше бира на децата. Отделно и те им разрешиха по 1 бира на трима. Дискотеката не се получи. Но момчетата се превъзбудена и цяла нощ прескачаха от тераса в на тераса, включително и през нашата, а момичетата ни чукаха на вратата да ни се оплакват. За щастие нямаше пострадали, бяхме само неспали.
Тогава си мислех, че мое дете на такава екскурзия няма да пусна, а и аз няма да тръгна с ученици с преспиване, отговорността е твърде голяма, детската щуротия също. За щастие в този случай им е останал един забавен спомен, но ако беше станала трагедия, пак ли щяхте да мислите че е ок и забавно?

# 367
  • София
Не, разбира се, но мисля, според фактите. Нашите деца имат много различно детство от нас - те са под непрекъснат контрол и надзор. А това си е осакатяващо, според мен. Всяко дете трябва да има възможност, да направи някоя глупост, да се опълчи на някое правило, да развива фантазията си самостоятелно. Това е част от порастването и формирането на самостоятелна личност. Между другото, преди доста години, на лагер на едно частно училище, дете се удави в басейна пред погледа на няколко учители и спасител. Беше страшна трагедия. Не можем да ги опазим от всичко. Примерът с бирата е нерелевантен.

# 368
Също не смятам за забавно подобно поведение. Е да, за децата всякакви щуротии са забавни, а наша работа и работа на учителите е да мислим за последствията или евентуалните, хипотетични такива. Косата ми се изправя като си помисля за нещо подобно.

# 369
Ами не знам. Ако не бяха пили може би нямаше да им щукне да търчат през балконите. Ами ако някой беше паднал?
Нощни къпания, лагерни огньове и всичко останало трябва да е заедно с тези, които отговарят за тях.
Вярно е, че нашето детство беше по-спокойно, макар че аз имам изключително контролираща майка и не съм се радвала на свобода. Затова сега гледам да не съм толкова обсебваща и контролираща спрямо децата си. Но това е риск, който поемам аз като родител спрямо моите си деца. В днешно време.повебено ми колеги не биха поели отговорност да заведат деца с нощувка някъде. Моята петокласничка нямаше и еднодневна екскурзия. Началният курс ходиха, но пети клас - не. Защо ли?

# 370
На големия син едни от най-добрите спомени от петокласен лагер са нощно къпане. Колко ли са били подивели госпожата да мине по стаите в 11 ч с думите след 5 минути на басейна по бански. Още го разказват и учители и ученици.
И аз не бих тръгнала със сегашните ми ученици, колкото и разочаровани да са и тези родителите им. Пред родителите са едни в училище са различни.

# 371
Сега се сетих за един лагер, точно пети срещу шести клас бяхме, на Кранево, в бунгала по осем човека.
Момчетата ни ги обраха едната вечер. Влязъл някакъв към 1 часа, и казал, че ръководител ката събирала парите им, за да са в нея. В просъница всички си дали парите. После един от същите забравил запалена цигара на страничната решетка на леглото, та одеалото беше почнали да тлее, това през деня.
В съседното бунгало имаше баскетболистки седмокласнички. Викаха нашите момчета и си махаха горни щата пред тях, а ние, момичетата, надничахме през прозорците. И на дискотека тогава ни заведе класната, вечерна, както си му е редът.

# 372
Нашите бяха на 5-дневна екскурзия. Оцеляха някак. Само сутринта преди връщането един съученик си разбил главата на мокрите стълби. Голямо притеснение си беше, докато разберем, че детето е добре.
Пробвали са се и балкони да прескачат, и в басейна са дивяли... Добре, че е имало кой да ги следи.
Класната ни е от моето поколение, много е щура и би ги водила всеки месец по екскурзии. Помня как, като ученици, най ни кефеха същия тип учители и тях бяхме най-склонни да слушаме и уважаваме.
Последно ходиха на Витоша преди края на уч. година. Около четвърт от родителите не бяха съгласни, защото можело да вали и щяло да бъде мокро и кално и тогава за пореден път си дадох сметка колко е трудно понякога да намериш баланса и да опазиш живота и здравето на детето си, като в същото време му даваш все повече свобода и доверие.

# 373
  • Sofia
И моята мома беше прескачала с едни дружки балкон миналата година на лагера (безплатния, който коментирахте), а тя е много послушна и изпълнителна, та това госпожата да ѝ се кара пред останалите беше за нея голямо наказание. Аз също посмъмрих каква беля е можело да стане (, ама то било ниско). Забавно беше да ги гледаме колко виновно гледаха, но да си имат едно наум.

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 17:10 от aniK

# 374
Истината е, че всички на тази възраст правят щуротии, ние също сме ги правили. Дано само завършват без лоши последствия!
Никога няма да забравя как изядох един шамар от учителя, който беше дежурен вечерта на един лагер в Обзор в 6 клас. Стаите бяха на обща тераса и вратите не се заключваха. Момчетата се бяха заканили, че ще ни мажат с паста за зъби през нощта, съответно едното легло го избутахме да затиска вратата отвътре. Редувахме се през час да ходим на шпионаж дали момчетата замислят наистина нещо. Идва моят ред и тръгвам да излизам през прозореца и хоп - господинът по физическо пред мен. Още си спомням съвсем ясно шамара, който изядох, преди даже да ме пита какво правя. А аз бях от сравнително кротките и послушни деца. 😂

Общи условия

Активация на акаунт