Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кърмене и пушене

 • 8 982
 • 14
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
КЪРМЕНЕ И ПУШЕНЕ

Безопасно ли е майката да пуши, ако кърми бебето си? Може ли майката да използва никотинови лепенки за отказване на цигарите, докато кърми?
Днес всички са наясно с рисковете, които носи пушенето както за пушача, така и за хората около него. Бременността обикновено се оказва основателна причина за жената да откаже цигарите.
По принцип, пушенето не пречи на кърменето, но колкото повече пуши майката, толкова по-голям е рискът за здравето – нейното и на бебето й, – независимо дали бебето е кърмено или изкуствено хранено.
Според THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK на La Leche League, ако майката пуши по-малко от 20 цигари на ден, рискът бебето да получава никотин през кърмата са малки. Ако майката пуши между 20 и 30 цигари на ден, рискът се увеличава. При майките, които пушат повече от 30 цигари на ден, кърмата намалява и е възможно бебето да получи здравословни проблеми като повдигане, повръщане, абдоминални гърчове и разстройство. (Vorherr 1974) Майката може да намали този риск, като пуши минимално количество цигари.
Когато майката изпуши цигара, нивата на никотина в кръвта и кърмата й отначало се повишават, но с времето спадат. Половината от поетия никотин бива елиминиран от организма за 95 минути. По тази причина, майката не трябва да пуши точно преди и по време на кърмене.
Пушенето се свързва с ранно отбиване, производство на по-малко кърма и с възпрепятстване на рефлекса на потичане на млякото. Пушенето понижава нивата на пролактин в кръвта. Едно проучване (Hopkinson et al 1992) ясно показва понижаването на производството на кърма две седмици след раждането – то е средно 514 мл на ден при непушачките и 406 мл при пушачките. Освен това, пушачките имат по-бърз метаболизъм и са по-слаби от непушачките, поради което запасите от калории за кърмене могат да бъдат недостатъчни и майката трябва да яде повече.
Пушенето се свързва с по-голяма раздразнителност на бебето. Според едно проучване, 40% от бебетата, кърмени от майки-пушачки, имат колики (плачат неутешимо по 2-3 часа на ден), в сравнение с 26% от бебетата на майки-непушачки (Matheson and Rivrud 1989). Важно е да се отбележи, че дори изкуствено хранените бебета имат повече колики, ако единият или и двамата родители са пушачи (Lawrence, p.519).
Както и да е хранено бебето, родителите не трябва да го излагат на цигарения дим, като пушат в друга стая или най-добре – извън жилището. Проучванията показват рисковете за детето, когато единият или и двамата родители пушат. При едно проучване, учените изследвали честотата на болестите на дихателната ситема на 2205 бебета и намерили голяма зависимост между навиците на пушене на родителите и честотата на заболявания като пневмония, бронхит и Синдром на внезапната детска смърт (Sudden Infant Death Syndrome - SIDS) през първата година от живота на бебето (Colley and Corkhill 1974). Този риск съществува както при кърмени, така и при изкуствено хранени бебета.
Изкуствено хранените бебета страдат от болести на дихателната система по-често от кърмените. Поради тази причина, изкуствено хранено бебе, чиято майка или член от семейството пуши, е още по-застрашено от такива проблеми. Според д-р Jack Newman, “По-опасно за бебето е майката да не го кърми, отколкото да го кърми и да пуши. Решението зависи от майката, а аз бих я насърчил да кърми.”
Според издание на "Medications And Mother's Milk" на Thomas W. Hale, R.Ph., Ph.D. от 1999 г., нивото на никотин в кръвта на пушачите (при 20 изпушени цигари на ден) е средно 44 нанограма на милилитър (ng/mL), докато при използване на никотинови лепенки то е средно 17 ng/mL, в зависимост от предписаната доза. Д-р Hale пише, че “Следователно, очакваното ниво на никотина в кърмата при жените, използващи никотинови лепенки, ще бъде по-ниско, отколкото при пушачките, при положение, че майката спазва предписаната доза и не пуши. Жени, които използват никотинови лепенки и в същото време пушат, ще имат много високи нива на никотин в кръвта и могат да застрашат кърменото си бебе. Лепенките трябва да се махат преди лягане, за да се намали излагането на бебето на тях, както и страничните ефекти като кошмари например.” “С никотинова дъвка, нивото на никотин в серума на майката е средно 30-60% от това при пушачите. Докато при лепенките има постоянно ниско ниво на никотинова плазма, при никотиновата дъвка има големи вариации на нивото на никотин в кръвната плазма, когато дъвката е дъвкана бързо, подобно на пушенето на цигара. Майките, които искат да използват никотинова къвка, докато кърмят, трябва да се въздържат да кърмят в продължение на 2-3 часа след дъвката.”

Подбрано от Петя Личкова по данни на La Leche League www.lalecheleague.org

# 1
 • търговище
 • Мнения: 5
От това което прочетох доколкото разбрах значи  не е опасно ако пушиш и кърмиш бебчо така ли е Мадам Бу?

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
От това което прочетох доколкото разбрах значи  не е опасно ако пушиш и кърмиш бебчо така ли е Мадам Бу?
Няма такова нещо. Пушенето никога не е безвредно. Но докато майката пуши само малко, ако не е по силите й да спре, да кърми е за предпочитане, т.к. ползите от кърменето все още са налични.
Желателно е ако не можеш иначе, да изпушваш цигарата след кърмене, разбира се - далеч от бебето (не в жилището, където е то), като след това старателно измиеш лице, ръце и смениш дрехите си, за да отстраниш доколкото е възможно вредните химикали, които полепват по теб и могат да се предадат и на бебето при допир.

# 3
 • Мнения: 376
Много успокоителна статия за кърмачки които пушат само по няколко цигари на ден. Аз не разбрах само защо е толкова голям риска ако таткото пуши в другата стая както е при нас. Аз не пуша и кърмя.

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Аз не разбрах само защо е толкова голям риска ако таткото пуши в другата стая както е при нас. Аз не пуша и кърмя.
Пасивно пушене - димът се носи. Освен това за таткото важи същото за миене на ръце/лице и смяна на дрехите, тъй като и той често гушка бебето.

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 380
Тютюнопушене и кърмене
При пушенето се образуват повече от 4000 различни химични съединения, а над 400 преминават в кърмата. Много от тях са токсични или дразнят дихателните пътища. Сред тях има дори радиоактивни вещества с доказан канцерогенен ефект. През белите дробове повечето от тях попадат в кръвта, разнасят се из целия организъм и могат да увредят различни органи и тъкани. Никотинът преминава в кърмата в същата концентрация, в каквато е в кръвта на майката.

Тъканите на плода и малкото дете са много по-чувствителни към токсични и канцерогенни вещества. Около 50% от химичните вещества, образувани при горене на цигарата, остават в страничния дим, който се поглъща неволно от т. нар. пасивни пушачи. Доказано е, че пасивното поглъщане на цигарен дим при детето увеличава честотата на пулса, покачва кръвното налягане, влошава кръвоснабдяването на мозъка и снабдяването с кислород на всички тъкани. Децата на пушачите страдат много по-често от нервност, безсъние и повишена раздразнителност. Те растат по-бавно и боледуват 2 пъти по-често от астма, бронхити, пневмонии и имат намалена дихателна функция. При кърмещи майки, които пушат повече от 20 цигари дневно, се наблюдават и остри никотинови отравяния на бебето, проявяващи
неспокойствие и нарушение на общото състояние,

Това са само част от фактите. Днес, когато вредните последици от тютюнопушенето са изяснени, ежегодно милиони хора по света се отказват от цигарите. Вярваме, че ще намерите сили и вие да се присъедините към тях за да опазите не само своето здраве, но и здравето на детето.
 
това също е доста показателно за вредата от пушенето Peace

# 6
 • търговище
 • Мнения: 5
Да и според мен е доста вредно пушенето  аз кърмя още моето момченце и от 10  дни пуша по 1 цигара след вечеря което мисля че не е много сериозно. Аз го кърмя само вечер, незнам дали му пречи това дори незнам защо започнах да пуша въобще - глупава история сега малко ме е яд че пропуших отново! Какво е вашето мнение Мами ?

# 7
 • Мнения: 488
Когато забременях спрях цигарите.Но в осмия месец за срам и позор припалвах  smile3527
Сега се кърмим и НЕ пуша,но от време на време така ми се дръпва...Срамувам се честно казано и не искам да започвам отново...защото знам ,че пална ли веднъж,няма да спра -голяма краста ми е  newsm48
А и детето ми по никакъв начин не е заслужило майка,смърдяща на кенеф...не искам да обидя никого,но за децата ни този мирис е толкова ужасен и ВРЕДЕН!!!!

# 8
 • Мнения: 735
Здравейте!Аз цяла бременност си пуших и то много!Но от както се роди малката не съм запалила цигара!Аз съм силно зависима и на моменти изпадам в депресивни състоя започвам да нервнича, да плача...досега все още устоявам да не пуша, но със всеки изминал ден ми е все по трудно!

# 9
 • Мнения: 47
Здравейте!Аз цяла бременност си пуших и то много!Но от както се роди малката не съм запалила цигара!Аз съм силно зависима и на моменти изпадам в депресивни състоя започвам да нервнича, да плача...досега все още устоявам да не пуша, но със всеки изминал ден ми е все по трудно!
Кураж като минат 2-3 седмици става по лесно
Като забременях с първото ги спрях от раз,след 2,5години ги почнах,след година пак бях бременна ,и съм пушила по 1-2 с кафето сутрини и така до днес,е пропускам някой ден,но немога да си наложа от раз да ги спра
Успех на всички които са решили да се борят с тоя си порок newsm10

# 10
 • Мнения: 3 929
Много ме вълнуваше тази тем, докато бях "млада" кърмачка. Точно бях прочела в библиотеката думите на д-р Jack Newman, “По-опасно за бебето е майката да не го кърми, отколкото да го кърми и да пуши" и това като че ли малко поуспокои съвестта ми. Вярно, че не бях запалена пушачка, даже имаше дни, в които не пушех, но именно заради това можех да си наложа да спра цигарите, вместо да се успокоявам с това, че 3-4 цигари на ден не вредят и да чакам 90 минути да минат след пушене, за да накърмя сина си, който, забележете, беше кърмен на поискване.
Сега вече не пуша почти от 1 година. Спрях ги заради примера, който ще дам на детето си. Вкъщи всички са заклети пушачи и е постоянно задимено. навсякъде мирише на фас, а детето ми играе в "мъгла", защото домашните не се съобразяват с малкото дете и си позволяват да пушат навсякъде и даже рядко проветряват. сега си обяснявам честото боледуване на сина ми от бронхит и пневмония, даже тази пролет едва не направи спастичен бронхит. Затова спрях. Един отровител по-малко.
Върла противничка съм на пушенето, още повече, че съм бивш пушач и знам, какво е да си и от двете страни на барикадата.
Майки, не пушете, поне докато сте бременни и докато кърмите!

# 11
 • Мнения: 304
цигарите са вредни за майката,но още по вредни са за бебето аз спрях цигарите още като разбрах,че съм бременна-искам да имам здраво дете

# 12
 • Мнения: 454
Не пуша откакто разбрах, че съм бременна. Преди това пак ги бях спряла за около 6м., но ми се струпаха доста неща на главата и пак запалих. Сега кърмя и не пуша. Дори избягвам да посещавам места, където хората пушат. Истината е, че на моменти страшно много ми се пуши, но кърменето ме спира. Сигурна съм, че докато кърмя, ще издържа на изкушението, но за после изобщо не съм толкова сигурна. Убедена съм, че няма да спра да кърмя, за да пуша, но пък няма цял живот да кърмя, за да не пуша. Това с едната цигара на мене ми е много трудно. Както се казва, без една мога, но с една не.

# 13
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 6 139
Спрях да пуша известно време преди да забременея. Продължавам да не пуша, нямам желание, отвикнала съм, не ми е приятно в задимени помещения, мъжа ми не пуши в мое присъствие и в присъствие на бебето. В къщи се пуши само на балкона...
Аз съм направила моя избор да пуша или не... Но детето ми не може да направи само избора и нямам право да решавам вместо него. Ако реши някой ден, да си пуши негова сиработа, но нямам намерение от сега още да го тровя и правя всичко възможно по въпроса!  Peace

Както и да го погледнеш вредно е и не мисля че е редно кърмеща майка дори една цигара на ден да си позволява! Не мисля също че е редно, дори да не кърми, майката да пуши на главата на детето си.

# 14
 • Мнения: 236
Абсолютно подкрепям мнението на Velesa Rolling Eyes
Аз съм пушачка но в момента който разбрах че съм бременна ги спрях..и досега не пуша..кърмя детето си....
имало е моменти в които ми се е допушвало ..но именно заради детето си и това че го кърмя не съм си позволявала....представям си все едно че му  давам цигара  Crazy
Няма да спра да кърмя за да пуша .... Laughing...но  след това може би пак ще пуша Rolling Eyes..незнам

Общи условия

Активация на акаунт