Най-ефективните методи за трайно обезкосмяване

  • 2 166
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 599
Желанието ни за премахване на окосмяването започва още по време на пубертета и е малко вероятно някога да спре. Независимо дали става въпрос за окосмяване по лицето, подмишниците, краката, бикини линията, или други части на тялото, много жени и мъже изпитват силен дискомфорт и искат да се разделят с него възможно най-бързо, ефективно и трайно.

Съществуват много различни начини за премахване на нежеланото окосмяване, но методите, позволяващи ни да се сбогуваме с него с помощта на светлина, се свеждат основно до два – лазер или фотоепилация, позната още като интензивна пулсираща светлина (IPL).Каква е основната разлика между лазерната и фотоепилацията?

Най-общо казано, лазерното и IPL обезкосмяване работят на един и същ принцип. Светлинната енергия, която се излъчва от устройствата, се абсорбира от космите с високо съдържание на пигмент. Основната разлика между IPL и лазерните устройства е използваният източник на светлина. IPL използва широкоспектърна светлина, докато при втория метод се използва концентриран лазерен лъч.

Най-трайното премахване на нежеланото окосмяване може да бъде постигнато чрез разрушаване на космените фоликули, т.е. чрез лазерна епилация. При нея светлината се поглъща от пигмента в космените стъбла и фоликули без вредни последици за тъканите покрай тях. Светлинният лъч е насочен към пигмента в косъма, а не в самата кожа, затова колкото по-голям е контрастът между цвета на кожата и космите, толкова по-успешна е и самата процедура.

Важно е да запомним, че перманентното премахване на окосмяването невинаги е реалност – едни космени стъбла падат, но други се появяват от “спящите фоликули”. Това е и причината да се нуждаем от серия процедури, за да видим задоволяващ резултат. Още след първата процедура значителен брой космени луковици загиват, атрофират и окапват, но колко процедури ще са необходими, за да видим крайния резултат, зависи изцяло от физиологичните особености на всеки човек.

Ако имате хормонални проблеми, е трудно да се предвиди колко броя процедури ще са необходими, особено за различните части на тялото. Освен това при хора, страдащи от хормонален дисбаланс, постигнатите резултати се запазват средно между 2 и 5 години, след което може да се наложи да бъде повторен целият курс от процедури.

Светлината на устройствата за фотоепилация (IPL) отново е насочена към меланиновия пигмент в космите – светлинната енергия се абсорбира, превръща се в топлинна енергия, загрява косъма и причинява увреждане на корена, или т.нар. "приспиване". И при този метод от съществено значение е цветът на кожата и окосмяването ни. Най-добър ефект има върху кафяви и черни косъмчета и цвят на кожата, вариращ от много светъл до умерено тъмен. IPL технологията не може да се използва за третиране на бели, сиви, руси или червени косми и не е подходяща за много тъмна кожа или ако имате тен от излагане на слънце или солариум.

✔️ Лазерната епилация използва по-целенасочен и силен светлинен лъч и има по-мощен ефект върху космения фоликул (в сравнение с IRL)

✔️ И при двата метода рядко се наблюдава дразнене, алергични реакции или фоликулит (болезненото врастване на космите в кожата)

✔️ Бързи и сравнително безболезнени процедури

✔️ Както лазерното обезкосмяване, така и IPL процедурите са подходящи за деликатните зони на лицето. Въпреки това е важно да запомните, че и двата метода не трябва да бъдат използвани над линията на скулите (вежди, скалп)


IPL или лазер? Кое е по-доброто решение?

Дали ще изберете лазер или IPL е изцяло индивидуално решение, базирано на предпочитанията ви дали искате да третирате окосмяването в домашни условия, или предпочитате да се доверите на професионалист. Важен фактор са също така вашият бюджет, тон на кожата и цвят на космите. Лазерната епилация дава по-бързи резултати, като обичайно това става с 6 до 8 процедури. При IPL ще трябва да инвестирате повече време – средно около 10 процедури, които след това трябва да се поддържат през определен времеви интервал. Производителите на водещите домашни IPL устройства обещават гладка кожа за около 6 месеца, като този резултат отново зависи от редица индивидуални физиологични фактори и особености.

Какви са страничните ефекти на лазерното и IPL обезкосмяване?

Възможно е да имате известно дразнене на кожата като зачервяване, сърбеж или по-голяма чувствителност на третираните участъци. Обикновено то е краткотрайно и не трябва да продължава повече от един ден. Домашните IPL устройства стават все по-иновативни и са специално създадени, за да бъдат напълно безопасни и лесни за употреба, дори ако нямате никакъв предишен опит. Премиум моделите на различните производители включват голям брой приставки за различните части на тялото, за да може да постигнете максимално добри резултати.

Не забравяйте, че независимо кой от двата метода за обезкосмяване ще изберете – кожата става фоточувствителна, затова е много важно да използвате подходящата слънчева защита през всички сезони!

Ако планирате да започнете процедури, но имате въпроси или притеснения, свързани с индивидуални кожни проблеми или дерматологични заболявания, не пропускайте да посетите консултативната тема на д-р Невена Миронова, специалист по дерматология и венерология.

Автор: Жаклин Миланова

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 13:26 от Редактор**

# 1
  • Мнения: 8
Здравейте .Искам да попитам как да си направя епилация на интимните части .Досега само с електрическа съм го правил но само до намаляне на косъма .Сега искам да стане колко се може без косми .С кремове на Veet ще стане ли .Или да потърся козметично студио където правят такава за мъже

# 2
  • Стара Загора
  • Мнения: 6 735
Здравейте.

Интересувам се дали е подходяща лазерната епилация за премахване на мъх от лицето /бакенбардите/ без да се епилира преди това. Кожата ми е много бяла и са ми отказвали в клиника, защото продължава и по врата. Казаха ми че ще стане рязка черта.

# 3
  • Мнения: 1 599
Здравейте,

Може да задавате въпросите си към д-р Миронова в консултативната ѝ тема, част от нашата социална инициатива "Специалистите говорят", тук:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1387469

Общи условия

Активация на акаунт