Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 320
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 550
Това за арбитража откъде дойде ?
Скрит текст:
Ние не плащаме, те не доставят. Може само някакви неустойки да платим.
Всъщност, никой не е виждал този договор, нали ?

Кой кого ще съди, или това се тиражира само от политиците.
Скрит текст:
Надявам се да не пострадаме. Хем неполучили доставки / поради неплащане/, хем и осъдени.
Тиражира се от политиците. Дори се изтъква като аргумент, че не бива да се подновяват /или както и да е формулирано/ преговори за доставки от Газпром по същия този договор /до края на 2022 година/, защото няма да е в наш интерес.
Арбитража е неизбежен /думи на ... по ТВ/.

# 14 551
Значи са глупости на търкалета.
Не зная защо този път предизборните кампании са обримчени в някакви прогнозни страхове и бъдещи апокалипсиси.
Предните бяха анти герб, сега вече никой не търси решения, а плаши и клевети другарчето, че ни води към катастрофа.
Да кажат как да не катастрофираме.
То и снощните протести бяха превантивни някак.

# 14 552
Значи са глупости на търкалета.
Не зная защо този път предизборните кампании са обримчени в някакви прогнозни страхове и бъдещи апокалипсиси.
Предните бяха анти герб, сега вече никой не търси решения, а плаши и клевети другарчето, че ни води към катастрофа.
Да кажат как да не катастрофираме.
То и снощните протести бяха превантивни някак.
Toчно това си говорихме с един мой близък. Казва ми... навсякъде плашат каква катастрофа са ни стоварили, пък нямам никакво усещане за такавa.
Това с осъждането ни са "дъвка" на т.нар. четирихилядници.

# 14 553
Таис, според мен за арбитража се говори превантивно като аргумент защо трябва да си довършим договора с Газпром. Защото ако не го направим сме заплашени от иск от тяхна страна.
Такъв иск, слава богу, още няма. Вероятно и Газпром изчакват дали и какво ще вземем от газа. Или поне се надявам да изчакват и да нямат съдебни претенции към нас.
А за мен остава загадка защо ние, като сме толкова ербап, още през април не сме завели дело срещу Газпром. Нали ПП казваха, че 100 % печелим, защо чакаха три месеца?

# 14 554
  • Разпиляна във въображението
Е за щастие все още не е изпълзял да ръси мозък Младен Маринов, шофьорчето на мутри. И да права си Мери Ан, по времето на Борисов каналджийството си вървеше по строен регламентиран начин.  И по този повод един виц.
- Колко гербаджии са нужни да се смени една изгоряла крушка ?
- Николко. Събират се и започват да обясняват колко хубаво е светела тази крушка по времето на ББ.

Напротив. Мисля, че всички бивши се изказаха. Само Румяна Бъчварова, но тя е на топло дипломатическо място.

Stoiyana, кои са зелените чорапи, които са виновни?

# 14 555
Министърът на отбраната от днес:
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/08/25/4383505_ministurut_na … gariia_da_zagubi/

Реално казва това, което си мислят доста от нас.
Първо, добре е да вземем количествата по договор, защото или ще ги платим по него или ще ги платим с лихвите и неустойките.
И второ - при евентуален арбитраж с Газпром ще загубим. Защото (добавка от мен) ние сме неизправната страна, която не е платила надлежно.

Ето заради такива неща си "скубах косите" вчера, че съм в тази държава.
- Първо ни подготвят и наплашват как ще платим един милиард понеже сме неизправна страна (плащайки по договор, а не според едностранна промяна).
- Второ, няма да се учудя и ако после така се защитаваме на арбитража, че наистина ни осъдят. Вече имаме прецедент.

П.П. Ако в договора има валута на плащане и банкова сметка, и ако сме плащали така сума ти време, а после изведнъж едната страна променя едностранно валутата и сметката, то как го виждаш да сме неизправна страна?

П.П. 2. Предполагам, че арбитражът няма да е в Русия, Северна Корея или Китай?

# 14 556
Газпром със сигурност са неизправната страна и със сигурност ще загубят арбитража, вероятно се притесняват да не заведем дело срещу тях; затова подопечните им натискат сега да се вкараме в капана с рублите, за да нямаме основания да ги съдим.
България е на 100% изправна по договора и никой нормален международен съдия не може да осъди друго. Не заради лошия Путин, а защото нарушаването на договора е от руска страна.
Никога не са били запорирани сметките на Газпром, нито е имало някакви индикации за такова, така че приказките за форсмажор във връзка със санкциите са несъстоятелни.
Руснаците много обичат да ползват тактиката "Крадецът вика "Дръжте крадеца"".
Дело за международен арбитраж не се подготвя за 1 седмица.

