Нашите цветя - обща тема 14

• 30 038
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
Семената за увивна латинка трябва ли да ги кисна предварително или направо бучкам в съндъчето?

# 211
Привет, момичета! Идвам пак с въпрос за едно каланхое - почти му изпадаха листата, съхнат и на тяхно място няма нови. Имат някакви странни белези по самите листенца, слагам снимка да се види.

Не се виждат вредители или плесени, полива се редовно и дори цъфти... но седи голо, почти без листа. Thinking

# 212
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
това по каланхоето е болест, но не се сещам какво беше.
 не са животинки, можеш да се опита с нещо срещу гъбички (фунгицид), но не мога да дам имена.

Simple Smile зайче, бучкай направо.

# 213
Мислех, че на палмичката ми й има нещо, защото новите листа растат частично бели, а се оказа, че е сорт Variegatа.

# 214
Killpop,
Режи го до дъно. До есента ще е отново голямо.
Няма спасение от това. От опит

# 215
Уау! Всички клонки, които са с това ли?
На едни издънки, които бях резнала преди месец-два, също го има, но в доста по-малка степен...

# 216
От моя опит с каланхоето, като го орежеш драстично, или нищо не тръгва повече, или почва да расте грозно и никога не цъфти. Каланхоето е цвете еднодневка, освен ако не е на открито в градината ти в Аризона или подобно място. Сигурно затова струва колкото три земелки, поне в Германия.

# 217
Е чак пък еднодневка, другото ми каланхое вече направи сигурно 4 години, рязано и размножавано доста пъти.

# 218
Цъфти ли често? Браво, ако е така. Но по принцип си е еднодневка и след цъфтеж расте главно на листа, а новите цветове нямат нищо общо с тези, с които е купено.

# 219
Ами цъфти си. След рязане обикновено си взема почивка от някой друг месец, докато развие корените и листата, но почне ли да цъфти, не спира.

# 220
  • Мадрид / София
Привет, момичета! Идвам пак с въпрос за едно каланхое - почти му изпадаха листата, съхнат и на тяхно място няма нови. Имат някакви странни белези по самите листенца, слагам снимка да се види.

Не се виждат вредители или плесени, полива се редовно и дори цъфти... но седи голо, почти без листа. Thinking
Прилича ми на антракнозис и е много упорито гъбично заболяване. Ако е то, трудно се спасява растението. В повечето случаи загива постепенно. Развива се при топлина+влага.

# 221
Момичета, какви цветя сеете сега направо в земята, без разсад? Имам желание да засадя някави по- непретенциозни, които не боледуват лесно, да са шаренки и бързичко да цъфнат, обаче и за цяло лято. Имам възможност да ги поливам често, но ако трябва през ден да им се чудя и мая, ще ги проваля. Да кажем, че поне половината ден ще бъдат огрявани от слънце, в другото време ще се озовават под сянка.
И още нещо- изникнала е вече трева където ще ги сея. Как да обработя почвата преди това- окопаване само с лопатата или и да пръскам/поливам с фунгицид или др., за да не боледуват поне отначало?

# 222
  • София/Варна
Оскуби тревата или прекопай и я събери. Няма нужда да пръскаш с нищо. Може да насееш тагетис, калифорнийски мак,  калдъръмчета, невен, латинки, шибой. Честно казано не знам колко бързо ще се развият за да цъфнат, но всичките са корави и цъфтят дълго.
Допълвам се- аз бих си взела и някакви многогодишки,за да не започвам всяка година от нулата. Калифорнийския мак при мека зима си е практически многогодишен. Незабравки и парички цъфтят само пролетта и началото на лятото, но са много красиви и се самонасаждат.

# 223
Да добавя алисум - от години го сея , мирише на мед и когато прецъфти го режа и така до три резитби и до късна есен изкарва.

# 224
  • София
Аз сея цинии, като си купувам ниски сортове. Цъфтят цяло лято.
Имам и много тагетиси, карамфил, кученца.

Общи условия

Активация на акаунт