НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 927
  • 819
  •   1
Отговори
# 270
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Декларацията според мен е свободен текст, като съдържа основните данни на майката и детето с приложено коие на документ за раждането /незнам дали в чужбина се казва акт за раждане/.

Такава молба ли имаш предвид
До Управителя на
...............................................

МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ
От .............................................
ЕГН .................................... , живееща в ..................................
На длъжност ................................. в ..........................................................

Моля да ми бъде разрешено ползване на платен годишен отпуск за отглеждане на внука ми  ......................................................................, с ЕГН .......................... до 2 годишна възраст считано от ……………. до ...................... г

Д Е К Л А Р И Р А М

1. Ще остана в дома си да гледам детето.

2. При промяна на обстоятелствата, свързани с отглеждането на детето, водещи до прекратяване или изменение на паричното обезщетение по Чл.164.ал.3 КТ /настаняване в дестки ясли, осиновяване на детето, идване на работа, разрешаване на отпуск за гледането му и др./, в 10 дневен срок ще уведомя писмено предприятието, учреждението или организацията.
Известно ми е, че за неверни данни от тази декларация ще отговарям по Чл.313 от Наказателния кодекс и дължа възстановяване на изплатеното ми в повече парично обезщетение за гледане на дете, заедно с годишната лихва.

Дата: ................             Декларатор:........................

Деклараторката има право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете за времето от ……………… до ……………… г. за дете.

Дата:.............         Длъжностно лице, приело декларацията:

# 271
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Имам и такъв вариант

Вх. №………………./……………

До
Управителя на
..........................................
Гр. София

МОЛБА

От ...................................
ЕГН .............................., живуща в гр. ..................................
на длъжност ...............................

Г-н Управител
Моля, на основание чл. 164, ал.1 от КТ да ползвам платен отпуск до навършване на 2-годишна възраст на детето ми ........................................................... роден на ............................... г.,
Приложения:
1.   Акт за раждане на детето №  ........... от ............................ г.(копие)
2.   Декларация по чл. 46, ал. 2 от КТ от ……………г.

........................ , гр. София                                           С уважение: ………………
      (подпис)

# 272
Колеги, имам молба Praynig
Постнете ми, моля, молба/заповед за ползване на отпуск поради бременност и раждане. Мислех да я съчинявам, но преди бяхте пуснали тук една.
И още един въпрос - има ли някаква бланка на декларация за живородено дене и за това, че не е оставено за осиновяване. Става въпрос за раждане в чужбина и въз основа на тези документи /заедно с копие от ТД и т.н./ личният лекар издава болничен лист - тук в БГ.
Благодаря ви  bouquet А аз пак ще потърся през това време Peace

Нали се представя болничен лист и той е основанието .... newsm78 - защо мислиш, че трябва и молба/заповед ....

Ами тя може да има болничен лист, но да иска да работи - тогава се представяше нещо от майката. А  спореД Наредбата за медицинската експертиза не наработоспособността
Чл. 46. Болничен лист за раждане, станало в чужбина, се издава от личния лекар въз основа на следните документи:
1. акт за раждане на детето;
2. декларация, че детето е живо и не е дадено за осиновяване;
3. документ за ползвания отпуск при бременност;
4. копие на трудов договор или осигурителна книжка на лицето.

Какъв тогава ще е този документ, като всъщност нали самият лекар го издава? newsm78 Това ме кара да мисля, че има такъв newsm78

# 273
  • В полите на Пирин планина
Колеги, имам молба Praynig
Постнете ми, моля, молба/заповед за ползване на отпуск поради бременност и раждане. Мислех да я съчинявам, но преди бяхте пуснали тук една.
И още един въпрос - има ли някаква бланка на декларация за живородено дене и за това, че не е оставено за осиновяване. Става въпрос за раждане в чужбина и въз основа на тези документи /заедно с копие от ТД и т.н./ личният лекар издава болничен лист - тук в БГ.
Благодаря ви  bouquet А аз пак ще потърся през това време Peace

Нали се представя болничен лист и той е основанието .... newsm78 - защо мислиш, че трябва и молба/заповед ....

