Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 265
  • 15 780
  •   2
Отговори
# 14 385
Стига да има воля. Радев очевидно няма тази воля. След като кабинета Петков беше способен да намери слот на пожар за всеки танкер, веднага след спирането на газа от Газпром, Радевият кабинет не може да намира слотове за много по напред във времето, когато би трябвало да е по лесно, и за да не ни е нужен Газпром.

Изобщо не виждам какво общо има Радев. Чета, че  имаме оферта от Шениър за 7 танкера от май. Хич не е нужно някой да намира слотове на пожар от 3 август до 19-ти. Ако е било толкова лесно и е въпрос единствено на воля и желание, най-вероятно редовното правителство е щяло да осигури слотове. Доколкото чета, те не се осигуряват месец за месец или седмица за седмица. Естествено, това важи и за самото осигуряване на газ.

И прощавай, не съм видяла някой да отказва алтернативи - чета, че се водят преговори с Азербайджан и Турция и се търсят слотове занапред, дългосрочни договори с Газпром изобщо не се споменават. Та опасна игра не виждам, освен вероятността в непосредствено бъдеще да включим в микса си и руския газ, който ни се полага по действащия ни договор.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 12:48 от Vapor

# 14 386
Аз от кабинета Петков не съм чул никога следното: "отказваме се от американският газ защото не може да намерим слотове, и понеже нямаме друга възможност се връщаме при Газпром". Това го слушам единствено от кабинета Радев. От там нататък кой може, и кой не може да намира слотове, според мен е излишен, защото не става въпрос за можене и неможене, а за искане и неискане. Очевидно е че Радев не иска американският газ, и естествено че няма да го иска, за да го има оправданието по отношение на Газпром "нямаме друга възможност".

# 14 387
Аз от кабинета Петков не съм чул никога следното: "отказваме се от американският газ защото не може да намерим слотове, и понеже нямаме друга възможност се връщаме при Газпром". Това го слушам единствено от кабинета Радев. От там нататък кой може, и кой не може да намира слотове, според мен е излишен, защото не става въпрос за можене и неможене, а за искане и неискане. Очевидно е че Радев не иска американският газ, и естествено че няма да го иска, за да има го има оправданието по отношение на Газпром "нямаме друга възможност".

Едва ли слушаш такива неща от СП, защото то в нито един момент не е казало че НЕ МОЖЕ да намери слотове, а че цената не ни устройва и че скъп газ /или оскъпен от съпътстващи разходи/ има в изобилие,  но ние ще търсим по-добри алтернативи от Азербайджан, Турция, а даже и от Газпром, като там вероятността да ги получим е много малка.

"Нямаме друга възможност" също е израз касаеш единствено ЦЕНАТА на газа, а не наличието му. "Ако искаме да направим микс, близък до 250 лв. на мегаватчас, без (руския) газ е невъзможно". Скъп газ /дали сам по себе си или оскъпен от съпътстващи разходи/ в нито един момент не са казвали, че липсва или че НЕ МОГАТ да осигурят.

Лично аз не виждам проблем в търсенето на по-конкурентни алтернативи, като пак повтарям при Газпром всички говорят единствено за количествата по действащия договор, а не за нов договор.

# 14 388
Ама там е работата че руският газ няма да смъкне цената на микса, защото е скъп. Те затова и феновете на Газпром по медиите реват че освен че трябва да се закачим отново за тях, задължително трябва да почнат да се изплащат и компенсации на бизнеса. Виж ако повторното ни закачане за Газпром е на ниска твърда цена която не е закачена за ТТФ е друго. Тогава си заслужават всички рискове свързани с Газпром. Но ако отново ще плащаме газ от Газпром на цена вързана с борсова цена, както е по договора, заради което газа в България е скочил над 10, 15 пъти ли беше за две години, благодарение на зависимостта ни към Газпром и борсовата цена, какъв е смисъла от упражнението.

Освен да дадем нови политически лостове на Русия за влияние в България естествено, чрез газова зависимост от Русия.

# 14 389

Изобщо не виждам какво общо има Радев.
И прощавай, не съм видяла някой да отказва алтернативи
Радев не е назначавал настоящото правителство ли? И настоящото правителство не е отказало 6 танкера с американски газ на цена под всякаква тръжна и борсова, до която сме имали достъп?

В момента цената за нас по договора ни с Газпром би била около 180 евро. Страхотна евтиния, няма що!

Ще си говорим само след месец и ще видите какви азерски и турски алтернативи на изгодни цени ще договори национално отговорното правителство. Повече от ясно е, че тези приказки са просто прах в очите. Никой не търси никакви алтернативи на Газпром в момента.

Харесват ли ви цените на бензиностанциите, които ви ги подават приятелите от Лукойл? Е, пригответе се за същото и при газовите цени. Защото настоящото правителство прави всичко възможно да нямаме алтернатива.

Шефът на Булгаргаз се изтърва, че на търга имало съвсем прилични оферти с включени слотове. Т. е. извиненията на енергийния министър са абсолютно празнодумство.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 13:18 от Анонимен

# 14 390
Ама там е работата че руският газ няма да смъкне цената на микса, защото е скъп. Те затова и феновете на Газпром по медиите реват че освен че трябва да се закачим отново за тях, задължително трябва да почнат да се изплащат и компенсации на бизнеса. Виж ако повторното ни закачане за Газпром е на ниска твърда цена която не е закачена за ТТФ е друго.
...

Едва ли има начин да не е закачено за спотовите цени, това беше изискване на ЕК към Газпром, допускам, че продължава да бъде, а и става дума за ДЕЙСТВАЩИЯ ни договор. Доколкота разбирам и азербайджанския вече ще има спотова компонента. Според Аталай, включително и по действащия ни договор.

Програмата за компенсации на бизнеса беше приета от правителството на КП и - поправи ме ако греша, - изплащането й ВЕЧЕ трябва да започне, защото цената надвиши 250 лева.

Дали скъпият руският газ по действащия ни договор не е по-изгоден от отказаните американските танкери със съпътстващите им разходи - не се наемам да съдя, не знам.

Радев не е назначавал настоящото правителство ли? И настоящото правителство не е отказало 6 танкера с американски газ на цена под всякаква тръжна и борсова, до която сме имали достъп?

В момента цената за нас по договора ни с Газпром би била около 180 евро. Страхотна евтиния, няма що!

Нямам представа каква би била цената по договора ни с Газпром, даже съм склонна да допусна, че формулата е по-сложна отколкото си я представяме.
Обаче ако имаш информация каква е щяла за бъде крайната цена на отказаните 6 танкера, ще се радвам да я споделиш. Ако нямаш, не разбирам по какво съдиш, че е приемлива/изгодна/конкурентна/без конкуренция.

# 14 391
Ама там е работата че руският газ няма да смъкне цената на микса, защото е скъп. Те затова и феновете на Газпром по медиите реват че освен че трябва да се закачим отново за тях, задължително трябва да почнат да се изплащат и компенсации на бизнеса. Виж ако повторното ни закачане за Газпром е на ниска твърда цена която не е закачена за ТТФ е друго.
...

Едва ли има начин да не е закачено за спотовите цени, това беше изискване на ЕК към Газпром, допускам, че продължава да бъде, а и става дума за ДЕЙСТВАЩИЯ ни договор. Доколкота разбирам и азербайджанския вече ще има спотова компонента. Според Аталай, включително и по действащия ни договор.

Програмата за компенсации на бизнеса беше приета от правителството на КП и - поправи ме ако греша, - изплащането й ВЕЧЕ трябва да започне, защото цената надвиши 250 лева.

Дали скъпият руският газ не е по-изгоден от отказаните американските танкери със съпътстващите им разходи - не се наемам да съдя, не знам.
Да, май е така.. тогава защо е тоз рев на т.нар. "бизнес"?

# 14 392
За съжаление и южната ни съседка има вина за сегашното състояние с газа. Защо чак сега се  сетиха да почнат да строят терминала в Александруполис, като решението за това беше взето преди много години?  Ако го бяха построили навреме,  нямаше сега само това да се обсъжда. България има 20% собственост, връзката до Бг е много кратка,  което значи малки такси за транзит за нас,  а ние ще печелим от транзитни такси от пренос към други страни.

# 14 393
Да, май е така.. тогава защо е тоз рев на т.нар. "бизнес"?

Може да не съм права, но допускам, че една от причините е опасения, че няма да ги получат. Програмата е гласувана до 30 септември, без да съм сигурна, че е подплатена финансово.  Не се знае точно и кога ще имаме парламент, който да е в състояние да гласува пари за нова, а и изобщо какви са вариантите да се приеме нова програма.

# 14 394
Дали скъпият руският газ не е по-изгоден от отказаните американските танкери със съпътстващите им разходи - не се наемам да съдя, не знам.

Ами какво да кажа, руският газ на борсата е вече 261 евро на мегаватчас.
https://www.dnes.bg/rusia/2022/08/20/gazyt-na-spot-pazara-v-evro … egavatchas.540879

При това положение по нашия договор:
261 х 0,7 + 10,5 х 0,3 = 182,7 + 3,15 = 183,85 евро на мегаватчас, което прави около 360 лева на мегаватчас.

Това е към днешна дата. За утре - никой не дава гаранции.

Колко да е по-неизгоден този прословут втечнен газ, след като в момента LNG бележат историческо дъно спрямо цените на газа на TTF?
https://www.reuters.com/business/energy/european-lng-prices-hit- … f-gas-2022-08-23/

За цената на танкерите всички се бяха обединили около информацията, че става дума за около 30 долара под пазарната - преди около 3 седмици. Значи със сигурност е много, много по-изгодна към днешна дата.

И при това положение ние сме се хванали като удавник за сламка за "изгодния" тръбен газ от Рассия, защото....защо всъщност?

За съжаление и южната ни съседка има вина за сегашното състояние с газа. Защо чак сега се  сетиха да почнат да строят терминала в Александруполис, като решението за това беше взето преди много години?  Ако го бяха построили навреме,  нямаше сега само това да се обсъжда. България има 20% собственост, връзката до Бг е много кратка,  което значи малки такси за транзит за нас,  а ние ще печелим от транзитни такси от пренос към други страни.
То ние и гърците сме един дол дренки, като става дума за срокове и изпълнение. Те поне не се чудят дали да гледат към Москва или към Брюксел.
Ако имахме политици, трябваше да използват този момент и да издействат да получаваме с предимство достъп до газов терминал - каквото може би е било възможно да се договори, но не и при сегашната власт.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 13:37 от Анонимен

# 14 395
Харесват ли ви цените на бензиностанциите, които ви ги подават приятелите от Лукойл? Е, пригответе се за същото и при газовите цени. Защото настоящото правителство прави всичко възможно да нямаме алтернатива.

Шефът на Булгаргаз се изтърва, че на търга имало съвсем прилични оферти с включени слотове. Т. е. извиненията на енергийния министър са абсолютно празнодумство.

Не ми харесват цените и на другите бензиностанции и се чудя спала ли е държавата, ако има картел.

За "изтърваното" от шефа на Булгаргаз, моля за линк или цитат за "съвсем прилични"/приемливи/изгодни/поносими/ конкурентни, изобщо нещо, което да намеква за цена.

Лично аз продължавам да имам леки съмнения, че формулата е толкова простичка. И не питам за цената на LNG, а за крайната цена. Също не съм виждала договора за танкерите - сигурно ли е, че цената не е продължавала да бъде 30 долара /условно казано/ под пазарната към момента на покупка и това плюс цената на слотовете е правело този газ достатъчно изгоден/приемлив спрямо възможни други варианти, за да страдаме така за него?

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 13:42 от Vapor

# 14 396
Като споменахте Григорова, една от големите фенки на Газпром, която е гледам всеки ден в по 2, 3 предавания по медиите, Григорова с блестящи идеи по отношение не само за газовата сигурност на България но и за политиката ни по отношение на тока.

Григорова в кризисният щаб на Радев: Цената на тока е рекордна, трябва да се спре износа. Когато тока е скъп не бива да го продаваме навън.

Икономически анализ до какво ще доведе спиране на износа на ток в България.

Скрит текст:
Логиката на пазара е стоките да се продават при възможно най-високите цени, за да се реализира печалба. Според Григорова обаче точно сега, когато цените на тока са най-високи, България трябва да спре износа на електроенергия, за да задоволи вътрешните си нужди и цената да спадне.

В подобно твърдение обаче няма никаква логика, тъй като и сега, когато изнася почти на максимум, страната не изпитва проблеми със задоволяването на вътрешните си нужди, като дори има мощности, които не работят. Ако част от енергията не се продаваше зад граница, реално още повече централи трябваше да спрат работа. В случая това биха били въглищните ТЕЦ, тъй като себестойността на тяхната енергия е най-висока и при спаднало търсене ще отпаднат първи от пазара. Или казано по друг начин, синдикатите реално искат да се ограничи дейността на енергийните дружества и енергетиците, които са им членове, да останат без работа.

Но по-големия проблем е другаде - при евентуално ограничаване на износа на електроенергия държавните дружества производители като АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК ще загубят милиарди.

На 23 август средната цена на електроенергията на свободния пазар в България е 616 евро на мВтч или 1207 лв. В пиковите часове тя достига над 1500 лв./мВтч. За същия 23 август страната е изнесла около 35 хил. мегаватчаса електроенергия, което означава приходи над 42 милиона. Само за ден. При такива цени за две седмици биха се генерирали приходи от половин милиард лева.

Тези средства реално се използват за компенсиране на цената на тока, която бизнесът трябва да плаща. С одобрената при актуализацията на бюджета схема фирмите в България плащат максимум 250 лв./мВтч и всичко над това ниво се покрива от държавата. В този смисъл няма никаква логика да се иска ограничаване на износа, за да се намали цената, тъй като тя така или иначе е намалена. И освен това за понижаването ѝ плащат бизнесът в Румъния, Гърция, Сърбия и Турция, към които се изнася токът.
https://www.capital.bg/biznes/energetika/2022/08/23/4382908_pri_ … teno_kapital_kare

# 14 397

Григорова в кризисният щаб на Радев: Цената на тока е рекордна, трябва да се спре износа. Когато тока е скъп не бива да го продаваме навън.

Това на мен ми звучи глупаво, но ми е интересно дали облагаме свръхпечалбата, както чета, че се прави в доста страни.

# 14 398
Как е възможно кабинета на Петков досега винаги да осигуряваше слотове за разторарване на няколко танкера до момента
Какво е осигурил Петков, слотове ли? Няма такова нещо

Кога извадиха в публичното пространство получените оферти от търга, че можем да твърдим, че американски LNG бил най-евтините и от какво?

# 14 399
Скрит текст:

Освен да дадем нови политически лостове на Русия за влияние в България естествено, чрез газова зависимост от Русия.

Още от самото начало това беше целта на занятието. Само митрофанките си мислят, че се търси най-изгодна цена и сега вече ще настъпи нечувано благоденствие. Ако изборите за президент бяха сега, Радев щеше да гледа президенството отвън.
Върни се и прочети мненията в защита на Радев преди изборите. Колко е подходящ и т.н.
Затова е хубаво, когато човек избира, да бъде готов да приеме последствията от избора си, независимо дали са добри или недобри.

Общи условия

Активация на акаунт