Хъркането – моят нощен кошмар

 • 2 692
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 148
Много от нас считат, че хъркането насън е напълно безобидно явление, което по-скоро притеснява околните, но не и човека, който хърка. Медицината обаче има съвсем друго мнение по този въпрос. Според лекарите хъркането нанася вреда на здравето на този, чиято носоглътка редовно издава силни ръмжащо-вибриращи звуци по време на сън.

Кои са причините за хъркането?

Преди да разберем как да не хъркаме, е важно да разберем кои са причините, предизвикващи това явление. Те могат да са:

•   Хронични заболявания на дихателната система;
•   Наличие в носа на доброкачествени новообразования (полипи);
•   Аденоиди;
•   Нарушения на функциите на щитовидната жлеза;
•   Изкривяване на носната преграда;
•   Неправилен строеж на долната челюст;
•   Увеличени и възпалени сливици;
•   Наднормено тегло.


Тестове за определяне на причините за хъркането

Ето няколко теста, които можете да направите самостоятелно вкъщи:

1.   Отворете устата си и се опитайте да изхъркате. След това издайте езика си напред между зъбите и отново имитирайте хъркане. Ако не успеете да постигнете последното или звукът е станал значително по-слаб, това може да е признак, че по време на сън езикът попада в носоглътката и така предизвиква хъркане.

2.   Ако последователно натиснете с пръст лявата и дясната ноздра и при това дишането от свободната ноздра бъде затруднено, то е възможно хъркането да е причинено от анормален строеж на носоглътката. Това могат да бъдат вродени нарушения или такива, възникнали вследствие на травма или заболяване.

3.   Определете своя индекс на телесна маса. Ако той варира в интервала от 18 до 25, това означава, че теглото ви е в рамките на нормата. Превишаването на горните граници сигнализира за излишни килограми, което от своя страна може да предизвика хъркане.

4.   Затворете плътно устата си и се опитайте да имитирате хъркане. След това издайте напред долната челюст (без да отваряте устата) и отново изхъркайте. Ако звукът е по-тих или изобщо не можете да го възпроизведете, то е възможно хъркането насън да е предизвикано от отслабване на лицевите мускули в резултат на изместване на долната челюст.


Мъжкото и женското хъркане

Неосъзнатото хъркане по време на сън е присъщо не само за мъжете, но и за жените. Интересното в случая е, че мъжете страдат много по-често от този проблем, но обикновено и през ум не им минава да потърсят някакво решение, освен ако не са подложени на постоянните оплаквания на близките си, страдащи от кошмарните нощни концерти. Това се дължи на няколко причини:

•   Физиологични особености – при мъжете телесната маса е по-голяма в сравнение с жените. Освен това небцето при мъжете е по-месесто, което улеснява хъркането.
•   Склонност към вредни навици – сред мъжете има повече заклети пушачи и любители на алкохола в сравнение с жените. Известно е, че тютюнопушенето и алкохолната зависимост провокират появата на хъркане.
•   Възрастови изменения – често мъжете над 35 години започват да дебелеят и водят застоял начин на живот, което оказва влияние на качеството на съня.

Обичайно жените се сблъскват за първи път с проблема хъркане след 45 – 50 години и започват да се притесняват много повече от мъжете.


Особености на хъркането при жените

Отговор на въпроса как жената да престане да хърка насън ще открием много по-лесно, ако разгледаме някои физиологични особености на нежния пол.

45 – 50 години е възрастта, в която започва менопаузата – време, когато започва намаляване на естрогена. В резултат на това намалява и мускулният тонус. Тъканите на организма, в това число и структурите на фаринкса, губят предишната си еластичност и стават отпуснати.

И още една особеност – дихателните пътища при жените поначало са по-тесни, отколкото при мъжете. При напълняване, което също много често се случва по време на менопаузата, фаринксът и трахеята се стесняват допълнително поради образуването на мастна тъкан, което води до появата на хъркане.


Защо е толкова опасно хъркането?

Тези, които страдат от хъркане насън, считат този недостатък за досадно недоразумение. Но не бива да се забравя, че това е заболяване, което може да доведе до много опасни последствия, ако не се лекува.

Сънната апнея се характеризира с периодично повтарящо се частично или пълно прекратяване на дишането по време на сън. При хронично хъркащите хора могат да се случат над 300 спирания на дишането за една нощ! А това води до остра кислородна недостатъчност, която може да предизвика развитие на някои сърдечносъдови заболявания. В 35% от случаите е възможно да доведе дори до спиране на сърцето по време на сън.

Не отлагайте посещението на лекаря, ако имате следващите симптоми, характерни за сънната апнея:

•   Хъркане;
•   Спиране на дишането;
•   Безсъние, вялост и умора след събуждане;
•   Депресивни състояния, стрес, раздразнителност, синдром на хроничната умора;
•   Дневна сънливост;
•   Наличие на съпътстващи ендокринни и сърдечносъдови заболявания;
•   Наднормено тегло или прогресивно нарастване на теглото.


Какво да направим, за да не хъркаме насън

Ето някои средства, които обичайно се използват за лечение на хъркането и отстраняване на възможните причини:

1.   Ако имате наднормено тегло  – отслабнете. Това ще помогне да намалите количеството тъкани в гърлото, които могат да предизвикат хъркане.

