Нашите цветя - обща тема 14

• 30 047
  • 744
  •   1
Отговори
# 315
Кажи как ги гледаш, направо не мога да повярвам, че такива държеливи цветенца като калдъръмчетата не ти вървят?
И аз. При мен буквално сами се гледат. Само факта, че често ги забравям дори в най-жегите, въпреки че са ми пред погледа, ме спира да изхвърля пръстта и да сложа друго, че вече ми писнаха 6-7 години да ми се самозасяват. Абсолютен бурен са.

# 316
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
морковел, точно като първите ти трябва да изглеждат. не преполивай, дръж ги на много светло и при първа възможност изкарай навън.

# 317
Почвата е за разсади от Лидл.Тези в кутийката бяха само поръсени без почва отгоре им,а тези в таблата имат и почва върху семената, но резултатът е идентичен.Израстват високи със супер слаби стъбла,повечето полягват и умират. Поливам ги с пулверизатор.Може вътре да им е било много топло.
Тези от първата снимка и те бяха много хилави,но преди седмица ги полях и напръсках с тор,който стимулира корените и заякнаха. С новите семена ще опитам директно вън в саксия и ще гледам много да не ги поливам.
Имам и лавандула,тя пък изобщо не иска да се покаже.Та има ли смисъл да пробвам пак със семена или директно да си поръчам готов разсад от хората във Фейсбук?

# 318
лавандулата от семена ми беше твърде висока топка. от много опити нищо не стана и се отказах.
съвет - вземи си саксийка от лидл, кауфланд, строителните хипермаркети и си засади направо готово растение.

# 319
Два пъти съм ръсвала семена на мента, босилек и лавандула /от Джъмбо/. Босилек изникна веднага, но втория път въобще. Лавандулата се показа след 2 години, а миналата и ментата се реши най-сетне. Едва я оскубах, егати корените беше навъртяла. Мисля, че и лайка трябва да има, но от нея няма и помен. Но никое от тези не е било устойчиво, бързо си заминават.

# 320
Много странно това с калдаръмчетата😳Аз тях и алисисуми садя всяка година на южна тераса и им е супер + ежедневно поливане. Радват ме от май до първи сняг
Тазгодишната реколта посадих  преди десетина дни и се надявам скоро да се покажат. Ръся семената и когато се покажат към 2-3 см , ако има нужда разреждам. От петунии и босилек се отказах защото постоянно трябва да се боря с вредители.Лавандулата и за мен е мъка.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 16:54 от ccvet

# 321
Къде ги държиш тези калдъръмчета? Сукулентите обикновено се източват, когато не им достига светлина. Премести ги на южен или западен прозорец/тераса, да ги пече яко слънце. Поливане чак когато видиш суха почва, при сегашното време може да отиде през 4-5 дни.

# 322
Те тези първите са от началото на февруари и тогава не можех да им осигуря много светлина и благоприятни условия,но новите са на южен прозорец,хладно им е и пак станаха като тези първите.
Скрит текст:
Бях сложила и тагетес той много добре се развива.Пак е с леко издължени стъбла, но са силни и повечето вече кръстосват и ще могат да се пикират при нужда.Докато това калдъръмче 😄 става по-тънко от косъм и е невъзможно каквото и да е.
Вие какви семена използвате? Моите са на Лактофол.Имам още няколко вида теменужки, космос,карамфил,винки ще купя и парички тези дни.Доста подправки.Чакам още малко да се стопли и ще ги сложа и тях директно вън в сандъчета.

# 323
Аз си събирам от тазгодишните  мои растения за догодина- алисум, калдаръмчета, тагетис , топкарамфили. Morkovel99 може би просто им е било много рано февруари.
На мен софийската буря ми изпочупи сакъзчетата на открита тераса 😥 сега ще трябва да си купя нови. Добре, че не бях изкарала индришето , че него го гледам в промишлени количества за кулинарни цели.

# 324
Аз засях маргаритките, но нищо не излиза, сигурно семената са били стари. Чакам и сините фунийки да покарат.
С единия ми сукулент(този, който беше от Хоуммакс, на който листата са му като пръстчета) стана много неприятен инцидент - някой (не аз) бутна саксията и тя падна, но не просто се разсипа, а растението се пръсна на няколко части, все едно е от желе. Долната част все още е жива, обаче тъкмо беше пораснал, а сега не прилича на нищо.

# 325
Ще взема да хвърля и малко семена направо в градината на майка и баба,за експеримент щом могат и да се самозасаждат.Там видиш ли може повече да им хареса и да тръгнат.Новите семена ще гледам и да са на друга фирма.

# 326
Здравейте и аз да попитам за препоръки за отглеждането на летния гербер . Наръсих семенцата в саксия , и покрих със съвсем малко почва, сложих ги на остъклената тераса, как да ги поливам , обичат ли вода, сега в Бургас пак е студено

# 327
Не съм сигурна, че има значение производителя. Аз съм купувала 2-3 пъти, от събирани семенца също сме имали, все е било едно и също.
Може би наистина им е рано февруари. Пробвай пак сега, ама направо навън и без разсаждане.

# 328
Здравейте и аз да попитам за препоръки за отглеждането на летния гербер . Наръсих семенцата в саксия , и покрих със съвсем малко почва, сложих ги на остъклената тераса, как да ги поливам , обичат ли вода, сега в Бургас пак е студено

в различните райони наричат летен гербер различи цветя - или е циния или е газания.

циния съм гледала, не е претенциозна, издържа на засушаване и цъфти до слана. газанията е по-изнежена, при преполиване лесно изгниват корените.
и за двете (а май за всички цветя се отнася) - не трябва да има пълно изсъхване на почвата докато покарват и са още млади и нежни. може само повърхностно да се пулверизира, но трябва да е влажна.

# 329
Благодаря, за газанията питах, не знаех за другото, ще внимавам с поливането, много ги харесвам.

Общи условия

Активация на акаунт