Отговори
# 240
  • SF
Твърде много интервали има на 5в. Аз бих маркирала 5а като вярно.

Не, не... Това се е получило от запълването на реда при оформянето на текста. Зададена е тази функция от "параграф" в програмата, с която е изливан текста. Виж, че в отговор А интервалите са също толкова големи. При по-дълги думи "въздухът" между тях се обира от броя знаци.
Не знаех, че учениците изучават и правилата на чата.

# 241
  • Варна
Ами аз всъщност никъде в учебника не видях описани и обяснени подобни правила, просто пляснати въпроси в края на един от уроците. Изключително хаотично написан учебник, дори ми е трудно да го нарека така.

# 242
  • волно калдъръмче
За мен в четвърти въпрос има два или три верни отговора. Ще ми забраняват да ползвам латиница където е уместно, моля ви се. А ако искам да овикам някого, що пък да не пиша с главни букви?
То и аз така, ама нали учат речевия етикет.

Ами аз всъщност никъде в учебника не видях описани и обяснени подобни правила, просто пляснати въпроси в края на един от уроците. Изключително хаотично написан учебник, дори ми е трудно да го нарека така.
Може ли снимка на урока?

# 243
  • Варна
Всъщност в едно приложение в края на учебника сега видях някакви правила, там е описано ето това:

Та ако знаят правилата за употреба на многоточие отговорът става очевиден.

# 244
  • SF
Хм... Моля, обаснете ми, защо "комбинация от знакове, а не комбинация от знаци".

# 245
  • Варна
Даже не бях забелязала Crazy
Другото, което ми е интересно - в една покана, пратена по електронен път до учител допустимо ли е да се сложат баскетболни топки като украса от двете страни на думата “покана”, а не посред текста? Използвахме ги вместо лого, според учителката в официална кореспонденция емотиконите не трябва да се ползват. Това за емотикон ли се приема? Не е като да е включил засмени личица или целувки.

# 246
  • волно калдъръмче
Хм... Моля, обаснете ми, защо "комбинация от знакове, а не комбинация от знаци".

Вероятно има общо с бройната форма за мн. ч. и тънка семантична разлика при самостоятелната употреба, защото ако е в словосъчетание формата ще е друга. Напр.: "писмени знаци", "пунктуациони знаци", но "комбинация от знакове", защото думата "знак" е многозначна и словосъчетанието "комбинация от знаци" е с доста широк смисъл (в общуването участват и жестомимичните знаци).

Даже не бях забелязала Crazy
Другото, което ми е интересно - в една покана, пратена по електронен път до учител допустимо ли е да се сложат баскетболни топки като украса от двете страни на думата “покана”, а не посред текста? Използвахме ги вместо лого, според учителката в официална кореспонденция емотиконите не трябва да се ползват. Това за емотикон ли се приема? Не е като да е включил засмени личица или целувки.

https://www.youtube.com/watch?v=P7qUNEdj6r0

Последна редакция: сб, 14 окт 2023, 12:07 от Алегриq

# 247
За мен лично е странна употребата на формата за множествено число знакове, която е дублетна, но почти не се използва.

# 248
В роман срещам думата "ангелка". В смисъл ангел от женски пол. Има ли въобще такава дума? Телефонът ми я подчертава като грешна.

# 249
Предвид новите тенденции нищо чудно да има.
В един форум ми направиха забележка да не ползвам freshman, защото било сексистко. Трябвало first-year student.
Английският поне е лесен с липсата на родове. На немски задължително изброяваш ученици и ученички, учители и учителки и пр. Докато ги изговориш,  ти се връзва езикът на фльонга от толкова повтаряне на почти едно и също.

# 250
  • София
Предвид новите тенденции нищо чудно да има.
В един форум ми направиха забележка да не ползвам freshman, защото било сексистко. Трябвало first-year student.
Английският поне е лесен с липсата на родове. На немски задължително изброяваш ученици и ученички, учители и учителки и пр. Докато ги изговориш,  ти се връзва езикът на фльонга от толкова повтаряне на почти едно и също.
Скрит текст:
При говорене, да, ама в писменатa комуникация  си има означение за 2  в 1 с помощта на Binnen-I . Simple Smile

LehrerInnen, TeilnehmerInnen примерно Simple Smile

Ама наскоро, нали сега са модерни n+1 пола сигурно, един нидерландец казал на дъщеря ми в комуникация по мейла:  Dieser Gebrauch von Binnen-I ist aber schon nicht  ganz zeitgemäß, weil es darin nur zwei Geschlechter inbegriffen sind, d.h ohne die Personen mit nonbinären Geschlechtsidentitäten. Rolling Eyes

A за ангелка, адски  неприятно ми звучи, но ето че и извън романа са го употребили:
https://favo-shop.com/malka-angelka-sas-stoyka-i-podnos

# 251
  • Майничка
Хм, а защо не ангелица, след като има дяволица?

# 252
  • София
Ангелите не бяха ли безполови / двуполови?

# 253
Русалка, да, само устното изговаряне имах предвид. В презентации няма как да кажеш само общата дума. Не съм обръщала внимание как е в разговорния език в момента.

Нещо интересно от входния тест по бел на моята девойка.
Колко много моливи!
Колко молива имаш?
Ангелите не бяха ли безполови / двуполови?
Май са безполови https://www.gotquestions.org/Bulgarian/Bulgarian-angels-male-female.html

# 254
  • София

Нещо интересно от входния тест по бел на моята девойка.
Колко много моливи!
Колко молива имаш?

А защо да е интересно това от теста? Точно така си е по правило.

Съществителните имена от мъжки род, които в единствено число завършват на съгласна (точно като молив в теста, кораб, парфюм, ученик и т.н), се употребяват  с различно  мн. число в зависимост от това дали пред тях стои числително бройно (5, 6,  20), някаква форма на приблизителност, въпросителни думи като колко или пък стои самостоятелното "много"/комбинацията "колко много", " толкова много".

Купих си  днес два парфюма.
Любими са ми  няколко парфюма, сред тях е и ....
Колко парфюма ти подариха за бала?
Еха, колко много парфюми имаш! Какво правиш с толкова много парфюми?

Последна редакция: сб, 21 окт 2023, 23:03 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт