Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 233
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 640
Цитат
В интерес на Истината Радан е говорил нагли лъжи.
Първо България е изключително зависима газово от Русия и това няма да се промени следващите няколко години.

Второ Радан лъже, че Русия е поискала първа да прекрати договора. Още февруари месец Асен Василев, заяви, че ще прекратим договорни отношения с Русия. А войната бе още далеч..

Айде пак се приказва без фактология, това което Асен Василев каза и е абсолютно прав защото си го спомням, че докато Русия води война с Украйна преговори за нов договор няма да водим. И естествено че няма да водим, трябва да сме наистина умствено увредени в тая ситуация да се вържем за нови 5, 10, 20 години с Газпром който дори министри на Радев, повтарям на Радев, наричат ненадежден партнъор. Докато Русия води война с Украйна, и ще използва винаги газа като оръжие, инструмент за натиск, като лост за влияние във вътрешните работи на всяка държава, е напълно нормално и правилно да не подписваш нови грамадни, дългосрочни обвързващи договори с Газпром. Цяла Европа се откача от Газпром по тая причина, строи на пожар терминали за да преминава към алтернативни газови доставки, точно за да не може газа да се използва политически като оръжие, за натиск, за намеса в политиката на дадената държава. Разбира се това че аз го намирам за нормално и правилно не значи че е така. Който смята че е правилно обратното трябва да се сключи нов дългосрочен договор с Газпром въпреки геополитическата ситуация, русофилски партии на 2 октомрви дал Бог както се казва. Simple Smile

И като говориш какво е казал Кънев щото и това не е вярно вземи и ти го прочети. Поствам го нагледно. Вземете четете и после коментирайте.

Радан Кънев:

Пет нагли лъжи, които доминират публичния дебат и се превръщат в “истини” по Гьобелс:

- България е прекратила договора с #Газпром

Истината: България изпълняваше договора си с Газпром и беше против енергийно ембарго срещу Русия (позиция, с която не съм съгласен). Газпром едностранно прекрати доставките за България и Полша, по-късно - намали или спря за други. Балтийските държави спряха вноса. И са още живи.

- Руският газ е евтин

Истината: Руският газ, дори по дългосрочен договор, поскъпна десеторно през 2021 г. Цените му са плътно вързани за международните борсови, т.е. той е скъп, но пък несигурен.

- Европа плаща газ в рубли

Истината: Няма никакви данни европейски държави да плащат в рубли. Позицията на ЕК е пределно ясна и многократно повтаряна. Естествено, има съмнения, че някои големи газови компании правят шмекерии, засега не са потвърдени. Германия, Италия, Гърция също имат проблеми с доставките.

- България е силно зависима от газови доставки

Истината: България, и слава Богу, е с много слабо зависима от газ икономика. Ток от газ не правим, минимална битова газификация. Индустрията расте с рекорден темп, защото на целия ЕС-пазар газът е скъп.

Остава \"Топлофикация\", където са нужни силни социални мерки, също и помощ за бизнеса.

- Няма друг газ освен руския (тази взе да поувяхва)

Истината: Вече всички признават, че газ има, но е скъп. Скъп е навсякъде. Това, че сме в парламентарна криза и институционален срив, е проблем на българската политика, причинен от свалянето на кабинета. Газпром няма да ни го реши.

Това определено са неистини
За  договора вече коментирах няма да коментирам пак
както и че България всъщност е страхотно зависима от газа, т-е- тук Радан лъже като разпран
Второ - много държави плакат с рубли- Други пък конвертират и в крайна сметка пак достигат рубли до Газпром. А това дали Германия или Италия има пролеми с доставките е съвсем друг въпрос - да, има, но това няма нищо общо с това дали плащат или не плащаг-
относно три - руският газ беше евтин, поради политически причини. Но тъй като сега се води война съвсем естествено поскъпна и вече не е толкова евтин
не знам кой е твърдял, че няма друг газ освен Руския?Е те това е нагла лъжа на Радан. Въпросът бе, че ЕВропа не е готова толкова рязко да се отвърже от Русия, иначе естествено че има и друг газ.-

А сравненията с други дъражви най-ги обичам. Икономиката на тези държави е по-друго, потреблението е по-друго, а освен всичко друго преди да е минала зимата е рано да говорим дали някой има трудности.

# 14 641
Може ли някой да сподели какво е говорил гръцкия министър по повод наличността на слотове ?Не намирам аз лично нищо.

"Редица политици и енергийни експерти опровергаха тезата, разпространявана от служебното правителство, че слотове за разтоварване на уговорените танкери с втечнен газ няма. Основните критики срещу тях бяха насочени към явното бездействие на управляващите и липса на политическа воля да предприемат действия в посока закупуването на необходимите ни слотове.

