Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 181
  • 625
  •   1
Отговори
# 120
Съжалявам за офтопика, но тази винарна да не е Bononia Estate? Че тези дни гледах някаква реклама и обмислях да я посетя Grinning

# 121
Точно така, много прилично изглежда и аз мисля да я посетя, но мисля ще отваря врати в края на юли.

# 122
Има европейски веломаршрут, който минава покрай Дунав. В българската си част не е още развит, но съм разглеждала брошури за Австрия - хотели, забележителности, ресторанти - никак не беше малка книжката. Този велопът трябва да се развие и в нашата част и това ще промени туристическия поток по тези места. Не съм сигурна дали преминава през Видин, но може бързо да направите справка.

# 123
Минава през едни села, дето им е благодат, ако се развие , то няма читав да гооври чужд език, да упътва , и  пак се справят някак, минават си туристите. А може  и  има какво да се направи, .

# 124
през юни бях почти две седмици в командировка в района
европейските младежи колелетата карат около Белоградчик и спят  в къмпинга до Мадона в Ружинци, до Магурата също има голям хотел и къмпинг
около Козлодуй и Оряхово има трасета от веломаршрута на Дунав Ултра, от хотели и мотели не забелязах нужда, в едно село също има винарна - замък

туристи почти няма, основни потребители на хотелите сме работническата класа, а ние на мотел без храна няма да отидем

# 125
Не знам какъв е профилът на велотуриста в Европа. Възможно е тук да идват само младежите, поради липса на удобства за останалите. България е красива и разнообразна и ми се струва, че губим от липсата на възможности за едно по-бавно и спокойно изживяване. Разбира се, това няма как да стане без някакви координирани действия. Аз мечтая да мина през България като велотурист, но няма да го направя докато пътищата са опасни, няма удобни места за нощуване и имам и други съмнения относно сигурността. Обичам да ходя по отдалечени места и храненето не ми е било проблем, дори е предимство за мен, ако мога да си сготвя сама две яйца и да купя местни плодове и зеленчуци. Най-важно би ми било да имам удобно легло, баня и да се чувствам в безопасност. Та искам да кажа, че може би няма туристи на велосипеди просто защото няма условия да е приятно. То и самото европейско трасе не е отделено от автомобилните пътища. На практика го няма.

Другото, което ми хрумва за парцел на 3км от граничен пункт е място за почивка на тирове. Не знам как е уреден въпросът с този вид транспорт. Къде имат право да спират, къде обикновено нощуват, къпят се и т.н. Възможно е да се окаже, че би било полезно да има такава услуга в района.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 12:40 от online

# 126
Не знам какъв е профилът на велотуриста в Европа. Възможно е тук да идват само младежите, поради липса на удобства за останалите. България е красива и разнообразна и ми се струва, че губим от липсата на възможности за едно по-бавно и спокойно изживяване. Разбира се, това няма как да стане без някакви координирани действия. Аз мечтая да мина през България като велотурист, но няма да го направя докато пътищата са опасни, няма удобни места за нощуване и имам и други съмнения относно сигурността.

Продължавам да твърдя, че много от проблемите са дизайн проблеми. При добре оформено трасе, с достатъчно обслужващи и добре проектирани обекти на подходящи места, много повече велосипедисти ще има.

А за профила им - няма такъв типичен, според мен. И съвсем не са само млади хора. Моя приятелка, на средна възраст (без деца) ми е казвала, че от години ходят на вело екскурзия по Дунава до Братислава през лятото. Имам и познат италианец, който е пътувал в най-забутаните български места, защото търси автентични пътешествия, далеч от масовия туризъм. Затова са ми интересни категоричните изказвания на хора с бегъл и моментен поглед, базиран на масов вкус, които продължават да твърдят, че нищо, което излиза от утвърдената рамка няма шанс да е успешно.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 17:50 от ierldan

# 127
не знам аз ли съм с беглия, моментен поглед, но във Видин в Ровно бяхме ние, археолозите, които работят по новия път и земеделските производители
не забелязах японци с фотоапарати
вело туристи срещахме около Белоградчик и към Миджур, спят в двата къмпинга, вечеряха в ресторанта на хотела, не си носеха варени яйца

трасе няма, караш с тировете, те дано са забелязали знаците, че това е И велотрасе

допълвам за Стакевци - направили са чисто нов детски лагер в края на селото

за твоя имот - подходящ е за градски басейн

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 14:28 от Herzen

# 128
Херцен, няколко пъти ми даде добри съвети и преди и сега - благодаря. Но за някои неща, просто сме на различни мнения.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 18:42 от ierldan

# 129
Съжалявам че моя казус е подразнил някои съфорумници. Благодаря все пак идеите.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 18:50 от ierldan

# 130
Моля. дайте един сайт за цени земеделска земя.
Дайте ми  и идеи как да се поделят наследствени земи различни категории и дка между повечко роднини.
Категорията с колко % повишава цента на зем, земя при еднаква локация и размер? Кои категории земи са продаваеми?

