Мама се радва на ритничета безчет, юлчето усеща - пролет е навред! - Термин Юли - тема 5

• 44 422
  • 768
  •   1
Отговори
# 375
  • Замък сред облаците
Стига ехографът да има такава функция може, обикновено се доплаща Simple Smile

# 376
АА, стана ми интересно, каза, че си се ровила в сайта за фт4. Там виждам, че стойностите, които са дали са 7.7-12.9 за втори триместър, а от цибалаб референтните (в нормално състояние) са 12-22. Тоест по-ниски от тези. 🧐 Знаеш ли какво е мнението на нашите ендокринолози за бременни?
Кристия, конверсията на фТ3 е доста динамична, като цяло освен ако нямаш поначало проблем с конверсията , не се следи по време на бременност. Аз буквално допреди минутки също ровех там по отношение на fT4 обаче. Бих те посъветвала да не се впрягаш, защото в международен мащаб няма унифицирани стандарти за нивата на fT3 и fT4 по време на бременността, каквито са стандартите за ТСХ. Тоест ако ТСХ ти е в норма, а fT4 и fT3 са в граници нещата са по-скоро под контрол. Имай предвид, че подобно на желязото и феритина, ти имаш и тотален T3 и Т4, които са свързани в черния дроб, а свободните им варианти са останалото количество, което циркулира свободно в кръвта ти и е на разположение, ако се наложи.

# 377
  • Замък сред облаците
Аз бях писала и назад по въпроса, но моят ендокринолог ми обясни подробно, че по време на Б се увеличават протеините, които свързват фТ3 и фТ4 в черния дроб и оттам спадат нивата им, но се увеличават нивата на (тоталните) ТТ3 и ТТ4. За съжаление те са депонирани и измерването им е трудно, затова в световен мащаб се мерят свободните фТ3 и фТ4.
Като цяло се целят фТ4 да е към около 15, но и под тази стойност (но не под 12) при нормални нива на ТСХ се считат за ОК. Щом ТСХ не е висок да прекомпенсира значи тоталните нива стигат. Ако обаче фТ4 е нисък и ТСХ висок, тогава явно тоталните нива не стигат и трябва допълване с еутирокс/лтироксин.

# 378
AА, супер обяснение, благодаря. Много бях озадачена как ТСХ продължава да ми е супер ниско при ФТ4 малко над 12 и ФТ3 - около 3,8

# 379
  • Замък сред облаците
И моето фТ4 е спаднало от 18 на 15 за един месец и ще пускам контрола в началото на май. Докторът каза ако е около 15 сега въобще да не си губя времето и да се видим през май 😄

# 380
Моето ФТ4 спадна за един месец от 15 до 12, но ТСХ остава все така ниско (около 1.2). Ендото каза, че е окей, пък и нямам симптоми на хипо. И аз благодаря за обяснението,АА. Happyday, ДВТ е нещото, което винаги ме е ужасявало като увеличен риск при бременност! Слава Богу, че не е станало по-сериозно и фатално...

# 381
Здравейте. Аз днес също правих обременяване с глюкоза и пуснах и други изследвания. TSH ми е 1.58, а FT4 8.99, преди 2 седмици  FT4 беше 8.39, като цяло е ниско (TSH пък беше 1.95). Общ белтък и албумин са ми занижени под долна граница и не знам какво точно означава това, но ендото ми беше казал да ги пусна. Белтъка ми е 54 при долна 66, а албумина е 32 при долна 35. При глюкозата май са ок нещата, но и там не съм много сигурна, тъй като ме притеснява стойността на 120 минута - 7.75 като май трябва да е под 7.2. Та като цяло съм малко притеснена за резултатите. В събота ще ходя на ендокринолог и да видим какво ще каже. Дано да няма нещо притеснително.

# 382
Момичета, може ли малко инфо относно тромбофилията. Сестра ми  също е бременна в 6ти месец и нейното АГ изписа Нотаспин за разреждане на кръвта, т.к тромбоцитите ѝ миналия месец бяха 453.
Днес са 478, а не е спряла приема на Нотаспин и аз съм притеснена да не би да е с тромбофилия.
На вас защо ви назначиха изследвания за тромбофилия? Тромбоцитите ви колко завишени бяха? Кои са изследванията, които трябва да пусне?

Отделно от днес е с белтък в урината, от известно време ѝ се подуват пръстите на ръцете и от време на време вдига кръвно, а тя цял живот е с ниско. Притеснявам се да не е Преекламсия.  
Левкоцити в урината 10, което пък не знам какво означава.

Глюкозата ѝ пък  на гладно с 12 часова пауза от храна  5,76 оттам се побърках да не е развила някой гестационен диабет, т.к нашата майка беше с диабет тип 2.

Питам вас, защото в момента доста минавате през тромбофилия, а и може да сте запознати и с другите неща, а нямам голямо доверие на АГ-то  което я следи, защото пуска за изследване само урина и ПКК.

# 383
Здравейте. Аз днес също правих обременяване с глюкоза и пуснах и други изследвания. TSH ми е 1.58, а FT4 8.99, преди 2 седмици  FT4 беше 8.39, като цяло е ниско (TSH пък беше 1.95). Общ белтък и албумин са ми занижени под долна граница и не знам какво точно означава това, но ендото ми беше казал да ги пусна. Белтъка ми е 54 при долна 66, а албумина е 32 при долна 35. При глюкозата май са ок нещата, но и там не съм много сигурна, тъй като ме притеснява стойността на 120 минута - 7.75 като май трябва да е под 7.2. Та като цяло съм малко притеснена за резултатите. В събота ще ходя на ендокринолог и да видим какво ще каже. Дано да няма нещо притеснително.
Бях писала и по - назад. Общия белтък ми беше на долна граница и ми изписаха протеин за бременни. Най - бързо се наваксвал с тях.
Момичета, свърши ми лосиона за стрии и сега се чудя какво да взема. Досегашния ми имам чувството, че не попиваше добре. Като се намажа вечер след баня, чак до сутринта корема ми е като леко мазен и лепи. Става въпрос за лосиона на Палмърс. Препоръчайте ми нещо което попива добре в кожата. Тези, които ползват олио, попива ли изобщо? Grinning Мисля си, че постоянно ще лъщи и ще цапа и дрехите.Thinking

# 384
Лотос, признавам че нищо не разбирам от тромбоцити, при мен се разбра за тромбофилията заради високи д-димери в началото още, но ако има проблем с кръвосъсирването едно хапче натаспин ми се струва слабичко. Често при проблем с кръвотоците може да се развие високо кръвно и без да се стига до прееклампсия, макар че високата захар също е рисков фактор за нея. Правила ли е обременяване?
Бих казала спешно да се консултира с хематолог,.а после и с ендокринолог. Трябва да се пуснат според мен и д-димери и други неща като Аптт, фибриноген, протромбиново време. Натаспин има по-меко действие, а щом има и високо кръвно според мен е за други медикаменти. Не знам колко е адекватен лекарят, но ако не реагира, търсете друг. Според мен трябва да се види кръвотока на доплер и да се следи по-изкъсо. Успех и дано бързо се успокоят нещата

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 23:39 от gushka

# 385
  • София
То целта на хубавите кремове и масла е точно да седи мазна кожата така мисля. Иначе аз съм много доволна от маслото на Икаров. Предната бременност ползвах на Веледа мама масло пак. Палмърс го харесвам единствено от всички лосиони. Маслото на Икаров не попива веднага, но не ми се е случвало да ми цапа дрехи. Аз се мажа сутрин и вечер. И аз днес патих със зъб. Още със ставането сутринта ме болеше адски много в дясно, гледах за кариеси няма, чуках по зъбите и изобщо не мога да преценя кой ме боли. Та накрая при зъболекарката се установи, че е последния ми неизваден мъдрец… Disappointed
Утре чакам да се свърже с херурга и да ми го извадят. Ако не стане утре ще звъня за петък някъде. Направо е кошмар. Поне казаха, че упойката не е проблем след 3 месец. Както и снимката също, но утре ще се решава дали да ме снимат, че е долен. После няма да ме има цял месец в София и ще трябва са я свърша тая работа утре или петък. Пък и ме е страх, но имам вече два извадени, дано и този мине леко.
Тези дни с малкия сме по цял ден навън, днес си забравих шапкатв и така хубаво ме пече цял ден слънцето, че сега ми е лошо и кръвното ми е 100/45, направо всичко ми се върти.

# 386
Абсолютно нищо не ѝ казва да пуска допълнително... Нито ТСХ пусна, нито витамини, нито пък ѝ е казала нещо за обременяване с глюкоза, абсолютно нищо, камоли пък Д-димер или нещо друго. Само и единствено ѝ казва урина и ПКК. Аз само мрънкам за хормоните на щитовидната, за това че не ѝ пусна Б12 и желязо да се види от къде ѝ падна хемоглобина на 107, а директно ѝ изписа Сорбифер 2х1... Просто съм потресена, а сестра ми ѝ се доверява и все ми казва, че нали била докторка.
Та тя пола до преди 3-4 седмици бъркаше, че е момче и като видяла документите от феталната ѝ казала да знае, че е момиче, а уж беше 100% момченце.
Аз също и казах, че възможно най- скоро трябва да направи консултация с хематолог и ендокринолог. Благодаря за насоката 🍀

Относно крем аз ползвам на Палмърс като го смесвам с малко бебешко олио, че този лосион ми мирише много гадно. Харесва ми това, че кожата стои мека и нежна, ама пък и моята кожа си е суха и може и затова да не ми е проблем това, че е по- мазен. Но изхабя ли го не смятам да купувам втори и то само заради миризмата. Смятам да взема едно обикновено тоалетно мляко бадем, че едно време майка се е мазала с такова, а тя има 5 бременности и раждания (3 приключили с лош финал след раждане, а другите 2 сме аз и сестра ми) , но пък нито стрия нямаше.

Деси, късмет с мъдреца 🍀

Лотос, признавам че нищо не разбирам от тромбоцити, при мен се разбра за тромбофилията заради високи д-димери в началото още, но ако има проблем с кръвосъсирването едно хапче натаспин ми се струва слабичко. Често при проблем с кръвотоците може да се развие високо кръвно и без да се стига до прееклампсия, макар че високата захар също е рисков фактор за нея. Правила ли е обременяване?
Бих казала спешно да се консултира с хематолог,.а после и с ендокринолог. Трябва да се пуснат според мен и д-димери и други неща като Аптт, фибриноген, протромбиново време. Натаспин има по-меко действие, а щом има и високо кръвно според мен е за други медикаменти. Не знам колко е адекватен лекарят, но ако не реагира, търсете друг. Според мен трябва да се види кръвотока на доплер и да се следи по-изкъсо. Успех и дано бързо се успокоят нещата

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 00:12 от Лотос

# 387
Aз ползвам на Palmers Tummy butter-a и съм доволна, нищо че е мазен, бързо ми попива.

Момичета, по назад в темата помня,че някой беше споделял информация  за  проблеми с венците. Имам два правени зъба,които са изградени и явно венците малко се притискат като ям ядки или нещо по-твърдо и се намърдва все нещо,което ми ги възпалява само тях и лесно се разкървавяват като ги почиствам от храна. Зъболекарят ми е в бащиство и ще отсъства бая време и се чудя какво да ги правя да не се влошат. Останалите зъби/венци са ми ок , чудя се как да третирам тези пакостниците да не направят беля. Някакво гелче или вода за уста подходяща за бременни ? Ползвали ли сте и интердентални четки, ако да, какви?

# 388
  • Замък сред облаците
Лотос, кръвно, отоци и загуба на белтък в урината са точно признаци на прееклампсия. Спешно на хематолог и ако трябва на кардиолог. Натаспина е хранителна добавка, няма доказан клиничен ефект. За тромбофилия се пускат генетични тестове, но висок брой тромбоцити не значат тромбофилия. Моите са все около двеста, но при тромбофилия се слепват повече от обичайното и така има риск да образуват тромби. Момичета със и без тромбофилия отключват прееклампсия обаче, да не го неглижира въобще!!! Аз с мантрата “нали е докторка” загубих една Б, втори път не се предоверявам.

Викиа, не е добре с ниския белтък, че не стига за бебето. Взимай протеин.

На Палмърс тъми бътъра вечер (лосиона мирише различно и гадно, съгласна) и на Нютрожина Хидробууст лосиона сутрин препоръчвам.
Аз се жабуркам с Елудрил при раздразнени венци.

# 389
Добро утро дами.
Аз се мажа с крема на Maternea и според мен много бързо попива и си го харесвам. Бях взела на промоция разфасовка от 250мл, дълго време я ползвам.
За венците се жабуря с Dentaprotect..

От няколко дни съм отбора на лежащите, ама ми е много трудно. Първо все ме сърбят ръцете да бутна нещо в нас, поне малко да оправя. И това хубаво време ме побърква 😂 вие се оплаквате, че не усещат бебоците, но моето швъргало не се спира, такова чудо не е било с първото. Ето снощи полягвам да почивам, вече края на деня, то рита, рита в матката, в пикочния мехур, ха наляво, ха нядсно се въртя, уж да спре, прати ме фиктивно до тоалетната поне 5 пъти. Накрая станах да се разходя, просто нямах избор, въобще като легна много протестира. Снощи чак ме болеше матката, от толкова ритници.

Общи условия

Активация на акаунт