С какво ви дразнят свекървите? – 137

• 34 546
  • 750
  •   1
Отговори
# 330
  • при късмета
~Боряна~, не твърдя, че всички оневинавят мъжа, твърдя, че Сийка изобщо не го включва в картинката. Това са много различни неща и ще замоля да не ми слагаш думи в устата, хората могат да четат

# 331
Сийке, права си по принцип, но обвиняваш само дъщерята на така ожалената от теб жена. Нито дума, за това, че мъжа ѝ иска да ѝ стовари същите отговорности, за които упрекваш дъщерята. Да, има право и на личен живот и на всичко друго, което си написала, интересно ми е само като и дъщерята и мъжа правят едно и също, защо само за дъщерята го виждаш, а мъжа ни лук ял, ни лук мирисал

О, изобщо не оневинявам мъжа ѝ. Само че има една подробност – на него не му пука за тъщата. На дъщеря ѝ би трябвало да е жал за майка ѝ. Защото мъжът ѝ с радост ще натовари тъщата с двете си деца, може и домакинската работа, че то колко му е да поошеташ и да сготвиш, особено когато не го правиш ти.
Друг е въпросът колко време ще изтрае с две жени на главата, но да кажем, че се разбират зет и тъща и няма да има проблеми между тях. Няма лошо, стига тъщата да е съгласна да зачеркне личния си живот, да зареже мъжа си и да се посвети на слугуване в дома на дъщеря си.
И изобщо... Наистина ми е жал за жената, която всички дърпат на разни страни, но никой не го интересува тя какво иска и как вижда живота си. И защо да не може да изживее последните си години като здрав, прав човек без грижи и задължения, да поживее за себе си (заслужила си го е!), вместо да слугува на 4 поколения – свекърва, мъж, дъщеря, зет и внуци.

# 332
Ми на мен запопопва да ми е жал за бабата. Каквото и да е направила, не мисля, че заслужава да я изхвърлят на улицата. Жената си няма никого. Само снахите и синовете. Как пък на никого не му дожаля... Като не искат да се грижат за нея, да я изоратят в дом, а не всеки да я прехвърля нататък.
За разлика от бабата внучето си има живи и здрави родители.
Имено!!!!!!!

# 333
  • при късмета
Сийке, за втори път, мъжа на майката, демек пастрока оневиняваш, не мъжа на авторката. Той е този, който натоварва жена си с абсолютно същото, с което упрекваш дъщерята, че я натоварва, обаче дори след конкретно запитване, включваш мъжа на авторката. Пастрока, пастрока, сина на въпросната баба, мъжа на жената, която толкова жалиш, за теб има само права да разполага с жена си, да ѝ нарежда да гледа майка му, тя да "има правото да му е жена" и да си изпълнява съпружеските задължения ли само. За това те питам, по-ясно няма как да го напиша

# 334
  • някъде в орбита...
Авторката търси помощ за майка си, но в грешна посока...
Няма какво да добавя просто, казала си го много добре.
От постовете не се чете грижа и съчувствие към майката. Но ясно се усеща основния проблем на авторката - гледачката на детето не се фокусира изцяло на него.

# 335
Напротив натресла се е баш в семейството на майката на авторката Wink 
Да, натресла се е в семейството на майката на авторката, а не в семейството на авторката. Следователно, тя е проблем НЕ на авторката, а на семейството на нейната майка.

# 336
Сийке, за втори път, мъжа на майката, демек пастрока оневиняваш, не мъжа на авторката.

Това пък откъде ти хрумна? Че не съм писала за него? Ама аз и за другия син и за другата снаха не съм писала, това означава ли, че и тях оневинявам? Хайде сега, не съм длъжна да им нищя цялата рода и да посочвам с пръст поименно...
Казах вече за кого ми е жал. Дадох друга гледна точка, по която авторката на жалбата да се замисли, а ако не тя – поне други четящи, които също подценяват правото на личен живот на родителите си.
Който иска, да се замисли. Който не иска – да не мисли.
На всички, които считат, че аз съм виновната в цялата тази ситуация – продължавайте да ме оплювате. Дано това реши проблема на авторката, ама надали... Simple Smile

# 337
  • при късмета
Не за това, че не си писала, а затова, че и двамата и мъжа и дъщерята, едни и същи отговорности вменяват на тази жена, но ти укоряваш само и единствено дъщерята. За едно и също нещо.
Защото, за си мисля, че ако някой ѝ вменява гледане, то тя би била по-съгласна да си гледа внучето, отколкото да ѝ вменят гледане на свекървата. Първото иска да го прави, второто не, ама като се отнася за бабата не ти е жал за тази жена

# 338
Да, мако, и мъжът , и дъщерята вменяват едни и същи отговорности на майката. Това никой не е отрекъл. Не коментираме (поне аз) мъжа, защото той няма нищо общо с казуса на авторката. Какво иска мъжът от нейната майка е проблем само между тях двамата. Авторката там няма място. Коментираме, че авторката не иска дори да помисли за друг вариант, освен да натовари и да продължи да товари майка си с тежестта, която е нейна. За нея е достатъчно, че мъжът ѝ не иска да се занимава с децата, следователно, хайде да прехвърлим това негово задължение на мама. Ем, сори, не може така. В момента, майка ѝ опъва каиша и то не ден, два, седмица или месец, а години. Авторката си гледа здравото дете и ходи на гости на болното. Пак сори, не може това да продължава вечно.

