Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 445
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 205
Тук едни хора си говорят за газа, за цената му, за "липсата" на слотове на Ревитуса и т.н.
https://nova.bg/news/view/2022/08/23/380431/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D … 0%BE%D1%80%D0%B5/

Склонна съм да им вярвам, за разлика от новоизлюпената експертка по газ и газови въпроси - Ванчето Григорова.

# 14 206
Ама защо още сте притеснени, нали сега всичко вече ще се оправи - Кирчо и Кокорчо ги няма, Газпром отново изгрява, единственият източник на евтин и сигурен газ. Сега е време да организирате един коленопреклонен митинг пред руското посолство и да помолите за прошка, че бяхме толкова вироглави.

Дали нещата са били или не са били, както са обяснявали от ПП, никога няма да разберем. Никога не е имало шанс да бъдат такива, каквито ги обясняваха те, защото Матушка си е опекла работата във всякакви ситуации. Ако не е БСП, ще е Радев. Ако не той - други някакви негови креатури. Изключено е при такъв политически баланс да направим каквото и да било, което да ни отдалечава от правата линия. Кат Русия няма втора в крайна сметка.

# 14 207
(споделяна многократно в публичното пространство, а именно: 70% средна стойност на TTF пазара за предходния месец + 30% петролни деривати
За цената на Газпром единствено известно е - Дял от цена TTF месец напред за месеца предхождащ плащането плюс цена на мазут и кво беше със сяра 0.1% за деветмесечен период с два пауза.
Т.е. пик в цената на ТТФ пряко ще доведе и до пик в цената на Булгаргаз

# 14 208
  • Разпиляна във въображението
Ама защо още сте притеснени, нали сега всичко вече ще се оправи - Кирчо и Кокорчо ги няма, Газпром отново изгрява, единственият източник на евтин и сигурен газ. Сега е време да организирате един коленопреклонен митинг пред руското посолство и да помолите за прошка, че бяхме толкова вироглави.

Аз чух друго от служебния министър. Като цяло смятам, че с изключение на ДБ, всички са склонни на изгоден и сигурен договор с Газпром. Изгоден и сигурен. Дори и ПП. Служебният министър говори за няколко източника, а не за единствен руски газ. Той може да е в микс, но не и единствен, и май ставаше дума за неполучените по настоящия договор количества, а не сключване на друг дългосрочен.

# 14 209

Дали нещата са били или не са били, както са обяснявали от ПП, никога няма да разберем. Никога не е имало шанс да бъдат такива, каквито ги обясняваха те, защото Матушка си е опекла работата във всякакви ситуации. Ако не е БСП, ще е Радев. Ако не той - други някакви негови креатури. Изключено е при такъв политически баланс да направим каквото и да било, което да ни отдалечава от правата линия. Кат Русия няма втора в крайна сметка.
Да, извадихме забравената  опорка - Радев е виновен за всичко. И се правим на ощипани, колко месеца КП и АВ ни лъгаха, че вече не купуваме руски газ.

# 14 210
Тук едни хора си говорят за газа, за цената му, за "липсата" на слотове на Ревитуса и т.н.
https://nova.bg/news/view/2022/08/23/380431/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D … 0%BE%D1%80%D0%B5/

Склонна съм да им вярвам, за разлика от новоизлюпената експертка по газ и газови въпроси - Ванчето Григорова.

Да пусна и аз един експерт, включително и за липсата /без кавички/ на слотове.
https://business.dir.bg/pazari/ivan-drenovichki-tsenite-na-priro … ad-250-evro-mvtch

Доколкото разбирам от него, с когото и да търгуваме, все ще трябва да се вдига цената.
А доколкото разбрах от СП, целта е в повишението все пак да постигнем оптимална цена - независимо дали става дума за газ от турски търговци, Азербайджан, Газпром или LNG.

Дали нещата са били или не са били, както са обяснявали от ПП, никога няма да разберем.

Вече разбрахме, че нещата са били точно както обяснявах от ПП. Имали сме оферта за 7 танкера. по един на месец от октомври до  април, осигуряващи по 1/3 от месечното ни потребление с намерен слот само за един. Доколкото разбирам, него го и взехме, макар че се оказа, че е намерен слот в Турция, а не в Гърция, както беше според КП. Значи може и за него първоначалто да не е бил осигурен.

# 14 211
Аз чух друго от служебния министър. Като цяло смятам, че с изключение на ДБ, всички са склонни на изгоден и сигурен договор с Газпром. Изгоден и сигурен. Дори и ПП. Служебният министър говори за няколко източника, а не за единствен руски газ. Той може да е в микс, но не и единствен, и май ставаше дума за неполучените по настоящия договор количества, а не сключване на друг дългосрочен.
И аз разбрах същото. То всъщност това е и диверсификацията, да не си отрязваш нито един източник, а да ползваш всички налични, според това колко са изгодни. Крайните истерии, как някакви зли хора искали да купуваме само газ от Газпром вече толкова се изтъркаха, че може би най-много 300 души в цяла БГ им се връзват. Аз и директно ги прескачам, няма смисъл да се спори с такива "доводи".

