Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 192
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 685
За Европа - не знам,но знам че Германия не плаща с рубли руския газ. Точка.

Германия - не, тя май бездруго не е участник в сделките. Само немските  Uniper и RWE плащат по новата схема.
https://www.reuters.com/business/energy/uniper-has-made-first-pa … cheme-2022-05-31/

Идеята е да правим същото - отваряме сметка в рубли, превеждаме доларите/евро по договора, декларираме, че оттам нататък нищо не ни интересува и сме си платили, валутата се превръща в рубли и постъпва в рубловата ни сметка, оттам се превежда на Газпром, тогава пък те се съгласяват, че плащането  е осъществено и получаваме газ.
Точно. И при нас не България, а Булгаргаз ще плаща.
Дискусията е безмислена, не може да се излезе от матрицата, наистина.
Газът (не само руски) е евтин при дългосрочни и/или коректни отношения. При непредвидимост, тръшкане и санкции - просто няма как.
Все пак предполагам, че по изтичащия ни дългосрочен договор с Газпром ще е по-евтин от сегашните  300+ лева. Ще се види.
Искам и аз линк към официалното изказване на Мицотакис. Досега само преразкази от “демократичната общност” намирам, а на тях не вярвам грам.

Ето.
Четете гръцки новини и как Мицотакис благодари на Петков, не че ще повярвате:

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/simera-i- … rousia-mitsotaki/

Мицотакис, направи 100 обиколки да договори газ и да го пусне по някакъв начин към Европа. Знае накъде духа вятъра и накъде е интереса.

# 14 686
Ако плащаше щеше да има санкции. Позицията на еврокомисията е една и съща и е непроменена от указа на Путин. Тия дни пак са е повторили този път май по наш адрес, понеже ни виждат мераците да почнем да плащаме в рубли. Между другото Путин е много хитър като на някои държави дава газ, на други не дава и им връща парите. Нарича се стратегия разделяй и владей. Той само на нас, Полша, Финландия, Дания и кой беше още им спря газа. Все малки пазари. Полша всъщност са голяма държава ама те за разлика от нас се диверсифицираха, и ползваха малко Газпром, т.е. малък пазар. Пълни са им газохранилищата. Европейската комисия отново повтаря че за всяка държава която наруши санкциите и почне да плаща в Рубли ще последват наказателни процедури. Плащане трябва да се извършва единствено и само по валутата по договор, и да се счита за приключено след като парите са изпратени. От там нататък Путин кво ще ги прави парите, какво ще приказва че е получил си е негов проблем. Важното е да не получава рубли.

Цитат
Идеята е да правим същото - отваряме сметка в рубли, превеждаме доларите/евро по договора, декларираме, че оттам нататък нищо не ни интересува и сме си платили, валутата се превръща в рубли и постъпва в рубловата ни сметка, оттам се превежда на Газпром, тогава пък те се съгласяват, че плащането  е осъществено и получаваме газ.

Това точно мисля че е нарушение на санкциите, Това си е чисто и просто плащане на газа с Рубли в нарушение на санкциите. Превалутиране на валутата в рубли преди да пристигне в Газпром е плащане в Рубли. Повтарям какво казва Еврокомисията. Плащане трябва да става само и единствено във валутата по договор. С две думи парите които трябва да отиват в Газпром трябва да са единствено валутата по договор, не преди това да ги обръщаш в рубли. След като си получат валутата руснаците какво ще я правят на никого не му пука. Ако искат с китайците в юани да си е обръщат, но плащането не трябва да е в рубли.

# 14 687
Фрау, гръцката статия е от 24 август 2020. Нещо по-ново няма ли? На това ли се позовават Ганев и компания?
Несериозно е, ако е така.

# 14 688
Фрау, гръцката статия е от 24 август 2020. Нещо по-ново няма ли? На това ли се позовават Ганев и компания?

Има.
Търсете.
Не чакайте на готово. Нет-а е необятен. Не очаквайте писания в стил медиите на баце - обещаха ми, аз договорих и т.н. Написано културно - увеличаха обемите, за да обслуждаваме съседите. Но ние не сме свикнали на такива четива и осмисляне.
https://en.rua.gr/2022/04/19/revitus-gas-reserves-in-greece/

Аз не си представям Мицотакис да изпадада в радост, че най-после се завършва газопровод, чийто вход е в Гърция, а изхода в България, и за да се ползва, трябва да има слотове за разтоварване в Гърция (това е толкова трудно да се предвиди) и не са предвидени, обещани и т.н.
Но пък моята логика, не отговаря на логиката на труд и служебното правителство.

И Мицотакис не мъцна да опровергае писанията в български медии, че слотове има обещани, но никой не сключи договор. Разшириха обема и написаха, че е в интерес на комшиите.
Надали ще се замесят повече и поименно в нашата балканска каша, на кой господар сме по-верни.

