Благодаря Ви! Ще се информирам повече за този тип метаболизъм.
Здравейте! Въпросът ми е следният: как да се 'заситим' без въглехидрати, или по-точно тестени изделия. Имам чувството че без тях храната не е достатъчна, дори и да е, тоест самото внушение, че без тях няма ситост. Дали да ги изключа от менюто си за по-дълго време, за да премахне този навик, защото това е навик поне според мен, или трябва друг подход?

Искам да уточня, че тестените изделия не са единствените източници на въглехидрати. Има ниско и високо захарни въглехидрати; скорбялни въглехидрати (картофи, зърнени и др.) и нескорбялни - без нишесте, които се позволяват в кетогенниата диета, когато нямат захари. Такива са зеленолистните зеленчуци.

Причината, заради която не усещате ситост при отсъствие на въглехидрати, е че сте въглехидратен метаболитен тип и водоразтворимите фибри в тях като поемат вода се надуват и ву създават чувство за ситост. Ако ги избягвате по някаква причина, белтъчините и мазнините (останалите два макронутриента) нямат силата да подадат достатъчно силен сигнал по своите пътища в мозъка ви и вие усещате глад - празнота.

Не е внушение, а човешка природа за хора като вас, че без въглехидрати няма ситост и, ако трябва да го обясня по друг начин, е, да се опитвате да си подкарате Тесла като я наливате с бензин и нафта..

Благодаря