# 131
Дайте ми  и идеи как да се поделят наследствени земи различни категории и дка между повечко роднини.

Pepina и аз това се опитвам да си разясня. Според майка ми, първо е добре да се види дали има парцели в съседство, които могат да се обединят( май се заплаща някаква неголяма сума). Примерно парцел 11дка от един прародител и 16дка от друг. Общо 27дка. Минимален позволен размер при делба е 3дка. Т. е. Ако сте 9 наследника, тези две ниви, веднъж събрани, могат да се поделят по прост принцип (идеален вариант). Както казах, това разбрах. Да ме коригира, ако някой е по-наясно.

Иначе продавате и делите, теглите жребий и разни други подобни и неизгодни за всички варианти. Като наума повече, ще споделя.

# 132
  • Далечният изток
Най-голямата глупост, уточнявам според мен, е да се делят земеделски земи. Така или иначе тези земи се окрупняват, за да се обработват. Никой от съделителите няма да си обработва сам своите 5 или 3 декара земя, затова е безпредметно деленето. Всеки си има своите идеални части от съответната нива и за нея съответно си получава рентното плащане. За какво тогава да се делят? За какво са му на някого реалните 5 или 3 декара? Какво ще ги прави? Същото, каквото и когато са в цялата неразделена нива. Едни излишни пари за нотариални такси при делба, нищо друго.

Скрит текст:
Дайте ми  и идеи как да се поделят наследствени земи различни категории и дка между повечко роднини.

Pepina и аз това се опитвам да си разясня.
Според майка ми, първо е добре да се види дали има парцели в съседство, които могат да се обединят( май се заплаща някаква неголяма сума). Примерно парцел 11дка от един прародител и 16дка от друг. Общо 27дка. Минимален позволен размер при делба е 3дка. Т. е. Ако сте 9 наследника, тези две ниви, веднъж събрани, могат да се поделят по прост принцип (идеален вариант). Както казах, това разбрах. Да ме коригира, ако някой е по-наясно.

Иначе продавате и делите, теглите жребий и разни други подобни и неизгодни за всички варианти. Като наума повече, ще споделя.

Хм, и каква е логиката да се окрупнят две ниви и после да се разделят?!

# 133
Ние ги разделихме преди време. Губи който се занимава ,че към него са претенциите ,но някак се разбрахме.
 Стават промени, оскъпяват се разходи по прехвърляне , а  който реши да продава, на идеални части е по-евтино. Така мисля де, всеки се разпорежда, един умрял, наследници да търсиш някога, аз така реших и стана. Всъщност купихме дела на един наследник, та един по-малко капризничи.
Всичко се случва с годините.
Не са разделени с брат ми, всъщност имам малък дял там, той не иска , но преди време някакъв му беше взел нивите, записал като негови пред поземлената ,не съм наясно как точно, но имаше съд да си ги върне, занимаваха и мен, тук пък един продава чужди ниви, та изпищяха доста хора, избяга в чужбина и толкова. те минали през няколко ръце вече. Нерви.
 А, случай друг, за малко декари беше(5) ,но не и дават рентата на жената  другите наследници. Далеч е да се разправя,  Като мине време ,току продали и край.Тя като не фигурира в ренти,  имат вратички мошениците, незаконно ,но да търсиш права  за малко, се отказваш,  а те цените растат, почнаха едно време с 60 лв на декар, сега са предложили 2500 в търновско на близък.

Аз съм за чисти сметки.

# 134
Моля. дайте един сайт за цени земеделска земя.
Дайте ми  и идеи как да се поделят наследствени земи различни категории и дка между повечко роднини.
Категорията с колко % повишава цента на зем, земя при еднаква локация и размер? Кои категории земи са продаваеми?

в сайтовете нищо няма да намериш
сайта е селския магазин и кметството - там има бележки с телефони 'продавам/наемам'
следващият вариант е изкупуване от арендатора
горските също те оферират директно
до сайтовете стигат земеделски земи, близо до регулация, там собствениците са решили, че ще продадат на по-висока цена

за делба с различна категория, най-чисто е с оценка, но за това искат пари
има и ограничение за минимална площ на дял - 3 дка за ниви, 2 за пасища и 1 дка за лозя и овощни градини, т.е на трима наследници можеш да делиш нива мин 9 дка и тн

за фотоволтаици и антени на мобилни оператори има изисквания и за ниска категория, не съм сигурна но май е след 8ма, като притях има и забрана за промяна на предназначението спрямо категорията, нива 3та категория не може да стане соларен парк

ако сте много наследници, най-лесно е да продавате и да делите парите

Общи условия

Активация на акаунт