Харесва ли ви името Йордана?

• 12 732
  • 334
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Да, и аз за Запрян така знам. Но може някъде и в другия смисъл да се е схващало. Имало е например и Доста или Достена (телефонът упорито решава, че искам да напиша "Система") - доста, достатъчно, за да спрат да се раждат изобщо деца или пък да се роди момче след "достата" момичета. Така се смята поне, че затова се е давало това име. В моя род в миналото се е срещало Достена. Също майката и дъщерята на политоложката Мария Пиргова се казват така, в Пазарджик пък има една психоложка на име Доста.

На моя мъж и на негови приятели от СИ Бг им звучеше смешно името Запрян. Явно там го няма, а в същото време знаят глагола "запирам" като затварям някого някъде. Единият приятел даже картинно си представяше как някой пита за Запрян къде е и му отговарят: "Запрян е в мазето".

# 241
На мен Доста ми харесва. Не съм го чувала. Но Достена ми е с много букви накрая.

# 242
Има хора, които си кръщават децата със стари имена. Веднъж, две жени бяха с едно дете, на което няколко пъти извикаха СтойнЕ. Това е старо име, според мен, характерно за кюстендилския край. Дядо ми имаше братовчед Стойне, но не съм мислила, че някой в днешно време би кръстил така детето си. Дядо ми се казваше Зинови и хиляди пъти ни е заклевал никога да не кръщаваме дете с това име.

# 243
  • Пловдив
И аз харесвам стари имена - разбира се, не всички, но харесвам. Доста също не е лошо, но не бих си кръстила така детето (освен ако е на конкретна баба), че май има известен потенциал за майтапи. Във форума съм срещала потребителка със син Томан. Ударението е на О, баща ми имаше далечен роднина с това име - дядо Томан, баща на стринка му, но при други млади хора (и дори изобщо при други съвременни) не съм го чувала.

Стойне е от тия краища, да. Едното от убитите 6 ястребинчета (които сме били пионери, знаем кои са те) се е казвало Стойне, но доста по-късно разбрах, че семейството било интернирано в това село в Североизточна България от Пернишко.

# 244
Не им помня имената на ястребинчетата, помня, че имаше две близначки. Поначало такива истории ме разтърсват и притесняват, никога не съм имала желание да задълбавам.

# 245
  • Пловдив
Ужасна е историята, разреваваща, така е. Но имената аз ги помня от едно време.

# 246
Аз знам, че и на Стоян са му придавали такова значение - да остане на света, ако предишните деца са умирали.

# 247
  • Пловдив
Вероятно да. А има и друг обичай със същото пожелание - кръщаване на родител.

# 248
  • Най-красивата страна
Близначките от Ястребино са Ценка и Цветанка.
Зинови -от гръцкото Зиновий,което значи божествен.
Аз харесвам женския вариант-Зиновия.

Най-неприемливо за мен е името Найден-едно време така са кръщавали подхвърлените деца.Означава ,,намерен,,.
Иначе е благозвучно,но никога не бих си кръстила така детето.

В класа на дъщеря ми има момиче,което се казва Стефка и момче Недко.Децата възприемат имената нормално.Но пък на Вая се подиграваха-викаха и Лая.
За остарелите имена-всичко идва от родителите.Децата възприемат всякакви имена,но ако не харесват някое дете са способни да измислят всякакви глупости ,без значение какво е името.

# 249
Те децата възприемат, но в един момент самият човек пораства и започва да му прави впечатление, че името му не е като на приятелите, не е съвременно и започва да му става неудобно да си казва името.

# 250
Йордана ми е много хубаво, силно, българско име. Рядко срещано е. Определено бих го предпочела пред Мерлин, Бриана, Бианка, Джесика и т.н.

# 251
Ако е Юрдана ще е още по-силно и рядко.

# 252
Да бе.
А най-добре да е Юрдечка.

# 253
Да, юрдечките са редки, до колко са силни и български не мога да кажа.Wink

# 254
Ми надявам се след като си изплюхте отровата да спите по-добре Blush

Общи условия

Активация на акаунт