Чист дом с екологични средства

 • 2 250
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 143
Сезонното почистване на дома е сериозно предизвикателство за всяко домакинство. Рафтовете на магазините са отрупани с най-разнообразни почистващи препарати в красиви опаковки и всевъзможни аромати, един от друг по-мощни и по-безмилостни към всякакви замърсители, бактерии и гъбички. Но когато прочетем техния състав и предупрежденията за тяхната токсичност, неминуемо си задаваме въпроса доколко безопасни са те и дали всъщност не тровим бавно себе си и децата си с тези агресивни продукти на химическата промишленост.

Отдавна се знае колко са опасни фосфатите в перилните и почистващи препарати. Те предизвикват активен ръст на синьо-зелените водорасли, от което водата във водоемите започва да „цъфти“. Токсините, които се отделят от тези водорасли, са особено опасни за безгръбначните, рибите и другите водни животни.
Не по-малко опасни за околната среда са и другите химически вещества от битовата химия. Например хлорът, който се съдържа в повечето избелващи и дезинфекциращи средства, често предизвиква сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, анемия, хипертония. Петролните дестилати въздействат отрицателно на зрението и нервната система. Повърхностно активните вещества (ПАВ), които се съдържат в миещите средства (без тях те просто няма да се разпенват) и особено най-агресивната им разновидност – анионните ПАВ, могат да се натрупват в организма и да предизвикат нарушаване на имунитета и алергии, да поразят мозъка, черния дроб, бъбреците и белите дробове.

Затова все повече хора се отнасят отговорно към въпроса за замърсяването на околната среда и търсят алтернативни средства за поддържане на хигиената в дома си, без да използват силни химични препарати. Под екологично почистване на дома се разбира използването на екологично безопасни, антибактериални и хипоалергенни средства. Те са особено подходящи за хората, които страдат от алергии и кожни раздразнения, бременните жени, децата и домашните любимци.

Ето кои са най-популярните от тях:

Лимонено масло и лимонена киселина

Няма нищо по-приятно от свежия аромат на току-що срязан лимон. Неслучайно той се асоциира с чистота и ред. Лимоните са известни с антисептичните си свойства и могат да се използват при почистването на подове и тапицерии и при измиването на съдове. С помощта на лимонена киселина могат да се поддържат предмети от алуминий, мед и месинг. Сок от лимон може да се използва и при миене на прозорците, за почистване на ръжда, отстраняване на петна от дрехите, полиране на сребро.

Внимание! Избягвайте да ползвате лимонена киселина върху мраморни и гранитни повърхности.

Оцет

Разреденият с вода бял оцет е просто и много разпространено решение при почистването на мръсотия и прах. Той може да се използва и при отстраняване на восък, лекета и за унищожаването на всякакви бактерии. Подходящ е и за почистване на керамични котлони. Концентриран оцет може да се използва в борбата с упоритите петна в домашни условия. С лек разтвор на оцет и вода (1:5) се чистят прозорци и огледала, без да остават следи.  

Ако трябва да почистите банята от варовикови налепи, тук на помощ идват оцетът и содата. Залейте мивката с оцет и посипете отгоре сода за хляб. Оставете да престои известно време и след това изплакнете с вода. От варовика не остава и следа!

За да станат цветовете на килима по-ярки, напълнете пулверизатора с воден разтвор на бял оцет, навлажнете килима, а после го оберете с влажен парцал. Така килимът ви ще придобие свеж блясък и мекота.

Внимание! Мирисът на оцет може да дразни някои хора. Но той бързо се изпарява, затова няма повод за притеснение.

Сода бикарбонат (сода за хляб)

Содата за хляб е не само важна съставка в печивата, тя може да се използва като ефективно средство за почистване и дезинфекция.

Направете малки торбички от плат. Напълнете ги със сода бикарбонат и ги завържете здраво. Сложете ги в шкафовете с продукти и в хладилника.

Содата за хляб има удивителното свойство да поглъща миризмите, което помага да се отстрани всяка неприятна миризма в дома. В комбинация с оцет може да се използва за почистване на подове, тоалетни и кухненски повърхности, тапицерии на мека мебел. С нейна помощ можете да омекотите твърдата вода. Тя помага да се справите с петна не само по съдовете, но и по всякакви други повърхности. Със сода се почистват и полират метални и пластмасови предмети, скъпоценни метали.

За отстраняване на особено упорити петна: добавете малко вода към содата и намажете дебел слой от получената кашичка върху петното. Оставете го да изсъхне и отстранете сухия остатък.

Корени от ирис

От корените на това красиво цвете се получава отлично средство за почистване, което може да се използва дори за спалното бельо. То придава свеж аромат на всякакви тъкани.

