Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 186
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 595
Какво им се палите на гастарбайтерите, дето се кефят на Путин.
Който е на Запад пък не е хукнал към Руските потайности, а ни ги хвали, достатчно се е самоопределил.
Wink

Pure , не знам дали си чела новости за руските финанси, малко по-трагично е положението от това, което се опитваш да ни кажеш Wink.

# 14 596
  • София

Дебилно е да им е обяснено няколко пъти писмено, с нагледна схема, как се очаква да платят (официално установено е с документи, че това е така) и те въпреки това да продължават да плащат по стария начин, да им връщат парите и да реват колко са онеправдани.

И понеже едната страна по договора казала нещо си, без да е подписано двустранно съгласие, то това вече автоматично означава, че трябва да стане така? Ами много готино, утре аз ще кажа, че една хубава къща на морето си е моя, и тя ще си е моя!
За да стане "новият начин" наистина начин за плащане, той трябва да е одобрен и от двете страни с писмено двустранно споразумение.
Ами ти току-що описа санкциите на ЕС.
Войната си е война, а бизнесът - бизнес. Никой не дава ресурси без пари, камо ли пък на враждебни страни. Интересно как биха постъпили САЩ, ако бяха в тази позиция, сигурно без пари щяха да дават газ, петрол и каквото се сетиш.

И аз си помислих същото, когато го прочетох. "Тоя човек не осъзнава ли, че току-що закри своите хора, защото и техните сакнции са такива - едната страна казала нещо, а другата едва ли е била съгласна".

Ако е убеден в правотата на този тип правене на бизнес, предлагам му да ми продаде разни неща, а аз ще му платя с пари от пенсионния си фонд, който започвам да пълня на деня след като получа нещата, които ще ми дава. След 20-30 години ще си види парите. Съпоставимо е със санкционния бизнес на Другарите от ЕС. Само трябва да намеря начин да обясня как това прецаква Русия и съм ток и жица!

# 14 597
Скрит текст:
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев публикува в личния си профил коментар, в който описва лъжите в публичния дебат за руския газ, целящи да променят общественото мнение. Публикуваме ги под формата на текст с минимална редакция.

Пет нагли лъжи, които доминират публичния дебат и се превръщат в “истини” по Гьобелс:

- България е прекратила договора с #Газпром

Истината: България изпълняваше договора си с Газпром и беше против енергийно ембарго срещу Русия (позиция, с която не съм съгласен). Газпром едностранно прекрати доставките за България и Полша, по-късно - намали или спря за други. Балтийските държави спряха вноса. И са още живи.

- Руският газ е евтин

Истината: Руският газ, дори по дългосрочен договор, поскъпна десеторно през 2021 г. Цените му са плътно вързани за международните борсови, т.е. той е скъп, но пък несигурен.

- Европа плаща газ в рубли

Истината: Няма никакви данни европейски държави да плащат в рубли. Позицията на ЕК е пределно ясна и многократно повтаряна. Естествено, има съмнения, че някои големи газови компании правят шмекерии, засега не са потвърдени. Германия, Италия, Гърция също имат проблеми с доставките.

- България е силно зависима от газови доставки

Истината: България, и слава Богу, е с много слабо зависима от газ икономика. Ток от газ не правим, минимална битова газификация. Индустрията расте с рекорден темп, защото на целия ЕС-пазар газът е скъп.

Остава "Топлофикация", където са нужни силни социални мерки, също и помощ за бизнеса.

- Няма друг газ освен руския (тази взе да поувяхва)

Истината: Вече всички признават, че газ има, но е скъп. Скъп е навсякъде. Това, че сме в парламентарна криза и институционален срив, е проблем на българската политика, причинен от свалянето на кабинета. Газпром няма да ни го реши.

