Отговори
# 375
Когато задачата е да се поправят грешките, то се допълват/премахват запетаи и се оправят правописни грешки (о/у, а/ъ...), не се променя словореда Hands V

Да, така е, но горният пример показва какво можем да направим, ако не сме сигурни в правописа.Blush

# 376
  • София
Аз не съм добра с българския, мат ми беше лесно. Покрай трудностите на детето с бел прочитам тук и ми е много интересно. По повод горните изречения, а и подобни, мисля, че най- добре би било:
Къщата на хълма...., първото изречение добре
За второто:
На таванския етаж в къщата се нанесоха нови хора.
Така редактирано по- ясно ми звучи. Не претендирам за нищо.

Въпросът не е  на кого как му звучи по-добре или по-ясно Simple Smile. Става дума къде има или няма запетая, ако изречението си остане в този вид.  Няма  как да избегнем несигурността,  сменяйки словореда, ако задачата в теста  просто изисква да кажем има ли или не запетая.  Такова измъкване  можем да направим, ако пишем свободен текст.

Последна редакция: ср, 07 фев 2024, 10:00 от пенсионирана русалка

# 377
Обстоятелственото пояснение, уточняващо друго обстоятелствено пояснение, може да се обособи и съответно отдели със запетаи, но не е задължително. Обособяването обикновено цели смисловото подчертаване на обстоятелственото пояснение и/или избягване на тромавост в изречението.

# 378
Пенсионирана русалка, разбрах. Не съм обърнала внимание, че се търси само наличие или не на запетаи. А редактори на текстове на книги да речем, могат ли да правят промени в построяването на изречения?

Последна редакция: ср, 07 фев 2024, 11:31 от laurentin

# 379
Могат, да, това всъщност е съществена част от работата на редакторите - да предлагат промени в структурирането, да откриват проблеми, неточности, да подобряват стила и композицията, къдете е нужно. Разбира се, аргументирано и в сътрудничество с автора.

# 380
Много полезни разяснения, благодаря!

# 381
В случая с герба според мен запетаите са нужни, защото обстоятелственото пояснение за лентата е дълго и с много детайли - цвят на лентата, плюс има и кант с определени характеристики, пък прехвърлена, пък през определен вид клонки и то през краищата им, получава се "последният да затвори вратата", тоест запетаята.

# 382
  • при него
Здравейте момичета. Моля за съвет: използването на "ходимЕ, правимЕ", граматически грешно ли е и задължително (правилното) само  "ходим, правим" ли е?
Благодаря предварително.

# 383
Здравейте момичета. Моля за съвет: използването на "ходимЕ, правимЕ", граматически грешно ли е и задължително (правилното) само  "ходим, правим" ли е?
Благодаря предварително.

Да Simple Smile

# 384
Напълно грешно е.

# 385
  • при него
Благодаря!

# 386
Най-лесна е проверката с 1 л. ед. ч. на глагола. Ако завършва на -м, то в мн. ч. добавяме -е: рисувам, рисуваме; харесвам, харесваме; бягам, бягаме. Ако обаче завършва на гласна или -я, тогава е погрешно да слагаме окончание -ме: ходя, ходим; пея, пеем; правя, правим; летя, летим и т.н.

# 387
Моля за отговор!
В кое от изреченията има правописна грешка?
1.Искаха да посетят най-екзотичните места.
2.Тяхната амбиция беше далеч по-скромна.
3.Искаха да сбъднат мечтата си възможно най-скоро.
4.Най-искаше да види върха при залез слънце.

# 388
  • София
4.Най-искаше да види върха при залез слънце.

Няма тире. Или най-много искаше, или най искаше /като първото е по-правилно/.

# 389
Здравейте, моля за помощ за следния въпрос:
Каква е синтактичната функция на миналото страдателното причастие , употребено в изречението:
Цветовете на орхидеята са разположени само поединично.
Миналото страдателно причастие е “са разположени”, нали? Съответно това не е ли сказуемото в изречението 🤔

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 19:02 от Joddy

Общи условия

Активация на акаунт