Нашите цветя - обща тема 14

• 29 983
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
Фитонията е шарена на чертички, това е шарено на точки, според мен е хипоестес.

Магни, следващия път като пръскаш със сапунена вода, сложи и една струйка олио. Убива ги моментално, аз за въшки вече от години не ползвам друго.

Прецъфтелите лилиуми и зюмбюли се засаждат веднага в градината и ще си цъфтят всяка година там.

Гарденията е с хлороза, първо бих се погрижила растението да оздравее - с подходяща пръст и тор, например за азалии.

Амарилисът има нужда от "зима" за да цъфти пак, знам го от Флорен Blush
Моите зимуваха на 10°С на стълбите, с орязани листа.

# 166
Амарилисът има нужда от "зима" за да цъфти пак, знам го от Флорен Blush
Моите зимуваха на 10°С на стълбите, с орязани листа.
Имам в градинта в Хюстън. Скъсваха се да цъфтят. Ни зимен сън, ни засушаване са имали, ни някога съм им рязала листата.

# 167
Флокс, утре ще добавя. Мисля поне 3-4 дни поред да пръскам. И масло от нийм ще си купя.
Добри, абсурд да чакам 5 дни, ще станат колония 😡
Аз за първи път откривам на мое растение. Но татко загуби битката за един лимон. И гадинките са само по новите нежни листенца и пъпчици.

# 168
  • Мадрид / София
Здравейте, дами!
Много моля за имената на тези цветя. Да прочета как да се грижа за тях. Най вече на по-високото. Този, който ми ги подари не знае какви са. Купени са от Бриколаж, но нямам възможност да отида там и да търся името.

И още един въпрос.

Това е моята "рогата" Гардения. Майката загина, но бях поставила клонче от нея във вода. Тъкмо се канех да го изхвърля, защото много време чаках да пусне коренчета и изведнъж се показаха. Ето каква стана, затова я наричам така.Laughing Въпросът: Да отрежа ли големите клони?
Виждам липса на желязо (клорозис) на растението.  Сложи му железен келат за да станат по-зелени и силни листата.

# 169
Здравейте, дами!
Много моля за имената на тези цветя. Да прочета как да се грижа за тях. Най вече на по-високото. Този, който ми ги подари не знае какви са. Купени са от Бриколаж, но нямам възможност да отида там и да търся името.

И още един въпрос.

Това е моята "рогата" Гардения. Майката загина, но бях поставила клонче от нея във вода. Тъкмо се канех да го изхвърля, защото много време чаках да пусне коренчета и изведнъж се показаха. Ето каква стана, затова я наричам така.Laughing Въпросът: Да отрежа ли големите клони?

Аз ползвам този сайт https://identify.plantnet.org/bg
Има и един plant.id до не сега не ми се е случвало да не открият нещо

# 170
Магни, няма страшно, както каза Добри тези въшки се трепят лесно. Може да се каже, че са ми най-любимият вредител Grinning
Проблемът е, че мравките ги донасят отново и отново, на мен пръскалката ми е винаги под ръка на вечерната проверка.
Вместо олио спокойно можеш да си ползваш и маслото от нийм, ефекта е същия. Мазнината им запушва дихателните пътища.

Вили, забравих да кажа, малкото ти растение е хлорофитум.

# 171
  • Бургас
Нати,разкошни теменужки!
И аз днес шетах по цветята.
За съжаление кралското мушкато  го изгубих. Останало ми е само едно,отчупих две клончета от него и ги бучнах направо в пръст.
Отделно имам още три клончета във вода,но не искат да пускат корени.
Амарилис имам няколко грутки,само едната ми върви добре за сега. С четири листа е мисля. Надявам се да цъфне. Другите не са пуснали листа,идея нямам защо.

# 172
И аз искам да ви попитам - как да обеззаразя почвата, която се продава в магазините. Купувам от хоуммакс, обаче виждам, че с времето в нея се завъждат едни много неприятни като гъсеници.... И ако някой от вас може да ми препоръча почва. Като стане много топло лятото мишкатата и сакъзите не вървят и даже изсъхват. След това намирам тези гадини в почвата. Благодаря!

# 173
Какво да правя с тези луковици? Амарилис са. Втора година или не пускат листа или пускат листо без цветонос?
Май ще хващат пътя

Есен пресаждаш ли ги? Иначе не цъфтят. И в саксия горната трета от луковицата трябва да е открита, да не е в пръстта? Не ги хвърляй, моля! .....
Добре, няма Simple Smile
Свекърва ми имаше в едни срари, грозни саксии, всяка пролет си цъфтяха.

# 174
Здравейте,грудката на процъфтява зюмбюл ще става ли за нещо и как да я съхраня.Благодаря предварително
Аз ги слагам в градината

# 175
Карзче, в едно цв.магазинче видях разкошни кралски мушката, на цена от 13лв (лично за мен са скъпички).
Вече има и мушката по 7лв. От няколко години ползвам тази пръст
  и съм много доволна, Слава богу не съм намирала никакви гадинки в нея.

# 176
Арвен, само давам идея. Може гадинките да не са от почвата, а в последствие да се завъждат в нея, ако ги има наоколо. Поливане с инсектицид ще помогне. Опитай да разбереш какви са, за да знаеш точно кога да полееш. Ако не си гнуслива, потърси в гугъл, може да си ги познаеш по снимка Grinning

# 177
Аз пръскам моите цветя с коприва и никога нямат въшки. Накисвам за едно денонощие малко сушена в половин буркан студена вода. Но трябва да се употреби навреме, че ако вкисне мирише страшно 😁
Маргаритките също се ползват като инсектицид, но съм алергична и не съм пробвала.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 21:33 от Касия

# 178
Касия, подсети ме за нещо Grinning Тук при мен градинарите се кълнат във вълшебното действие на настойка от коприва или хвощ. По отделно, не заедно. Нарязани свеж материал се накисва в студена вода, покрива се и стои на слънце една седмица. После се обливат растенията, трябва да се намокрят листата. Миризмата е потресаваща, но подхранва като листен тор и помага срещу вредители. Така казват, аз не съм пробвала засега Grinning

# 179
Аз някой растения ги пръскам с мляко ( трябва да е настойка от мляко, но то без това по магазините е достатъчно раредено)

Общи условия

Активация на акаунт