Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 192
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 670
Споко,няма да оставят България без газ... Не е такъв плана...

# 14 671
Преди 30-на мин сякаш едно ПП смени плочата. Каза нещо от рода на "Борисов е виновен, че 12 години не направи диверсификация на газовите доставки". А доскоро беше "12 години строи газова връзка с Гърция"

Утре ще го върна, че съм на частно парти
И каква е разликата  по същество ?

# 14 672
И каква е разликата  по същество ?
Иван Костов и Орешарски също не направиха нищо по диверсификацията. Малка е разликата, вярно

И Царя

# 14 673
Аз искам служебно правителство да не моеж да подписва догооври, поне не дългосрочни или до определена сума да са. До 5 милиона примерно. За нещо належащо.

# 14 674
И като говориш какво е казал Кънев щото и това не е вярно вземи и ти го прочети. Поствам го нагледно. Вземете четете и после коментирайте.

Радан Кънев:

Пет нагли лъжи, които доминират публичния дебат и се превръщат в “истини” по Гьобелс:

-
Скрит текст:
България е прекратила договора с #Газпром

Истината: България изпълняваше договора си с Газпром и беше против енергийно ембарго срещу Русия (позиция, с която не съм съгласен). Газпром едностранно прекрати доставките за България и Полша, по-късно - намали или спря за други. Балтийските държави спряха вноса. И са още живи.

- Руският газ е евтин

Истината: Руският газ, дори по дългосрочен договор, поскъпна десеторно през 2021 г. Цените му са плътно вързани за международните борсови, т.е. той е скъп, но пък несигурен.

- Европа плаща газ в рубли

Истината: Няма никакви данни европейски държави да плащат в рубли. Позицията на ЕК е пределно ясна и многократно повтаряна. Естествено, има съмнения, че някои големи газови компании правят шмекерии, засега не са потвърдени. Германия, Италия, Гърция също имат проблеми с доставките.

- България е силно зависима от газови доставки

Истината: България, и слава Богу, е с много слабо зависима от газ икономика. Ток от газ не правим, минимална битова газификация. Индустрията расте с рекорден темп, защото на целия ЕС-пазар газът е скъп.

Остава \"Топлофикация\", където са нужни силни социални мерки, също и помощ за бизнеса.

- Няма друг газ освен руския (тази взе да поувяхва)

Истината: Вече всички признават, че газ има, но е скъп. Скъп е навсякъде. Това, че сме в парламентарна криза и институционален срив, е проблем на българската политика, причинен от свалянето на кабинета. Газпром няма да ни го реши.

Всъщност това е опашатата лъжа, от която тръгва всичко.  РК си измисля 2-3 лъжи, които в никакъв случай не доминират публичния дебат, дори не е ясно откъде ги е измъкнал,и естествено с лекота ги оборва.

2-те твърдения за които може да се каже, че са  популярни, са "Европа си плаща в рубли", което е факт, но наистина не го правят държавите, а вносителите /и май в публичния дебат никой не твърди обратното/ и "Руският газ е евтин", което май е твърдение, обвито в тайна, защото всички форумни и извънфорумни експерти размахват разни сметки, но де факто никой от тези, които би трябвало да знаят с точност цената /Булгарз, например/,  не казва в прав текст каква е, за да знаем дали е евтин или скъп.

И аз се присъединявам към молбата на BacuTy за някаква препратка към Мицотакис или гърци, които твърдят, че няма проблем със слотовете /в смисъл автентично изказване, не преразказ/.

ПП Не съм сигурна, че дори без изрична забрана има СП, което да е подписвало някакви дългосрочни договори или да е поемало дългосрочни ангажименти. Не вярвам да има опасност и сегашното да го направи.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 20:53 от Vapor

# 14 675
Радевите министри ще им се зарадвам, ако идните месеци няма нужда от вдигане на цената на газа, а ако има минус ще им кажа браво.
Всичко друго са политически приказки.
Тези, които искат да плащат скъпо, за да е американски газа, да почнат да се бъркат в собствените си джобове, а не в хазната.

Не може да няма нужда вдигане, защото има инфлация в световен план, а Европа изпитва нестабилност в горивата.
Това обаче което служебното правителство може и трябва да направи е да създаде сигурност, че няма да сме на студено тази зима. Ако то не успее да създаде тази сигурност или по-лошо - саботира я, значи се е провалило в една от най-важните си цели.

# 14 676
Много неща ще излязат след време. Атаката на Радев срещу правителството на Петков започна горе долу по време на спирането на газовите доставки за България и отказ да се плаща в рубли. Първоначалната атака беше чрез сменените директори,  на Кинтекс  и ВМЗ Сопот, сега единият министър. Г-н президент си е мислил, че той ще води парада, но не му се получи. "Паталогичните лъжци" К. Петков, А. Василев,  ......дори и да са най-големите измамници много трудно ще организират схеми и посредници, както казва Д. Добрев и Радевите министри за 2 месеца - от април да юни, и то при постоянно растящи цени и недостиг на газ. Радевата зависимост е толкова прозрачна, а вече си има и кукли и се изявява като блестящ кукловод - манипуативно,  поднасяйки половинчата информация.....- нали правиха анализи министрите му, защо чак днес решиха да ни "информират", че България щяла да плати над 1 млрд. долара при арбитраж с “Газпром”, защо мълчаха до сега? Поредната точка от пиесата.

# 14 677
Неприемайки анекс би трябвало да продължава да действа настоящия договор.
Тц. Ако анекса е придружен с предизвестие обикновено едномесечно. Писмен отказ от анекса прекратява договора по взаимно съгласие.
Петков и компания, ако е вярно, са продължили да плащат... Логиката навежда на мисълта, че няма писмен отказ.
Нали не вярвате, че Газпром е пратил ултимативно "От утре ми плащате в рубли!"?