# 14 557
Таис, според мен за арбитража се говори превантивно като аргумент защо трябва да си довършим договора с Газпром. Защото ако не го направим сме заплашени от иск от тяхна страна.
Такъв иск, слава богу, още няма. Вероятно и Газпром изчакват дали и какво ще вземем от газа. Или поне се надявам да изчакват и да нямат съдебни претенции към нас.
А за мен остава загадка защо ние, като сме толкова ербап, още през април не сме завели дело срещу Газпром. Нали ПП казваха, че 100 % печелим, защо чакаха три месеца?

Който е виждал договора, дано да знае как да избягаме от съдебно дело, но като знам кои са му съветниците на КП, каквото и да каже, го подлагам на съмнение. Подавали заявки, но не плащали по договора и стоката не идва. Смешна работа. Или си плащаш и получаваш, или едностранно договорът се прекратява, защото във всеки един договор най- важното е стока, плащане и срок.

Аз може малко опростенчески да си го представям, но с енергото как е. Спираш да плащаш и ти го спират тока. Плащаш си консумацията плюс такса включване и пак си имаш ток. За времето, по което не е имало доставка, няма нито стока, нито пари.
С Топлофикация е по-сложно, но там няма как да ти завъртят кранчето. В случая газът е такава стока, която не се разваля и като се спре подаването по кранчето, заради неплатена цена, няма и разваляне на стоката. Друг е въпросът за уговорените неустойки.
Но с тези арбитражи направо пословични станахме. Всеки плаши с арбитраж , а няма иск от нито една от двете страни по договора

# 14 558
Подавали заявки, но не плащали по договора и стоката не идва.
Болднатото не е вярно. Руснаците са връщали плащанията, извършени в съответствие с договора.

# 14 559
  • Разпиляна във въображението
Аз мислих, че постоянно са плащали, но май са направили един-два опита в началото. Заявките са подавани постоянно.

# 14 560
Цитат
Друг е въпросът за уговорените неустойки.
Именно, както и ситния шрифт. Wink
Много компетентени са всички на/по приказките на този или онзи, а реално никой не е чел договора.

# 14 561
Аз мислих, че постоянно са плащали, но май са направили един-два опита в началото. Заявките са подавани постоянно.
Е какво да плащат, като не им се приемат заявките?

# 14 562
...

....

П.П. Ако в договора има валута на плащане и банкова сметка, и ако сме плащали така сума ти време, а после изведнъж едната страна променя едностранно валутата и сметката, то как го виждаш да сме неизправна страна?

Кой от тук пишещите тук го е видял този договор с очите си, та смело да твърди кой е изправен?

Ако пък е така, jasmin tea е права. Какво още чакаме, та не ги осъждаме?
И не сме само ние. И вчера това попитах, някой чувал ли е да са започнали дела срещу Газпром.

И аз да си поразсъждавам без да съм чела нищо и да знам ИСТИНСКИТЕ подробности. Не ви ли хрумва, че колкото и за тъпи да ги имате руснаците все и те са чували нещо за договори и адвокати и може да са си направили изпипано тази врътка с плащането в рубли. Знам ли, с тези им блокирани сметки може и на форсмажор да се позоват? Никой не може да каже без да е чел договора, а и тогава юристи само могат смело да се изказват. Фактът е, че към момента никой не съди Газпром.

# 14 563
Абе хора, не четете ли? Сигурно 100 пъти се писа, че сметките на Газпром никой никога не ги е блокирал, нито смята да ги блокира. Няма как да се позоват на форсмажор.
Международно арбитражно дело се подготвя с месеци, не става за 2-3 дни.

# 14 564
Е за щастие все още не е изпълзял да ръси мозък Младен Маринов, шофьорчето на мутри. И да права си Мери Ан, по времето на Борисов каналджийството си вървеше по строен регламентиран начин.  И по този повод един виц.
- Колко гербаджии са нужни да се смени една изгоряла крушка ?
- Николко. Събират се и започват да обясняват колко хубаво е светела тази крушка по времето на ББ.

Напротив. Мисля, че всички бивши се изказаха. Само Румяна Бъчварова, но тя е на топло дипломатическо място.

Stoiyana, кои са зелените чорапи, които са виновни?
Така “мило” се обръщат към гранична полиция останалите служби, вътрешено служебен жаргон.

Общи условия

Активация на акаунт