Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 393
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 400
Как е възможно кабинета на Петков досега винаги да осигуряваше слотове за разторарване на няколко танкера до момента
Какво е осигурил Петков, слотове ли? Няма такова нещо

Пишеха по медиите, че американците са натиснали турците за двата танкера, това би трябвало да е негово постижение или бъркам?

# 14 401
Цитат
Върни се и прочети мненията в защита на Радев преди изборите. Колко е подходящ и т.н.
Затова е хубаво, когато човек избира, да бъде готов да приеме последствията от избора си, независимо дали са добри или недобри.

Аз също го защитавах Радев, че и гласувах за него, по линията антиБорисов. Доживях и аз да съжалявам за пусната бюлетина...... Едва ли съм единственият.

# 14 402
Какво значи "крайната цена"? Това е цената на LNG след пристигането в Европа, ясно е казано.

За танкерите също беше казано ясно, че става дума за около 30 долара под пазарната.
За същата отстъпка говореше шефът на Булгаргаз по отношение на офертите от проведения търг, някои от които са били с включен гарантиран слот. Става дума за около 500 милиона кубика.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/08/18/4381183_bulgariia_e_p … avka_na_priroden/

Ето тук енергийният министър откровено лъже:
https://www.economic.bg/bg/a/view/zavryshtane-kym-gazprom-spored … eche-sa-neizbejni
По думите му руският доставчик дава „драстично по-ниска цена“ и без него максималната граница от 250 лв. на газовия микс би била невъзможна.

Както показва горната сметка, "драстично по-ниската цена" според нашия договор е 360 лева към днешна дата.

# 14 403
  • In the land of Never Never
Моята лична политическа прогноза за страната е, че няма абсолютно никаква вероятност от смяна на геополитическата ни ориентация и съм почти 100% сигурна, че дори маргинална партия като Възраждане да влезе по някакъв начин във властта, няма да иска напускане на ЕС и НАТО.
За всичко останало като бедност и липса на инвестиции сме си виновни само ние и тежката корупция в страната - нито ни е виновна Русия, нито Европа, нито чичо Сам.
....
Та накратко - като гледам политическия пейзаж, изобщо не се притеснявам от смяна на ориентацията, а от това, че ще получим повече от същото на местна почва - спекула, картели, беззаконие, корупция, липса на инвестиции. Всъщност /естествено не само за това/ съм голям привърженик на все повече европейска интеграция и по-малко суверенитет.

И според мен точно това е страшното, да сме напълно зависими от брюкселските зелки и лелки, които размахват саби и мечове, и изглежда са забравили, че ръководят икономически съюз. И за това влизаме в невиждана от десетилетия инфлация и икономическа криза, която обаче няма да засегне зелките и лелките, а обикновените граждани на ЕС ще станат по бедни и ще плащат цената за тяхната некадърност и провал. И това ако  безумието им не вкара населението на Европа в месомелачката на една световна война, за което те определено се стараят.

Влизането в еврозоната означава край на всякакъв суверенитет на България, налагането на решения от Брюксел, без оглед на това какво искат тук хората.
Пример - Гърция. Да не би да стана по-малко корумпирана след влизането в еврозоната? Напротив, еврото дава възможност да се краде повече, особено в страни, където няма силни механизми за борба с корупцията. Гърция фалира като държава, и просто вече е финансово и политически под контрола на Брюксел и финансовите институции на големите европейски държави. За това нашите политици се облизват масово за приемането на еврото - нашият брашнен чувал е доста вече изтупан и опоскан, а с него се откриват нови хоризонти за крадене.

# 14 404
За съжаление и южната ни съседка има вина за сегашното състояние с газа. Защо чак сега се  сетиха да почнат да строят терминала в Александруполис, като решението за това беше взето преди много години?  Ако го бяха построили навреме,  нямаше сега само това да се обсъжда. България има 20% собственост, връзката до Бг е много кратка,  което значи малки такси за транзит за нас,  а ние ще печелим от транзитни такси от пренос към други страни.
Ами не знам. Кратка справка в интернет показва, че Германия чак сега се захваща с изграждане на терминали за втечнен газ.  Досега нищо. Защо ли? Баш пък немците досега да не се бяха сетили колко е изгоден втечнения газ
Просто чак сега го "направиха" "изгоден"?

# 14 405
Пишеха по медиите, че американците са натиснали турците за двата танкера, това би трябвало да е негово постижение или бъркам?
Постижение? Joy. Турция купи двата танкера и ни ги продаде като си включи терминалните такси, пренос и печалба.