Пет нагли лъжи, които доминират публичния дебат и се превръщат в “истини” по Гьобелс:
- България е прекратила договора с #Газпром
- Руският газ е евтин
- Европа плаща газ в рубли
- България е силно зависима от газови доставки
- Няма друг газ освен руския (тази взе да поувяхва)
В твърденията на Кънев няма нито една истина. Само преиначени и откровено неверни неща. Много голямо разочарование ми е той като политик, много.
Договорът не е прекратен. Не се изпълнява, но е действащ, няма направена нито една стъпка към прекратяването му, от нито една от страните. Останалите неща не знам колко пъти сме ги дъвкали.
Което пак ме подсети, защо ние не поискахме да го прекратим този договор или дори да го развалим с обратна сила, щом сме сигурни, че сме прави? Риторичен въпрос.
Последното твърдение пък е и глупаво и инфантилно. Нямало друг газ освен руския, това кой го е казвал някога? Ако ще се тръшка така, тогава всичките му аргументи олекват.
Политическо предизборно говорене.

# 14 598
  • София
jasmin tea, тези даже не си струва да се коментират. Като започнеш от откровените лъжи и нулевата експертиза по темата с газа, минеш през разните невъзпитани хорица, които крещят по тв студиата и стигнеш до малоумните им протести за нероден Петко, тотал щета са. Надявам се, че тези, които още ги смятат за някакъв фактор в политиката, да са ограничени до 2-3 процента.

# 14 599
jasmin_tea, т.е. руския газ е евтин ?Ние сме силно зависими от газ ? И друг освен руския газ няма ?
Това са все истини ?

# 14 600
  • Разпиляна във въображението
Радан Кънев ли беше излъгал нещо преди изборите, след това се коалира с ГЕРБ и призна за това? Оттогава не ми е читав този много като политик.

# 14 601
Аз продължавам да не разбирам защо някои продължават да се надяват на евтин руски газ!?

Доколкото ми е известно, Норвегия например не сключва договори и продажбите минават през борсата. В момента Норвегия се възползва от дивите спот цени на газа и сега норвежците печелят десетки милиарди долари суперпечалби от останалите европейци, които са принудени да надплащат за енергия.

Не съм чула вопли и най-вече критики защо няма евтин норвежки газ от тази приятелска и демократична европейска страна за европейските потребители, но претенциите към вражески "Газпром" са до небесата.

# 14 602
Аз продължавам да не разбирам защо някои продължават да се надяват на евтин руски газ!?

Доколкото ми е известно, Норвегия например не сключва договори и продажбите минават през борсата. В момента Норвегия се възползва от дивите спот цени на газа и сега норвежците печелят десетки милиарди долари суперпечалби от останалите европейци, които са принудени да надплащат за енергия.

Не съм чула вопли и най-вече критики защо няма евтин норвежки газ от тази приятелска и демократична европейска страна за европейските потребители, но претенциите към вражески "Газпром" са до небесата.

Защото като иима хора, които си мислят, че такъв съществува Grinning . И аз се чудя как хората вярват на тази глупост, но.. щом Копейкин се очаква да обере 10% вот... трябва да преглътнем,че поне такъв е процента на наивниците (да не ги нарека по-грубо).

# 14 603
Това е помощ?  На седем месеца са ти решили потреблението по една трета. И то след като плащаме ?
леле майко.
и 70 танкера да бяха дали - и то абсолютно безплатно - , щяха да са малко като имаме предвид каква икономическа катастрофа се задава за ЕВропа- сравнима с Голямата депресия.
Ами виждат хората, че нямаме нужда - за какво да ни дават повече? Нашият Гълъб се справя и самичък, само с Газпром му трябва да се спогоди и всичко е ОК.
При него нещата са така, че и да му бяха стоварили танкерите в Бургас с мобилен терминал, пак щеше да ги откаже.

Стига евтини опорки. Като не беше Донев, а Петков, защо не му предложиха повече танкери и на по-евтина цена? Ние не говорим за отделни личности, а за цялостна политика.

# 14 604
Попаднах на една новина. Офф топик е, но има политически нюанси, дори и родни.

От 1 ноеври Сърбия няма да може да получава петрол от Русия, който се доставя в страната с танкери през Адриатическо море и след това по тръбопровод през Хърватия. Това каза сръбският президент Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

Май, май някакъв римейк на 90те ще се получи.
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/surbiya-osta … opeyskite-sankcii

# 14 605
Енергийният министър за доставките от Газпром. Звучи съвсем смислено.
Ако някой може да ми обясни защо да не вземем газа, като така или иначе сме длъжни да го платим по договор, ще е добре. Въобще не става дума тук за дългосрочни отношения, каквито вероятно няма да има, предвид политическата обстановка.
https://www.vesti.bg/bulgaria/rosen-hristov-obiasni-zashto-prego … sa-vazhni-6150064
"Става въпрос за преговори в рамките на сегашния договор с "Газпром", уточни Христов.
"Ситуацията със сегашния договор е следната - имаме договорени 3 млрд. куб.м на година. Задължително трябва да използваме 80% от тях. В противен случай трябва да ги платим, без значение дали ги използваме или не".