Няма такова автоматично положение. Предложението за анекс няма нищо общо с договора, докато анексът не е подписан. Дотогава е просто преговорен процес. И ако страните не се договорят за анекса тогава или договорът си остава (автоматично) или някоя страна изрично трябва да поиска прекратяване.
Много си активен, ама от договори не разбираш.

министъра каза, че по договор трябва да платим минимум 80% от поръчаното количество газ, независимо използвали ли сме го или не.
патили сме една част - остават около 2,4 млрд за плащане. може би за това се налага отново да се преговаря с Газпром. поне да се намали тази сума като получим до края на годината някакво количество.

Това е нормална и стандартна клауза, гарантираща предвидимост за доставчика.
Но въпросът е ЗАЩО не си вземаме газа и отговорът е, че това не е по-наша вина, а защото руснаците се отмятат от договореното.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 22:25 от Не се сърди, човече

# 14 678
За Европа - не знам,но знам че Германия не плаща с рубли руския газ. Точка.

# 14 679
И каква е разликата  по същество ?
Иван Костов и Орешарски също не направиха нищо по диверсификацията. Малка е разликата, вярно

И Царя
Иван Костов ни вкара в ЕС релси и не пусна бежанци мюсюлмани, бил е зает.

Орешарски е комунделче, което беше заето да лансира Пеевски

И сега какво, Борисов не е виновен, защото той е бил зает да строи тръба за Газпром до Сърбия и не е можел да си губи времето за незначителни неща като тръба до България ли?

# 14 680

Германия - не, тя май бездруго не е участник в сделките. Само немските  Uniper и RWE плащат по новата схема.
https://www.reuters.com/business/energy/uniper-has-made-first-pa … cheme-2022-05-31/

Идеята е да правим същото - отваряме сметка в рубли, превеждаме доларите/евро по договора, декларираме, че оттам нататък нищо не ни интересува и сме си платили, валутата се превръща в рубли и постъпва в рубловата ни сметка, оттам се превежда на Газпром, тогава пък те се съгласяват, че плащането  е осъществено и получаваме газ.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 21:04 от Vapor

# 14 681
Руският газ от години вече не е евтин. Митът за „евтиния руски газ“ продължава да съществува в публичното говорене, но той отдавна няма нищо общо с реалността. През 2021 г. въпреки силното търсене на газ Русия ограничи доставките за Европа, създавайки изкуствен дефицит, което рязко повиши цените в Европа. Малко преди Коледа борсовата цена на газа (TTF) достигна поскъпване от близо 900% на годишна основа. Към тази цена е обвързана цената за доставката на руски газ. С началото на войната в Украйна газът достигна още по-високи рекорди. Така че през последната година за евтин руски газ въобще не може да се говори...

# 14 682
Може и да е предложил, но наше право е да не приемем. Предложението не поражда задължения за другата страна.
Точно така. Не поражда задължения. Ако предложението е съпроводено с предизвестие е пито-платено.

До тук бях! Нямам намерение аз да съм човека който да Ви извади от мисловната Ви матрица. Отказвате категорично да приемате нова информация и факти, които противоречат на собствените Ви убеждения

Дааа, налага се да приемеш, че го има това АКО за да спасиш тезата си. Но до момента никой не споменава нищо за предизвестия. А ако няма предизвестие не се случва нищо. Ако пък има предизвестие за прекратяване, тогава автоматично отпада задължението ни да купим определено количество газ, а от там и всякакви неустойки.

Та не знам кой в каква матрица живее...

# 14 683

Германия - не, тя май бездруго не е участник в сделките. Само немските  Uniper и RWE плащат по новата схема.
https://www.reuters.com/business/energy/uniper-has-made-first-pa … cheme-2022-05-31/

Идеята е да правим същото - отваряме сметка в рубли, превеждаме доларите/евро по договора, декларираме, че оттам нататък нищо не ни интересува и сме си платили, валутата се превръща в рубли и постъпва в рубловата ни сметка, оттам се превежда на Газпром, тогава пък те се съгласяват, че плащането  е осъществено и получаваме газ.
Точно. И при нас не България, а Булгаргаз ще плаща.
Дискусията е безмислена, не може да се излезе от матрицата, наистина.
Газът (не само руски) е евтин при дългосрочни и/или коректни отношения. При непредвидимост, тръшкане и санкции - просто няма как.
Все пак предполагам, че по изтичащия ни дългосрочен договор с Газпром ще е по-евтин от сегашните  300+ лева. Ще се види.
Искам и аз линк към официалното изказване на Мицотакис. Досега само преразкази от “демократичната общност” намирам, а на тях не вярвам грам.

# 14 684

Идеята е да правим същото - отваряме сметка в рубли, превеждаме доларите/евро по договора, декларираме, че оттам нататък нищо не ни интересува и сме си платили, валутата се превръща в рубли и постъпва в рубловата ни сметка, оттам се превежда на Газпром, тогава пък те се съгласяват, че плащането  е осъществено и получаваме газ.
Не,не плащат в рубли. Колко пъти трябва да се обяснява това?! Представи си,че ти сега отиваш в някоя хлебарница в България и искаш от продавачката да купиш един хляб като и даваш един долар. И тя се съгласява да ти продаде един хляб за един долар. Спираме до тук. Не ни интересува продавачката какво ще прави с този един долар после. Въпросът е ти с какво си купил хляба? С долари или с левове? Ти лично - с какво. Безумно е да се твърди,че си платил хляба с левове.

Общи условия

Активация на акаунт