Отговори
# 345
  • волно калдъръмче
Не се подвеждайте по съюза "и", пред който не се пише запетая. Точно тук има, за да затвори обособената част. Две са обособените части и двете се ограждат.

Soul Free го е написала и го е свързала даже със синтактичен синоним, за да се види закономерността. В момента това се учи в 7 клас.

# 346
  • София
Не се подвеждайте по съюза "и", пред който не се пише запетая. Точно тук има, за да затвори обособената част. Две са обособените части и двете се ограждат.

Soul Free го е написала и го е свързала даже със синтактичен синоним, за да се види закономерността. В момента това се учи в 7 клас.
ОК, тоест нямаме връзка на прости изречения  в състава на сложно, защото изречението на практика е само едно,  и тези лица могат да бъдат и сто.

На листа задължително се посочват имената на лицето, изготвило документа, и на лицата, съгласували същия, и на  човека, който го е заверил, и на този, който го е превел..

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 18:51 от пенсионирана русалка

# 347
пенсионирана русалка, направете синтактичен разбор и пребройте сказуемите.

# 348
  • Пловдив
"Изготвило документа" е вметната част с причастие, не е просто изречение със сказуемо (глагол).
Само за точност го казвам, иначе и "което е изготвило документа", което вече е подчинено просто изречение, пак се огражда със запетаи.

# 349
На листа задължително се посочват имената на лицето, изготвило документа, и на лицата, съгласували същия.

"Изготвило документа" определя лицето, затова е със запетаи от двете страни. Ако не искаме запетаи, ще стане:

На листа задължително се посочват имената на изготвилото документа лице и на съгласувалите го лица.

# 350
  • София
пенсионирана русалка, направете синтактичен разбор и пребройте сказуемите.

Мануна, уж съм добре с математиката и броенето Wink , но сказуемото, което виждам, е едно единствено.  Не става дума за запетаята, а за това, че нямаме повече от едно просто, тоест нямаме и повече от едно сказуемо. А оттам и наличието на запетаята се обяснява с друго - казаното от Магдена и Soul Free.

На листа задължително се посочват имената на лицето, изготвило документа, и на лицата, съгласували същия.

Къде  има още сказуеми?

Съвсем друго е  в примера, който дадох по-горе, тогава причината за запетаята наистина е  свързването на прости изречения в сложно.

Той  сериозно одра колата, паркирана на тротоара, и бързо избяга.

Би било както казвате, ако ставаше дума за подобно изречение примерно:

На листа задължително се посочват имената на лицето, изготвило документа, и се допълват имената на  лицата, съгласували същия.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 18:53 от пенсионирана русалка

# 351
пенсионирана,  твоя пример дадох за пример.
Ако колебанията по усет продължават, вероятно е вземе за Езикови справки 😃

# 352
  • Пловдив
Няма други сказуеми, има вметната част с причастие ("изготвило").

# 353
Точно така, това е обособена част (не вметната) с причастие.
Моя е грешката с простите изречения, гледах друг пример с примера.

# 354
  • Пловдив
Ами вметната какво беше? Аз за толкова години съм забравила да има разлика. Grinning

# 355
  • София
Ами вметната какво беше? Аз за толкова години съм забравила да има разлика. Grinning

от друга страна, напротив, изглежда, да кажем, естествено, за съжаление, честно казано, разбира се,  значи и т.н..

Мануна, не намирам  закачката Ви за много уместна, но здраве да е. Не става дума за усет, няколко пъти  повторих назад, че имаме в дадения от потребителката пример ( не в разните други упоменати в  хода на дискусията  варианти с подчинени изречения или други промени) само едно сказуемо, тоест и само едно просто изречение. И за съпоставка пуснах цели два пъти друго за илюстрация.  Вие ме пратихте обаче да броя, сега и  друго предлагате. Аз тогава на свой ред да предложа, също така закачливо Simple Smile,  да четете с една идея по-внимателно. Не коментираме все пак разните трансформации, а оригинално даденото изречение, нали? 

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 20:55 от пенсионирана русалка

# 356
С вметнатите заявяваме и отношение, не влизат в съюзи с други части 😃😃😃 самостоятелни бойни единици

# 357
  • волно калдъръмче
Русалкич, разглежданото изречение е елиптично. Ако искаме да напишем и двете сказуеми, нищо не може да ни спре. Второто е пропуснато по подразбиране. Да, изречението остава с едно сказуемо, но останалите правила са си в сила.

На листа задължително се посочват имената на лицето, изготвило документа, и се посочват имената на лицата, съгласували същия.

# 358
  • София
Русалкич, разглежданото изречение е елиптично. Ако искаме да напишем и двете сказуеми, нищо не може да ни спре. Второто е пропуснато по подразбиране. Да, изречението остава с едно сказуемо, но останалите правила са си в сила.

На листа задължително се посочват имената на лицето, изготвило документа, и се посочват имената на лицата, съгласували същия.
Принципно да, винаги можем да допълваме подразбиращото се Simple Smile Но когато те призоват да броиш, броиш само наличните в оригинално зададения вид на изречението, не и подразбиращите се сказуеми.  При преброяване в изречението  "Аз всяка сутрин ставам в 7 часа, измивам се,  приготвям си обилна закуска, хапвам спокойно, обличам се и  към 8:30 тръгвам на работа" не казваме, че подлозите са 6 - 5 от които се подразбират. Абстрахираме се от това, че никой не би слагал  5-6 поредни "аз", но на практика са си толкова..

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 22:51 от пенсионирана русалка

# 359
Което не променя правилото за затварящата запетая.

Общи условия

Активация на акаунт