Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

УПОЙКА?!

 • 2 336
 • 43
 •   1
Отговори
 • Мнения: 437
Здравейте настоящи и бъдещи мами. От известно време ме тормози една мисъл и реших пак да се обърна към вас за съвет. Какво е мнението ви като цяло за разните гръбначни упойки - епидурална, спинална.. не знам дали има още подобни. Вчера проведох един разговор с мойта лекарка и тя изрази твърдо неодобрение към този вид упойки - каза, че често ставали сакатлъци - от главоболие, та до временни парези  #Shocked , ако не и по-лошо ако е особено некадърен анестезиолога!
Значи, според моите скромни сведения, при вариант, че си поискаш епидурална упойка рискуваш да те осакатят, а в другия случай - без упойка, или с някаква мижава местна пък ще се мъчиш като грешен дявол...
Моля ви, споделете вашия опит и информация!

# 1
 • Мнения: 13 763
Цитат на: Shusha
Здравейте настоящи и бъдещи мами. От известно време ме тормози една мисъл и реших пак да се обърна към вас за съвет. Какво е мнението ви като цяло за разните гръбначни упойки - епидурална, спинална.. не знам дали има още подобни. Вчера проведох един разговор с мойта лекарка и тя изрази твърдо неодобрение към този вид упойки - каза, че често ставали сакатлъци - от главоболие, та до временни парези  #Shocked , ако не и по-лошо ако е особено некадърен анестезиолога!
Значи, според моите скромни сведения, при вариант, че си поискаш епидурална упойка рискуваш да те осакатят, а в другия случай - без упойка, или с някаква мижава местна пък ще се мъчиш като грешен дявол...
Моля ви, споделете вашия опит и информация!

За упойките!
Съкатлъците са някакви изключения.
Аз раждах нормално. Беше ужасно! Не се сетих да си поискам упойка изобщо, молех се за секцио.
Накрая ми хакнаха пълната упойка и родих с форцепс.

# 2
 • Мнения: 444
От съпруга ми съм чувала за некадърни анестезиолози, но голяма част от жените вече раждат с някаква упойка.Ако това те притеснява, просто потърси кадърен доктор, с опит.Тогава не би имало никакъв проблем.И двата пъти, когато раждах секцио, бях с препоръчан анестезиолог.Иначе по време на предните две естествени раждания, аз не пожелах да ми поставят упойка.Исках да изпитам родилната болка и не съм се мъчила кой знае колко.Всеки решава сам за себе си.

# 3
 • Мнения: 1 517
Ами може би не е зле да ползваш упойка, ако имаш възможност, макар че и на мен са ми казвали, че е нож с две остриета. Но мога и да ти кажа, че поносимостта на болка зависи от много неща, лично при мен не беше така непоносимо и си издържах до края без никакви упойки. Не е толкова страшно!  Wink

# 4
 • Мнения: 1 581
Аз родих нормално, седалищно, без упойка. Не че е лесно, ама не е чак толкова ужасно  Grinning

# 5
 • Мнения: 2 489
Ти пък сега - едно главоболие сакътлък ли е? За другото - носят се разни легенди, абсолютно неоснователно - тези случаи са някакви виртуални. Ще помоля някой ако познава такъв осакатен човек да сподели!
Истината е, че много лекари, които не са запознати и излишно плашат хората. Лекарката ти анестезиолог ли е?
Аз ще раждам с такава упойка.

# 6
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 825
Аз ли4но съм 100% за упойката. За гловоболието го дават като страни4ен ефект и аз мисля, 4е зависи от организма на майката как и понася , а не от самото поставяне. Аз се бях претеснила, 4е може да се парализираш, ако не се постави хубаво и т.н, но спесиално преди раждането из4етох много литература по въпроса и се окажа, 4е това не е вярно. Ли4но те съветвам ако имаш възможност помоли да ти сложат упойка и не се притеснявай. Вси4ко ще е о.к

# 7
 • Мнения: 3 663
Преди години (7-8-9 години, когато ги въведоха тези упойки) са ставали доста сакатлъци, но сега мисля, че се понаучиха анестезиолозите да ги слагат правилно. Все пак наистина е важно анестезиологът да е добър. Възможно да е има странични ефекти като главоболие после, но е възможно и да няма. Аз раждах с епидурална, не усещаш почти как ти я слагат и имах световъртеж само няколко часа след раждането.
Мен ако питаш - искай си.
Ако поровиш повече из форума, тази тема я има доста пъти.. можеш да прочетеш още Simple Smile

# 8
Главоболието вярно, че си страничен ефект от епидурала, но не всеки го получава. Но пък не отричам, че е добре анастезиолога да е добър. Аз лично не съм чувала за "осъкатени" случаи, но пък сигурно не е изключено. ВСе пак се поставя между втори и трети гръбначен прешлен


Може би твоята лична лекарка не се чувства "силна" в тази област и излиза веднага с тия доводи.  Confused
Ако знаеш английски ето един сайт с предимства и недостатъци на упойката.
http://www.sblom.com/epidural/
Аз лично съм ползвала при първото раждане, щях и при второто, но просто нямаше време - момата бързаше да изкоче Wink

# 9
 • Мнения: 883
Съни, аз познавам жена с увреждания след раждане- не ходи нормално- но не знам как е раждала- мисля, че не е с упойка, защото е станало преди 15-16 години.

