Отговори
# 300
  • Mediterraneo
А откога обръщението има някакво отношение към членуването?

# 301
  • волно калдъръмче
А откога обръщението има някакво отношение към членуването?
Има, защото прозвищата функционират като съществителни собствени и ако в състава им има съществително нарицателно и прилагателно име, правилото за членуване не отпада. Специфичното е, че се членува само с кратък член, ако са от м.р., независимо от синтактичната им служба.

Същият случай е и с Щастливия принц на О. Уайлд. При него даже не е прозвище, той друго име няма. Ако и с този кон е така, правилото е същото - като подлог е с кратък член и думата след спомагателния глагол, която се отнася за него, трябва да е с пълен.

# 302
  • Пловдив
Пита се за обръщението ("принце"), тоест за прозвището в звателна форма, не за прозвището изобщо. Както и да е.

# 303
Според мен съфорумката искаше да каже, че Black Beauty е "Черен красавец", а не "Черния красавец", и че вторият вариант на превод на името променя първоначалния смисъл, а с членуването само ни обърка 🙂 Като се замислих, нямам какво да възразя, всъщност, освен че на български нямаме такава традиция за имена и затова първото ни звучи неестествено, а второто - нормално. Пък и веднъж кръстен конят Черен красавец, той вече става определен - кой черен красавец? - онзи, конят, който така се казва - и членуването ни идва естествено.

# 304
  • София
Според мен съфорумката искаше да каже, че Black Beauty е "Черен красавец", а не "Черния красавец", и че вторият вариант на превод на името променя първоначалния смисъл. Като се замислих, нямам какво да възразя, всъщност, освен че на български нямаме такава традиция за имена и затова първото ни звучи неестествено, а второто - нормално.
Бях почнала  сериозно да се съмнявам, че не  мога да се изразявам на бг Simple Smile Успокоих се, че има хора, които  са разбрали какво точно имам предвид.

# 305
Редактирах по-горе.

# 306
  • София
Да, но дори и с  редакцията става ясно, че е схванат смисълът на казаното от мен Simple Smile Аз в предишен пост изразих предположението, че просто това е възприето на български заради някак странното звучене без членуването с непълен член, което не променя обаче идеята, че името в директен превод би трябвало да е само Черен красавец.

# 307
Търся помощ на 2-рото упражнение!

# 308
  • Пловдив
Освен да е "една", "едно", "един" и т.н., които в случая имат роля на "някакъв", и да са числителни като част на речта, друг вариант не виждам.

# 309
Здравейте! Моля за помощ по следния въпрос:
Кое не е вярно за стихотворението "На прощаване в 1868"?
а) Бунтовникът вярва, че делото му ще бъде продължено от братята му.
б) Лирически герой иска майката да му бъде съмишленик.
В) Бунтовникът е убеден, че майката ще надмогне болката от гибелта му.
Г) лирическит герой е непоколебим в избора си да тръгне по пътя на борбата.
Всички ни изглеждат верни.

# 310
Според мен е в.
Тя не надмогва болката,  плаче, като гледа хорото заедно с либето.

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 15:11 от Дъждец

# 311
  • Пловдив
Да, В трябва да е.

# 312
Благодаря много!

# 313
Обувки и обуща дублети ли са?

# 314
  • Варна
Отново ви моля за помощ. Кой е верният отговор? Според мен Б, защото е единственото сложно изречение. Според учителката е В.

Общи условия

Активация на акаунт