# 14 689
Сиреч няма да получим линк с точното изказване на Мицотакис от последните дни как слотовете на Ревитуса само нас чакали.

# 14 690
И Мицотакис не мъцна да опровергае писанията в български медии, че слотове има обещани, но никой не сключи договор. Разшириха обема и написаха, че е в интерес на комшиите.
Надали ще се замесят повече и поименно в нашата балканска каша, на кой господар сме по-верни.

Не мисля, че Мицотакис ще тръгне да опровергава българските медии, но и никъде не прочетох негово изказване от 22 август, че свободни слотове има /вероятно на приемливи цени?/ и българското правителство умишлено протака.  Поне това е версията на Георги Ганев.

Опонентката му пък твърдеше, че разширеният обем вече е закупен, докато доскорошното ни редовно правителство е спало. Мицотакис и нея не е оборил.

Лично аз не успявам да намеря нищо в нета, но наистина не разбирам - щом са разширили обема и са писали, че е в интерес на комшиите, значи наистина излиза, че тази Ваня Григорова е права  - предишното правителство здраво е спало и хич не е помисляло да взима слотове на Ревитука. Даже юнските танкери се наложи да ги разтоварват в Турция и то писаха, че след американска намеса.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 22:13 от Vapor

# 14 691
Ако плащаше щеше да има санкции. Позицията на еврокомисията е една и съща и е непроменена от указа на Путин. Тия дни пак са е повторили този път май по наш адрес, понеже ни виждат мераците да почнем да плащаме в рубли. Между другото Путин е много хитър като на някои държави дава газ, на други не дава и им връща парите. Нарича се стратегия разделяй и владей. Той само на нас, Полша, Финландия, Дания и кой беше още им спря газа. Все малки пазари. Полша всъщност са голяма държава ама те за разлика от нас се диверсифицираха, и ползваха малко Газпром, т.е. малък пазар. Пълни са им газохранилищата. Европейската комисия отново повтаря че за всяка държава която наруши санкциите и почне да плаща в Рубли ще последват наказателни процедури. Плащане трябва да се извършва единствено и само по валутата по договор, и да се счита за приключено след като парите са изпратени. От там нататък Путин кво ще ги прави парите, какво ще приказва че е получил си е негов проблем. Важното е да не получава рубли.

Цитат

Това точно мисля че е нарушение на санкциите, Това си е чисто и просто плащане на газа с Рубли в нарушение на санкциите. Превалутиране на валутата в рубли преди да пристигне в Газпром е плащане в Рубли. Повтарям какво казва Еврокомисията. Плащане трябва да става само и единствено във валутата по договор. С две думи парите които трябва да отиват в Газпром трябва да са единствено валутата по договор, не преди това да ги обръщаш в рубли. След като си получат валутата руснаците какво ще я правят на никого не му пука. Ако искат с китайците в юани да си е обръщат, но плащането не трябва да е в рубли.
Санкцията трябва да я наложи държавата. В случая с Германия, държавата трябва да санкционира дружествата в собствената си държава, които купуват руски газ. Дали ще го направи, как мислиш. Франция не може да санкционира в Германия и обратното.
Пропускате, че има и държави в Европа, които са извън санкциите и никой не коментира, че за едни може, пък други се правят на по-католици от папата.
Наказателните процедури са за тези без влияния в ЕС, другите ги подминават.

# 14 692
И защо Германия да си санкционира дружества че купуват руски газ. Това не е нарушение на санкциите.

Цитат
Сиреч няма да получим линк с точното изказване на Мицотакис от последните дни как слотовете на Ревитуса само нас чакали.

Мицотакис не е направил никакво такова изказване последните дни. Уговорката между него и Петков да удари рамо за слотове е направена още по времето на посещението на Петков в Гърция в края на управлението на кабинета. За това Петков говореше че се иска само воля от служебният кабинет да реализира офертата за американският газ. Служебният кабинет очевидно има друго виждане по въпроса. За Мицотакис е редно Радев да отговаря, защото последните седмици  няколко пъти слушам по медиите въпроси Радев изобщо говорил ли е с Мицотакис, относно уговорката да удари едно рамо за слотове. Или си е навил на пръста че трябва да изгони американският газ, та да нямаме друг избор освен Газпром, ама и там няма да се получат нещата. Щото нещо Радев се покри и хич го няма, а той сега е капитана на кораба.

# 14 693
Да ,наистина  къде потъна този човек?
Бях останал с впечатление, че си дава интервютата винаги в новинарските емисии на живо . Сакън да не остане някой не разбрал колко го вълнува добруването ни

# 14 694
  • Разпиляна във въображението
Само аз ли криво съм разбрала, че слотове може да си купим, но проблемът е на каква ЦЕНА и с колко ще натовари крайната стойност на газа? Ревитуса е с увеличени възможности, които вече са изкупени при обявяването им преди време, когато, предполагам, никой не е знаел, че внезапно ще ни трябва повече втечнен газ /тук може потребител да опровергае министъра, ако знае повече/.