Всички евроатлантици могат да са спокойни: дългосрочен договор с Газпром настоящите, а и евентуални бъдещи управляващи няма да имат смелост да сключат. Такава е политическата конюнктура, не ни позволяват, защото сме подчинена, васална държава.
Но поне досегашните количества да вземем, пак ще е добре, за да изкараме зимата що-годе нормално.
До другата зима вече не е ясно какви ще са директивите от новите ни господари от запад, дано са се вразумили. Thinking

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 12:42 от Анонимен

# 14 212

Всички евроатлантици могат да са спокойни: дългосрочен договор с Газпром настоящите, а и евентуални бъдещи управляващи няма да имат смелост да сключат.

Доколкото четох, това с дългосрочните договори не само с Газпром, по принцип не се вписва много в европейската политика. Четох някъде, че това е от една от причините да не се получат нещата между Германия и Катар - защото катарците настоявали за дългосрочен договор. Много материали имаше /не знам дали продължават/, че бъдещето е на спотовите пазари. Може би донякъзе и затова ЕК натисна Газпром да включи борсовата компонента в цената си /но тогава наистина е било много изгодно/.

Сигурно затова сега и нашите използват за евентуалните договори думата "средносрочни".

# 14 213

Дали нещата са били или не са били, както са обяснявали от ПП, никога няма да разберем.

Вече разбрахме, че нещата са били точно както обяснявах от ПП. Имали сме оферта за 7 танкера. по един на месец от октомври до  април, осигуряващи по 1/3 от месечното ни потребление с намерен слот само за един. Доколкото разбирам, него го и взехме, макар че се оказа, че е намерен слот в Турция, а не в Гърция, както беше според КП. Значи може и за него първоначалто да не е бил осигурен.
Нямаше осигурен нито един слот. Този в Турция беше договорен след дипломатически совалки и приятелски натиск върху турците от страна на САЩ.

# 14 214
  • Разпиляна във въображението
Всъщност не мисля, че КП бяха осигурили слот, иначе щяхме да имаме два такива - един от КП и един осигурен от СП и да вземем два кораба.

# 14 215
Знаете ли какво е слот? Това е един вид пристанище. Затова изказването "да осигурим слот" е нелепо. Слотът е пристанище при което доплава газов танкер,разтоварва и си отива. След него идва друг газов танкер.

# 14 216
jasmin, чудесен коментар и много верен, също слушах служебния министър точно това каза.
Само, че като евроатлантик, предпочитам едиствено и само взаимно изгодни търговски отношения с Русия, никакви други.А съм руски възпитаник и съм работила дълго с руснаци. И също не мисля, че имам господари на запад, приветствах от сърце влизането е ЕС иНАТО. Така, че никой да не обобщава от мое име, да си говори  за себе си.

# 14 217
Всъщност не мисля, че КП бяха осигурили слот, иначе щяхме да имаме два такива - един от КП и един осигурен от СП и да вземем два кораба.

Дори и КП, и СП да бяха договорили два слота за октомври, едва ли е можело да вземем 2 кораба, защото са ни предлагали само един.  Не изключвам все пак именно от ПП да спазарили предварително слота в Турция и СП после да са го потвърдили, а КП просто да се е объркал с изявлението, че е в Гърция. Но може и нищо да не са осигурили.

# 14 218
Знаете ли какво е слот? Това е един вид пристанище. Затова изказването "да осигурим слот" е нелепо. Слотът е пристанище при което доплава газов танкер,разтоварва и си отива. След него идва друг газов танкер.
Верно ли? Ти изтрепа рибата.

# 14 219

Всички евроатлантици могат да са спокойни: дългосрочен договор с Газпром настоящите, а и евентуални бъдещи управляващи няма да имат смелост да сключат.

Доколкото четох, това с дългосрочните договори не само с Газпром, по принцип не се вписва много в европейската политика. Четох някъде, че това е от една от причините да не се получат нещата между Германия и Катар - защото катарците настоявали за дългосрочен договор. Много материали имаше /не знам дали продължават/, че бъдещето е на спотовите пазари. Може би донякъзе и затова ЕК натисна Газпром да включи борсовата компонента в цената си /но тогава наистина е било много изгодно/.

Сигурно затова сега и нашите използват за евентуалните договори думата "средносрочни".
Така е, Брюксел налага тези политики от почти 13 години насам. Търси се либерализация и свободен енергиен пазар. Вече се вижда, че това при изкопаемите горива не се получава добре за крайните потребители, защото колкото по-далеч си от географския източник, толкова по-скъпо става и никаква свободна конкуренция не може да свали цените. Още един, този път икономически, провал на крайните либерали.

Общи условия

Активация на акаунт