2.   Спете на една страна. Спането по гръб понякога предизвиква преместване на езика към задната част на гърлото, което частично блокира въздушния поток. Спането на една страна позволява на въздуха да преминава свободно и спира или поне намалява хъркането.

3.   Повдигнете горната част на леглото. Ако главата ви се намира с 10 см по-високо, това ще освободи дихателните пътища и ще намали хъркането.

4.   Лекувайте хроничните си алергии. Те могат да намалят потока на въздух, преминаващ през носа, и да ви принудят да дишате през устата, а това увеличава вероятността за хъркане. Консултирайте се с лекар кои лекарства против алергия могат да подобрят вашето състояние.

5.   Отстранете структурните проблеми на носа. Някои хора имат изкривявания на носовата преграда – вродени или вследствие на травми. Те могат да предизвикат дишане през устата по време на сън, което да предизвика хъркане. Обсъдете този проблем с лекаря си, защото може да се наложи операция.

6.   Изследвайте щитовидната жлеза. Ако хъркането е причинено от патология на щитовидната жлеза, ще се наложи сериозно изследване при ендокринолог и последващо лечение.

7.   Ограничете или избягвайте употребата на алкохол преди сън. Постарайте се да не пиете алкохол най-малко 2 часа преди лягане. Той отпуска мускулите на гърлото и предизвиква хъркане.

8.   Избягвайте приема на успокоителни средства преди лягане. Ако хъркате, но се налага да пиете успокоителни, обсъдете проблема с лекаря си.

9.   Откажете тютюнопушенето. Това е нездравословен навик, който може да влоши хъркането.

10.    Наспивайте се. Убедете се, че спите препоръчителните 7 – 8 часа всяка нощ.

11.    Използвайте ленти за нос или външен назален разширител. Те помагат да се увеличи носовият проход, което ще направи дишането ви по-ефективно и ще прекрати хъркането.

12.    Използвайте шини/ортези против хъркане.
Те помагат да държите дихателните пътища открити и облекчават дишането, което предотвратява хъркането.

13.    CPAP апарати против сънна апнея.
CPAP терапията гарантира, че няма да хъркане насън.

14.    Пилар (pillar) процедура. Тя се състои във вкарване на импланти в мускулите на мекото небце, които го стабилизират и редуцират или елиминират трептенето и вибрациите, предизвикващи хъркане.

15.    Лазерноасистирана увулопалатопластика (LAUP). Тя намалява тъканта в мекото небце и подобрява въздушния поток.

16.    Радиочестотна аблация (сомнопластика).
При този метод на лечение се използват радиовълни с ниска интензивност, които свиват тъканите на мекото небце и намаляват хъркането.


Страдате ли от този проблем – вие или ваши близки – и как се борите с него?

Споделете работещи методи, които сте пробвали на практика и от които сте доволни.

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 15:39 от Редактор*

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 4 128
Бихте ли споделили повече за СПАП процедурата?

# 2
 • Мнения: 148
Цитат
Непрекъснатото положително налягане в дихателните пътища ( CPAP ) е форма на вентилация с положително налягане в дихателните пътища (PAP), при която постоянно ниво на налягане, по-високо от атмосферното, се прилага непрекъснато към горните дихателни пътища на човека. Прилагането на положително налягане може да има за цел да предотврати колапса на горните дихателни пътища, както се случва при обструктивна сънна апнея, или да намали работата на дишането при състояния като остра декомпенсирана сърдечна недостатъчност. CPAP терапията е много ефективна за управление на обструктивна сънна апнея.

https://en.wikipedia.org/wiki/Continuous_positive_airway_pressure

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 2 474
Здравейте,

Дали машината, която се ползва като превенция срещу сънна апнея е  шумна Simple Smile

Планираме консултация в болница Токуда с тази цел. Ще съм признателна, ако можете да ни препоръчател лекар или лечебно заведение!

# 4
 • Мнения: 5
Една позната взе на мъжа си една малка машинка, която се поставя в носа и приключи с хъркането.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 2 474
Може ли повече информация да предоставите. Човекът със сънна апнея  ли е  бил диагностициран.

# 6
 • Мнения: 3
Вкъщи се заехме по-сериозно с борбата с хъркането покрай дъщеря ми. Тя беше на 4-5 години, когато забелязах, че спи с отворена уста и похръква лекичко. Впоследствие при нея се тръгна с терапия за оправяне на преглъщането и позицията на езика, за да се помогне на небцето да се разшири, за да има място за всички зъби в устата й. Заздравяването на мускулатурата имаше добри резултати. Дъвченето на твърда дъвка (мастикс) все още ползваме като поддържащо лечение. Аз използвам и най-обикновена (хартиена) медицинска лепенка върху устата си, за да не ми се отваря през нощта. Определено спя по-добре. (https://www.colgate.com/en-us/oral-health/respiratory-conditions … -taping-for-sleep)

# 7
 • Мнения: 1
Здравейте
Хъркам адски много няма знсчение в каква позиция съм в леглото
Мои познат които не е в БГ ми каза че си е направил лазарна операция нещо подобно на мекото нрпце и не хъркал вече има ли такива специслисти в варна и кои лекър
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт