Отговори
# 255
В същия роман "трапецист". Играещ на трапец. Аман от измислици. Освен да има такава дума и да не съм я чувала.

# 256
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Мисля, че е просто акробат.
Но знае ли човек, може вече да са измислени думи, уточняващи на какво точно се изявява акробатът.

# 257
  • Майничка

Нещо интересно от входния тест по бел на моята девойка.
Колко много моливи!
Колко молива имаш?

А защо да е интересно това от теста? Точно така си е по правило.

Съществителните имена от мъжки род, които в единствено число завършват на съгласна (точно като молив в теста, кораб, парфюм, ученик и т.н), се употребяват  с различно  мн. число в зависимост от това дали пред тях стои числително бройно (5, 6,  20), някаква форма на приблизителност, въпросителни думи като колко или пък стои самостоятелното "много"/комбинацията "колко много", " толкова много".
...
Ученик не влиза в това правило, той е лице и има само обикновена форма на мн.ч.:
много/трима ученици.

Трапецист си съществува в цирка.

# 258
  • София
Да, благодаря за поправката, сега се усетих, че  по инерция съм изброила  съществителни от мъжки род, завършващи на съгласна, ама учителите (като хора) са само с едно мн.число  Simple Smile

Нещо като пет трапецисти Laughing  - нека са просто по-добре звучащите  пет акробати, няколко акробати, толкова акробати, много акробати. Иначе и аз съм чувала думата трапецист, някъде из клюкарника Фейсбук бях попадала на статия за известен цирков артист, май трето поколение. Баща му беше описан като известен трапецист и жонгльор. Но не си спомням името. Не че има и значение, де.

# 259
Не по темата, но пак ви занимавам с моите проблеми с превода на четения от мен роман.
Самуел го взе за пола.
Какво ще рече това?

# 260
"Самуел го взе за пола."

Извадено от контекста не е съвсем ясно. Възможно е Самуел да е видял някакъв парцал някъде и да го е взел за пола, т.е. да му е заприличал на женска пола.

Последна редакция: нд, 22 окт 2023, 13:04 от Soul Free

# 261
  • В Страната на чудесата

Ученик не влиза в това правило, той е лице и има само обикновена форма на мн.ч.:
много/трима ученици.

A какво налага съществуването на такова правило? В разговорната реч се използва "трима ученика", 'петима учителя" и т.н. Някакво ненужно изкуствено усложняване на правилата ли е това или... Не виждам логиката.

# 262
  • волно калдъръмче
A какво налага съществуването на такова правило? В разговорната реч се използва "трима ученика", 'петима учителя" и т.н. Някакво ненужно изкуствено усложняване на правилата ли е това или... Не виждам логиката.
Не знам дали на този коментар трябва да се отговаря. Логиката вече е изяснена.

# 263
Суета, използва се, но всъщност е грешно.
Аз също от това използване много се бърках за одушевените предмети.

Нещо интересно от входния тест по бел на моята девойка.
Колко много моливи!
Колко молива имаш?

А защо да е интересно това от теста? Точно така си е по правило.

Ами, стори ми се интересно и реших да го споделя. Може пък не всички четящи  темата да знаят всички правила, а да има и такива, които я ползват за припомняне 🙄

# 264
  • София
Дъждец, просто останах с впечатлението, че нещо те смущава в тези две изречения, затова попитах.

А това за одушевените предмети от мъжки род, завършващи на съгласна, е правило в по-ново време. Почти съм убедена, че някога назад във времето не беше и се  ползваше мн. число с а/я (бройна форма), тоест беше допустимо това:

Шест ученика от випуска се класираха за националния кръг на олимпиадата по астрономия.

А и някой по-разбиращ ще се радвам да каже какво правим с думата син (не като прилагателното за цвят, а като  съществителното за наследник от мъжки пол) по днешните правила - мъжки род е, завършва на съгласна, одушевен предмет е, но няма кака да е с И като професори, ученици, студенти, акробати за мн. число, тоест изборът се свежда до сина/синове. Кое е по-правилното?

Последна редакция: нд, 22 окт 2023, 14:03 от пенсионирана русалка

# 265
Имаше няккаво правило за едносричните съществителни в мъжки род... Не помня точно, но както е един стол, два стола... много столове.
Но има и изключения като един кон, два коня, много коне. Thinking

# 266
Русалка, явно “синове/сина” е изключение от правилото: https://kaksepishe.com/sina-sinove/

# 267
  • София
Русалка, явно “синове/сина” е изключение от правилото: https://kaksepishe.com/sina-sinove/

Благодаря за линка Simple Smile

Като заговорихме за едносрични, се сетих и за още една дума като син, поп, но малко по-объркваща заради различните значения. Ако говорим за поп  в смисъла на свещеник, ще става несъмнено дума за одушевен предмет и по логиката на "син" мн. число ще трябва да е попове. Ако говорим обаче за поп като карта, попът човекът от картата ли е  или самата карта?  По-скоро е второто. Ако да - "Изтеглих два попа" ли е вярното?

Последна редакция: нд, 22 окт 2023, 14:31 от пенсионирана русалка

# 268
Когато съществителното може да се използва и за лица и за предмети, както в случая с "поп", бройната форма се използва само когато става въпрос за предмети. "Изтеглих два попа" е вярно.

Намерих и линк: https://publications.europa.eu/code/bg/bg-4100500.htm
Тук примерът е даден с "члена/членове".

# 269
Изтеглих два попа; взех ти двата офицера - не са хора, бройна форма. Попове и офицери, мн.число, за хора. Зависи от контекста, както много други ситуации. Имало е подобна задача на ДЗИ, харесва ми, че проверява и съобразителност, освен езикова култура.

Общи условия

Активация на акаунт