Отговори
# 225
В математиката не е само съществително- променлива величина, например.

# 226
  • София
В математиката не е само съществително- променлива величина, например.
Аз не съм казала, че е само съществително Simple Smile Просто дадох пример с думата в ролята на съществително в областта на математиката/информатиката. В ролята на прилагателно може да я има навсякъде, неслучайно написах и променлива стойност като един от  примерите с прилагателно. Но пак си остава фактът, че имаме и съществително, и прилагателно "променлива". И въпросът е дали това има значение за поставянето на ударението.

# 227
  • София
Като съществително не можем да кажем променлИва. Там е само промЕнлива и се обратното на константа. Ако използваме думата като определение за величина и поставим ударението на И, тогава не се разбира двойката (променлива - константна), а се разбира променяща се. В едно уравнение има промЕнливи, но те не се променят (изчисляваме ги точно колко са еднозначно). Има и константи, които могат да се променят - параметричните уравнения.
Много объркано стана, но двете значат различни неща - нещо като вЪлна и вълнА.

# 228
  • Варна
Моля ви, кажете ми кои са верните отговори на упр. 4 и 5??? Не съм допускала, че ще зацикля на въпроси за 5 клас.

# 229
4) - а
5) - в

# 230
  • София
4а, 5в

# 231
  • Варна
За 4 бях почти сигурна. За 5 бихте ли ми обяснили? А) заради непълните изречения ли е грешно?

# 232
Многоточието не се използва по този начин, т.е. в писане в интернет се ползва, но не е правилно.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1% … D1%87%D0%B8%D0%B5

# 233
Пърото многоточие трябва да е убивителна, второто - точка.

# 234
  • Варна
Много благодаря!

# 235
  • София
Твърде много интервали има на 5в. Аз бих маркирала 5а като вярно.

# 236
Интервалите може да идват от двустранното подравняване при печат, а не от въвеждане на множество интервали Hands V

# 237
  • София
Интервалите може да идват от двустранното подравняване при печат, а не от въвеждане на множество интервали Hands V
Същото мисля и аз,  големи интервали има и в 4в, а грешката там определено не е в интервалите, а в твърдението, че можем да пишем само с главни букви. А това не е така, понеже писането само с главни се възприема като викане. Тоест освен грешното твърдение  бихме имали и втора грешка в тази подточка, ако отчитаме И интервалите.

# 238
За мен в четвърти въпрос има два или три верни отговора. Ще ми забраняват да ползвам латиница където е уместно, моля ви се. А ако искам да овикам някого, що пък да не пиша с главни букви?

# 239
  • София
Така са си задали въпроса, че наистина 4б може да се приеме за вярно. Не е правилно да се пише само с букви на латиница, но където се налага - може. Например не е нужно имената на сайтове да се изписват на кирилица, или да превеждаме на кирилица марки като BIC, Nike

Общи условия

Активация на акаунт