Отговори
# 270
Правилото за бройна форма при имената от м.р. се учи в 5.клас. Твърде възможно е и в начален курс да се споменава, но нямам наблюдение. И, да, масово се използва "двама/трима ученика", въпреки че е грешно.

# 271
Учениците не ги смятат за хора.

# 272
Как е правилно:
1.Учителят, който всички уважаваха, ни напусна.
или
2.Учителят, когото всички уважаваха, ни напусна.

# 273
# 274
  • София
Как е правилно:
1.Учителят, който всички уважаваха, ни напусна.
или
2.Учителят, когото всички уважаваха, ни напусна.
Всички уважаваха НЕГО. Кого? =>Учителят, когото всички уважаваха, ни напусна.
ТОЙ преподаваше история. Кой? => Учителят, който преподаваше история, ни напусна.

Но тази разлика важи само за хора/ лица:
Автомобилът, който продадох (него продадох), беше в идеално състояние.
Автомобилът, който е произведен през 2021 (той е произведен),  струва сигурно 100 000 евро.

# 275
Оправдана ли е запетаята тук:

За повече интересни видеа, се абонирайте за канала.
За още информация ме последвайте в Инстаграм.

# 276
  • София

Според мен не. И аз съм се чудила, защото съм го срещала  същото на сайта на финансова институция - " За повече информация, можете да се обърнете към..."

Ако разместим словореда , си  е твърдо без запетая:
Можете да се обърнете към отдел "Връзки с клиенти" за повече информация.

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 18:26 от пенсионирана русалка

# 277
  • София

За още информация ме последвайте в Инстаграм.
Не, няма запетая.

# 278
  • Варна
Моля ви, дайте ми насока относно трансформиращ преразказ от името на герой. Трябва да преразкажат “Произходът на боговете” от името на Рея. Докъде свършва преразказът - докъдето Рея ражда Зевс или се преразказва и останалото? В учебникът им пише, че епизоди, в които героят не присъства, но е научил за тях се преразказват. В тетрадката са писали “само епизоди, в които участваме”.

# 279
  • София
Епизодите, в които героят не е присъствал/участвал, принципно не се преразказват. Но ако включването им все пак се окаже необходимо с цел да не бъде нарушен логическият ред на действията, се преразказват в глаголната форма за минало неопределено, завършваща на л/ла/ло/ли, а не  в минало свършено, каквото е изискваното  глаголно време за епизодите с присъствие на героя.  Ако греша, някой да поправя, все пак децата ми вече са големи. Simple Smile Мисълта ми е, че май и написаното в учебника е вярно, и това в тетрадката също.

Последна редакция: нд, 05 ное 2023, 18:44 от пенсионирана русалка

# 280
  • волно калдъръмче
Моля ви, дайте ми насока относно трансформиращ преразказ от името на герой. Трябва да преразкажат “Произходът на боговете” от името на Рея. Докъде свършва преразказът - докъдето Рея ражда Зевс или се преразказва и останалото? В учебникът им пише, че епизоди, в които героят не присъства, но е научил за тях се преразказват. В тетрадката са писали “само епизоди, в които участваме”.

Преазказвайте само епизодите, в които Рея присъства. Има време за останалите еквилибристики с преизказните глаголни форми. В 7 клас се учат.

# 281
  • София
В е-просвета има хубав видео урок за преразказа /подготовка 7 кл. НВО/
https://bg.e-prosveta.bg/resources/video-lessons?categoryId=1

# 282
  • Варна
7 клас доколкото разбирам е различно, моят син е в 5-ти... А в Уча.се за такъв тип преразказ, и то точно от името на Рея, клипът включва цялата история. Много се дразня така, учат нещо ново, не го правят в клас, после се чудим. Навремето правехме нормални преразкази, какви са тези измишльотини сега... Добре, че има бг.мамма.

# 283
  • волно калдъръмче
То пък големият зор. Рея се представя като титанида - потомка на Уран и Гея и жена на Кронос. Ражда деца, които бащата поглъща. Накрая ражда Зевс и го скрива с измама от Кронос. Зевс пораства  и се връща да възстанови справедливостта - кара Кронос да повърне братята и сестрите му, обявяват му война и го детронират. Зевс и братята му (Посейдон и Хадес) преразпределят влиянието си над света.

# 284
  • Варна
Чела съм историята. Друго питах.

Общи условия

Активация на акаунт