Ами тя може да има болничен лист, но да иска да работи - тогава се представяше нещо от майката. А  спореД Наредбата за медицинската експертиза не наработоспособността
Чл. 46. Болничен лист за раждане, станало в чужбина, се издава от личния лекар въз основа на следните документи:
1. акт за раждане на детето;
2. декларация, че детето е живо и не е дадено за осиновяване;
3. документ за ползвания отпуск при бременност;
4. копие на трудов договор или осигурителна книжка на лицето.

Какъв тогава ще е този документ, като всъщност нали самият лекар го издава? newsm78 Това ме кара да мисля, че има такъв newsm78

Тези пуснати от Дейзи са документи / молби / за отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 год. възраст и прехвърляне на такъв, а не за отпуск за бременност и раждане  Thinking

А не може ли да издадеш служебна бележка, ако е ползвала такъв отпуск, например ... Thinking

# 274
ДейзиГ, много ти благодаря, но това се отнася за отпускът за отглеждане на дете до 2 г. а тук става въпрос за ползваният отпуск по бременност.... newsm78 Отделно посоченият член 46/2/ от КТ се отнася за синдикатите....аз нещо не схващам - каква е връзката? Shocked newsm78

Чл. 46. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 46, бр. 48 от 2006 г.) Държавните органи и работодателите създават условия и съдействуват на синдикалните организации за осъществяване на тяхната дейност. Те им предоставят безвъзмездно за ползуване движими и недвижими имоти, сгради, помещения и други материални условия, необходими за изпълнение на техните функции.

(2) (Нова - ДВ, бр. 48 от 2006 г.) Работодателят е длъжен да съдейства на представителите на работниците и служителите за изпълнение на функциите им и да създава условия за осъществяване на дейността им.
[/b]

# 275

А не може ли да издадеш служебна бележка, ако е ползвала такъв отпуск, например ... Thinking

Ами остава на този вариант, но все си мислех, че има нещо като бланка. А за декларацията за живородено дете и за това, че не е дадено за осиновяване? Не мисля ,че ще намеря такава  защото където съм срещала подобен текст си е бил свободна форма, но все пак реших да питам Peace

# 276

Ами остава на този вариант, но все си мислех, че има нещо като бланка. А за декларацията за живородено дете и за това, че не е дадено за осиновяване? Не мисля ,че ще намеря такава  защото където съм срещала подобен текст си е бил свободна форма, но все пак реших да питам Peace

И аз търсих в "Апис", но не намерих нищо конкретно  Thinking

# 277

Благодаря ти, Incandescent, за положените усилия Hug Явно ще е свободен текст и то ако личният лекар поиска споменатите документи - все пак негово задължение е да издаде болничент лист при предоставяне на тези документи. Може въобще да не знае какво се иска и да поиска само акта на детето. Благодаря ти Heart Eyes

Малко офф: знаеш ли, че има съвсем новичък ЗОДФЛ и то от 1-2 седмици - името му нещо е промонено обаче newsm78 Ще ни ошашкат здраво с нови закони Rolling Eyes

# 278
  • Виена
Здравейте!
За съжаление никъде не можах да срещна из темите казус, подобен на своя, затова моля за помощ!
Аз съм собственик на ЕООД и съответно се самоосигурявам досега на минималния осигурителен праг - 220 лв. Въпросът ми е, ако си вдигна осигурителата база, дали мога да разчитам на майчинство в размер на новия осигурителен доход (въобще смята ли се като доход това?) и съответно има ли и какъв е максималният осигурителен праг.
Благодаря! 

Можеш да си дигнеш осигурителния доход само с молба или ако фирмата покаже по-висока печалба /второто е основно при ЕТ/. Трябва да се осигуряваш на високия процент за ДОО, който покрива общо заболяване и майчинство. Ако не си се осигурявала по него досега трябва да питаш дали е достатъчно да подадеш само молба, но вече не съм сигурна къде трябва да го направиш в НОИ или в НАП.

