Нашите цветя - обща тема 14

• 29 976
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
Какво да направя с луковиците на прецъфтял лилиум, от саксия указано е, че може да вирее в градина. Веднага ли да преместя луковиците в почвата? Така миналата година вадих едни луковици, те се спаружиха и нищо не стана

# 151
След като една орхидея ми причини стрес вчера (писах за нея в темата за орхидеите), поне да покажа нещо по-оптимистично.
Първо онова сукулентче от Хоуммакс:

Развива се Simple Smile Откъснах две листа, да не пречат на разклонението му.
А в старата му саксия:

Това е от семе на градинска ружа (имам семена, които ми дадоха преди години, няколко пъти сях от тях в двор, но нищо не стана, сега провеждам експеримент).
Имам и кактус с пъпки, както и две коледничета (явно са великденчета).

# 152
Здравейте!
Имам въпрос относно един жасмин. Имам го от 2020та лятото и досега само веднъж цъфна. Инапе не спира да расте на дължина. Чудя се какво да го правя, накъде да го въртя, навън ми се струва, че няма да преживее, ако го засея в градината (в къща в Софийско сме). Моля за съвети.

И една снимка от градинката отвън

# 153
На жасмина е най-лесно да му направиш един стоящ обръч от твърда тел и да го увиваш около нея. Или да му направиш катерушка като стълба, от клечки, но в горната част по-широка, полу-триъгълник такова, и да го навиваш стъпаловидно на зигзаг, или да му купиш готово конусче. А, за да цъфти повече му дай малко по-голяма саксийка и го захрани с торче.

# 154
Какво да правя с тези луковици? Амарилис са. Втора година или не пускат листа или пускат листо без цветонос?
Май ще хващат пътя

# 155
Момичета помощ! Днес открих тази гадост по червената дипладения

Скрит текст:

Съвсем до нея е бялата, а в непосредствена близост имам още поне 3-4 вида цветя. Първото което направих е да изкъпя всички с душа в банята. Обилно. Засега по другите не виждам. Вече са карантирани. Ще пръскам със сапунена вода след малко, защото нямам друго, а по-рано от утре не мога да купя. Въшки е нали? ImpImpImp

# 156
Здравейте подариха за ми за 8-ми март тази бромелия, като ми казаха да я поливам 2 пъти в месеца. Миналата седмица и премахнах опаковката и още беше мокра 🤨 и до днес не е изсъхнала почвата. А и като цяло някак ми се вижда нестабилна, клати се. Мисля да я пресадя, някакви насоки? Не съм гледала до сега. Имам тиландсия - по сходен начин ли се отглеждат? Тоест почвата трябва ли е да от тези за орхидеите?

# 157
Какво да правя с тези луковици? Амарилис са. Втора година или не пускат листа или пускат листо без цветонос?
Май ще хващат пътя

Есен пресаждаш ли ги? Иначе не цъфтят. И в саксия горната трета от луковицата трябва да е открита, да не е в пръстта? Не ги хвърляй, моля! .....

# 158
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Момичета помощ! Днес открих тази гадост по червената дипладения

Скрит текст:
Скрит текст:

Съвсем до нея е бялата, а в непосредствена близост имам още поне 3-4 вида цветя. Първото което направих е да изкъпя всички с душа в банята. Обилно. Засега по другите не виждам. Вече са карантирани. Ще пръскам със сапунена вода след малко, защото нямам друго, а по-рано от утре не мога да купя. Въшки е нали? ImpImpImp

въшки са, но имаш късмет - тези са от лесните. Simple Smile 
къпи, пръскай със сапунена вода и си заложи настойка от портокалови кори Simple Smile ще помогне за тези и за следващите.

# 159
Свекървата има много амарилиси, не ги пресажда,  даже тази зима не ги и прибра .
Покри ги с кашон 😁
Преди няколко дни видях,че са подкарали..
Наесен им маха листата напълно и върховете на луковиците се виждат, не са в пръстта..🙂
Всяка година пускат цветонос,  някои по два

# 160
Добри кажи повече за настойката от портокалови кори.
След душа напръсках със сапунена вода всички китки на терасата. Гледах с лупа, другаде не видях гадини. После като изсъхна нападнатата я пощих точно като щерката в детската градина. Листо по листо с двата чифта очила на носа ми. Даже премахнах някои връхчета. За по сигурно. Утре пак ще къпя, пръскам и пощя. Дано наистина са от лесните гадове. 😡

# 161
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
тук има какви ли не указания, но личният ми опит е с настърган домашен сапун (да не забравиш да разредиш!) и с портоклаови кори.

не съм мерила с грамове и килограми - наситнени кори, заливам с вода да се покрият, затискам с нещо да не изплуват отгоре и държа на тъмно няколко дена (3-5). прецеждам, разреждам едно към едно и добавям веро за прилепител.

преди време съфорумка беше обяснявала нещо със сапун и олио срещу листни въшки Wink сапунът да се хлъзнат, олиото да направят шпагат на листата, но ги приех повече като закачка.
чела съм и за тют'н, и за пепел от цигари... сигурно има още много начини да се зачистят гадовете.
и химията винаги е опция. поне цветята не са за ядене, не пречи да се пръснат.

# 162
Здравейте, дами!
Много моля за имената на тези цветя. Да прочета как да се грижа за тях. Най вече на по-високото. Този, който ми ги подари не знае какви са. Купени са от Бриколаж, но нямам възможност да отида там и да търся името.

И още един въпрос.

Това е моята "рогата" Гардения. Майката загина, но бях поставила клонче от нея във вода. Тъкмо се канех да го изхвърля, защото много време чаках да пусне коренчета и изведнъж се показаха. Ето каква стана, затова я наричам така.Laughing Въпросът: Да отрежа ли големите клони?

# 163
Фитония е по високото, издължило се е така защото му липсва светлина.
Днес при нас беше разкошен слънчев и топъл ден, много подходящ за занимавка с цветята Simple Smile

мушкатото е от миналата година .

# 164
Здравейте,грудката на процъфтява зюмбюл ще става ли за нещо и как да я съхраня.Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт