Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5 371
..при бременността??Питам,защото моето нормално кръвно е около 100-горна граница на 60-70 долна.На няколко пъти вече-но не всеки ден-го вдигам до стойности от порядъка на 130-80,130/90,веднъж-140/90.Усещам тогава стягане отзад в главата,некомфортно ми е и т.н.Ходих на кардиоложка-тя направи кардиограма и каза,че високият ми пулс и кръвното нямат връзка със сърцето.Сега като  ми стане зле-си изсмуквам по един Валидол-след консултация с лекар-и ми минава,даже пулсът се смъква.
Та....исках да попитам най-вече,ако има мами-лекарки-а и не само-кои стойности са 'ИСТИНСКИ ВИСОКИ?Явно критериите са различни-някой си е свикнал на по-високо и не му прави вшечатление,но при мен явно не е така.А,между другото,случи сена 2 пъти вече да ми избие кръвоизлив през носа-споделих и това с лекарите.може ли и това да има връзка с кръвното?

# 1
 • Мнения: 2 274
НА мен ми казаха, че над 145 е високо, при положение, че не съм вдигала повече от 90/60...но като вдигнах 145/60 имах чувството ,че ще се гътна(((

# 2
 • Мнения: 717
И мойте стойности са толкова ниски, така че според мен над 130 вече си е доста за теб. Аз като вдигнах само веднъж над 130 и щях да умра, добре че бях вече в болницата. Консултирай си се с лекар пак.

# 3
 • Мнения: 5 371
Цитат на: Marina M
И мойте стойности са толкова ниски, така че според мен над 130 вече си е доста за теб. Аз като вдигнах само веднъж над 130 и щях да умра, добре че бях вече в болницата. Консултирай си се с лекар пак.

ами аз в понеделник,така или иначе,ще се виждам пак с моя лекар-наредил ми е всеки ден да си меря стойностите.

# 4
 • Мнения: 6 472
130 е нормално не се тревожи. Моите стойности в момента са същите и докторката, каза че са съвсем нормални стойности за бременна.

# 5
 • Мнения: 277
Виско кръвно налягане се смета кръвно при стойности от 135/95 на-горе. Ако имаш дори и редки признаци на повишено кръвно налягане трябва да започнеш по-често да си го мериш и се консултирай с гинеколога си задължително. Аз започанх да вдигам кръвно към 30 г.с. и се наложи да приемам лекарстава.
Успех дано при теб е нещо временно, но все пак не гподценявай и кръвно 130/90 след като при теб е ниско

# 6
 • София
 • Мнения: 248
Когато отидеш на консултация, обърни внимание на лекаря, че кръвното ти по принцип е ниско. Аз преди да забременея вдигах кръвно на 130/140 , но също като теб съм по принцип с по-ниско кръвно и при 130 вече се чувствах супер зле. Личната ми лекарка ми заяви първо, че това 130 не е високо, но като разбра, че обикновено ми е по-ниско (а и имах и други оплаквания) и тогава вече ме прати на други изследвания.
Така че не е зле пак да попиташ

# 7
 • Мнения: 2 489
Нормално е по време на бременността да имате проблеми с кръвното налягане.
Още при вгнездяването си яйцето разрушава стените на кръвоносните съдове на майката, за да черпи необходимите за развитието му хранителни вещества и кислород. Благодарение на кръвният обмен майка-дете то образува своя скелет, мускули, кожа и органи. Поради това обемът на кръвта на майката значително нараства заедно с нуждите на плода, които постоянно се увеличават. Кръвообращението и сърцето са първите засегнати механизми в тялото на майката. Нормалното кръвно налягане е 140/70 като за високо кръвно налягане се счита кръвно над тези стойности, за ниско - под тези стойности.

Всяко колебание на кръвното налягане от нормалните стойности нарушава кръвотока към плацентата, а с това и правилното захранване на плода с кислород и хранителни вещества. Ако не се стабилизира навреме, то прогресира в по-високо или в по-ниско (според кръвното ви налягане) и спира кръвотока към плацентата, което води до фатални последици за плода. В никакъв случай не лекувайте кръвното си налягане с лекарства, защото те довеждат до бъбречни проблеми.

Високо кръвно налягане - Хипертония
Възможно е да не почувствате дори резките колебания докато лекаря ви не го установи.Желателно е да имате апарат за мерене на кръвното налягане и ако не можете сама то някой друг да ви го мери 2 пъти в седмицата.
Признаци:
Подуване на ръцете,отоци по лицето и краката,бързо наддаване на телесното тегло което е повече от 1кг на седмица,главоболие и зрителни смущения.
Ако имате отоци по краката и стъпалата направете следния тест,вдигнете краката на високо и стойте така 30мин.Ако отоците не са спаднали означава че,се касае за проблем с кръвното.Ако отоците са почти или напално спаднали това означава че,имате застой на кръвта в долните крайници.
Лечение:
Яде се чесън, мед с орехи, салати, подправени с ябълков оцет, избягват се тлъстите мазни меса.
Предотвратяване застоя на кръвта в долните крайници:
Избягвайте дългото стоене права, всяка вечер си правете 10-15мин почивка с вдигнати крака като са над нивото на главата, спете поне през ден на лявата си страна с което налягането върху главната артерия която основно придвижва кръвта от долните крайници до сърцето намалява като по този начин се предпазвате и от разширени вени.

