Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 203
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 775
Газовата каша настана, след като Гълъбите игнорираха всички останали опции на масата, за да остане единственият и очевидно твърде несигурен Газпром.

Поредните глупости!
Напротив. Имаше 7 танкера, имаше привилегировано положение на Ревитуса, имаше оферти на цели 2 търга с приемливи цени и дори включени слотове. Всичко това отпадна и сега вече "преговорите с Газпром са неизбежни". На всичкото отгоре, интерконекторът за азерския газ е във висящо положение. Аз силно се съмнявам, че ще го пуснат през октомври.

Руския петрол го купуваме заради присъствието на Корнелия Нинова в предното правителство. Няма нито една друга икономически обоснована причина. И затова плащате бензина по цените, по които го плащате.

Допълвам се: целият ЕС се опитва да се откачи от зависимостта си към руския газ и извършва действителни стъпки в тази посока. Ние, благодарение на сравнително малкото му участие в енергийния ни микс, вече го бяхме направили. Сега обаче, благодарение на проруското ни правителство и с подкрепата на проруския ни електорат, правим точно обратното на политиката на ЕС - и това се отбелязва.

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 11:27 от Анонимен

# 14 776
Това са глупости. Няма никакви слуги на САЩ. Има доброволно участие в ЕС и НАТО. Явно много държите да ги напуснем, за да станем поредната вкусна хапка за апетитите на Путин (които кликата му въобще не крие).
Скрит текст:
Как може да се твърди, че Русия няма никакво значение за нашата външна и вътрешна политика? Това е някакъв нонсенс. Правителството прави ясен завой към Кремъл и това е видно за всички, включително навън. Русофилите обаче се стесняват да си го признаят, но тайно му се радват.

Дори не знам кой е Георги Ганев.
Точно защото сме част от ЕС и НАТО не става ясно защо правим обратното на това, което правят там.

# 14 777
Предизборната кампания на ПП и ДБ само това ли ще е: долу Путин, Газпром и Радев?

Отдавна стана кристално ясно, че капацитет за друго няма. Толкова си могат!

# 14 778
Предизборната кампания на ПП и ДБ само това ли ще е: долу Путин, Газпром и Радев?

При такова време разделно се приоретизира.
Иначе е ясно, че "момчетата" са пълни аматьори и направиха доста глупави ходове. Но за разлика от майсторите, които работят все в полза на Кремъл, за тези поне има надежда някога да заработят и за българските интереси.

# 14 779
  • София
Е, предната кампания беше долу ГЕРБ. Не върви да се повтарят. То да се чуди човек за кого да гласува.

Радев не го харесвам, нито преди, нито сега. Не съм гласувала за него, даже се бъзикахме, че сме си избрали Ал и Пеги Бънди за президент и вице първия път. Не мога да отрека обаче, че се държи най-адекватно от всички по-популярни политици.

# 14 780
Те поне направиха нещо по въпроса, различно от "Газпром е неизбежен". Не успяха да довършат, наистина, провалиха се. Вероятно не им е стигнало времето. Такива сделки не се финализират за 2 дена. Явно са били в самия край на процеса, но Радев навреме обърна курса. Някои наивници все още си мислят, че "се търсят алтернативи". Само след 2-3 седмици ще отпаднат всички илюзии. Не че не е ясна картинката от сега.

Газовата каша настана, след като Гълъбите игнорираха всички останали опции на масата, за да остане единственият и очевидно твърде несигурен Газпром.
Чист преврат. Неудобното за Русия правителство беше свалено по най-бързия начин и назначено удобно за Русия правителство. Украинците спряха танковете пред Киев, ама ние изтребителите и гълъбите не можахме да ги спрем. Не вярвам и наистина да сме искали да ги спираме. Народът харесва и одобрява.
Ще видим след като скоро ще му се наложи да защитава членството в ЕС и НАТО как ще реагира.

# 14 781
Скрит текст:

При такова време разделно се приоретизира.
Скрит текст:
Иначе е ясно, че "момчетата" са пълни аматьори и направиха доста глупави ходове. Но за разлика от майсторите, които работят все в полза на Кремъл, за тези поне има надежда някога да заработят и за българските интереси.
Това не е вярно, просто така ви уйдисва да говорите.
Лично много ми се ще ПП да спечелят, да дойдат на власт и да пак да си ги свалите, защото не са се справили, а е повече от сигурно, че ще се провалят отново.