Иначе логиката би била миналата, по-миналата година, Борисов/Янев/Петков е трябвало да резервират слотове на Ревитуса и да осъществят тази прословута диверсификация с втечнен газ от САЩ, Египет, Нигерия и не знам си откъде. Направо вече ми писна от тази история. Упражняват се всички, ние се упражняваме, но накрая, но не сега, истината ще стане известна.

# 14 695
Мириел, да, проблемът е и крайната цена след минаване през терминала. Нещо, което постоянно се “забравя”.

Скрит текст:

Има.
Търсете.
Не чакайте на готово. Нет-а е необятен. Не очаквайте писания в стил медиите на баце - обещаха ми, аз договорих и т.н. Написано културно - увеличаха обемите, за да обслуждаваме съседите. Но ние не сме свикнали на такива четива и осмисляне.
https://en.rua.gr/2022/04/19/revitus-gas-reserves-in-greece/

Аз не си представям Мицотакис да изпадада в радост, че най-после се завършва газопровод, чийто вход е в Гърция, а изхода в България, и за да се ползва, трябва да има слотове за разтоварване в Гърция (това е толкова трудно да се предвиди) и не са предвидени, обещани и т.н.
Но пък моята логика, не отговаря на логиката на труд и служебното правителство.

Във втория линк (който пък е от 19 април т.г., когато този въпрос изобщо още не беше актуален за БГ) изобщо липсва инфо за свободни слотове към момента и занапред. Говори се общо за капацитета на терминала.
Ясно, поредната опорка (за да не кажа лъжа) на Ганев, ДБ и Gazwithme отбора. Не съм учудена изобщо.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 22:37 от Анонимен

# 14 696

Не си съвсем прав. Еврокомисията каза, че няма нарушение на санкциите, ако плащането стане във валутата по договор /това е валутната сметка на купувача от руската схема/ и после купувачът ясно заяви, че с това плащането за него е приключило и не го интересува какво става после. Дотук приключва европейската инструкция и мисля, че всички я изпълняват.

Следва руската инструкция, която казва, че валутата трябва да се правалутира и да отиде в рубловата сметка на купувача, откъдето се превежда на Газпром. Тогава пък Газпром декларира, че плащането е извършено. И това също се спазва.

Двете неща не си противоречат. Купувачът ясно заявява,  че е платил във валута - както изисква ЕС, а Газпром приема плащането за приключило, когато получи рублите от рубловата сметка на купувача, както изисква Путин. Всички са доволни, стига да си уредят въпроса с турбините.

# 14 697
Аз какво виждам отвъд  дрънканиците.
Бившето правителство   наистина  си мълчеше ,но газ имаше. Сегашното  повече го докарва от приказки...и нищо насреща.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 22:32 от BacuTy

# 14 698
И защо Германия да си санкционира дружества че купуват руски газ. Това не е нарушение на санкциите.

Цитат

Мицотакис не е направил никакво такова изказване последните дни. Уговорката между него и Петков да удари рамо за слотове е направена още по времето на посещението на Петков в Гърция в края на управлението на кабинета.

Думите на Г. Ганев на 23.08 бяха "вчера Мицотакис каза".

Аз съм гласувала за ПП между другото, но хич не разбирам защо Мицотакис не е ударил рамо на КП навреме - т.е. през май, юни и юли, а са оставили нещата на СП. Все пак не става дума за някакво титанично количество газ, а по един танкер на месец, който дори нашите нужди покрива само на 1/3 и то преди активно да се е задействала Топлофикация. Склонна съм да вярвам, че уговорка изобщо не е имало. Напомням, че уредените от КП 2 танкера разтовариха в Турция, където ще разтовари след "тежки преговори" на СП и танкерът през октомври.  Май не е толкова безоблачно положението с цените и слотовете на Ревитуса и протекцията на Мицотакис.

За Германия и дружествата й - ако те не нарушават санкциите с двете сметки,  значи и ние няма да ги нарушим, т.е. всичко е наред.

# 14 699
Цитат
Двете неща не си противоречат. Купувачът ясно заявява,  че е платил във валута - както изисква ЕС, а Газпром приема плащането за приключило, когато получи рублите от рубловата сметка на купувача, както изисква Путин. Всички са доволни, стига да си уредят въпроса с турбините.
Simple Smile Не съм убеден че е така. Ако беше така нямаше да я има драмата с Газпром. Според мен се гледа дали се нарушават санкциите не какво казва купувача, а как плаща. Той може да си приказва всичко.

Общи условия

Активация на акаунт