Бързи въпроси и отговори деца - 2

• 35 876
  • 778
  •   1
Отговори
# 480
Да ви питам, в детската градина, която е нова, от около месец я посещава - не му дават достатъчно вода, миналата седмица беше обезводнен, с оранжева урина в памперсите. Направих им забележка, но ще видим какво ще става. В петък като го взех, беше целия омазан с кал (пясък смесен с вода), със слънцезащитен крем в косата, а обувките му (маратонки) и чорапи бяха мокри и събути. Само че аз трябваше да го обуя с нещо за да стигнем до вкъщи, и му ги сложих мокри, какво да правя
Тези неща нормално ли са? Детето е на 2 год и 10 месеца. Понеже сутринта им направих забележка за водата, реших като го взимам да си замълча. А и не знам кое е нормално и кое не... Да е обезводнен не е нормално, но това, че беше целия мръсен, може би значи, че си е играл много? За това дали да им правя забележка? А и са немърливи към обувките му...
Ще търся да я сменям, но за сега това не е вариант

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 18:52 от Little heart

# 481
  • София
На мен нищо не ми изглежда нормално от това. За обезводняването в тия жеги е важно да им напомняш. За дрехите и обувките… досега винаги сме го взимали в приличен вид и каквото има за пране отделно, ама чак мокри обувки???

# 482
Взимала съм я леко накапана на блузката,и с обърнати пантофи явно не ги поглеждат,макар че нося резервни дрехи...както и да е, но с обратни пантофи може да падне 🙈
Е как е намокрил маратонките чак нали са за навън 🤔

# 483
  • Германия
Това че детето е било мръсно не ми се вижда чак пък толкова странно. Ако са играли навън колко му е да се изцапа? Да цопне в някоя локва? Да седне в мокрия пясъчник и да се заиграе и да си изцапа дрехите? Това разбира се са спекулации, но са възможни причини защо детето не ви е върнато в безупречен вид.

За водата вече е друга работа. При нас всяко дете си има шише с вода, шишетата стоят винаги наблизо и децата уж сами се сещат да пият. При вас ако нарочно не им дават да пият много, бягайте от там

# 484
Ако той не иска да пие, няма какво да се направи...
Само че, като отивах да го взема миналата седмица, ги изненадах (явно), и заварих детето да се върти около казанчето от където се сипва водата. Учителя не му обръщаше внимание, и като ме видя се разбърза да му даде. И му даде няколко пръста там я чашата, а моя искаше още, аз го видях.... И беше доста жаден. И след това беше доста дехидратиран, с оранжева урина. И не мога да разбера каква може да е причината да не му дават вода в тая жега... Що за човек трябва да си? Още е с памперс (знам, че е голям) толкова да им е проблем, че трябва да се смени един напикан памперс на 2 часа примерно?
И толкова мръсен никога не съм го виждала, с пясък около очите, по дрехите...

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 19:04 от Little heart

# 485
Моето малкото много се цапа. Очаквам ако тръгне на ясла да се връща като прасе, защото едва ли някой ще се занимава да го преоблича и преобува. Не знам, не мога да си обясня защо се цапа толкова. Брат му колкото е чистофаен, малкия е едно малко грух. Големия като се връщаше от ясла първо изпиваше 2 чаши вода и тогава можеше да се говори с него. Ама те и си пазеха много номера да не им го напикаят децата и явно за това не им даваха вода.

# 486
За водата категорично бих се притеснила, че не му дават достатъчно.
За дрехите и обувките, не толкова.
Аз самата не мога да го опазя като играе навън. Сега в жегите редовно го прибирам омърлян, намокрен и тнт. Винаги нося с мен резервни дрехи и чорапи.
На нас в списъка за яслата са ни писали да носим в отделна чантичка 2 чифта дрехи за преобличане и ще ще се ползват само в случай на нужда. Дотогава си стоят в шкафчето му.