Ниско кръвно налягане - Хипотония
Спазват се същите предпазни мерки както при високото кръвно като се мери пак 2 пъти в седмицата.
Признаци:
Отпадналост, сънливост, горещи вълни по тялото, зрителни смущения.
Лечение:
Консумира се коприва или се пие чай от коприва, изпиване на чаша кока-кола, кафе или горещ шоколад, шоколадови бонбони, круши.Материалът е предоставен от veronikka

Прималяване

Оплаквания: /появява се 1 и 3 тримесечие/ - бременните жени по принцип са с ниско кръвно налягане и по тази причина усеща прималяване.
Симптоми: Виене на свят и нестабилност. Необходимост да седнете или да полегнете.
Какво да правите:

Не стойте неподвижно твърде дълго време;
Ако внезапно ви премалее, седнете и сложете главата си между коленете, докато ви стане по-добре;
Когато лежите, седите или вземате топла вана, ставайте внимателно и бавно.
Ако лежите по гръб, първо се обърнете на една страна.

# 8
 • Мнения: 3 663
Допустимият максимум за кръвно на бременни е 140 на 90 ! Аз имах кръвно на спортист, някъде към средата на 8я мес започнах да го вдигам - минах на лекрства, лежах една седмица в болница и ми предизвикаха раждане, защото тоновете на бебето започнаха много да падат. Бебето се роди доста зле и добре, че лекарите не ме чакаха повече, защото не се знае какво щеше да стане. Високото кръвно намалява притока на кислород към плацентата и бебето страда.
Непременно кажи на гинеколожката си
непременно си следи всеки ден кръвното и ако се вдигне над 140 на 90 и се обаждай (мен с такива стойности ме взеха в болница)
непременно да ти правят записи на тоновете
Наистина е много важно!!!
Има мами родили здрави и чудесни бебета и с кръвно 160 на 120, но аз на твое място не бих рискувала!

# 9
Хипертония (високо кръвно) през бременността е налице при кръвно налягане над 140/90 mm Hg или когато систолното налягане (горната граница) е повишено с 30 mm Hg и повече, а диастолното (долната граница) -  с 15 mm Hg и повече в сравнение с кръвното налягане през първата половина на бременността или преди забременяването.

# 10
 • Мнения: 211
Тук смятат за високи стойности над 140. Аз съм с леко ниско кръвно, през бременността бях вдигнала кръвно (което е нормално) до 137. Лекарката ми каза, че ако надвиши 140, тогава ще ми дава нещо.

# 11
 • София
 • Мнения: 512
Както преди бремеността така и до 8-я месец си бях с много ниско кръвно 90/60 . След това започна да се повиша като стойностите около 120/80 бяха приемливи , но наблюдаващият ме гинеколог искаше всеки ден да си измервам кръвното . Когато ме приеха в болницата бях с кръвно 160/110(развих късна токсикоза).  Наложи се прием на медикаменти , които не можеха да смъкнат долната граница под 100.

# 12
 • Мнения: 4 379
Цитат на: tedinceto
Както преди бремеността така и до 8-я месец си бях с много ниско кръвно 90/60 . След това започна да се повиша като стойностите около 120/80 бяха приемливи , но наблюдаващият ме гинеколог искаше всеки ден да си измервам кръвното . Когато ме приеха в болницата бях с кръвно 160/110(развих късна токсикоза).  Наложи се прием на медикаменти , които не можеха да смъкнат долната граница под 100.

И аз по същия начин.
Когато ме приеха в болницата бях с кръвно 160/120 (вдигах и по-високо) и веднага ме сложиха на лекарства, които не можаха са смъкнат долната  граница под 100.  Аз бях също с токсикоза от края на 5-ти месец.

# 13
 • София
 • Мнения: 12 181
При мен в последния месец се качваше до 140/90 и моята лекарка го смяташе за високо. Викаше ме всяка седмица на запис на тоновете и ме караше да го следя сутрин и вечер. Като отидех на преглед не оставаше доволна от записаното. Имах и отоци на краката, нямах албумин в урината. Следи си албумина!  Важни са и тоновете на бебето в такива случаи!
Сега вече година и половина след раждането ми призна, че се е притеснявала за мен с тия 30 кг. отгоре, кръвното и отоците. Обаче тогава не й личеше... сега чак се издаде. Това го казвам, не за да се стряскаш, ами да ходиш да те следят редовно. Родих си абсолютно нормално!!!!

# 14
 • Мнения: 5 371
И аз имам отоци по краката,но засега без албумин.от ден два са намалели рязко,но и аз почнах да се ограничавам в храната.Моите килца са +12 засега....като си бях тръгнала с предтартови килца Embarassed .Имам въпрос-ако така продължи да играе кръвното ми,дали може да стане причина за секцио???При теб как се стекоха нещата?

Общи условия

Активация на акаунт