Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 101
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 625
Да, ама защо ти да си неизправната страна? Не си съгласен с анекса - разваля се договора. Не е ли така и с Газпром? Защо се говори, че можели да ни осъдят?

# 14 626
Скрит текст:
Скрит текст:
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев публикува в личния си профил коментар, в който описва лъжите в публичния дебат за руския газ, целящи да променят общественото мнение. Публикуваме ги под формата на текст с минимална редакция.

Пет нагли лъжи, които доминират публичния дебат и се превръщат в “истини” по Гьобелс:

- България е прекратила договора с #Газпром

Истината: България изпълняваше договора си с Газпром и беше против енергийно ембарго срещу Русия (позиция, с която не съм съгласен). Газпром едностранно прекрати доставките за България и Полша, по-късно - намали или спря за други. Балтийските държави спряха вноса. И са още живи.

- Руският газ е евтин

Истината: Руският газ, дори по дългосрочен договор, поскъпна десеторно през 2021 г. Цените му са плътно вързани за международните борсови, т.е. той е скъп, но пък несигурен.

- Европа плаща газ в рубли

Истината: Няма никакви данни европейски държави да плащат в рубли. Позицията на ЕК е пределно ясна и многократно повтаряна. Естествено, има съмнения, че някои големи газови компании правят шмекерии, засега не са потвърдени. Германия, Италия, Гърция също имат проблеми с доставките.

- България е силно зависима от газови доставки

Истината: България, и слава Богу, е с много слабо зависима от газ икономика. Ток от газ не правим, минимална битова газификация. Индустрията расте с рекорден темп, защото на целия ЕС-пазар газът е скъп.

Остава "Топлофикация", където са нужни силни социални мерки, също и помощ за бизнеса.

- Няма друг газ освен руския (тази взе да поувяхва)

Истината: Вече всички признават, че газ има, но е скъп. Скъп е навсякъде. Това, че сме в парламентарна криза и институционален срив, е проблем на българската политика, причинен от свалянето на кабинета. Газпром няма да ни го реши.

Пет нагли лъжи, които доминират публичния дебат и се превръщат в “истини” по Гьобелс:
- Руският газ е евтин
В твърденията на Кънев няма нито една истина. Само преиначени и откровено неверни неща. Много голямо разочарование ми е той като политик, много.
Договорът не е прекратен. Не се изпълнява, но е действащ, няма направена нито една стъпка към прекратяването му, от нито една от страните. Останалите неща не знам колко пъти сме ги дъвкали.
Което пак ме подсети, защо ние не поискахме да го прекратим този договор или дори да го развалим с обратна сила, щом сме сигурни, че сме прави? Риторичен въпрос.
Последното твърдение пък е и глупаво и инфантилно. Нямало друг газ освен руския, това кой го е казвал някога? Ако ще се тръшка така, тогава всичките му аргументи олекват.
Политическо предизборно говорене.
Ти даже не си прочела какво е написъл, ма го коментираш. Страшна разбирачка по темата си. Форумен гуру. Ако беше прочела какво е написъл, нямаше да твърдиш че Кънев лъже и договора не е прекратен. Той оборва една от русофилските лъжи че България е прекратила договора с Газпром. Ама нейсе, какво ли се занимавам да разяснявам. По дефиниция русофилството е повтаряне като папагал на пропаганда и малко четене за фактология. За това и непрекъснато и се повтаря да речем че ние не сме били плащали,та за това ще ни осъди Газпром, като сто пъти се обяснява че те ни връщат парите и не пращат газ. Ние не сме неизрядната страна. Да  да, знам за рубладжийската схема ама тия да ги разправят на филанкишията. Има си правила в правото, и едно от основните е че договор не може да се променя едностранно, та руснаците имат шанс да спечелят арбитража само ако се гледа в Русия или Северна Корея. А по въпроса що още не подаваме съдебен иск, нека първо да си мине договора, та неполученото количество газ да е максимално голямо. Има време за всичко, спокойно, не се притеснявайте. Руснаците няма да избягат.

Недоумявам и друго. Как става все така, че ние сме прецаканите в отношенията с Русия? Кой ги подписва тия договори и като подписва какво гледа? И гледа ли изобщо? Пълен абсурд е министър да излиза по телевизията и предварително да обяснява, че губим милиарди! По какви клаузи, как...?! Не се казва. Но със сигурност сме щели да загубим. Естествено нито дума кой и кога ги е подписвал тия договори.
Аз това го четох в темата и не прочетох от споделилите го каква му е аргументацията, от което съдя че аргументация няма, след като на въпрос на журналисти казал че той така си мислел. Бе кажи ще ни осъдят защото договора е еди какъв си, там пише не знам си какво, за да има тежест мнението ти и някой да го бръсне за нещо. Иначе всеки може да си приказва всичко. А и говорим за Димитър Стоянов човек на Радев, който четох че се бил изказал така, и русофилите във форума цъкат ли цъкат с език и казват малей, ето видяхте ли, Газпром ще ни осъдят, човека на Радев така каза.

Отделен пък е въпроса военен, министър на отбраната пък в какво си качество се изказва за енергетика, но въпроса е риторичен както се казва. В качеството си на човек на Радев, и с цел да се манимулира обществото.

# 14 627
Утре получаваш писмо от Енергото, че ти предлагат анекс към договора ти с тях. В анекса пише, че Енергото започва да приема плащане само долари. Един месец след това, ти не плащаш сметката си в долари, а плащаш в лева. Енергото ти връща сумата, а след изтичане на едномесечното предизвестие решава, че се отказваш от услугите им и тиндъроа шалтера.
Ти обаче си упорит и продължаваш да плащаш в лева с тайната надежда, че ще ти пуснат тока. Енергото обаче няма подобни намерения, и с право. Ти не си подписал анекса и по този начин доброволно си се отказал от услугите им.

Сега ако има някой който да си мисли, че Газпром не са поискали официално промяна на параметрите на плащане с анекс...Ами...тук не мога да помогна

Да, ама не става така. Енергото няма право да върши това и може да бъде дадено на съд (бавна работа) или да се сезира КЕВР и КЗП. Примерът ти е нефелен, защото почива на презумпцията, че Енергото може да прави каквото си иска, но всъщност това, че не съм подписала анекс, изобщо не поражда права за другата страна, а договорът остава непроменен до изтичането му или до прекратяването му. Газпром обаче не е прекратил договора, нито пък той е изтекъл.

Личи си, че май не си подписвал сериозни договори.

# 14 628
В интерес на Истината Радан е говорил нагли лъжи.
Първо България е изключително зависима газово от Русия и това няма да се промени следващите няколко години.

Второ Радан лъже, че Русия е поискала първа да прекрати договора. Още февруари месец Асен Василев, заяви, че ще прекратим договорни отношения с Русия. А войната бе още далеч..

# 14 629
Цитат
В интерес на Истината Радан е говорил нагли лъжи.
Първо България е изключително зависима газово от Русия и това няма да се промени следващите няколко години.

Второ Радан лъже, че Русия е поискала първа да прекрати договора. Още февруари месец Асен Василев, заяви, че ще прекратим договорни отношения с Русия. А войната бе още далеч..

Айде пак се приказва без фактология, това което Асен Василев каза и е абсолютно прав защото си го спомням, че докато Русия води война с Украйна преговори за нов договор няма да водим. И естествено че няма да водим, трябва да сме наистина умствено увредени в тая ситуация да се вържем за нови 5, 10, 20 години с Газпром който дори министри на Радев, повтарям на Радев, наричат ненадежден партнъор. Докато Русия води война с Украйна, и ще използва винаги газа като оръжие, инструмент за натиск, като лост за влияние във вътрешните работи на всяка държава, е напълно нормално и правилно да не подписваш нови грамадни, дългосрочни обвързващи договори с Газпром. Цяла Европа се откача от Газпром по тая причина, строи на пожар терминали за да преминава към алтернативни газови доставки, точно за да не може газа да се използва политически като оръжие, за натиск, за намеса в политиката на дадената държава. Разбира се това че аз го намирам за нормално и правилно не значи че е така. Който смята че е правилно обратното трябва да се сключи нов дългосрочен договор с Газпром въпреки геополитическата ситуация, русофилски партии на 2 октомрви дал Бог както се казва. Simple Smile

И като говориш какво е казал Кънев щото и това не е вярно вземи и ти го прочети. Поствам го нагледно. Вземете четете и после коментирайте.

Радан Кънев:

Истината: България изпълняваше договора си с Газпром и беше против енергийно ембарго срещу Русия (позиция, с която не съм съгласен). Газпром едностранно прекрати доставките за България и Полша, по-късно - намали или спря за други. Балтийските държави спряха вноса. И са още живи.

- Руският газ е евтин

Истината: Руският газ, дори по дългосрочен договор, поскъпна десеторно през 2021 г. Цените му са плътно вързани за международните борсови, т.е. той е скъп, но пък несигурен.

Истината: Няма никакви данни европейски държави да плащат в рубли. Позицията на ЕК е пределно ясна и многократно повтаряна. Естествено, има съмнения, че някои големи газови компании правят шмекерии, засега не са потвърдени. Германия, Италия, Гърция също имат проблеми с доставките.

Истината: България, и слава Богу, е с много слабо зависима от газ икономика. Ток от газ не правим, минимална битова газификация. Индустрията расте с рекорден темп, защото на целия ЕС-пазар газът е скъп.

Остава \"Топлофикация\", където са нужни силни социални мерки, също и помощ за бизнеса.

Истината: Вече всички признават, че газ има, но е скъп. Скъп е навсякъде. Това, че сме в парламентарна криза и институционален срив, е проблем на българската политика, причинен от свалянето на кабинета. Газпром няма да ни го реши.

# 14 630
Не мисля, че е така, защото:
- Газпромбанк не е под санкции, защото
- "Приятелските" нации си плащат в долари както преди
Всяка трансакция на Газпромбанк подлежи на одобрение от приемащата страна. Това ясно е написано в изключенията по санкциите. Съвсем наскоро Украйна резна едни петролни транзити точно поради липса на одобрение - в конкретния случай, не беше изискано навреме
Приятелските нации не са изключили Централната руска банка и приемат плащания в долари за разлика от неприятелските които връщат всяка трансакция.

Моля те! Ако банката реши да ти вдигне лихвата по договора за кредит с анекс и ти откажеш какво се случва?

Предлагам ти анекс като доставчик, ти не си съгласен и договорът се прекратява със всички произтичащи от това последствия. И на мен са ми го правили това, но след разговор, намерихме взаимноизгодно решение - доставчика се отказа от вдигане на цената, срещу промяна на сроковете от наша страна. 8 месеца преди края на договора.

@Moonriver. Ако има клаузи за неустойка при предсрочно прекратяване, вероятно може да ни съдят. След като сме го прекратили... Не казвам, че е така, но е възможен вариант. Лошото е, че ако наистина има юридически изпипан анекс, не виждам как Булгаргаз ще може да се защити.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 17:41 от Анонимен

# 14 631
Не мисля, че е така,
Всяка трансакция на Газпромбанк подлежи на одобрение от приемащата страна. Това ясно е написано в изключенията по санкциите.
Че в случая приемаща страна е Газпромбанк - на нея и плащат. И нямаме трансакция на Газпромбнанк, а на купувача към Газпромбанк.
Приятелските нации не са изключили Централната руска банка и приемат плащания в долари за разлика от неприятелските които връщат всяка трансакция.
Пак да кажа - в случая ние плащаме на Газпром, а не Газпром на нас. Това, което пишеш, какво общо има???

Моля те! Ако банката реши да ти вдигне лихвата по договора за кредит с анекс и ти откажеш какво се случва?

Предлагам ти анекс като доставчик, ти не си съгласен и договорът се прекратява със всички произтичащи от това последствия. И на мен са ми го правили това, но след разговор, намерихме взаимноизгодно решение - доставчика се отказа от вдигане на цената, срещу промяна на сроковете от наша страна. 8 месеца преди края на договора.
Банката си е вързала гащите с едни общи условия, които съм подписала. Иначе винаги може да прекрати договора с предизвестие, ама Газпром не е прекратил, а едностранно променил, капиш? И не е имало преговори, а ултиматум.

@Moonriver. Ако има клаузи за неустойка при предсрочно прекратяване, вероятно може да ни съдят. След като сме го прекратили... Не казвам, че е така, но е възможен вариант. Лошото е, че ако наистина има юридически изпипан анекс, не виждам как Булгаргаз ще може да се защити.
И кой е прекратил договора??? Нито ние, нито те, доколкото знам. Иначе няма начин да няма неустойки, но въпросът е кой е нарушил договора и така е възпрепятствал другата страна да си изпълнява задълженията. Ако на споменатото по-горе ЕРП съдът им блокира сметката аз няма да съм виновна страна, че не мога да им платя.

# 14 632
Последен опит
Ако аз се опитам да преведа по сметка в газпромбанк на Гюро Михайлов трансакция ще ми бъде отказана
Ако Газпром се опита да преведе сума в каквато и да е валута от неговите сметки в газпромбанк трансакцията ще бъде отказана
Газпромбанк може да преведе сума извън Русия към страна наложила санкции само ако предварително получи одобрение от приемащата банка. А разрешения се издават само за петрол и газови сделки

Газпром е предложил с анекс промяна в начина на плащане. Булгаргаз очевадно не се е съгласил с този анекс. Капиш?

Газпром не може да промени договор едностанно - това става със съгласие и на другата страна. След като другата страна не е съгласна всички виждаме какво се случва. Преди бях убеден, че договорът е суспендиран поради неплащане, но неплащането е вече 4ти месец и няма как договорът да е действащ

Неприемайки поискания анекс Булгаргаз се е отказал от доставките. Дори това че в момента се говори за преговори а не за продължаване на доставки по договора е достатъчно красноречив факт какво се е случило

# 14 633
Последен опит
Ако аз се опитам да преведа по сметка в газпромбанк на Гюро Михайлов трансакция ще ми бъде отказана
Ако Газпром се опита да преведе сума в каквато и да е валута от неговите сметки в газпромбанк трансакцията ще бъде отказана
Газпромбанк може да преведе сума извън Русия към страна наложила санкции само ако предварително получи одобрение от приемащата банка. А разрешения се издават само за петрол и газови сделки

Газпром е предложил с анекс промяна в начина на плащане. Булгаргаз очевадно не се е съгласил с този анекс. Капиш?

Газпром не може да промени договор едностанно - това става със съгласие и на другата страна. След като другата страна не е съгласна всички виждаме какво се случва. Преди бях убеден, че договорът е суспендиран поради неплащане, но неплащането е вече 4ти месец и няма как договорът да е действащ

Неприемайки поискания анекс Булгаргаз се е отказал от доставките. Дори това че в момента се говори за преговори а не за продължаване на доставки по договора е достатъчно красноречив факт какво се е случило
Неприемайки анекс би трябвало да продължава да действа настоящия договор.
Сега се говори за преговори, защото ПО СЪЩЕСТВУВАЩИЯ договор няма как да се постигнат цените желани от бизнеса (думи на министъра).

# 14 634
Газпром предложил анекс? Не беше ли указ на Путин?

# 14 635
A зимата все още не е дошла...

"По време на търговията в сряда, цената на природния газ надхвърли 3100 долара за 1000 кубически метра за първи път от 8 март, сочат данни на лондонската борса ICE."

# 14 636
Последен опит

И това защо? Сметките на Газпром не са блокирани и "приятелските" страни плащат по тях.

И това какво общо има с нашето плащане към Газпром?

Може и да е предложил, но наше право е да не приемем. Предложението не поражда задължения за другата страна.

Газпром не може да промени договор едностанно - това става със съгласие и на другата страна. След като другата страна не е съгласна всички виждаме какво се случва. Преди бях убеден, че договорът е суспендиран поради неплащане, но неплащането е вече 4ти месец и няма как договорът да е действащ.
И кой го е прекратил? Май никой. Явно договорът виси в някакво недефинирано състояние на нарушение, но мерки не са предприети. Остава само да е действащ, защото едва ли има автоматично прекратяване.

Е, те това вече не е вярно и са свободни съчинения - неприемайки анекса Булгаргаз заявява желание всичко да си остане като преди. Как ти хрумна, че това е отказ от доставки не знам... А в момента се говори за преговори, защото руското лоби е на власт и гледа да ни насади на пачи яйца. Хич няма да се учудя да подпишат нещо, което после да ни закопае при арбитраж.

# 14 637
Тепърва ще скача газа и ще е забавно.

Газпром и Националната петролна компания на Иран подписаха меморандум за съвместна разработка на проекти в газовите находища Киш и Северен Парс в Персийския залив.
Русия е номер 1 по запаси.
Иран е номер 2.

Европа се пъна да въвежда зелени политики, вместо да си осигури план В. Газът за Европа няма да става по-евтин.
Или ще се напънат и ще намерят други решения или отиваме на много високи цени.

# 14 638
Ще се наложи да се напъне Европа.

А иначе увеличения добив на газ поражда проблеми - къде да се продава. То и сега Русия драстично е свила износа, какво ли ще правят с нови мощности?

# 14 639
Може ли някой да сподели какво е говорил гръцкия министър по повод наличността на слотове ?Не намирам аз лично нищо.

Общи условия

Активация на акаунт