# 14 406
За съжаление и южната ни съседка има вина за сегашното състояние с газа. Защо чак сега се  сетиха да почнат да строят терминала в Александруполис, като решението за това беше взето преди много години?  Ако го бяха построили навреме,  нямаше сега само това да се обсъжда.
Ахаха, пак някой друг виновен за вътрешнодържавен проблем у нас. На Гърция не и е притрябвал особено този терминал, те си имат един основен и дори на него ползват под четвъртинка от капацитета. Потреблението на газ там спада от десетилетие. ЕС вече не дава пари за строежи на нови газосъоръжения, всичко се пренасочва към съвсем други технологии, за които у нас някой да е чул да се говори, ммм? Ние имаме участие в Александруполис и като си оправим документите по него ще върви газ, Гърция е непричом по тоя въпрос.

# 14 407
Какво значи "крайната цена"? Това е цената на LNG след пристигането в Европа, ясно е казано.

За танкерите също беше казано ясно, че става дума за около 30 долара под пазарната.
За същата отстъпка говореше шефът на Булгаргаз по отношение на офертите от проведения търг, някои от които са били с включен гарантиран слот. Става дума за около 500 милиона кубика.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/08/18/4381183_bulgariia_e_p … avka_na_priroden/

Крайна цена лично за мен значи цената. на която получаваме газ в България, след като платим всички разходи, които изисква спецификата му. А не "Те са с отстъпка от 30 долара на цената и са без осигурени слотове" от твоя линк, който е от 18 август, а не от май /т.е. офертата не е спрямо майските цени на газ, а спрямо някакви пазарни цени към момента/.

За енергийния министър не съм сигурна дали лъже или формулата не е чак толкова проста. Много ще се радвам, ако някой от правещите сметки, публикува договора, за да разберем.

Чакам линк/цитат, в който някой казва, че офертите с осигурен слот са били на прилични/приемливи/поносими/изгодни/конкурентни цени или с някакъв друг вид отстъпка. Ако имате офертите, публикувайте ги, може и заедно с цените на слотовете.

В твоя линк пише само следното " Някои от офертите на търга за втечнен газ са без нуждата да търсим слот за разтоварване. Има оферти, при които търговците са осигурили терминали. Има и оферта за директно доставяне на природен газ на територията на България".  Може би имаш предвид нещо друго или си дала грешен линк.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 14:05 от Vapor

# 14 408
Скрит текст:

Освен да дадем нови политически лостове на Русия за влияние в България естествено, чрез газова зависимост от Русия.

Още от самото начало това беше целта на занятието. Само митрофанките си мислят, че се търси най-изгодна цена и сега вече ще настъпи нечувано благоденствие. Ако изборите за президент бяха сега, Радев щеше да гледа президенството отвън.
Върни се и прочети мненията в защита на Радев преди изборите. Колко е подходящ и т.н.
Затова е хубаво, когато човек избира, да бъде готов да приеме последствията от избора си, независимо дали са добри или недобри.

Няма какво да се връщам. Гласувах за него, но не съм се оженила за него. След като с действията си и проруското пернато правителство, което състави, поставя на карта ориентацията ни, имам право да критикувам.

# 14 409
Няма какво да се връщам. Гласувах за него, но не съм се оженила за него. След като с действията си и проруското пернато правителство, което състави, поставя на карта ориентацията ни, имам право да критикувам.

Как е поставил на карта ориентацията ни? Какво я заплашва?

# 14 410
Аз от кабинета Петков не съм чул никога следното: "отказваме се от американският газ защото не може да намерим слотове, и понеже нямаме друга възможност се връщаме при Газпром". Това го слушам единствено от кабинета Радев. От там нататък кой може, и кой не може да намира слотове, според мен е излишен, защото не става въпрос за можене и неможене, а за искане и неискане. Очевидно е че Радев не иска американският газ, и естествено че няма да го иска, за да го има оправданието по отношение на Газпром "нямаме друга възможност".
Не те говореха, че са договорени, но трябва някой да осигури слотовете - в случая служебното правителство - многократно го повтори и самият Петков. Той много иска, ама не може, че корни ще му извие врата или ще си резне постъпленията от комисионери или цената да се пренаеме слот е златна и на нея не ни трябва газ, че тук няма кой да го плати.
Не става въпрос за искане и неискане. Петков като толкова е искал защо не  е резервирал слотове, а оставя друг да го направи.

# 14 411
  • Разпиляна във въображението
Ако не вземем трите, няма да вземем и останалите четири. Така, че за какво време за търсене на слотове се пише?

Петков трябваше да приеме офертата без да прехвърля отговорността на СП. Или да я отхвърли при липса на слот.

