Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вкусен сладкиш с фурми

  • 13 304
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
Рецептата е от дир-а, но в събота беше изпробвана у дома, в неделя питаха за още Stuck Out Tongue

Сладкиша се прави изключително лесно, с малко продукти и е много вкусен!

Продукти:

1 ч.(дори и малко повече) фурми (биват черни и бели, черните са по сладки и  оцветяват в кафяво, докато белите са по-леки)
1 ч. вода
1 ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1/2 ч. олио
1 ч. захар (може по-малко,който не обича прекалено сладко)
1 яйце
1 ч.л. ванилна есенция
1/2 ч. наситно нарязани, но не смлени орехи

Всичко,освен фурмите се размесва.

Фурмите се сваряват 2-3 минутки. Нарязват се с нож и се смесват с тестото. Тестото се получава доста течно. Излива се във форма и се пече при на 180 градуса 30-40 мин.

Получения сладкиш е много мек, влажен. Можете да го извадите от формата след изстиване, защото в противен случай се счупи (прекалено е мек). Аз лично го правих в тавичка от йенско стъкло и не се наложи да го вадя.

Залива с кокосовата глазура.
разтапя се 1/3 ч. масло,1/2 ч кафява захар
3-4 с.л.  мляко и 1-2 пакетчета кокосови стърготини
Разбира се може да направите и друга глазура, ако тази ви е прекалено кокосова.

# 1
  • Мнения: 6 472
И аз го четох в дира. Страхотен става! Препоръчвам ви го горещо! Аз лично направих някои подобрения като му сложих и ром и настъргана портокалова кора. Но и така си много вкусен:)))

# 2
  • София
  • Мнения: 767
Да се присъединя и аз към похвалите.. Grinning
От както Поли го побликува ,правих сладкиша 4-5 пъти.Страхотен е!Не ,не ..направо е божествен!! newsm74
Само да ви предупредя,че не се надига много и стои леко влажен, сочен.!(то си е написано .. .. Embarassed )
Който обича кокос,ще остане очарован! Grinning
А ,и името му беше "Кекс "Кралица Елизабет"".("Queen Elizabeth Cake")
п.с.  в повечето рецепти сладкишът е с малко повече брашно, но на мен така ми хареса и не съм променяла пропорциите.

# 3
  • Мнения: 1 517
Абе аз отдавна му се каня, ама още не съм пробвала. Тая Поли си е голяма специалистка.  Wink Трябва тези дни да го пробвам и да пиша и аз за резултата (като ценител на сладките неща - то си ми и личи, де  Blush ).

# 4
  • Мнения: 2 000
И аз го правих веднъж този сладкиш - стана супер. Добре, че ми напомни за него и скоро пак ще го направя.

# 5
  • Plovdiv
  • Мнения: 309
Момичета да питам за глазурата - как се прави.Всичките неща са разбиват ли?Или на котлона? Rolling Eyes А за пакетчетата кокос от малките ли  , защото аз имам от по големите и се чудих , 2 пакетчета от колко гр. , да не стане прекалено.Благодаря. Simple Smile

# 6
  • София
  • Мнения: 767
В оригинал е 3/4 ч.ч. кокосови стърготини-това е приблизително 50 гр. Simple Smile Всички съставки за глазурата се разбъркват на котлона,докато захарта се разтопи.Изчаква се леко да се охлади и се залива сладкиша.

# 7
  • Plovdiv
  • Мнения: 309
Благодаря много.Непременно ще пробвам.Изглежда лесно и вкусно. Grinning

# 8
  • София
  • Мнения: 767
Сушени.Аз купувам от най- евтините.

# 9
  • София
  • Мнения: 2 002
Ако са пресни няма да ги вариш просто.

# 10
Благодаря за рецептата Stuck Out Tongue Снощи направих този сладкиш и стана много вкусен.Само че аз малко го промених,защото нямах фурми,а и моите хора не обичат кокос.Вместо фурмите,сложих сушени смокини,кайсии и стафиди,след като ги поварих.Накрая върху сладкиша сложих лимонова глазура-1чаша пудра захар се бърка до гладка каша с 1/4 чаша лим.сок.Облизаха си пръстите Grinning

# 11
  • The new Earth
  • Мнения: 1 942
Аз съм госта Wink

# 12
  • Мнения: 1 517
Да докладвам, че преди малко и аз го направих и пробвах - наистина става хубав, а и с малко продукти. И според мен не е задължително да е с фурми - може стафиди, или който каквото си иска. Но тестото така или иначе си е вкусно.  Wink
Аз лично малко се поизложих, защото го правих в тортена, а не кексова форма и стана доста плосък. А като се мъчехме да го режем на парчета и вадим, се разпадна на трохи.  Confused Мъжът ми и майка ми малко ми се посмяха Sad  , но иначе го харесаха, де.  Neutral Face

# 13
  • Мнения: 1 793
тази вечер го правих, стана върха. наистина това е много вкусен сладкиш Simple Smile

# 14
  • В офиса
  • Мнения: 2 999
Ето и оригиналът на дир-ската рецепта. Има и снимка. Поли си е майсторка.
А сладкишът е един път, ама много кокосов ми дойде. Искрице, идеята ти за лимонова глазура е чудна.

# 15
  • out of space
  • Мнения: 8 321
Цитат на: Tinkerbell
Ето и оригиналът на дир-ската рецепта. Има и снимка. Поли си е майсторка.
А сладкишът е един път, ама много кокосов ми дойде. Искрице, идеята ти за лимонова глазура е чудна.


Не се отваря, пише Форбиден.

# 16
  • Мнения: 4 358
Дир-ът се е счупил, линкът е верен.

# 17
  • София
  • Мнения: 2 002
Цитат на: petty

Аз лично малко се поизложих, защото го правих в тортена, а не кексова форма и стана доста плосък. А като се мъчехме да го режем на парчета и вадим, се разпадна на трохи.  :? Мъжът ми и майка ми малко ми се посмяха :(  , но иначе го харесаха, де.  :|


Аз го изпекох в обикновена тавичка. Стана си чудесен. Трябва хубаво да изсине преди да го извадиш. Аз първо го обърнах върху чинията и после го намазах с глазурата. Имаше съвсем малки поражения, които се скриха от глазурата.

Сладкишът изглежда
така.

# 18
  • Мнения: 4 358
Хайде да се разпиша и аз в тази тема  Grinning
Сладкишът е в кухнята, дано да остане до довечера, за да го опита и мъж ми  Wink
Сложих половин чаша вода, а не цяла и сладкишът не стана мокър (ние си падаме по по-сухите сладкиши).
Много се радвам, че споменахте този сладкиш тук, в дир-а нещо не ми хвана окото и щях да пропусна хубавата рецепта  Wink
ето снимка

# 19
  • Мнения: 2 220
Теди, направо ме разби с тази снимка! Още утре ще го направя, направо изглежда фантастично!

# 20
  • Мнения: 344
Вчера и аз го направих, обаче, защо никой не каза че тази кафява захар смърди на чорапи, че и по-гадно. Добре че не намазах сладкиша щеше да замине в кофата. И солта е много на мен ми соленееше. Иначе наистина е вкусен аз го намазах с шоколадова глазура и стана много добре.

Еli кафяв става ако сложиш от черните фурми.

# 21
  • В офиса
  • Мнения: 2 999
Цитат на: tonyny
обаче, защо никой не каза че тази кафява захар смърди на чорапи, че и по-гадно.


Със сигурност зависи от захарта. Моята не мирише на чорапи:) Но пък глазурата ми изобщо не стана бяла на цвят, така както е на снимките на Теди и Поли. Явно сложих по-малко мляко и ми се е карамелизирала. Иначе аз направих съвсем свободна интерпретация по темата. Освен фурми бучнах и стафиди и сушени кайсии, направих го с краве масло и вместо вода сложих мляко. Биваше си го доста. Само дето много бързо ми се изпече отгоре (тя и Спаска се оплакваше от това в дира) и половината време го пекох с фолио.

# 22
  • Мнения: 344
Цитат на: Tinkerbell
Цитат на: tonyny
обаче, защо никой не каза че тази кафява захар смърди на чорапи, че и по-гадно.


Със сигурност зависи от захарта. Моята не мирише на чорапи:) Но пък глазурата ми изобщо не стана бяла на цвят, така както е на снимките на Теди и Поли. Явно сложих по-малко мляко и ми се е карамелизирала. Иначе аз направих съвсем свободна интерпретация по темата. Освен фурми бучнах и стафиди и сушени кайсии, направих го с краве масло и вместо вода сложих мляко. Биваше си го доста. Само дето много бързо ми се изпече отгоре (тя и Спаска се оплакваше от това в дира) и половината време го пекох с фолио.

На Теди глазурата е с бяла захар, а не с кафява. Ако е с кафява захар няма как да стане бяла.

# 23
  • Мнения: 4 358
Излови ме  Wink
Обичам по-сладки сладкиши, затова сложих само бяла захар  Grinning

# 24
  • Мнения: 344
Цитат на: tedi_b
Излови ме  Wink
Обичам по-сладки сладкиши, затова сложих само бяла захар  Grinning

Ама тя и кафявата е много сладка, ама и много мирише бееее....
А и аз да направя всичко както е в оригинал.
Като отворих пакета ме удари смрадта, ама си помислих, че като мине топлинна обработка няма да мирише, да, ама неееее...
Малко Оff: Ако някой е правил сладкиши с кафява захар да каже, като е вътре в тестото усеща ли се миризмата, защото не ми се изхвърля останалата захар.

Общи условия

Активация на акаунт