Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 354
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 235
  • Разпиляна във въображението
Ама защо още сте притеснени, нали сега всичко вече ще се оправи - Кирчо и Кокорчо ги няма, Газпром отново изгрява, единственият източник на евтин и сигурен газ. Сега е време да организирате един коленопреклонен митинг пред руското посолство и да помолите за прошка, че бяхме толкова вироглави.

Аз чух друго от служебния министър. Като цяло смятам, че с изключение на ДБ, всички са склонни на изгоден и сигурен договор с Газпром. Изгоден и сигурен. Дори и ПП. Служебният министър говори за няколко източника, а не за единствен руски газ. Той може да е в микс, но не и единствен, и май ставаше дума за неполучените по настоящия договор количества, а не сключване на друг дългосрочен.
Какъв е този изгоден и сигурен договор с Газпром, след като цяла Западна Европа в момента бере плодовете на тази "сигурност"? Сериозно, имам усещането, че доста хора обитават някаква паралелна вселена.

Няма никакви "няколко източника", освен евентуално азерския газ, за който Радевци направиха всичко възможност да се провали.
Да не говорим, че заради хаотичните им ходове в крайна сметка наистина ще ни осъдят на арбитража.
За какво ще преговарят, след като има действащ договор? Защо трябва да има "тежки преговори" по едни вече договорени условия?

Възможно е и да има "няколко източника". Не знам защо смяташ, че няма никакви. Аз не съм сигурна и според мен са напълно възможни тези, които изреди министъра. Какво специално са направили радевци, че са провалили преговорите с азерите?

Да вземем да питаме и ПП-тата за "сигурен". И става въпрос за няколко месеца руски газ, а не за 10 годишен договор. И на мен ми се искаше да е друга работата, но не е.

# 14 236
Едно нещо поне е ясно фактически. Енергийният сектор в България е на шест (6) милиарда лева печалба! Никога в историята не е печелил толкова! А вие сте се хванали за "опорката" с газа...
Щото изнасят скъпо тока от АЕЦ-а?
Или пак по схемата за печалбата на БДЖ и Пощите - моментна "снимка" на състоянието.
Причината за високата печалба са високите цени както на вътрешния,така и на външния пазар.

# 14 237
Няма никакви "няколко източника", освен евентуално азерския газ, за който Радевци направиха всичко възможност да се провали.

Да разбирам ли, че вече е 100% сигурно, че интерконекторът няма да заработи от октомври и то ще е изключително по доказана вина на СП? И че СП със сигурност лъжат, че преговарят с различни доставчици, с Азербайджан и Турция например?

И не че можем да придиряме, но продължава да не ми е ясно дали в цената на азерския газ вече не е включена/няма да се включи спотова компонента - с анекс съм действащия договор и евентуално  по нови договори. Вероятно няма и да разберем освен по цените.

# 14 238
Би трябвало пълния обем газ по връзката да бъде на ниска цена. За новите количества цената може би ще е друга.

# 14 239
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Ама защо още сте притеснени, нали сега всичко вече ще се оправи - Кирчо и Кокорчо ги няма, Газпром отново изгрява, единственият източник на евтин и сигурен газ. Сега е време да организирате един коленопреклонен митинг пред руското посолство и да помолите за прошка, че бяхме толкова вироглави.

Аз чух друго от служебния министър. Като цяло смятам, че с изключение на ДБ, всички са склонни на изгоден и сигурен договор с Газпром. Изгоден и сигурен. Дори и ПП. Служебният министър говори за няколко източника, а не за единствен руски газ. Той може да е в микс, но не и единствен, и май ставаше дума за неполучените по настоящия договор количества, а не сключване на друг дългосрочен.
Какъв е този изгоден и сигурен договор с Газпром, след като цяла Западна Европа в момента бере плодовете на тази "сигурност"? Сериозно, имам усещането, че доста хора обитават някаква паралелна вселена.
Сърбия и Унгария берат плодовете Smiley

Да не говорим, че заради хаотичните им ходове в крайна сметка наистина ще ни осъдят на арбитража.
За какво ще преговарят, след като има действащ договор? Защо трябва да има "тежки преговори" по едни вече договорени условия?
да преговарят да ни доставят количествата по договор с/у заплащане в рубли от наша страна.
арбитраж така или иначе ще има. с вероятност да загубим.  поне неустойките да са ни по-малки за плащане
с получаване на  количествата до края на годината.  тези от април до момента вероятно ще ги загубим и ще плащаме.

# 14 240
Би трябвало пълния обем газ по връзката да бъде на ниска цена. За новите количества цената може би ще е друга.

Твърденията в това интервю ме притесняват. Не знам дали е истина.

"Въпрос :Знаете ли  на каква цена са доставките, както е по договор ли?

