Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прекъсване на трудов стаж и евентуални последици при бъдеща безработица

 • 2 042
 • 27
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 4 107
Има специален член за освобождаване по време на изпитателен срок чл. 71 (1), като освободените по него получават пълен размер на обезщетението. Няма никаква логика да се случва по взаимно съгласие.

# 16
 • Мнения: 189
След като се разделяте с предишния по взаимно съгласие отиваш в БТ и получаваш минималното 12лв/ден. Ако и новия те уволни в изпитателния срок, пак отиваш на борсата. Забрави всякакви пълни обезщетения.

# 17
 • Мнения: 4 107
След като се разделяте с предишния по взаимно съгласие отиваш в БТ и получаваш минималното 12лв/ден. Ако и новия те уволни в изпитателния срок, пак отиваш на борсата. Забрави всякакви пълни обезщетения.
След като се разделям със сегашния работодател, изобщо не се записвам на борсата и не взимам нищо един месец.  Ако новият работодател реши да ми прекрати договора по чл. 71 (1) в изпитателния срок, имам пълното право да получавам максималното обезщетение, защото съм с над 15 години стаж, не съм ползвала никога обезщетение за безработица, осигурявала съм се на максимума 23 от последните 24 месеца. Даже като се сметне 60% дневно от осигурителния доход на максимума при 23 от 24 месеца  излиза над максималното обезщетение, т.е. дали имам 23 или 24 месеца отработени на максималните осигуровки, ще получавам едно и също обезщетение. Добре че попитах в общата тема и там ми разясниха, а и аз попрочетох от различни места. Тук обяснявам, за да не се подвеждат по коментарите други хора, които ще имат подобен случай на моя.
Във всеки от постовете ми написах, че не се интересувам за месеца прекъсване какво бих получила, че няма да се регистрирам тогава на борса, че ме интересува само какво би се случило ако новият работодател ме освободи в изпитателния срок по негова инициатива и получих 10 отговора , неотнасящи се до казуса.

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 19:32 от TafTaf

# 18
 • Мнения: 205
Чл.325 не получава почти никакви пари за безработица.т.е минимума.
Чл.326 е по-добрият вариант,защото мисля,че напускате поради някаква причина,(лоши условия на труд и т.н.) - такива спомени имам.
А новият работодател може да Ви освободи по чл.70 и тогава вече се водите уволнена и си получавате пълен размер обещетение за безработицата...
По чл.70 обикновено не пишат защо прекратяват трудов договор,защото можете да решите да ги съдите и вероятността да спечелите делото е във Ваша полза.
Мен ме уволниха в изпитателен срок,но изрично предупредих,че освен чл.70 друго няма да разпиша. Минах на борсата за 10 дни,след което си намерих работа и тези 10 дни си ми ги изплатиха спрямо брутно трудово възнаграждение.

# 19
 • Мнения: 4 107
Членът за освобождаване в изпитателен срок е 71 и при такова основание  се получава пълното обезщетение.
Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
(2) Трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен по предходната алинея до изтичане на срока за изпитване.
(3) (отм., ДВ, бр. 21 от 1990 г.).

Последна редакция: сб, 12 мар 2022, 23:22 от TafTaf

# 20
 • София
 • Мнения: 28
TafTaf, Вие сте най-информирана, за това, което питате. Тези, които Ви отговарят не разбират въпроса и си нямат никакво понятие от тази материя.
По въпроса. Един месец няма да се отрази на евентуалното обезщетение за безработица, тъй като се осигурявате на по-висок от нужния осигурителен доход.

# 21
 • Мнения: 4 107
Благодаря, Планински кактус. Постарах се да се информирам, след като пуснах поста, а и получих съвсем адекватни мнения в общата тема.

# 22
 • Стара Загора
 • Мнения: 180
Благодаря, Планински кактус. Постарах се да се информирам, след като пуснах поста, а и получих съвсем адекватни мнения в общата тема.
Предлагам ви да се обърнете и към обслужващото ви Бюро по труда, като им опишете хипотетичната ситуация. На мен ми е помагало това.

# 23
 • Мнения: 694
Здравейте,
Имам въпрос, който не знам дали е за тази тема!
На 07.02. тази година напуснах работа, като при това ми изплатиха оставащите пет дни от полагаемата ми платена отпуска. От тогава до 18.05. бях без работа, на тази дата започнах работа при нов работодател. В момента съм в изпитателен срок от шест месеца, с право на 20 дни платен отпуск. Въпросът ми е мога ли към този момент да ползвам някакви дни от този отпуск и полагат ли ми се въобще такива при условие, че съм имала прекъсване в трудовия стаж? Кога евентуално ще имам право да ползвам отпуск ако сега не мога? Не съм била на борсата, ако това има значение!
Благодаря предварително за всеки отговор!

# 24
 • София
 • Мнения: 1 356
Може да ползвате платен отпуск. Вече колко дни ще Ви разрешат е въпрос на договорка.

# 25
 • Мнения: 4 107
При 20 дни за година , имате 12 до края на годината (пропорционално от датата на започване). Както е коментирано по-горе, въпрос на договорка е колко дни и кога ще можете да си вземете от тях. Няма законово ограничение.

# 26
 • Мнения: 1 868
Дните са пропорционални. От 20 дни за годината, се смята колко можете да ползвате от деня, в който сте назначена. Трябва да говорите и да питате ще Ви разрешат ли и колко. Няма законови ограничения, които да пречат на това да вземете отпуск.

# 27
 • Мнения: 694
Много благодаря на всички за бързите и изчерпателни отговори! 😊

Общи условия

Активация на акаунт