Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Промяна у държанието на детето

 • 3 446
 • 59
 •   1
Отговори
 • Мнения: 160
Здравейте !
Проблемът е следния :

Преди 5 месеца синът ни на 2 и 4 месеца тръгна на ясла . Смея да кажа , че се адаптира много бързо и лесно . Харесваше му там , ходеше с голямо желание.
Сега също го прави , но забелязвам промяна в поведението му. Тъй като още не се изразва така , че да мога да разбера притеснява ли го нещо там , мога само да правя догадки . и като го питам нещо , отговаря с "да" и "не".  Промяната се състои в това , че е много раздразнителен . Лесно се разстройва ( преди не се е случвало, имаше доста голяма търпимост) , не споделя играчките си вече дори с приятелчетата си в, когато някое дете се приближи се страхува.
В яслата групата е сборна - повечето са големи деца , малките са 4-5.
В петък когато го взехме възпитателката каза , че през деня двама от "батковците" го бутнали и той много се разстроил .
Предният ден пък мъжът ми като го взимал , видял как едно дете го дръпнало и той паднал и се разплакал при което никоя от възпитателките не реагирала. Когато той повдигнал въпроса за станалото , казала : " Деца са... Знаете ги! "
Въпреки това на мен ми е страшно притеснено , защото виждам как се променя , сякаш търси закрила и се чувства застрашен .

Моля , ако някой се е сблъсквал с нещо такова , ще се радвам да сподели как се е справил с тази ситуация. Благодаря !

# 1
 • Мнения: 3 565
Намерете градина,ясла с деца в групичка  само на неговата възраст

# 2
 • Мнения: 1 013
Малко е детето, аз съм против яслите като услуга, нищо добро не виждам в тях.

# 3
 • Terra incognita
 • Мнения: 10 184
В яслените групи би трябвало да има само деца до 3г, колко големи са децата, които споменавате и по каква причина са смесени с ясленчета?
По принцип и аз не намирам яслите за най- подходящото място за дете под 3г, но много родители са принудени и обстоятелствата го налагат.
Бих посъветвала да се огледате за друга ясла с добри препоръки и отзиви и най- вече децата да са близки по възраст.

# 4
 • Мнения: 160
В яслените групи би трябвало да има само деца до 3г, колко големи са децата, които споменавате и по каква причина са смесени с ясленчета?
По принцип и аз не намирам яслите за най- подходящото място за дете под 3г, но много родители са принудени и обстоятелствата го налагат.
Бих посъветвала да се огледате за друга ясла с добри препоръки и отзиви и най- вече децата да са близки по възраст.
Яслата е частна и групата е една, поради това че общо са 23 деца . На възраст са от 2 до 5 , като тези до 3 годишна възраст са 4 - 5 . В София опциите за преместване не са големи , даже никакви , особено в нашия район поради липсата на места . Но въпросът ми по-скоро е - нормално ли е възпитателите да неглижират подобни неща?
Имаме приятелче в същата ясла на годините на сина и с него се случва абсолютно същото....

А като цяло ходенето на ясла е от полза според мен , виждаме и промени от положителна насока. Много е важно детето да е сред деца .

# 5
 • Мнения: 8 589
Детето наранило ли се е при това падане? Ако не е, наистина възпитателките едва ли могат да предотвратят дребни инциденти. Все пак даже големите деца са малки.
Но биха могли да направят забележка, за да знаят по-големите, че не е ок да бутат малките. Няма да е лошо да обърнете внимание на директорката на градината.

# 6
 • Terra incognita
 • Мнения: 10 184
С малки и големи на едно място е така. Аз затова дадох предложение да потърсите друга ясла, но щом не става, може да поговорите любезно с персонала по този въпрос.
Забележета на една детска площадка колко е трудно да пазите детето покрай по- големите, които съвсем без да искат могат да го съборят, или нещо друго. Просто все още нямат този усет, та, вижте колко е трудно като сте само с едно дете, представете си какво е с 23.

# 7
 • Мнения: 7 418
Аз не мога да си представя бебе на 2 с градинарче на 5 в една група. Второто е на възраст да се учи да прави неща "нарочно".

