Отговори
# 330
  • София
Още за ИИ - на английски е доста добър
Скрит текст:
разговор по теми история, Историята на пръстена /Властелинът на пръстените/ история ли е
от страницата на Манол Глишев:
За първи път в живота си разговарях с чатбот. Останах едновременно разочарован и възхитен. По-ловък е от сякаш нарочно глуповатите събеседници на Платоновия Сократ, които често попадат в елементарни капани, защото Платон го е мързяло, а и вероятно е подценявал публиката си. Същевременно се поддава на обработка при достатъчно коректно зададени въпроси и може да бъде накаран да ти каже това, което искаш... поне засега. Смятам го за страхотен инструмент за подготовка за ученици за дебати, часове по философия, логика и литература, както можете да видите, ако прегледате разговора надолу. Съответно вероятно може да има и много по-сериозни предназначения: ....
https://www.facebook.com/Mglishev/posts/349990931141844

# 331
  • Г. О.
Здравейте. Според вас в това изречение не би ли следвало да има запетайки?

На листа задължително се посочват имената на лицето изготвило документа и на лицата съгласували същия.

# 332
  • Пловдив
Има - след "лицето", "лицата" и "документа".

# 333
  • Майничка
Само след лицето и лицата.

# 334
  • Пловдив
"Изготвило документа" е вметната част със запетаи от двете страни.

https://www.flashnews.bg/pisha-i-govorya-pravilno-kapanite-na-za … rosto-izrechenie/

Цитат
Скрит текст:
Гласовете, чуващи се от двора, не му позволиха да заспи.

Чуващи се от двора е обособена част, която е въведена със сегашно деятелно причастие и според правилото тя е оградена със запетаи. Простото изречение: Гласовете не му позволиха да заспи е разкъсано от обособената част.

Това правило важи и когато веднага след втората (ограждаща) запетая следва съюзът И. Например:

Гласовете, чуващи се от двора, и тропането от горния етаж не му позволиха да заспи.

Тук втората запетая няма нищо общо със съюза И, а огражда обособената част.

Обособените части се въвеждат още с минало свършено и минало несвършено деятелно причастие:

Гласовете, дошли внезапно от двора, го стреснаха в съня му.

С минало страдателно причастие:
Мъжът, стреснат от гласовете на двора, скочи в съня си.

С деепричастие:

Скачайки рязко, мъжът се удари в шкафчето до леглото.

# 335
  • София
Гласовете, чуващи се от двора, не му позволиха да заспи.

На листа задължително се посочват имената на лицето изготвило документа и на лицата съгласували същия.

Май не е едно и също в двата случая.

Ако махнем маркираното в първия случай, си имаме съвсем смислено изречение.
При второто не е така. Отделно и в първото не  става ли дума по-скоро за обособена, а не за вметната част? А във второто има ли въобще обособена част?

Аз бих сложил запетая и след документа само, ако  в изречението имаше още едно И, тоест :

На листа задължително се посочват И имената на лицето, изготвило документа, И на лицата съгласували същия.

Като тази запетая няма да е  заради вметната/обособена част, а заради   конструкцията "и.., и"

# 336
  • Пловдив
Няма разлика между лице, изготвило документа, и гласове, дошли внезапно от двора - в последния пример. Дори причастието е от същия вид.
Вярно е, че без пояснението "изготвило документа" не става ясно кое лице и се усеща, че нещо липсва от изречението, но това не дава разлика в граматическата структура.

Гласовете, чуващи се от двора, и гласовете от телевизора (или: и тези от телевизора) му пречат да заспи. Wink

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 07:39 от Магдена

# 337
Моите пет стотинки по темата:

На листа задължително се посочват имената на лицето, изготвило документа, и на лицата, съгласували същия.

Изпуснати са:

На листа задължително се посочват имената на лицето, което е изготвило документа, и на лицата, които са съгласували същия.

# 338
  • Русе

На листа задължително се посочват имената на лицето, което е изготвило документа, и на лицата, които са съгласували същия.
Според Павлина - https://kaksepishe.com/zapetaya-koyto/ и според мен не се пише запетая в тези случаи
Ето сега попитайте който искате специалист.
Бързо нащраках с фотоапарата когото си харесах.

# 339
Хммм....не видях да влиза в случаите, в които не се пише запетая.

Според мен се пишат запетаи и така бих го написала.

# 340
Според Павлина - https://kaksepishe.com/zapetaya-koyto/ и според мен не се пише запетая в тези случаи
Това не е вярно, Павлина не говори за такъв случай. Цитирам от линка:
Цитат
2.1. Когато простото изречение, въведено с който, пояснява направо сказуемото в предходното просто изречение, а не друга дума в него.
"Лицето" от нашия пример не е сказуемо.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 13:07 от Ghibli

# 341
  • Пловдив
Павлина Върбанова никъде не казва подобно нещо. Нейните примери са други, с глаголи, а "лицето" не е глагол.

# 342
Цитат

Аз бих сложил запетая и след документа само, ако   в изречението имаше още едно И, тоест :

"Само ако" е сложен съюз, не го разделяйте със запетаи.

Има нужда от затваряща запетая след "документа". Това е връзка между прости изречения в състава на сложно.

# 343
  • София
Цитат

Аз бих сложил запетая и след документа само, ако   в изречението имаше още едно И, тоест :

"Само ако" е сложен съюз, не го разделяйте със запетаи.

Има нужда от затваряща запетая след "документа". Това е връзка между прости изречения в състава на сложно.

За забележката съм съгласна (благодаря за корекцията), но за другото продължавам да си имам своите колебания.

Връзка между две  прости изречения в състава на сложно имаме в случаи като:
Младежът одра  сериозно колата, която беше паркирана на тротоара, и бързо избяга.
Просто изречение 1  - Одра колата.
Просто изречение 2 - Избяга.

Кои са двете прости изречения в състава на даденото?
Задължително се посочват имената на .. Друго изречение няма. Посочват се все едно имената на Иван (изготвилия документа) и на Петър (съгласувалия го). Дори и да я има запетаята, то не би било защото имаме връзка  между две прости изречения в рамките на сложно.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 16:48 от пенсионирана русалка

# 344
Моите пет стотинки по темата:

На листа задължително се посочват имената на лицето, изготвило документа, и на лицата, съгласували същия.

Изпуснати са:

И аз бих добавила запетаи на тези места. Завършила съм филология, ако има значение.

Общи условия

Активация на акаунт