Ако проблемът с водата продължава и още не сте намерили вариант за преместване, аз бих взела някаква бележка от личната, че детето е обезводнено и се препоръчва редовно даване на вода и бих искала да ми я входират с входящ номер в яслата, за да са наясно и те, че не е шега работа. Simple Smile

# 487
Нашата е от 4 дни на ясла и им дават сутрин със закуската мляко/айрян/чай/сок,след малко вода и после периодично през деня пак предлагат,но преди храна не.Ако някой поиска дават.Единия ден отидох да я взема и чух,че казват да й донесат блузка,че се поляла с вода.За водата и аз бих повдигнала въпроса,за дрехи и обувки не .Макар че в нашата ясла пясъчникът не се ползва,директорката е решила да се покрие,защото котки го препикават.И все пак дете се опазва трудно чисто.

# 488
В яслите се предлага вода на определени интервали, май беше на всеки два часа поне по наредба (или както там е оформен нормативният акт), същото важи и за слагането на гърне, имат си "график". Трудно е с водата, моето дете беше в частна ясла, уж собствени шишета, уж ги виждат, ад беше просто. Той е научен да пие много вода, но като са малки, трудно е да казват и да се усещат, трябва да им се предлага и напомня. Редовно като го вземех особено лятото, изпиваше половин литър вода като го взема, в рамките на 7-8 минути, после вечеряше супа, кисело мляко, и докато си легне около 2 часа след вечерята, изпиваше още поне по половин литър. Няма да ви казвам кога махна нощния памперс заради това и как съм ставала да сменям памперс на 3-годишно в 3 през нощта, защото се пръсва и е протекъл зверски за 5-6 часа, макар да беше от най-дебелите и попиващи. Не знам каква е драмата с тая вода, в градината вече успях да го науча да ходи да си налива сам, ако нещо не му се получи да си поиска. Карала съм се зверски с учителките, гледаха ме в очите и ми казваха, ама ние им даваме, той пие. А детето като го вземех директно си питаше за бутилката.

# 489
И мен ме бяха предупредили познати, че в яслата държат децата жадни. Затова и винаги нося със себе си вода като взимам малкия от там. Но чак много жаден не ми се вижда. А той пие много вода по принцип.
Мръсен не са ми го връщали. Пускат ги да играят навън, но не им дават много да щъкат. Обикновено все до тях на пейката го заварвам. Той е много палав, да ни е жив и здрав, но тях много ги слуша.
Ние се учим на гърне сега. За малката нужда се понаучи да казва. Но голямата задължително е в гащите. Той и на двете неща казва ако. Но точно преди половин час го усетих, че мъти и питам: Има ли ако? - Не, нямало. Нарочно вкъщи махаме памперса уж като се намокри да се усети. Но акото явно още си го приема за нормално. Засега нито веднъж не се е изаквал в гърнето.

# 490
Моето сега си казва като иска вода.
Ръмжи Wink още не говори ама аз си го разбирам

# 491
  • София
erna, бихте ли препоръчали детски магнезий? От известно време подозирам, че трябва да давам добавка на голямото дете.
Заповядай
https://vitamag.bg/magazin/animal-parade/magnesium/magkidz-magnezii/
Детето не е хипер активно, но започна постоянно да скърца със зъби. След тридневен прием на магнезий спря. Давах го общо в продължение на две седмици. След едномесечно почивка пак започна да скърца със зъбки. Сега пак го приема. Не скърца вече.

# 492
  • София
Здравейте, включвам се за скърцането със зъби, малкия от както му избиха скърца ужасно. Какви ли не изследвания не сме пускали докато накрая една зъболекарка не видя, че има дълбока захапка. Реално не пречи на външния вид и ако не знаеш какво да търсиш няма и да разбереш, че има. Факт, че нито ние, нито педиатъра, нито предишния зъболекар я видяха. Проблема е, че по този начин се натоварват кътниците и се получава това скърцане. Като направи 4 години ще ходим на ортодонт да видим какво ще я правим и как ще се коригира. Тв каза, че често се случва при децата и масово скърцат от нея, не от глисти или други неща.

# 493
Десислава, благодаря, действително има дълбока захапка и моята и на баща й е такава. Това си наследство при нас, но не знаех, че от това може да е. В действителност, разрежда скърцането. Преди месец беше по цял ден, сега няколко пъти за деня.

# 494
  • София
Зъболекарката ми обясни, че в зависимост от възрастта и до колко е затворена може да не се наложи корекция, а да се израсте. При нас обаче е пълна и ще носи може би едни гелчета нощем като спи. Иначе и аз също наблюдавам подобрение, вече е почти на 4 г.

Общи условия

Активация на акаунт