"Тоест трябва да платим над 2 млрд. куб.м. Ние сме използвали 1 млрд. куб.м. Ако не се възползваме от договора и не изтеглим количествата, така или иначе вероятно отиваме на арбитраж с потенциална възможност да изгубим 9-цифрени суми. Това е нещо, от което България има най-малка нужда сега", обясни министърът.

# 14 606
Като стана дума за министъра, не знам дали не е пореден гад на Радевите юристи  декларация на Росен Христов е попрявана и невярна https://bird.bg/hristov-deklaracia/ Това не го ли прави също лъжец като Петков ?

# 14 607
Всъщност това с рублите беше измислено, за да може Русия да получава достъп до парите, които са ѝ платени, защото според правилата на бизнеса разплащането не е да пуснеш едни пари в една сметка и да ги блокираш там за вечни времена /умирам си да видя някой, който би продавал при такива условия - да си има разходи, да раздава съответната стока, ама приходите да са блокирани някъде, защото... Брюксел казал така/, а се цели получателят да може да ги ползва. Другото, което си споменал/а, е допълнителен бонус от действието.

Ако обобщим - западняците оплескаха работата и решиха проблема наполовина с ваденето на банката от санкциите. Останалото го направи Путин с хода си по-горе, за да може нещата да следват правилната логика /онази от времето преди санкциите/ - продаваш нещо, получаваш пари и ползваш тези пари. С или без събитията в Украйна, търговските взаимоотношения не са се променили и все още е кражба да вземеш нещо, за което не си платил /или по нов стил си платил, ама после си блокирал платената сума/.

Добре, значи ако обобщим, според теб по стария начин на Русия са и плащали, но тя не си е получавала парите за газа? И е въвела новия метод на плащане за да ги получи? Добре де, това бих го приела, ако плащането в рубли не касаеше само неприятелските страни (по списък), а останалите си плащат както преди във валута. И тогава идва въпросът - а ако са им блокирани сметките как приятелските страни извършват плащанията си в долари?

# 14 608
Радан Кънев на мен много отдавна ми  олекна като политик. Дребнаво и зло човече. Направи всичко възможно да разбие РБ. Въртеше всичко около егото си, искаше да стане пръв председател на Обединената опозиция и да концентрира максимално власт. Впоследствие като стана евродупетат решението на Макрон, което бе във вреда на нашите шофьори, разцепи ЕС на две се прие с 3 гласа….изненада трима души от България се скриха, за да не гласуват против Макрон -го- Искра Михайлова (ДПС), Бареков  и…Радан Кънев. Пак Радав Кънев е подавал сигнали  в ЕК, че Кресна не спазвала ОВОС, а тук се правеше на Касандра че може да ни накарат да връщаме милиарди, защото имаме срок за строителството…. И кой ще е виновен, ако ги връщаме, а?
Напомням, че когато питали П.Каравелов дали у нас бият политици, той отвърнал че няма такова нещо, а бил в синини. Човекът е мислил за достойнството на България, а хора като Радан Кънев - за личното си добруване. Радан Кънев гласува и за Инстанбулската конвенция, въпреки че всички партии в България, плюс БПЦ и мюфтийството бяха срещу нея. Все той най-свят...При това уж голям седесар, а подкрепил Е.Йончева.

# 14 609
Много ги подценяваш и двамата. Само защото не ти изнася какво говорят. И аз не харесвам Велев, доколкото представя работодателите, но си личи отдалеч че е умен. Говори с цифри. Ваня Григорова пък често ти дава примери от други държави подплатени с факти.

---
Конвертирането става като доларите/еврото се вкарват в руска банка,  която не е под санкции, а тя ги преобръща в рубли.

Общи условия

Активация на акаунт