Декларация до НАП се подава само при промяна в процента на осигуряване на самоосигуряващия се. Размерът на осигурителния доход може да варира / без да е нужна декларация за това / в рамките на минимален - максимален осиг. доход за периода.

Благодаря за отговорите, но малко противоречиво схващам двете мнения...
Да разбирам ли, че без да правя каквито и да било молби, заявленя и декларации, просто мога да започна да си внасям осигуровките върху максималния осиг. доход? Иначе и досега процентът ми покрива болничен и майчинство, т.е. внасям:
ДОО  22,5%
ЗО          6%
ДЗПО     4%
Благодаря, момичета! Помощта ви е безценна! Hug

# 279

Благодаря ти, Incandescent, за положените усилия Hug Явно ще е свободен текст и то ако личният лекар поиска споменатите документи - все пак негово задължение е да издаде болничент лист при предоставяне на тези документи. Може въобще да не знае какво се иска и да поиска само акта на детето. Благодаря ти Heart Eyes

Малко офф: знаеш ли, че има съвсем новичък ЗОДФЛ и то от 1-2 седмици - името му нещо е промонено обаче newsm78 Ще ни ошашкат здраво с нови закони Rolling Eyes

offtopic
Знам, че има, но какво пише .... ooooh! все още не - наистина ще ни побъркат тези законодатели  Crazy

# 280

offtopic
Знам, че има, но какво пише .... ooooh! все още не - наистина ще ни побъркат тези законодатели  Crazy

offtopic
Сега се ровя из него -  Закон за данъците върху доходите на физическите лица се казва и отменя старият ЗОДФЛ. ЗКПО-то също е много променено  - няма чл.23 за намаления/увеличения на ФР - всичко е разпръснато. Няма и обяснения на формули, а директно формулите, което път е по-лесно...докато свикнем, ще е зор Rolling Eyes

# 281
Здравейте!
За съжаление никъде не можах да срещна из темите казус, подобен на своя, затова моля за помощ!
Аз съм собственик на ЕООД и съответно се самоосигурявам досега на минималния осигурителен праг - 220 лв. Въпросът ми е, ако си вдигна осигурителата база, дали мога да разчитам на майчинство в размер на новия осигурителен доход (въобще смята ли се като доход това?) и съответно има ли и какъв е максималният осигурителен праг.
Благодаря! 

Можеш да си дигнеш осигурителния доход само с молба или ако фирмата покаже по-висока печалба /второто е основно при ЕТ/. Трябва да се осигуряваш на високия процент за ДОО, който покрива общо заболяване и майчинство. Ако не си се осигурявала по него досега трябва да питаш дали е достатъчно да подадеш само молба, но вече не съм сигурна къде трябва да го направиш в НОИ или в НАП.

Декларация до НАП се подава само при промяна в процента на осигуряване на самоосигуряващия се. Размерът на осигурителния доход може да варира / без да е нужна декларация за това / в рамките на минимален - максимален осиг. доход за периода.

Благодаря за отговорите, но малко противоречиво схващам двете мнения...
Да разбирам ли, че без да правя каквито и да било молби, заявленя и декларации, просто мога да започна да си внасям осигуровките върху максималния осиг. доход? Иначе и досега процентът ми покрива болничен и майчинство, т.е. внасям:
ДОО  22,5%
ЗО          6%
ДЗПО     4%
Благодаря, момичета! Помощта ви е безценна! Hug

Наистина са противоречиви, ако мислиш, че трябва - попитай в НАП - но аз продължавам да твърдя, че единствено започване, прекъсване и възобновяване на дейността се декларира, а промените в осигурителния доход - не  Peace

# 282
здравейте, ако терминът  ми е на 5ти февруари 2007 откога трябва да ми започне майчинството

# 283
здравейте, ако терминът  ми е на 5ти февруари 2007 откога трябва да ми започне майчинството

От 21 ноември.

# 284
по скоро 22 декември включително - като терминът ми 05.02.2007

Общи условия

Активация на акаунт