Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 354
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 265
  • София
На Баце са му пуснали тока,дава нареждания на СП за слотове.
Наитина ми е интересно дали ЕС и САЩ ще задвижат и те механизми или ще ни оставят да се набълбукаме.

# 14 266
  • Street of Dreams

Наитина ми е интересно дали ЕС и САЩ ще задвижат и те механизми или ще ни оставят да се набълбукаме.

Силно се съмнявам да ни стоплят з***те, да не говорим, че и ЕС достатъчно се набълбука сам.

Пък САЩ няма никаква сметка нито от силен ЕС, нито от силна Русия. 😆

# 14 267
Скрит текст:
Все пак на практика плащането е в рубли, защото и валутната сметка, в която се превежда уговорената в договора сума, и рубловата сметка в която постъпва конвертираната сума са на името на купувача, а после от рубловата се превеждат на Газпром. Така от една страна самата възможност за конвертиране е защитена от всякакви санкции, а от друга ние /европейските страни/ може да казваме, че конвертирането не ни интересува и сме си изпълнили ангажимента с превода на сумата в евро или долари според договора.

Поне така го разбирам аз, поправи ме ако греша.
Плаща се във валута каквато е по договора, а валутите по сметката след това се превалутира от руската централна банка в рубли във втората сметка.
Даже ЕК потвърди, че това не е нарушение на санкциите.

Втората сметка е на купувача, т.е. финалният превод от купувача към продавача е в рубли. И превалутирането не е от руската централна банка  - това вече наистина би било нарушение на санкциите, защото тя е санкционирана.  ЕК се бяха хванали за това, но в Указа изрично пише "от публично акционерно дружество "Московска борса".
Прав си, че на теория купувачът плаща във валута договорената във валута сума. Но на практика после пак от името на купувача тази сума се конвертира в рубли, постъпва в рубловата му сметка и оттам вече в сметката на Газпром.

# 14 268
Какво се случва с парите на "Възраждане": Елена Гунчева и други бивши партийци разкриват детайли.
"Костадинов отказваше да отговаря къде са похарчени парите." Какво точно се случва с парите на "Възраждане" и как Костадинов е купил луксозната вила край Варна?
Елена Гунчева и други бивши партийци разкриват детайли. "Парите, които влизат в партиите (чрез субсидията - б.р.), попадат в едни огромни черни каси. Прикрита форма на узаконена политическа корупция." Думите са на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и са изречени преди парламентарните избори през 2017 година. Избори, на които неговата политическа партия получи 1,11% и съответно правото на субсидия. Субсидия, която беше декларирал, че ще върне, но това така и не се случи. Пред ДВ бивши членове на партия "Възраждане" повдигат въпроси не само за изразходването на средствата, получени от субсидията, но и за парите от членския внос, който според тях партията събира, както и за безотчетните пари, които се полагат на депутатите и които също влизат в партийната каса. След като Костадинов Костадинов си закупи луксозна вила край Варна, през 2020 година прокуратурата започна разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери. "С граждански договор за работа като юрисконсулт в София председателят на партията доказва доходи, за да придобие къщата в село Константиново". На сайта на партия "Възраждане" четем, че през 2011 година Костадинов е завършил право във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Публична информация за това дали и къде е практикувал след това няма. "Знам, че Костадинов има юридическо образование", казва Гунчева. "Но личното ми мнение е, че няма как да е работил по специалността си, защото при правни въпроси в партията и парламента е показвал, че не е практикувал право." Друга бивша членка на партия "Възраждане", която пожела анонимност, е на същото мнение. "Лично Костадинов е казвал, че повече от 300 дни в годината обикаля България - как може да бъде юрисконсулт на нещо?", пита тя. Отправихме запитване към партия "Възраждане" къде е практикувал г-н Костадинов и на коя компания е бил юрисконсулт. До публикуването на тази статия не получихме отговор.
"Въпреки въпросите към него, Костадинов отказваше да отговаря къде са похарчени парите, както и лично ми отказа от тези пари да бъде отворена приемна за депутатите на партията в моя избирателен район", твърди бившата депутатка. Изпратихме запитване до партия "Възраждане" за какво е използвана останалата част от събраните средства, но до публикуването на тази статия така и не получихме отговор.
Иначе партия "Възраждане" вече не декларира намерения да се отказва от субсидията, покачваща се след всички парламентарни избори в последните две години, на които партията на Костадинов получава все по-добър резултат. "Изрично съм питала Костадинов защо не се дарява субсидията. На който въпрос ми отговори, че след 2017 година никога не е обещавал да дари субсидията и за да работи партията, трябва да има пари", казва Елена Гунчева. "Което е странно, тъй като в отчетите пред Сметна палата няма предвидени разходи нито за заплати, нито за осигуровки на служители на партията."
https://www.dw.com/bg/kakvo-se-slucva-s-parite-na-vzrazdane-elen … etajli/a-62894573
Wink.

# 14 269
Цената на газа (и нефта) е в долари. Това означава,че се плаща в долари,без значение през каква валута се превалутира. Но някак си усещам,че някои няма да го разберат...! Yum

# 14 270
Пък САЩ няма никаква сметка нито от силен ЕС, нито от силна Русия. 😆

Лавров преди известно време каза, че Европа може да си реши всички проблеми с газа с пускането на Северен поток 2.

За съжаление, европейските васали нямат думата. Капитан Америка отвъд голямата локва нареди този газопровод да не тръгне, иначе как ще продава на европейските балъци собствения си LNG на седемкратно по-високи цени.

А междувременно ЕС изкупува бясно руски петрол. Да се смееш ли, да плачеш ли, каква трагикомедия сме с тези санкции.