# 8
 • София
 • Мнения: 1 837
Малкият ще започва на есен точно в градина, в която децата са на възраст от 2г6м до такива, които ще са първи клас (реално групи няма). Имахме възможността да гледаме как се отнасят възпитателките (докато бяха на двора всички без да виждат, че ние преспокойно можем да ги гледаме) - абсолютно не се позволяваше поведение, което би наранило друго дете. Ако виждаха, че може нещо да се случи веднага се намесваха (и то по-скоро по невнимание, защото имаяе сняг и заледени участъци в двора, не някое дете нарочно да направи нещо). Постоянно се наблюдаваха децата и на всяко едно се обръщаше внимание (те бяха и около 15-20 макс с 3-4 госпожи тогава).

Принципно неволно инцидент може да стане, но може някое дете да си изрази емоциите по-грубо. В първия случай госпожите няма на кого и за какво да се скарат, случва се. Във вторият обаче намесата е задължителна. Да, деца са, но това не значи, че всичко трябва да е позволено, а да се обяснява и от тях, нали са там като възпитателки, учителки, да следят за реда. Аз като родител бих говорила с тях и директорката, ако няма подобрение.
 
Нещото, което на нас много ни допадна е точно ученето и ръководенето от по-големите. Поне ние забелязахме, че там някои от големите се грижеха на двора за по-малките, водеха ги за ръчичка. В часовете им преподават като вече по-запознати с материала (паралелно с учителките). Не е никак лош модел стига да се поддържа ред и да се спазват правила на поведение.

# 9
 • Terra incognita
 • Мнения: 10 184
Синът ми в детската градина беше в смесена група, но аз лично не съм доволна от този модел. Не знам, може и в учителките да е била вината.

# 10
 • Мнения: 3 565
Аз даже и в яслата не одобрявам да са по два набора че става бебета с големи,които говорят и т.н.но айде по бива някак

# 11
 • Мнения: 1 013
По принцип нямам нищо против сборните групи, но в детската градина. На моето дете много му харесва да играе с по-големи деца.
В яслата, обаче, до нищо добро не би довел този модел.
Ще се повторя - малко е детето, основната му необходимост е от сигурна семейна среда. Яслата за мен е някакъв много краен вариант, а не да си търси приятели там и т.н.

# 12
 • София
 • Мнения: 60 963
Как така 23 деца между 2 и 5 години в една група? Все едни да сложиш заедно деца в първи и седми клас. Изключително грешно решение и вероятно не е лицензирана градина, а нелегална. Търсете нормална ясла или градина и да е в една група с връстници.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 837
Andariel, има такива частни градини (работят по такъв модел), лицензирани от МОН са и напълно легални. Реално няма такова нещо като група при тях. Има само деца. Например по Монтесори големите обучават малките (заедно с учителките). Ние сме капарирали място точно в такава градина (със сертифицирани учители обаче, а не шано градина, която използва просто наименованието на метода). При нас единствен проблем е, че го искат на 2г3-4м да почне (по-самостоятелни да са), а няма кой да го гледа тези месеци след 2-рата година и това би ни накарало да гледаме друга градина.

# 14
 • София
 • Мнения: 60 963
Съмнявам се дълбоко монтесори по такъв модел да са лицензирани.
Как ще се водят часове едновременно в първа и в четвърта група, че и удостоверения по МОн ще получат? Колкото до сертификатите, от кого са лицензирани тези учители? Реалните сертификати са обучение няколко години, а това е много скъпо и в чужбина, а в България никой не дава пари за реално обучение, а са някакви измислени.. Нещо ми намирисва тази работа.
Така или иначе не може да се води нормален учебен процес и за децата не е добре като отношения, каквото и да приказват. Колкото човека познавам с такъв опит, първо доволни и захласнати по вълшебната думичка монтесори, а после започват проблемите и накрая като се преместят в обикновена градина разбират каква огромна разлика има в полза на обикновената като занимаване и обучение и как само са им прибирали парите точно в  уж сертифицирани. Всеки си преценя, както се казва. Аз не бих си записала детето на такова място.

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 18:32 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт