Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 183
  • 787
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
Попитайте някой брокер, работещ във вашия район на какви пари би го пуснал в момента и преценете каква индексация бихте искали, с оглед на дългосрочния и безпроблемен наемател.

Примерно: ако до сега е бил на 500лв, а ви кажат, че нормалната цена е 800лв. То нещо между 700+ би било разумно - според/зависи Simple Smile

# 466
Вървят със 150 лв повече. Поради малката квадратура и неудобен за двойка/семейство...
Те от години са със 100лв отгоре и не исках да си развалям рахата, както и да причинявам диакомфорт на наемателката. Знам, че доходите и пострадаха от кризата, и ако вдигна със 100-150лв,може би ще се изнесе, поради невъзножност да плаща.

# 467
  • София
Вървят със 150 лв повече. Поради малката квадратура и неудобен за двойка/семейство...
Те от години са със 100лв отгоре и не исках да си развалям рахата, както и да причинявам диакомфорт на наемателката. Знам, че доходите и пострадаха от кризата, и ако вдигна със 100-150лв,може би ще се изнесе, поради невъзножност да плаща.

Масово еднопространствените апартаменти ново строителство вървят по 600лв, така че ако има отделна спалня определено заслужава цена над 600лв.
При положение, че цените вървят по 750лв, а вие го отдавате за 600лв, това са приблизително 25%, под пазарната цена, което е доста голям разлика!
Предложете й цена от 680лв, защото когато се повишат цените на наемите, примерно с още 50лв, разликата между вашият наем и пазарният ще стане 200лв. В такъв случай пак ще изпаднете в същата ситуация, ако го оставите тя ще стой, но ще продължавате да губите пари, ако го вдигнете тя ще се изнесе, друг е въпроса, какво ще наеме за 600лв.
При дългосрочно отдаване, мисля, че трябва да се правят по-често индексации, на малки стъпки, за да не се изпада в състояние в което, да е значително под пазарната цена имота, а в последствие да се чудим как да догоним изведнъж разлика от 200лв, което на веднъж за малък апартамент е голямо увеличение, а в същото време това е цената му.

И в крайна сметка какво значи безпроблемен наемател, като реално вие губите около 25% доходност? Това не е ли проблем реално?

# 468
Достатъчно време си задържала наема и това е жест към наемателката. Просто ѝ казваш, че ще актуализираш наема и да си решава какво ще прави. В крайна сметка в магазина не те питат дали 3 лв. за хляб са ти много...

# 469
  • София
Проблемът е, че So Lucky е на другия край на света. Т.е., ако се изнесат, не е в състояние да търси нови.
То и ако преговаряш за увеличение на заплатата, едно е ако имаш оферта от друга фирма, тогава може да искаш максимума. Но ако нямаш, и ако не си в готовност да се местиш, нямаш много лостове за маневри.
Аз също държа ниски наеми в град, в който нямам постоянно присъствие. С дългосрочни наематели. Дори не проверявам как вървят цените. Но, един път на 10г си е време за индексация.
Зависи и от нивото на търсенето.

# 470
Ааа, това съм го пропуснала (че не живее в Бг). Ако има роднини, които могат да съдействат, ще е добре.

# 471
Аз не бих вдигала за 100 лева, ако съм на другия край  на света. Разправиите да идвам, разходи за транспорт като започнат да ми се сменят наематели, ми се виждат много.Другият вариант продаваш, мислиш за имот в Щатите или наемаш фирма тука да ти го следят или с роднини

# 472
Ако за 100 лв рискувам рахата си, изобщо не бих си мръднала пръста. Досега всеки път наемателите са реагирали остро и с изнасяне на вдигане на наема, дори и да е много под пазарния. А след тях ремонти за много повече от 100 лв. Аз не съм съгласна, че масово наемите са се вдигнали, гледайки от моята камбанария.  На моите хора сметките им идват нагорно и скоро може да се наложи да се преместят на по-тясно, нищо, че според imot.bg наемът им е 150 лв под пазарния. Тя топлофикация си е взела делът от увеличението на доходите им, ако изобщо е имало такова.

# 473
На мен досега не са ми напускали точно заради вдигане на наема. С едни говорих, че най-вероятно от септември ще се вдига наема, казаха добре. Не е сигурно, но да знаят, че има и такъв вариант.

# 474
  • Бургас
Калин, това за София ли са наеми?
Моя еднопространствен в София е на 450. Много ми се виждат 600 за една стая.
В Бургас този, който смятах да вдигна също е 400, от самото начало. В района са максимум 500, ако изключим спекулата с украинците.
Лъки, трудно решение. Можеш да вдигнеш с малко, едни 5%, едва ли ще се изнесе, а и какво ще наеме?

# 475
Чувам че масово са се юрнали да вдигат всички, ама никой не казва колко избяга.
От хората които познавам и са им вдигнали 50% ще се местят.
Та само 1 месец да седи празен и вдигането се обезсмисля. Отделно често се налага и да се прави нещо, ако не е пипано с години иначе увеличение няма да има.
Има супер нагълци, на познат се пробваха да вдигнат  с 300лв, ама сега сигурно съжаляват, понеже се маха

# 476
Чувам че масово са се юрнали да вдигат всички, ама никой не казва колко избяга.
От хората които познавам и са им вдигнали 50% ще се местят.
Та само 1 месец да седи празен и вдигането се обезсмисля. Отделно често се налага и да се прави нещо, ако не е пипано с години иначе увеличение няма да има.
Има супер нагълци, на познат се пробваха да вдигнат  с 300лв, ама сега сигурно съжаляват, понеже се маха

И къде точно ще отидат? На по-евтино!?!?!? Едва ли......
Да не говорим с хамалогията по преместване, депозити, нови хазяи и т.н.
Ако наемателите са с деца, преместването е още по-трудно.

# 477
Може да идат на по-гадно и мизерно, но въпросът е принципен. "Тоя гаден хазаин иска да забогатява на мой гръб, сега ще го вътря с изравнителната и сметките и да види той на кого ще вдига наема". А хазаинът трябва да поправя един куп скрити дефекти и също е на минус,ама наемателите това не го мислят. Даже трябва да е благодарен тоя кожодер, че му оставят възглавнички от ИКЕА бонус, щото са точни! (Нищо, че има щети за два наема, те тях  ги отдават на нормалното ползване).

# 478
Ами човек ще се разтърси,ако в такава криза започнат да го клатят и откъм наем.Даже с деца е още по-наложително.На мен се опита да ми извива ръце една роднина и и беше за последно, отидох си в къщата и една година не успя да намери човек хем на хубаво място.

# 479
В повечето случаи егото дори не играе. Местят се защото сметката не излиза. Храната скочи много, бензина скочи много, отоплението скочи много, заплатите дори и повишени, ще покрият примерно само част от храната, ами другите сто неща, които скочиха? Ако и наема скочи, няма избор. Просто се местят някъде в краен квартал, по-малко и скромно жилище. Така работи наемния пазар. Има а,б,с кшас жилища. Когато станат тежки времена, се минава в по-нисък клас. А с клас винаги е най-вървежен, защото винаги има хора за него и разхода му е по-малък. Всички новоизлюпени рентиери, които направиха лукс ремонти на големи апартаменти сега няма да им излезе сметката. Пък и какво си мислите? Работниците също отиват при работодателя и мрънкат за повишение, но в даден момент просто сметките не излизат и работодателя хлопва кепенците. Рецесията която започна още 2019, но ковид я отложи и утежни, ще се случи неизбежно. До сега беше приятната част.

Общи условия

Активация на акаунт