Р. Аталай:  Очаквам  министърът на енергетиката и премиерът да кажат какво е последното договаряне с азербайджанците. Това, което имам като информация, е, че е договорено 300 млн. куб. м да са на старата цена, останалите – на цената на борсата   TTF  (нидерландската борса – б.р.) с много малка отстъпка. На 1 юли цената на азерския газ, сравнена с тази на руския,  е по-висока след първите 300 млн. куб. м, доставени до България.

Въпрос:  От 1 юли е приключил анексът с азерската компания и България започва  да получава цялото количество, но на друга цена, докато не бъде пуснат интерконекторът с Гърция. Така ли е?

Р. Аталай:  И за следващата фаза, след като се пусне газовата връзката с Гърция, договорът  с анексите, които са подписани, е на такава цена. Дали ще мине през Комотини, или през Кулата - Сидерокастро,  цената е тази на борсата с минимално намаление.

Въпрос:  Това за всичките години, за които имаме договор, ли ще важи?

Р. Аталай: Това е договорено. Ако не е така, нека с документи да ме опровергаят".  

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/11941552

# 14 241
И става въпрос за няколко месеца руски газ, а не за 10 годишен договор.
Не бой се, и на това ще му дойде времето - декември месец. По време на следващото Радево правителство.
Нали това е идеята - да ни докарат до липса на алтернативи...и да дойде Великият Богатир да спасява малкия брат.

# 14 242
То вече не знаеш на кого да се довериш. Затова трябва да събират противници на едно място и да се слушат аргументи. Ще видим какво ще се случи след пускането на връзката. От чутото би трябвало цената да слезе. Нови договорени количества не мисля, че могат да са на нея, а ще са по-високи. Всеки си гони интереса.
Не ми звучи логично цената по договор да бъде променена в движение. В крайна сметка азерският газ ще се доставя по тресето, както е записано.

Humanbeing, ще видим. Аз съм от оптимистите, че ще има правителство.

# 14 243
да преговарят да ни доставят количествата по договор с/у заплащане в рубли от наша страна.
арбитраж така или иначе ще има. с вероятност да загубим.  поне неустойките да са ни по-малки за плащане
с получаване на  количествата до края на годината.  тези от април до момента вероятно ще ги загубим и ще плащаме.[/color]

Точно ако плащаме в рубли ще загубим, защото тогава и ние ще нарушим договора и ще признаем, че нямаме нищо против Русия да наруши договора. Явно И това е част от задачата на Радевото правителство - да ни вкара в поредния капан да плащаме неустойки по договор, който не сме нарушили.

# 14 244
Ако си купя 160000 кубически метра на ориентировъчна цена $100к за да дойде до терминала ще трябва да платя $100к на ден през Атлантика.
Нямам навик да пазаря нещо на което цената само за транспорт ще надвиши 10-12 пъти цената на самата стока.

# 14 245
  • Street of Dreams
"Просто ще си купуваме газ от американците"
https://twitter.com/disclosetv/status/1561694490947194880?t=x7hE … 3-Po3eYA&s=19

# 14 246
Ако си купя 160000 кубически метра на ориентировъчна цена $100к за да дойде до терминала ще трябва да платя $100к на ден през Атлантика.
Нямам навик да пазаря нещо на което цената само за транспорт ще надвиши 10-12 пъти цената на самата стока.
Това са голи твърдения...от един силно пристрАстен анонимен потребител.

Не знам за ценовия скок на американския газ, но руският поскъпна поне 10 пъти.

# 14 247
Защото може да не искат да ни пуснат количествата по договора отново. Наистина ли не разбирате или?
Досега се запъвахме, че няма да им платим (и упорито плащаме по запорирани техни сметки). И изведнъж като кажем, че вече ще плащаме в рубли и те трябва да плеснат с ръце и да се прегърнем. Сериозно ли?
Никой не иска да работи с нестабилен купувач, нито да е зависим от капризите му. Учудвам се, че все още няма заведен иск от Газпром за прекратяване на този договор.
Дано все пак се съгласят, Митрофанова твърди, че нямало проблем.
Да видим.

# 14 248
Защото може да не искат да ни пуснат количествата по договора отново. Наистина ли не разбирате или?

Значи ще продължат да нарушават договора. И ще ги осъдим на арбитража. Нещо, което няма да се случи, ако долазим сами да им се молим да им плащаме в рубли в нарушение на договора.
То пък Газпром е един стабилен продавач....доста "приятелска" държава ще трябва да станем, за да благоволи да ни доставя договореното. Вие на какви отстъпки сте съгласни? Допускам, че всякакви.

# 14 249
Оставате тази/този руски газ! В Британия са номинирали ресторант "Хепи"-Лондон за най-добър ресторант на годината. Yum Това е сериозна тема.

Общи условия

Активация на акаунт