# 14 782
Е, предната кампания беше долу ГЕРБ. Не върви да се повтарят. То да се чуди човек за кого да гласува.

Радев не го харесвам, нито преди, нито сега. Не съм гласувала за него, даже се бъзикахме, че сме си избрали Ал и Пеги Бънди за президент и вице първия път. Не мога да отрека обаче, че се държи най-адекватно от всички по-популярни политици.
Радев е виновен, че насади такъв стил в обществото на разделение по някакви червени линии на крайна непримиримост.
Нашият манталитет и исторически е формиран да сме по-меки и толерантни, то това е и географска даденост.
Не мога още да проумея откъде се пръкна този краен нихилизъм на едни групи българи срещу други, като сме една шепа народ.
Радев е последният човек, който ще одобря, но вече и аз съм на път.
Отгоре на всичкото служебните пишат в момента прословутите проекти за 22 закона, за да улеснят новото правителство и парламент, чух и Пеканов, че се опитват да оправят "кривиците " на Рашков, за да вземем някакви пари по плана.
Просто се работи на широк фронт, а тук само за Путин се пише.
Било каквото било. Войната промени всичко. Никой не е очаквал Русия да нападне славянска държава. Но икономическите интереси налагат спешни решения, за да не стоим да мръзнем , никой не ни бута към Русия, най- малко пък Радев.
Пълна какафония стана с тоя газ, а простичко казано, искаме и изискваме да си довършим двустранния договор.
Цяла Европа лицемерничи, ние горди и независими.
Хем гладни и бедни, хем корави.
Смешно и жалко.
Дори един Костадинов онзи ден апелираше за независимост, но и той не спомена излизане от ЕС и НАТО.
Само в нашата тема тук вече сме васали, република на Русия и намквоси.
Досадно е.

# 14 783
Metodi Baykushev
3 ч  ·
До преди 10 дни бях ръководител на голям адвокатски екип, който се занимава с разрешаване на спорове (по нашенски „водене на дела“). 
С моите колеги съм водил десетки международни дела, включително и три дела пред Арбитражния съд на Международната Търговска Камара в Париж – най-големият и реномиран международен арбитражен съд в света. През последните години делата, свързани България в този арбитражен съд, рядко надхвърлят три годишно. 
Специализираните адвокатски издания като Legal500, Chambers и IFLR1000 ме поставят сред водещите адвокати в България по разрешаване на спорове, а Legal500 за втори път ме включват в техния CEE Arbitration PowerList, в който са включени признати адвокати от Централна и Източна Европа.
Имам да кажа две неща:
1. За първи път в живота си виждам, във връзка с предстоящ арбитраж, високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка.
2. Енергийният министър и другите служебни, които се изказаха по темата, трябва веднага да замълчат и никога повече да не си отварят устите на тема договора и арбитража с Газпром, без всяка думичка преди това да е одобрена от адвокатите, които работят по казуса. Това особено важи за представителите на Булгаргаз. 
Освен, разбира се, ако не държим да загубим над милиард евро заради тях.
Този статус ще остане тук. Искрено се надявам да не се налага да го напомням.
И за финал - Имаме нужда от държавници, които защитават България. Преди всичко.
https://www.facebook.com/metodi.baykushev/posts/pfbid02UDCT3NGRK … Zwx2TphDEJ2DxEXGl

# 14 784
През последните месеци станаха ясни две неща. Първо, че България - за разлика от Германия и други европейски държави - и в момента може да си намери газ и без "Газпром". Второ, че има начини, по които този газ да стигне до България от терминалите в Гърция и Турция. Затова в крайна сметка защитниците на руския енергиен гигант в България, които междувременно успяха да свалят правителството "Петков", възприеха тезата, че руското синьо гориво е, ако не многократно, то поне значително по-евтино от неговите алтернативи. Синдикати и работодатели заговориха, че могат да "понесат" само цени, които са повече от два пъти по-ниски от пазарните (TTF) в момента. И с този аргумент всъщност подкрепиха правителството "Донев" да започне преговори с "Газпром".

Вече всички знаят, че по договора ни с руския доставчик обаче, цената на газа е 70% от TTF + петролна компонента, което го прави общо около 80% от TTF. Грубата математика показва, че никакво двойно сваляне на цената на газа не може да бъде постигнато. Напротив, цената ще е сходна, а може би и по-висока от тази, договорена за седемте танкера - 10% под TTF. В някакъв най-благоприятен случай, цената на газа на "Газпром" е възможно да е с максимум 10% по-изгодна от тази на алтернативите.

И сега истинският въпрос е: Що за държава, която може да се справи съвсем прилично без "Газпром", ще иска да се обвърже отново с него заради потенциална печалба от 10% разлика в цената на 3 млрд. куб. м. газ?
.Wink.

# 14 785
Ми, то предишната кампания на ДБ мина под надслова "Долу Гешев" и едно завземане на Росенец. На каквото кълват умнокрасивите, върху това е изградена кампанията. Те не са сложни хора, трябва им нещо просто и лошо (преди това беше Гешев), срещу което да се изправят, да победят и да възвестят идването на Доброто и либерлното.
Не, че успяха да направят нещо на Гешев, хем и такава умна и красива министъра си имахме (не, че нещо, ама предполагам, че не знаете - всички съдии получих бонус в размер на още една заплата неочаквано юни месец, извън парите за дрехи и бонус)

# 14 786
Радвам се, че съдът постъпи достойно и отказа екстрадиция на Алексей Алчин, явно за всяко решение трябва да има и активна гражданска намеса. Сега да научи и български, след като се е отказал от паспорта си, може и от езика и това да му е по-голям стимул да научи езика на държавата, в която живее от 5 години...
Трудна работа. Познавам руски граждани с десетилетия не научават български.
Според мен просто не искат, затова и не полагат усилия, а условията тук са направени така, че чужденци да могат да работят и живеят с десетилетия без да знаят нито една дума. Чудила съм се понякога дали знаят в коя държава са, на човек от 20 години женен за българка и с деца, казваш му здравей, а той ти вика хай. От друга страна познавам арменци, (не наши си, а от Армения, които работиха тук, за жалост се върнаха в Армения), само за година и половина говориха толкова добре езика! Имам една приятелка бивша афганска бежанка, говори перфектен български, пише почти без правописни грешки! Аз дори и акцент не чувам, а на галено така й викат, че името звучи българско и много хора не биха разбрали дори, че не е родена и израстнала тук, ако не знаят историята й. Такива хора се надявам след като тяхната държава се оправи.... да имат желание да останат у нас.

Наскоро бях гледала някаква статистика за безработицата, че у нас беше по-малка отколкото в Испания. Преди 2008 там беше възможно без да знаеш езика да започнеш веднага някаква работа и постепенно да го научиш говоримо. Сега разбира се, това не е възможно, дори с език ще бъде по-трудно, заради кризата им от години (макар че в много отношения нали са по-добре от нас, защото са си имали стандарт от преди ЕС.) Но явно у нас положението наистина е добро щом хората започват работа без да знаят езика.

За двамата загинали полицаи. Патрулката засякла ли е автобуса,препречвайки му пътя,или кротко си е стояла в края на улицата? Не го следя от близо случая,затова питам.

# 14 787
  • София
Относно патрулката и двамата загинали полицаи - аз не мога да повярвам, че са застанали пред автобуса, виждайки, че той ще ги помете. От видеото става ясно, че са нямали и време за реакция. Очевидно са очаквали да спре, като ги види напреки на пътя. Толкова нелепа и ужасна смърт. Sob Толкова ли някоя полицейска кола не можа някъде по-напред да сложи едни шипове?

# 14 788
Радвам се, че съдът постъпи достойно и отказа екстрадиция на Алексей Алчин, явно за всяко решение трябва да има и активна гражданска намеса. Сега да научи и български, след като се е отказал от паспорта си, може и от езика и това да му е по-голям стимул да научи езика на държавата, в която живее от 5 години...
Трудна работа. Познавам руски граждани с десетилетия не научават български.
Според мен просто не искат, затова и не полагат усилия, а условията тук са направени така, че чужденци да могат да работят и живеят с десетилетия без да знаят нито една дума. Чудила съм се понякога дали знаят в коя държава са, на човек от 20 години женен за българка и с деца, казваш му здравей, а той ти вика хай. От друга страна познавам арменци, (не наши си, а от Армения, които работиха тук, за жалост се върнаха в Армения), само за година и половина говориха толкова добре езика! Имам една приятелка бивша афганска бежанка, говори перфектен български, пише почти без правописни грешки! Аз дори и акцент не чувам, а на галено така й викат, че името звучи българско и много хора не биха разбрали дори, че не е родена и израстнала тук, ако не знаят историята й. Такива хора се надявам след като тяхната държава се оправи.... да имат желание да останат у нас.

Наскоро бях гледала някаква статистика за безработицата, че у нас беше по-малка отколкото в Испания. Преди 2008 там беше възможно без да знаеш езика да започнеш веднага някаква работа и постепенно да го научиш говоримо. Сега разбира се, това не е възможно, дори с език ще бъде по-трудно, заради кризата им от години (макар че в много отношения нали са по-добре от нас, защото са си имали стандарт от преди ЕС.) Но явно у нас положението наистина е добро щом хората започват работа без да знаят езика.

За двамата загинали полицаи. Патрулката засякла ли е автобуса,препречвайки му пътя,или кротко си е стояла в края на улицата? Не го следя от близо случая,затова питам.

Е-е-е,съжалявам че ще го кажа,но в случая полицаите глупаво са се самоубили!

# 14 789
Скрит текст:
Относно патрулката и двамата загинали полицаи - аз не мога да повярвам, че са застанали пред автобуса, виждайки, че той ще ги помете. От видеото става ясно, че са нямали и време за реакция. Очевидно са очаквали да спре, като ги види напреки на пътя. Толкова нелепа и ужасна смърт. Sob
Толкова ли някоя полицейска кола не можа някъде по-напред да сложи едни шипове?
Намат шипове. Недоумяващо е, нелогично ..........
Жалко за момчетата.

Общи условия

Активация на акаунт