В различни медийни изяви бившият премиер Кирил Петков и бившият вицепремиер Асен Василев поддържат тезата си, че са осигурили слотове за първите два танкера на терминала Ревитуса.

В петък, когато изтече срокът за потвърждение на първите танкери, служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че всъщност слотовете на Ревитуса отново са изчерпани и предстоящото обявяване на свободни вече се отнася за идната година.

Но в противовес на думите му Гърция вече обяви, че е разширила терминала за LNG в Ревитуса и договорените от кабинета „Петков“ танкери биха могли да бъдат разтоварени там през зимата.

На същото мнение е и енергийният експерт Илиян Василев:
Гръцкият премиер разби на пух и прах оправданията, че нямало слотове за да се разтоварят седемта карга на Ревитуса, като напомни, че по време на правителството на Петков са постигнали съгласие България да може да ползва терминала при изгодни условия. Има и капацитети, и желание, от гръцка страна. За времето на служебното правителство е нямало никакво желание да се възползват от тази договорка. За тях бе по-важно да не приемат офертата на Шениер. "

Има и други, в които Мицотакис е казал, че ако е имало желание слотове ще се намерят.

# 14 642
падна ми определено мнението за енергийния министър. Каквито и глупости да бе правил К.Петков, поне едно не може да отречем   - беше договрил 7 танкера- Сега ама каква е цената, дали ща достатъчни - това са други въпроси. Но идеята да отказваш танкери, за да правиш напук, когато навсякъде се стягат за студена зима не говори добре за Росен Христов.

# 14 643
падна ми определено мнението за енергийния министър. Каквито и глупости да бе правил К.Петков, поне едно не може да отречем   - беше договрил 7 танкера- Сега ама каква е цената, дали ща достатъчни - това са други въпроси. Но идеята да отказваш танкери, за да правиш напук, когато навсякъде се стягат за студена зима не говори добре за Росен Христов.

На мен ми говори за поръчка...
Което е равностойно на "не говори добре" Simple Smile

# 14 644
  • Буркина Фасо
имаше оферта за 7 танкера. оферта !!!

# 14 645
Фрау К., благодаря, явно дори и Мицотакис не си е спестил... мнението.

# 14 646
падна ми определено мнението за енергийния министър. Каквито и глупости да бе правил К.Петков, поне едно не може да отречем   - беше договорил 7 танкера- Сега ама каква е цената, дали ще са достатъчни - това са други въпроси. Но идеята да отказваш танкери, за да правиш напук, когато навсякъде се стягат за студена зима не говори добре за Росен Христов.

На мен ми говори за поръчка...
Което е равностойно на "не говори добре" Simple Smile

Дали е поръчка - не смея да твърдя, понеже нямам доказателства. Но изхождайки от пътя на логиката може да е само едно от двете - некадърност или саботаж на Р.Христов.  Бих предпочел да е първото - че толкова си може. Трагично ще е ако е второто.

# 14 647

Е и? Оферта (обвързваща) е предложение за договор. От там нататък е въпрос на купувача да приеме или не.

# 14 648
Прочети какво е във финансите опция и си го представи същото.

# 14 649
Никой не спори, че е имало оферта. Тя е на ниво предварителен разговор. Въпросът е, че са се били разбрали с гърците,, че ако има договор може да се разтоварват 7 лайнера, а с американците - че ако поръчаме тези лайнери ще ги доставят. В този смисъл да отказваш лайнерите, точно когато има въпиюща нужда от газ, петрол, въглища е безобразие

# 14 650
Каква е вероятността бизнес-лидер и военен министър изведнъж да заговорят в синхрон за „Газпром“? Grinning

Аз питах по назад в качеството си на какъв един военен, министър на отбраната ми говори за енергетика.

Скрит текст:
По принцип съм мил и конструктивен. А не съм мнителен и подозрителен. Но съм учил два семестъра Теория на вероятностите във ФМИ. Така че знам колко малка е вероятността да се случи всяко едно от следните събития:
1. Един военен министър рязко да започне да говори за енергетика.
2. Един военен министър рязко да започне да говори за финансови договори и арбитражи.
3. Един военен министър внезапно да има точна информация за възможен бъдещ арбитраж по договор, който все още е в сила, но някои хора искат предоговарянето му.
4. Един военен министър внезапно да посочи точна сума за неустойки и при това стряскащо на пръв поглед число.
5. Един неочаквано активизирал се бизнес-лидер внезапно да посочи точна сума за неустойки и при това стряскащо на пръв поглед число.
А вероятността всичко това да се случи в рамките на десет минути, числото да е едно и също и опитите за сплашване на масовата публика да са идентични? Каква е вероятността?
Както казах, не съм мнителен и подозрителен. Може всички тези събития да съвпадат по време и по съдържание напълно случайно. Ама напълно случайно...
Но каква мислите, че е вероятността? Каква е вероятността?
https://www.facebook.com/lubomir.alamanov

Между другото за мен има една стряскаща хипотеза. Защо изведнъж се заговори че Газпром ще ни осъдят, че даже и се цитират точни цифри какви суми ще трябва да плащаме. Журналистите трябва да почнат да питат, продължава ли България стриктно като по времето на кабинета Петков да си изпълнява условията по договора и всеки ден да праща заявката. Защото действително има възможност накрая руснаците да ни осъдят ако Радев и ко се погрижат за това. Ако спрат да изпращат заявката. Неслучайно Асен Василев повтаряше колко е важно всеки ден да си изпращаме заявката за газа. Защото ако не я изпращаме, тука посочвам че теоретизирам ама доста съм слушал енергийни експерти и мисля че съм прав, тогава ние ставаме неизрядни. Влиза в сила клаузата вземи или плати. И ако не изпратим заявката ние ставаме неизрядни защото не искаме да вземем газа. Изпращаме ли я искаме да го вземем, те не го пращат и са неизрядни. Това мисля че е изключително важно за да може накрая ние да приберем милиарди от руснаците като компенсация а не ние да ги плащаме по клаузата вземи или плати. Неслучайно Василев непрекъснато повтаряше че ние сме изрядни по договор защото си изпращаме заявка всеки ден. Ама Радев смени ръководството на Булгаргаз и си сложи свои хора........ Ако те ни направят неизрядни като спрат да изпращат заявката.

Защо биха го направили радевите хора умишлено да ощетят България с милиарди. Защото би било прекрасно оправдание да се сключи нов дългосрочен договор с Газпром пък те да подпишат споразумение с нас че се отказват от съдебни претенции по стария договор. Така Радев може да ни накара през зимата да се обвържем с
нов дългосрочен договор с руснаците, за да не ни осъдят.

Малко теория на конспирациите ама знае ли човек.

# 14 651
Сега дочух изтекла информация (дано не е вярна), че в договора с Газпром клаузата била за арбитраж в Русия... Жива да не бях, това е криминално престъпление, ако някой наш е подписал такова нещо. Това е азбуката на контракт мениджмънта - винаги арбитражът е неутрална страна. Господи, дано не е вярно и не сме прокълнати с такива продажни политици... Защото ако е вярно може не един, а и пет милиарда да ни осъдят да платим - сещате се какво значи Путиново правосъдие.

# 14 652
Много ги подценяваш и двамата. Само защото не ти изнася какво говорят. И аз не харесвам Велев, доколкото представя работодателите, но си личи отдалеч че е умен. Говори с цифри. Ваня Григорова пък често ти дава примери от други държави подплатени с факти.
Кое не ми изнася?
Аз не казвам, че са глупави.
Ваня Григорова наистина беше "приемлива" до вчерашното й представление по НОВА. След този цирк просто се отвратих. Те и жертвите на Жоро Игнатов са по-адекватни.

Гледах предаването и не намирам нищо неприемливо. Тя изчака Ганев да наприказва тезите, си взе да го оборва, и той започна да я прекъсва и да се провиква, не я остави да се доизкаже. Това което каза Ганев, че не искали от нас да конвертираме е чиста лъжа. После взе да заглавичква нещата, можело да има забавяне. Да, принципно може, ама не там бе въпросът, а дали са искали от нас да конвертираме или не. Григорова ехидно му се подсмиваше на опорките. По едно време не й издържаха нервите.Честно казано много издържа, аз бих го пребил за поведението му.

Ганев твърдеше, че нищо от Русия не било безплатно, че сме били троянският кон на Русия, но не даде никакви примери, а редеше опорки- Относно държавните компании. Това пък дали държавните компании го правят няма никакво значение. Много от правителствата работят с частни компании като посредници.

Не ти изнася, защото Григорова е ляво ориентирана, а  Ганев е икономист и депутат от ДБ.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 19:37 от Лорд Сняг

# 14 653
Нищо не би ме учудило
Нашите политици са безкрайно тъпи и продажни:(

# 14 654
О, не, не са тъпи, знаят как да си уредят живота. Уви, истина е, че са продажни.

Общи условия

Активация на акаунт