Драги майки от форума,
        Тъй като имаше доста въпроси относно слабинната херния, операцията и упойката при нея, реших да синтезирам информацията и да я публикувам.
        Слабинната (ингвиналната) херния е най-разпространеното хирургично заболяване при децата. Среща се в около 4 % при тях, като при недоносените честотата достига 20 %. Слабинната херния се среща 5 пъти повече при момчетата, отколкото при момичетата. Около 60 % се демонстрира в дясно, а в 10 % е двустранна.
        При момчетата хернията излиза през отвор на коремната стена, през който тестисите се спускат в скроталната торбичка. Херниалният сак лежи плътно до кордона на тестиса и затова операцият при тях е много деликатна. Сакът има различна дължина и често стига до дъното, но основното е той да се отдели от елементите на тестикуларния кордон, да се прошие в основата и да се премахне.
        При момичетата хернията излиза през подобен отвор, накъдето се насочва кръглата връзка на матката. Често тази връзка притегля яйчника и той попада в херниалния сак. Тъй като има опасност от неговото увреждане, операцията при момичетата не бива да се отлага.
Подготовка за операцията
        Детето трябва да е гладно и жадно поне 6 часа преди нейното начало. Друго важно условие е да няма проява на алергия към лекарства или храни. Ако има такива данни, предварително трябва да се направи тестуване при алерголог за медикаментите на упойката и да се проведе 3-дневна подготовка с противоалергичен сироп.
        Рано сутринта преди да заведем детето в операционната, ние му даваме да изпие успокояващ сироп, който да го подготви за пълната упойка. Така детето е по-спокойно и по-леко приема раздялата с майката пред вратата на операционната.
        Упойката е щадяща и съобразена с килограмите на детето. Първо го приспиваме с маска, след което хващаме вена за вливане на подходящи разтвори. Усложнения при упойката са изключителна рядкост, като за 40 години оперативна дейност аз знам за такъв инцидент само при 2 деца. Разбира се, че тези отклонения се преодоляват бързо и навременно.
        Операцията трае между 10 и 20 минути. Заедно с подготовката, заспиването и събуждането на детето цялото операционно време е 40 – 60 минути.
        След като се събуди детето се отнася до стаята с придружение на майката, където може да има известен период на неспокойствие, или рядко на буйство, но то бързо притихва и може да заспи. Вода се дава да приеме на малки порции на 2-ия час след събуждането, а щадяща храна – на 3-ия час.
        Оперативата рана се протектира с водоустойчива превръзка, така че детето може да бъде изкъпвано с нея. Изписването може да стане още на същия ден. Един подкожен естетичен конец се сваля на 7-ия ден. Фактически още на другия ден детето може да скача и тича, като то ще се държи така, сякаш не е било оперирано.
Надявам се, че съм ви бил полезен.