И междувпрочем, струва ми се, че пропускате нещо важно. Авторката на няколко пъти написа, че ще си вземе детето след 2-3 месеца. Ако е въпрос за 2-3 месеца, защо е цялата драма? За 2-3 месеца все се намират начини. Може да се плати на човек, който да помага, може да се потърси друг вариант. Или не става дума за 2-3 месеца, а за доста по-дълъг период? Е, няма да са първите 2-3 месеца, превърнали се в години.

# 339
  • France
Мисля, че всички вие забравяте един важен нюанс. Майката на авторката е на заплата. Това ù е работата. Не е просто услуга (защо, как и дали този вариант е най-добър, отказвам да съдя. Не ми е работа). Вторият ù мъж, освен че ù вменява грижа, която не е нейна, напълно безплатно, ù взима залъка от устата, като я притиска да се откаже да бъде ЛА. Може ли жена пред пенсия да си го позволи? Плюс абсолютната незаинтересуваност относно здравословното ù състояние (на свекървата). За съжаление не виждам какъв съвет мога да дам.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 12:31 от Philomena

# 340
Не го забравяме, Фил. Просто това е въпрос, който засяга майката и нейния мъж, а не авторката.

# 341
  • France
За това не споря. Те трябва да се оправят като двойка.

# 342
  • София
Майка ти може да живее у вас, но дали иска? Майка ти си има мъж и собствен живот, нали? Ти имаш нужда от помощ, вярно е, но майка ти не е придатък на твоя живот.
По-назад пишеш за манталитета на такива места. Нали сещаш, в него се включва и виждането, че бабата няма кой знае какъв собствен живот (в повечето случаи реално е така, по финансови и други причини) и обгрижването на деца и внуци е единствена радост.
В замяна дъщерята се занимава с проблемите на майка си, особено след като има особени обстоятелства.
Но е нормално майката да предпочита да гледа собственото си внуче, вместо свеки.

# 343
Пастрокът се каза, че е прост и с него не може да се комуникира нормално и сигурно е така, но това е между него и жена му.  Майката на авторката е тази, която трябва да води разговорите с него и брат му, военния, а не авторката. Тя за тях е никой и съответно не я вземат сериозно, даже съм сигурна, че помежду си коментират в смисъл, че авторката иска майка и да гледа нейното дете и затова я настройва да не приема свекърва си.
Реално тя няма правомощия дори да говори със социалните и аз се учудвам, че са дали такова становище - майка и да излезе от къщи. Трябвало е самата майка да се свърже с тях като снаха на въпросната жена. Думите на авторката нямат тежест пред двамата братя, но ако майката, като човекът върху когото ще легнат грижите за бабата ясно заяви желанието и условията си те няма да могат да я пренебрегнат и да и затварят телефона. Тя би трябвало сама да говори с военния и мъжа си ида им каже , че не е съгласна да гледа бабата, ако тази баба не получи лечение и социални грижи, каквито и се полагат.

Аз предполагам, че в крайна сметка майката ще отиде у авторката, защото пред дилемата дали да гледа своето си внуче, или дементна и/или зла свекърва изборът май накланя към детето.

# 344
  • при късмета
Уиш, точно в случая коментирахме защо трябва да ни е жал за майката на авторката. Т.е нагласата е като дъщеря ѝ я задължава е проблем, но мъжа ѝ има право да иска абсолютно същото от нея и тогава изобщо не трябва да ни е жал. Противоречиво е за мен. Съгласна съм и с теб и със Сийка, казах го вече, жената има право на личен живот и не е длъжна на никоя от страните. Но, както винаги има голямо "но". Тя сама е приела грижите за детето, по собствена воля, даже документално е уредено. Не е насила. А мъжа ѝ насила иска да ѝ натресе майка си, при това без да признава здравословни и ментални проблеми. За мен гледането на детето, което го прави по собствено желание и задължаването от страна на мъжа ѝ да гледа майка му, изобщо не могат да се сравняват. Пъровото не ѝ проблем на тази ожалена жена, съответно за това няма нужда да я жалим, доколкото второто ѝ го налагат, без тя да е съгласна. Обаче с/у авторката, която нищо не е наложила на сила на майка си, при това временно се изсипаха сума ти хули, а пастрока не се обвинява
Ирис, авторката сама каза, че изобщо е нямало да е наясно с подробностите, ако самата ѝ майка не ѝ се е оплакала. А от социалните просто са дали информация какво, кога и как се прави при определен казус, нищо нередно. При това авторката иска да улесни майка си, ако така или иначе ще е принудена да приеме свекървата. Именно защото са в малко населено място, хората понякога не са наясно с доста неща. Защо авторката да не се поинтересува, за да я улесни?

Общи условия

Активация на акаунт