Нашите цветя - обща тема 14

• 30 020
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
Аз търсих тук,но няма. А да плащам доставка за нещо,дето струва 2 лв. малко ми се свиди. 😂

# 196
Ени, бугито ти много хубаво е нацъфтяло. И аз сега допивам кафето и се качвам да редя цветя. После ще пръскам отново със сапунка. Хубаво е времето днес, слънчице, няма вятър, а аз почивам. Кеф!

# 197
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Благодаря за темата!

Пуснах и в друга тема снимката, но и тук ще е полезна:

Различни видове щитоносни "въшки":

От ляво на дясно:
Горе - Оребрена и Памуклийка
Среда - Кафява и Мека
Долу - Восъчна и Щитова
а как лекувам цветята от последния вредител долу в ляво ...

Скрит текст:

на щитоносните това им е гадното, че са измислили начин да се защитават. щита на гърба пречи на инсектицидите да влязат, отдолу пък са плътно залепнали и пак греда.
но са лесни, в сравнение с памуклийките - опитай да ги зачистиш механично - гъбка със сапунена вода, разреден спирт или просто вода. след това опръскай листата с инсектицид или сапунена вода или с каквото си решила да работиш. стара цветарка ми каза навремето, че формулата е "три пъти, през три дена, защото това им е инкубационния период" не знам дали важи за всички гадинки, но аз я прилагам, даже добавям четвърти път за всеки случай.
и не се подвеждай, че ги няма, само защото не ги виждаш. Simple Smile успех.

ени, никава аргоаптека ли нямате? или верига от рода на Бриколаж, хауммакс, практикер?

# 198
  • Бургас
Благодаря много за насоките st. Dobri - какъв инсектицид би ми препоръчала да взема?

# 199
аз съм взимала от цветарски магазини, готов разреден, на лактофол, със снимка на щитоносна въшка на етикета, но готовите са по-слаби и трябва да си по-упорита.
купувала съм и моспилан от бриколаж или хоум макс, едно пакетче за 10 литра вода май беше. действа по-бързо и по-сигурно.
ако имаш наоколо агро аптека или имаш с кого да се консултираш за най-подходящ препарат ще е най-добре.

# 200
  • Карлово
Аз търсих тук,но няма. А да плащам доставка за нещо,дето струва 2 лв. малко ми се свиди. 😂
За лепкави ленти за мухи ли говориш? По 40 ст. са. Виж в магазините за 1лев. Аз трябва да слагам на моите саксийки с бакопа, че се появиха мушички. За малко да ги уморя, бакопите, от засушаване.

Имам едно мушкато Калиопе. Вчера гледам на едно листенце мухъл. После и на едно клонче. Изчисти ги. Сега се чудя с какво да го третирам. Нещо за гъби? Бердолезов разтвор?

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 11:52 от ДамаТрефа

# 201
май за зеления камък пише. той е 2 лева.
Wink другия е 25, може да поръчаш от него, Wink да не те е яд за доставката. Wink

# 202
Добри,имаме агроаптеки,но там няма. Питах. Иначе от другите вериги нямам наблизо. В краен случай ще поръчам от нета. Но миналата година изнесох всичко навън и изчезнаха. Сега пак се надявам да стане така. 😃

# 203
може. калинките ги ядат Wink

# 204
А какви са пропорциите за сапунена вода и олио 😁

# 205
3-4 сапунени лъжици препарат за чинии ( нямам домашен сапун да стържа) на литър вода. Олиото разбрах струйка - т.е малко.

# 206
с уговорката, че не съм го правила, само съм чела съфорумка.
олио лъжица-две, веро едно пръскане=половин/една лъжица и с пръст бъркаш докато стане хомогенна смес, после разреждаш с половин литър вода и пръскаш бързо, преди сместа да се е разделила пак на олио и веро. това беше съфорумката с шпагата на листните въшки, много забавен събеседник и може би има нещо истинско в метода, но не съм го пробвала.

който няма домашен сапун (и аз съм от тях) можете да си вземете сапун за пране, едрички калъпчета, продават се в магазините, има френски и турски, не мирише лошо, но по-важното е, че по съдържание прилича на домашния и има това, което е необйходимо за да се изморят гадовете. не съм домашен (ал)химик и не знам какво е, само предполагам, че е не реагирала киселина за сапун. Simple Smile
пробвала съм белия и жълтия каппус Simple Smile

# 207
Вчера си скубнах 2 стръкчета Ктенанте с корени и докато стигна до вкъщи се бяха завили листата. Насадих, полях и все още не искат да се оправят. Що така?
Николайчо запролети и иска повече вода. И на него едно листо се беше завило за 2 дни без надзор.
Аз последно на мушичките им изсипах пясък отгоре.

# 208
  • Мадрид / София
Благодаря за темата!

Пуснах и в друга тема снимката, но и тук ще е полезна:

Различни видове щитоносни "въшки":

От ляво на дясно:
Горе - Оребрена и Памуклийка
Среда - Кафява и Мека
Долу - Восъчна и Щитова

а как лекувам цветята от последния вредител долу в ляво ...

Питай в агроаптеката. Проблема е щита на гадинките, че ги пази. Питай за такива гадинки какъв препарат ще ти предложат. За имена на препарати няма да съм ти от полза, защото не живея в България.

Рецептата за въшките аз я знам така:
10 гр натурален сапун (не веро, не химически сапун)
10 мл растително олио
1л вода

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 17:10 от Angela61

# 209
Просто ми радват душата...

Общи условия

Активация на акаунт