Скрит текст:
В навечерието на въвеждането на забраната на Европейския съюз за внос на руски суров петрол по море на 5 декември европейските купувачи купуват повече руски петрол, отколкото през последните четири месеца.

Миналата седмица износът на руски суров петрол по море за европейски купувачи се е увеличил до най-високото си ниво от април насам, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни за проследяване на кораби.

За седмицата, приключваща на 19 август, Блумбърг съобщава, че общият поток на руския износ на суров петрол по море е нараснал от 3,24 млн. барела на ден до 3,41 млн. барела през предходната седмица, като по-голямата част от това увеличение е била за европейски купувачи.

Приблизително 90% от руския износ на суров петрол за Европа се осъществява по море.

През юни Европейският съвет прие шестия пакет от санкции на блока, с който се забранява закупуването, вносът или прехвърлянето на суров петрол и някои петролни продукти от Русия в ЕС. Забраната за суров петрол влиза в сила на 5 декември, а забраната за други петролни продукти - през февруари 2023 г.

С наближаването на 5 декември цената на руския суров петрол Urals бележи тенденция към повишаване, тъй като европейските купувачи набират нови товари и увеличават покупките преди забраната, съобщава Ройтерс, позовавайки се на търговци.

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Europe-Splurg … EU-Ban-Nears.html

# 14 271
Цената на газа (и нефта) е в долари. Това означава,че се плаща в долари,без значение през каква валута се превалутира. Но някак си усещам,че някои няма да го разберат...! Yum
Ако беше така щяхме да си получаваме газ по действащия договор.

# 14 272
"Една сутрин цветар отива за подстригване.
Когато свършил поискал сметката.
Тогава бръснарят му казва:
 - Благодаря, но няма да ти взема пари за подстригването. Знаеш, че тази седмица предлагам безплатен обществен труд.
Цветарят благодарил за добротата и си тръгнал. На следващата сутрин, когато бръснарят отишъл да отвори, видял дузина рози на вратата с благодарствена бележка от цветаря.
Малко по-късно идва сладкар за подстригване.
По времето на сметката изненадан чува бръснаря да обяснява:
- Знаеш, че тази седмица предлагам безплатен обществен труд.
Другата сутрин, когато бръснарят отишъл да отвори, видял на вратата кутия с дузина прясно сладкиши с благодарствена бележка от сладкарката.
Малко по-късно пристигал депутат, след подстригването сцената се повтаря... Народният представител си тръгва доволен, благодари на бръснаря. Същия следобед, когато бръснарят отива да отвори, намира дузина депутати на вратата на бръснарницата, чакащи за подстригване.
Това е разликата между гражданите и политиците...
И запомнете!
Политиците и памперсите трябва да се сменят редовно поради една и съща причина 😀!"
Автор Неизвестен!

# 14 273
Eдин въпрос.
Танкерите, които са били "договорени" са общо 7. Три от тях за до края на годината, а четири за следващата 2023 година.
Колко танкера са отказани?
За четирите за 2023 година също ли няма свободни слотове?
Нещо не е както го приказват.

# 14 274
  • София
Следващите четири май не можем да ги вземем, ако не вземем всичките три за тази година. Поне аз с такова впечатление останах. Не знам и за колко напред се резервират слотовете, но имайки в предвид, че зимата е по-едно и също време в Европа, нищо чудно да няма “евтини” слотове поне до март.

# 14 275
Отново. Yum Ако България реши да плаща в рубли,това означава плащане в долари,защото цената на газа в целият свят се изчислява в долари. И въобще,цените на почти всички стоки и услуги в света се изчисляват в долари.

# 14 276
Eдин въпрос.
Танкерите, които са били "договорени" са общо 7. Три от тях за до края на годината, а четири за следващата 2023 година.

отказани са два. Имало само един свободен слот. Въпреки това на мен ми изглежда, че не са положени достатъчно усилия.

# 14 277
  • Буркина Фасо
Eдин въпрос.
1 сме взели - останалите са отказани.
минстъра каза, че се търси газ на изгодна цена до БГ. до края на годината слотовете са с високи такси и не ни е изгодно. за това са отказани останалите 2 танкера.  за 2023г ще се договарят слотове и Булгаргаз ще си запази един.

Отново. Yum Ако България реши да плаща в рубли,това означава плащане в долари,защото цената на газа в целият свят се изчислява в долари. И въобще,цените на почти всички стоки и услуги в света се изчисляват в долари.
длъжника е длъжник преди всичко. ще плаща много.
после може да си търси неустойките от Газпром, но ще получи по-малко, отколкото ще даде.

# 14 278
Eдин въпрос.

отказани са два. Имало само един свободен слот. Въпреки това на мен ми изглежда, че не са положени достатъчно усилия.
Те сега нали се водят безчет дебати от всякакви газови експерти. Та, някой каза (май Хиновски), че не е трябвало да ги откажат и веднага да се мъчат да резервират слотове още в първите дни на търга(септември или октомври).
Слушах го бегло, но останах с впечатление, че има опции за слотовете ВСЕ ОЩЕ.

# 14 279
Eдин въпрос.

Те сега нали се водят безчет дебати от всякакви газови експерти. Та, някой каза (май Хиновски), че не е трябвало да ги откажат и веднага да се мъчат да резервират слотове още в първите дни на търга(септември или октомври).
Слушах го бегло, но останах с впечатление, че има опции за слотовете ВСЕ ОЩЕ.
Да не би това да е отговорът защо е отказана /или май по-скоро неприета изцяло/ офертата за танкерите?

"Получен е отговор от "Шениер". Компанията не може да удължи срока на офертата, тоест остава до 19 август. България трябва да посочи терминал за доставка на втечнения газ".

https://www.bta.bg/bg/news/economy/313839--shenier-ne-mozhe-da-u … -vtechnen-gaz-tar

Общи условия

Активация на акаунт