# 10
Според мен уговорка със свестен анистезиолог не е излишна.А всеки организъм приема било упойки или някакви медикаменти по различен начин.
Аз бих си поискала упойка ,ако раждах нормално,но от анистзиолога ,когото аз съм избрала от никой друг за нищо на света.
Пожелавам ти късмет, и да се радваш на хубаво сладко бебче Simple Smile

# 11
 • Мнения: 13 763
Цитат на: belalim
Съни, аз познавам жена с увреждания след раждане- не ходи нормално- но не знам как е раждала- мисля, че не е с упойка, защото е станало преди 15-16 години.

Е тогава надали са слагали епидурална, а и да са е било в началото на ерата на епидуралните.

# 12
 • Мнения: X
Аз родих със спинална - нито ме е боляла глава, нито нищо. Дори поставянето и е по-малко болезнено от слагането на абокад.

# 13
 • Мнения: 6 155
Малко инфо:

Цитирам :

"Защо процедурата, въздействаща на дял на централната нервна система – гръбначния мозък, е относително безопасна?
Иглата на анестезиолога не достига гръбначния мозък и, естествено, не прониква в него. Обезболяващото вещество се въвежда в чувствителните задни окончания и ако влияе на предните двигателни окончания, то това влияние е незначително /родилките обикновено съхраняват способността си самостоятелно да се движат, въпреки че понякога имат усещане за умора в краката – това зависи от лекарственото вещество/. Обезболяващото вещество, въведено в епидуралното пространство, отива в кръвта много бавно. Черният дроб успява да обезвреди лекарството още преди концентрацията му в кръвта да стане висока и да повлияе на детето.

Как прилагат епидуралната анестезия? Жената сяда или ляга на хълбок, извива гърба си /в това положение, в което понякога застават раздразнените котки и при което се увеличава разстоянието между отделните прешлени/. Преди да се направи упойката мястото се третира с антибактериална и обезболяваща кожата субстанция. Обезболяването на кожата и подкожната тъкан става по пътя на въвеждане на анестетик с помощта на тънка игла. Но доколкото проникването на иглата през кожата само по себе си не е прекалено травмиращо, инжектирането не се обезболява. След това лекарят със специална игла прониква между отделните прешлени на равнището на кръста.Чрез нея се провира тънък катетър до равнището на тези окончания на гръбначния мозък, които отговорят за чувствителността на болка за органите в коремната област и таза. След това иглата се маха, катетъра се закрепва на гърба с помощта на лейкопласт и се поставя специална клапа за пропускане на лекарства. Жената се поставя на гръб. Няколко минути след вливането на препарата родилката започва да чувства топлина и слабост в краката. Ако матката се е свивала неравномерно след началото на процедурата много често се наблюдава нормално пълноценно съкращаване и ускорява процеса на разкритие на шийката на матката.

Какви усложнения могат да възникнат?
1. Главоболие. Обикновено се появява на първия до третия ден след раждането като резултат от повреждането на твърдата мозъчна обвивка и изтичането на гръбначно-мозъчна течност в епидуралното пространство. Може да продължи една до две седмици, понякога се наблюдава и шест седмици.
2. При вливането на основната доза препарат вместо в епидуралното пространство в гръбначно-мозъчния канал пациента може временно да загуби способността да се движи. Това усложнение не трае дълго.
3. Появяването на алергични реакции към лекарствата също са нежелан резултат.
4. Болки в областта на кръстта При правилно проведена анестезия усложнения има рядко. Изборът е изцяло ваш. И той зависи от това какво искате да преживеете - да почувствате всички физически усещания на раждането, дори накрая да се чувствате напълно изтощена или да раждате с епидурална упойка, което ще ви даде възможност да изживеете положително раждането и да си спестите физическите страдания.
     
  Автор: Мария Лесичкова     "
-----------------------------------------------------------------------------
А ето и една тема

# 14
 • Мнения: 167
Rolling Eyes Аз родих с епидурална упойка.И на 100 процента ти казвам,че е супер.Боли 30 секунди докато ти я сложат,после не усещаш нищо.Важното е да знаеш дали в болницата,която отиваш има кадърни анестезиолози.
Какъв е смисъла да се мъчиш като грешен дявол,когато хората са му намерили лесното?

Общи условия

Активация на акаунт