# 14 412
Скрит текст:
Моята лична политическа прогноза за страната е, че няма абсолютно никаква вероятност от смяна на геополитическата ни ориентация и съм почти 100% сигурна, че дори маргинална партия като Възраждане да влезе по някакъв начин във властта, няма да иска напускане на ЕС и НАТО.
За всичко останало като бедност и липса на инвестиции сме си виновни само ние и тежката корупция в страната - нито ни е виновна Русия, нито Европа, нито чичо Сам.
....
Та накратко - като гледам политическия пейзаж, изобщо не се притеснявам от смяна на ориентацията, а от това, че ще получим повече от същото на местна почва - спекула, картели, беззаконие, корупция, липса на инвестиции. Всъщност /естествено не само за това/ съм голям привърженик на все повече европейска интеграция и по-малко суверенитет.

И според мен точно това е страшното, да сме напълно зависими от брюкселските зелки и лелки, които размахват саби и мечове, и изглежда са забравили, че ръководят икономически съюз. И за това влизаме в невиждана от десетилетия инфлация и икономическа криза, която обаче няма да засегне зелките и лелките, а обикновените граждани на ЕС ще станат по бедни и ще плащат цената за тяхната некадърност и провал. И това ако  безумието им не вкара населението на Европа в месомелачката на една световна война, за което те определено се стараят.

Влизането в еврозоната означава край на всякакъв суверенитет на България, налагането на решения от Брюксел, без оглед на това какво искат тук хората.
Пример - Гърция. Да не би да стана по-малко корумпирана след влизането в еврозоната? Напротив, еврото дава възможност да се краде повече, особено в страни, където няма силни механизми за борба с корупцията. Гърция фалира като държава, и просто вече е финансово и политически под контрола на Брюксел и финансовите институции на големите европейски държави. За това нашите политици се облизват масово за приемането на еврото - нашият брашнен чувал е доста вече изтупан и опоскан, а с него се откриват нови хоризонти за крадене.
Викаш, решението на проблема е в Булгарекзит, нали?

Скрит текст:

Крайна цена лично за мен значи цената. на която получаваме газ в България, след като платим всички разходи, които изисква спецификата му. А не "Те са с отстъпка от 30 долара на цената и са без осигурени слотове" от твоя линк, който е от 18 август, а не от май /т.е. офертата не е спрямо майските цени на газ, а спрямо някакви пазарни цени към момента/.

За енергийния министър не съм сигурна дали лъже или формулата не е чак толкова проста. Много ще се радвам, ако някой от правещите сметки, публикува договора, за да разберем.

Чакам линк/цитат, в който някой казва, че офертите с осигурен слот са били на прилични/приемливи/поносими/изгодни/конкурентни цени или с някакъв друг вид отстъпка. Ако имате офертите, публикувайте ги, може и заедно с цените на слотовете.

В твоя линк пише само следното " Някои от офертите на търга за втечнен газ са без нуждата да търсим слот за разтоварване. Има оферти, при които търговците са осигурили терминали. Има и оферта за директно доставяне на природен газ на територията на България".  Може би имаш предвид нещо друго или си дала грешен линк.
Ти отлично съзнаваш, че освен думите на Топчийски, няма никаква друга точна информация по въпроса за цените, нито някой би публикувал в Гугъл договорите и офертите. Но пък неговите думи са еднозначни: имало е оферти на цени съществено под пазарните към 18 август (които бяха около 205 евро), както и такива с осигурени слотове.

Разбира се, че активното търсене на услугата на Газпром, който е основно оръжие на Путин, на когото в момента се противопоставят и двата съюза, чиито член е България, е проява на смяна на геополитическата ни ориентация. Всички останали държави, без Сърбия и Унгария, активно действат в посока прекратяване на отношенията си с Газпром. В днешно време далеч не става дума само за бизнес и това е ясно за всеки, включително за феновете на Газпром. Даже най-вече е ясно за тях. При това те са напълно "в курсе", че Газпром няма да ни предложи по-ниски или поне съществено по-ниски цени от тези, които бихме получили по други канали.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 14:15 от Анонимен

# 14 413

Знам, че е непопулярно мнение не само в България, но лично за мен това не е лошо, а и така или иначе има дълъг път, ако изобщо стане. Евентуалното премахване на единодушието за мен е крачка в добра посока.

Имам предвид липсата на всякакъв суверенитет, а не еврозоната, която според мен може да ни доведе до гръцки сценарий само ако собствените ни политици го пожелаят и Брюксел /каквото и да се влага в това понятие/ няма да има нищо общо с това. Ако успеем, да влезем, разбира се.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 14:15 от Vapor

# 14 414
  • Буркина Фасо
Ако не вземем трите, няма да вземем и останалите четири. Така, че за какво време за търсене на слотове се пише?

Петков трябваше да приеме офертата без да прехвърля отговорността на СП. Или да я отхвърли при липса на слот.
мислиш ли, че ако имаше възможност за разтоварване на някой слот нямаше да се възползва от възможността да се похвали ?
иначе с офертата май се приключи. взимаме един и не се възползваме от останалите 6.

Общи условия

Активация на акаунт