Отговори
# 315
И според мен б е различното.
Освен по състав да значи нещо друго

# 316
Б) - сложно съчинено. Другите са прости.

# 317
  • София
Здравейте, трябва да направим морфемен анализ на думата сговорен.
Дотук сме определили "с" представка, "говор" корен, колебаем се за "ен" дали е окончание (понеже се изменя по род и число) или е наставка.

# 318
-ен-е наставка, която в женски род, среден род и в мн. число се съкращава до - н-.

# 319
Имам спомен, не зная от чуто или прочетено, че думите ножици и панталони нямат единствено число. Като очила. Не намирам из нета потвърждение. В грешка ли съм? Нямам актуален речник.

# 320
Очила няма единствено число. Плуралия тантум се нарича това. Гащи също. (Няма очило или гаща 😀)
Панталони и ножици имат единствено число - панталон, ножица.
Тези пък, които имат само единствено число, са сигулария тантум - мед, прах, плът, пяна и други. 🌸🧘‍♀️

# 321
  • София
В последния речник: "ножица и ножици"; "панталон".
Редактирам: Писали сме едновременно.
Доколкото разбирам, "ножица и ножици" са ги дали като дублетни.

# 322
  • София
Интересна анкета - цели да "проучи Вашите езикови предпочитания като автентични носители на езика" Колебаех се за някои отговори, явно не знам правилата за съгласуване на глаголите. Не знам има ли строги правила /както на английски например/ или кой както му звучи.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSetebj1oR8sSuyTc0zdi6R0 … cdcluUfg/viewform

# 323
Попълних анкетата. Според мен няма само един верен отговор. По-скоро варианти според нюанса на това, което искаш да кажеш.

# 324
  • Пловдив
Ми то няма неверни, проучването явно установява кой ни звучи най-гладко и естествено, най-добре.

П.П. А, има и "неверни" в следващите въпроси. И да, при някои зависи от нюанса. Във въпроса за Теодор Комнин например - "беше навлязъл", ако вече край, няма възможност да навлиза към момента, ЗА който се разказва, и "навлезеше", ако още има възможност към момента, за който се разказва. Де да знаем кое от двете.
"Ще се обадя довечера, когато свърша/ще съм свършил работа" според мен е подобно. Щом свърша, ще ти се обадя, или довечера ще съм свършил работа и затова ще мога да ти се обадя.

Последна редакция: пн, 22 яну 2024, 13:17 от Магдена

# 325
  • волно калдъръмче
Интересна анкета - цели да "проучи Вашите езикови предпочитания като автентични носители на езика" Колебаех се за някои отговори, явно не знам правилата за съгласуване на глаголите. Не знам има ли строги правила /както на английски например/ или кой както му звучи.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSetebj1oR8sSuyTc0zdi6R0 … cdcluUfg/viewform
Доколкото знам, и в английския има взаимнозаменяеми глаголни времена, но идеята на този въпросник е да тества как носителите на българския език осмислят това явление.
Повечето ще предпочетат: "Знаех си, че ще решавам езиков тест",  а не "Знаех си, че щях да решавам езиков тест." Бъдеще време и бъдеще време в миналото са взаимнозаменяеми. Сложното глаголно време не влияе на изразителността или изчерпателността на изказването.

# 326
  • София
Малко встрани от трудностите - видяхте ли майтапите с въпросите към изкуствения интелект на български Simple Smile
Скрит текст:

# 327
  • Пловдив
milka22
JoyJoyJoy

дали някога изк. интелект ще достигне до нюансите (съдържанието) на подобни изрази !?

# 328
  • Пловдив
Ще достигне според мене. При него явно проблемът не е, че му е недостъпен преносният смисъл, ами че не си признава, когато не знае, и импровизира като ученик пред дъската. Wink

# 329
дали някога изк. интелект ще достигне до нюансите (съдържанието) на подобни изрази !?

Когато му се допълнят и въведат идиомите в съответните езици, ще успява да ги различи. Както гугъл преводачът в момента е в пъти по-добър от преди пет години, да речем.
Компютрите се развиват със светкавични темпове, скоро ще ни задминат от към знания. Възможно е и в момента да са ни задминали, очаквам да започнат да се самообучават. Да, няма да имат креативността на хората, но  леко ме е страх от варианта да се обърнат срещу нас по подобие на ИИ в Терминатор.

Общи условия

Активация на акаунт