Рецепта: Вземете половин чаша корени от ирис, половин чаша натурален течен сапун и 20 капки масло от карамфил. Смесете съставките с 250 мл вода и ги пресипете в подходящо шише. Получения разтвор смесете с неголямо количество топла вода. Накиснете спалното бельо за 6 часа. Резултатът ще ви накара да използвате този разтвор отново и отново.

Етерични масла

Масло от чаено дърво, лимон, бор или лавандула, смесено с вода, може да се използва като почистващ препарат и антисептик за пода.

Сапунени ядки

Ако успеете да намерите плодове на сапуненото дърво (Sapindus mukorossi), можете да ги използвате за приготвянето на наистина ефективен и естествен почистващ разтвор. Нужни са ви само 10 – 12 ядки, които да сварите във вода. Отстранете остатъците от ядките и прелейте разтвора в чист съд. Използвайте го като меко почистващо средство за всичко – от съдовете до златните бижута. Може би ще ви удиви фактът, че този разтвор се пени като истински сапун. Той е най-ефективен, когато е топъл.

Причината за високата ефективност на сапунените ядки е, че те съдържат 40% сапонини – естествени пенообразуватели. Сапонините отлично отстраняват мръсотията, не предизвикват алергии и кожни раздразнения, имат антибактериален и противогъбичен ефект.

Горчица на прах

Ако се чудите кое екологично средство може да бъде достатъчно ефективно, за да се справи с мазнините в кухнята, това е горчицата на прах. Тя не само отлично разтваря мазнините от чинии и прибори, като отстранява дори засъхнали остатъци от храна, но е и напълно безопасна за природата и човешкия организъм. С нея могат да се перат и вълнени дрехи.

Готварска сол

Ако имате нужда да почистите канализационните тръби, изсипете в тях готварска сол и залейте с вряла вода. Много просто, но крайно ефективно средство. И най-важно е, че е напълно екологично и безопасно.

Царевично нишесте

Ако искате да почистите килимите вкъщи, наръсете ги с царевично нишесте, а после старателно ги минете с прахосмукачка. Ще станат като нови!

Паста за зъби

С нея не се почистват само зъби, но и още куп неща. Например с нейна помощ можете да почистите сребро. Нужно ви е само малко количество, колкото използвате за едно почистване на зъбите. Намокрете среброто и внимателно разпределете пастата по цялата повърхност. Изчакайте известно време и изплакнете. Ще намерите сребърните предмети и бижута блестящи от чистота.

Микрофибърни кърпи

С тях можете да почиствате всякакви повърхности само с вода, без да използвате никакви почистващи препарати.

Парочистачка

За почистване с водна пара се използват специални уреди, чрез които горещата пара под високо налягане прониква в дълбоките слоеве на повърхностите или тъканите. Там тя активно въздейства на замърсяванията и ги отделя от основата. Горещата пара е способна да проникне даже там, където почистващите препарати не могат да достигнат.

Този вид почистване е особено подходящ за дом, в който има деца, домашни животни или хора с отслабен имунитет.


Това са само някои от най-популярните и безопасни начини за почистване на дома, изпробвани в течение на няколко поколения.
Ако знаете други подобни методи или имате нови, екологично чисти идеи, споделете ги с нас.


Автор: Радост Николова

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 09:20 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 6
Много полезно, благодаря!
Решила съм са опитам някои здравословни варианти за почистване - всъщност точно снощи си поръчах бял оцет, тъй като виждам, че е основна съставка в нетоксичното почистване.

# 2
 • Мнения: 58
Аз чистя пода със сапун на прах с добавен зехтин. Почиства не по-зле от препаратите и  е максимално безвреден. Даже без да искам съм вдишвала от него. Устройва ме и това, че няма аромат, а обикновено съм алергична към синтетични миризми.

# 3
 • Мнения: 14
С половин разрязан лимон чистим смесителите в кухнята и банята. Предоставената информацията е полезна. Благодаря.

# 4
 • Мнения: 123
Прекрасна тема Simple Smile Някои неща съм чувала и използвам, но това за царевичното нишесте и чистенето на килима не бях чувала. Задължително ще пробвам.
Аз при почистване често позлвам магическите гъбки само с вода, почистват много лесно.
Сребро чистя със сода за хляб.
Фугите в банята съм чистила със сода и лимон, отнема време и търкане, но резултата е много добър.

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 20:43 от Joezy

# 5
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 448
Някой пробва ли го това с царевичното нишесте, защото аз не си представям какво толкова ще почисти нишестето че чак да даде забележима разлика.

# 6
 • Мнения: 123
Някой пробва ли го това с царевичното нишесте, защото аз не си представям какво толкова ще почисти нишестето че чак да даде забележима разлика.
И на мен това ми стана много интересно, ще пробвам и ще споделя мнение.

# 7
 • София
 • Мнения: 5 203
Аз чистя смесители с обикновен винен оцет. А фуги със сода. Пода само с вода, може и натурален сапун, при нужда.
Много ми харесаха някои идеи от статията и ще ги пробвам. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт