Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 203
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 14 790
Относно патрулката и двамата загинали полицаи - аз не мога да повярвам, че са застанали пред автобуса, виждайки, че той ще ги помете. От видеото става ясно, че са нямали и време за реакция. Очевидно са очаквали да спре, като ги види напреки на пътя. Толкова нелепа и ужасна смърт. Sob Толкова ли някоя полицейска кола не можа някъде по-напред да сложи едни шипове?
Шиповете не са ли забранени от години в Бг?  То въобще на видеото се вижда, че няма спирачен път, но като се обърне каруцата пътища много. А у нас много обичат да се задействат институции и промени след ужасни инциденти със смърт. Правят пешеходна пътека на необходимо място, когато прегазят няколко човека, веднъж дори едни хора сами си нарисуваха пътека, абсолютно незаконно, но това имаше положителен ефект - даваха репортаж. Слагат камера на бул. Черни връх след няколко ужасяващи катастрофи. Та сега може да вложат повече средства и реформи в полицията. Макар че най-основният проблем отново остава Капитан Адреево и кои са хората, които вероятно никога няма да бъдат хванати по върховете, които правят това възможно. Как въобще буса е навлезнал във вътрешността на страната. Жал ми е и за 15 годишното момче, което е карало автобуса уж, сега ще го отнесе много сериозно, той е дете и е бил подведен. Казаха, че в центъра искали да го записват на училище, а той не искал. Прозвуча ми като оправдание на институциите отново.

# 14 791
Някой може ли да даде надеждно обяснение защо Петков не подписа договора за 7-те танкера при положение че беше договорил някакви слотове ми оставиха служебното правителство да направят завоят към Газпром. За мен лично това беше велика глупост

# 14 792
Или е бил неизгоден, или е бил неизпълним.
Просто Киро не е човек, който доброволно да се лиши от аплодисменти, прожектори или от ролята на Спасител, която би била изключително полезна в настоящата предизборна кампания.
Точно така, Хюман, я ми обяснете какво аз не съм разбрала от казаното от Таков. Явно е, че не съм извадила Вашия късмет и може би и Вие презирате хора като мен - работещи, а не редящи се на опашка за добре осветени, демократични грантове.

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 13:03 от milalena

# 14 793
През последните месеци станаха ясни две неща. Първо, че България - за разлика от Германия и други европейски държави - и в момента може да си намери газ и без "Газпром". Второ, че има начини, по които този газ да стигне до България от терминалите в Гърция и Турция. Затова в крайна сметка защитниците на руския енергиен гигант в България, които междувременно успяха да свалят правителството "Петков", възприеха тезата, че руското синьо гориво е, ако не многократно, то поне значително по-евтино от неговите алтернативи. Синдикати и работодатели заговориха, че могат да "понесат" само цени, които са повече от два пъти по-ниски от пазарните (TTF) в момента. И с този аргумент всъщност подкрепиха правителството "Донев" да започне преговори с "Газпром".

Вече всички знаят, че по договора ни с руския доставчик обаче, цената на газа е 70% от TTF + петролна компонента, което го прави общо около 80% от TTF. Грубата математика показва, че никакво двойно сваляне на цената на газа не може да бъде постигнато. Напротив, цената ще е сходна, а може би и по-висока от тази, договорена за седемте танкера - 10% под TTF. В някакъв най-благоприятен случай, цената на газа на "Газпром" е възможно да е с максимум 10% по-изгодна от тази на алтернативите.

И сега истинският въпрос е: Що за държава, която може да се справи съвсем прилично без "Газпром", ще иска да се обвърже отново с него заради потенциална печалба от 10% разлика в цената на 3 млрд. куб. м. газ?
.Wink.

Не е е това истинският въпрос.
Истинският въпрос при две оферти, коя е по-изгодна.

# 14 794
Или е бил неизгоден, или е бил неизпълним.
Просто Киро не е човек, който доброволно да се лиши от аплодисменти, прожектори или от ролята на Спасител, която би била изключително полезна в настоящата предизборна кампания.
Точно така, Хюман, я ми обяснете какво аз не съм разбрала от казаното от Таков. Явно е, че не съм извадила Вашия късмет и може би и Вие презирате хора като мен - работещи, а не редящи се на опашка за добре осветени, демократични грантове.
Или пък е нямало кога да ги договори. Да не забравяме, че това правителство приключи работа отдавна.

Завоя към Газпром по начина дефиниран от служебния енергиен министър е направо смешен - с толкова условия...
 А ако също така води преговори с останалите източници както търсеше слотове.. Честито Simple Smile газ на спот пазар посред зимата и при невиждан дефицит.

# 14 795
Ок, Васиту, колко време е нужно от получаването на офертата до приемането й? И то при условие, че още м. 05 Лена Бориславова, заяви официално, че правителството на ПП е ДОГОВОРИЛО цена 4 пъти по-ниска от цената на Газпром?

# 14 796
Ок, Васиту, колко време е нужно от получаването на офертата до приемането й? И то при условие, че още м. 05 Лена Бориславова, заяви официално, че правителството на ПП е ДОГОВОРИЛО цена 4 пъти по-ниска от цената на Газпром?
Има си срок за приемането й. Между другото за тези 7 танкери се разбра в последствие,че са направили стъпки и то вече след като бяха паднали от власт. Преди това се говореше за онези, които приехме.
По-скоро илиза ,че са им ударили едно рамо и са свършили половината работа на сегашните.

# 14 797
Министър на енергетиката е той.
Т.е, предполага се, че има повече информация от самозваните експерти.

Ако има нека да е каже. Аз вече го хващам  че лъже. Той твърди че американският газ бил по скъп от руският с 50%. И от кой руски газ е по скъп. Защото руският газ от Газпром е вързан с ТТФ.  Вече не остана в България някой който да не знае че цената му се определя от ТТФ. 70% ТТФ + 30%петролни деривати. Днес новината е че ТТФ вече мина 300 долара. Значи руският газ започва от 225нагоре  Да каже колко ще ни струва американският газ ама с точни цифри. Ако е вярно твърдението че е с 50% по скъп, това автоматично означава че точните цифри на Васко Начев са неверни, и американският газ ще ни струва не 175 долара/MWh както твърди той, Булгаргаз и забележете дори според медийният рупор на Газпром Велев (на 1 август Велев казва американският газ е скъп ще ни струва 175 долара/MWh
https://www.standartnews.com/biznes/velev-vidya-porednata-izmama … n-gaz-499802.html )
Grinning

Каква стана сега. Май Васко Начев не лъже, щом Газпром рупора му потвърждава думите. И между другото е прав Васко Начев че когато някой казва че е скъп да каже че е скъп спрямо какво. И още нещо любопитно, изглежда според българските Газпром рупори руският газ е магически газ. Въпреки че е вързан с борсова цена ТТФ, която е хвръкнала за година и половина 15 пъти ли беше, той обаче с времето става все по евтин и по евтин. Според Велев на 1 август американският газ е по скъп с 30%, според енергийният министър днес, той е по скъп с 50%. Grinning При положение че американският газ има твърда цена. В момента в който подпишеш сделката всичкият газ от танкерите е на една и съща цена, тази на Хенри Хъб в момента на сделката + всички останали разходи, докарване, втечняване и т.н. което се оказва че според всички Начев, Газпром Рупори, Булгаргаз е 175 долара а руският газ е вързан с цената на ТТФ която в началото на Август е била 200, днес е 300 долара.

Е как става тази магия че тогава излиза че руският газ е бил по скъп при 70% от 200 спрямо днес при 70% от 300. Как така става с времето все по евтин според енергийният министър, нищо че от 2 години насам ТТФ върви в една посока, нагоре. Grinning Между другото Велев не лъже, в началото на Август руският газ е бил по изгоден. 70% от 200 е по евтино от 175. Енергийният министър обаче лъже.

А правителството се осраха жестоко, защото изпуснаха да вземат много газ на твърда цена, за която през зимата всички ще мечтаят. Като гледам как се движат газовите цени в глобален план последните години.

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 13:30 от Никола Тесла

# 14 798
Скрит текст:
Относно патрулката и двамата загинали полицаи - аз не мога да повярвам, че са застанали пред автобуса, виждайки, че той ще ги помете. От видеото става ясно, че са нямали и време за реакция. Очевидно са очаквали да спре, като ги види напреки на пътя. Толкова нелепа и ужасна смърт. Sob
Толкова ли някоя полицейска кола не можа някъде по-напред да сложи едни шипове?
Намат шипове. Недоумяващо е, нелогично ..........
Жалко за момчетата.

След като уж на две  коли на гранична полиция не се били подчинили, не разбирам, защо още втората кола на граничарите е нямала право да стреля?
Знаем вече, че кучето вътре било уж 15 г. - по-вероятно е да е курбан - заради малката възраст да лежи малко, но какво се очаква от такива.
Той още с влизането в държавата преди години, вече никакви полиции не го бригат.
Нормален шофьор ще спре или ако не може - ще свърне, не да кара по  права линия като всичките убийства в ЕС с камиони и коли?

Та пак - защо не са предприети мерки за физическо спиране, независимо от последствията за убиеца и съучастниците му?

# 14 799
  • София
Тесла, на каква цена са били танкерите? Какво казва твоят Васко? Simple Smile

# 14 800

А правителството се осраха жестоко, защото изпуснаха да вземат много газ на твърда цена, за която през зимата всички ще мечтаят. Като гледам как се движат газовите цени в глобален план последните години.
Те за какво да мечтаят? Точно по това време поредното недоносче (т. е. редовно правителство) ще се бори за живота си и така до новите избори през пролетта - таман време Радев да ни "спаси" отново. Много добре са го изчислили даже. Плюс това Радев само ни "спасява", иначе отговорност за евентуални гафове на правителствата си не носи.

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 13:47 от Анонимен

# 14 801
Министър на енергетиката е той.
Т.е, предполага се, че има повече информация от самозваните експерти.

Ако има нека да е каже. Аз вече го хващам  че лъже. Той твърди че американският газ бил по скъп от руският с 50%. И от кой руски газ е по скъп. Защото руският газ от Газпром е вързан с ТТФ.  Вече не остана в България някой който да не знае че цената му се определя от ТТФ. 70% ТТФ + 30%петролни деривати. Днес новината е че ТТФ вече мина 300 долара. Значи руският газ започва от 225нагоре  Да каже колко ще ни струва американският газ ама с точни цифри.

За да определиш като лъжа твърдението "двата танкера, договорени от предишното правителство, чието разтоварване предстои в Ревитуса през септември – цената по тях е с 50% по-висока спрямо доставките от "Газпром"" трябва като минимум да знаеш 2 неща:

- на каква цена ще постъпи в българската мрежа газът от двата септемврийска танкера
- на каква цена би постъпил руския газ от действащия ни договор.

За второто бих добавила още една условност -
- да знаем със сигурност, че формулировката  "70% от цената на Газпром също е с референтна стойност TTF" /използвам израз на Васко Начев/ означава борсовата цена едно към едно, а не взета с някакъв коефициент, който може да 1.5,  0.5, или изобщо да го няма разбира се.

Знаем ли със сигурност тези неща, за да твърдим, че министърът лъже, казвайки, че танкерите през септември ще са на значително по-висока цена от руския газ по договора ни към същия период?

Също така е интересно знае ли се не каква минимална цена би постъпил газ от 6-те отказани танкера в мрежата ни /т.е плюс съпътстващи разходи за слот/, за да се прави сравнение с евентуални следващи договорки на СП, а и на новото редовно един ден?
Интересно ми е дали 175 долара е цената с 30 долара под пазарната, което всички в един глас твърдяха за танкерите на Шениер и дали е твърда като цифра или винаги е фиксирана като отстъпка 30 долара под пазарната /което може пак да е TTF/.

Ако някой знае всички тези подробности около договорите, ще ми бъде интересно. Защото тук  по същество вече даже не става дума за дефицит или цена на газ , а най-вече за предизборни борби и пропаганда. И най-добре наистина да говорят с цифри /ако е позволено, защото явно азерите не искат/. Както Велев за август.

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 13:50 от Vapor

# 14 802
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Относно патрулката и двамата загинали полицаи - аз не мога да повярвам, че са застанали пред автобуса, виждайки, че той ще ги помете. От видеото става ясно, че са нямали и време за реакция. Очевидно са очаквали да спре, като ги види напреки на пътя. Толкова нелепа и ужасна смърт. Sob
Толкова ли някоя полицейска кола не можа някъде по-напред да сложи едни шипове?
Намат шипове. Недоумяващо е, нелогично ..........
Жалко за момчетата.

След като уж на две  коли на гранична полиция не се били подчинили, не разбирам, защо още втората кола на граничарите е нямала право да стреля?
Знаем вече, че кучето вътре било уж 15 г. - по-вероятно е да е курбан - заради малката възраст да лежи малко, но какво се очаква от такива.
Той още с влизането в държавата преди години, вече никакви полиции не го бригат.
Нормален шофьор ще спре или ако не може - ще свърне, не да кара по  права линия като всичките убийства в ЕС с камиони и коли?

Та пак - защо не са предприети мерки за физическо спиране, независимо от последствията за убиеца и съучастниците му?
излизат с номера, че е могло да има 47 трупа ако са спрели автобуса физически.
тук съвсем уместно излиза въпроса  как са знаели, че вътре е имало 47 човека м/у които жени и деца ?
в 4 ч през нощта по време на движение надали са успели да ги преброят и определят какви са.
не се подчинява на спиране 2 пъти ... ами пукаш гумите, слагаш шипове. нарушители са все пак.
ама нищо чудно да са нямали куршуми или шипове. в случая не е оправдание, че персонала по границата
не достига.

# 14 803
Тигър,при това с танкерите цената ни е известна вече и сравненията са с настоящите ТТФ цени. Wink

Тема за размисъл. Ако има нещо неясно с терминологията и източниците съм насреща. Само да уточня! Цените вътре са юлски и е шерната в един друг малко по-различен форум

# 14 804
По думите на Петков не са сключили договора за 7-те танкера не защото не са имали време ами са дали възможност на служебното правителство да намери по-евтин газ. Само че за мен това са пълни глупости защото колкото повече време минава и зимата наближава цените се вдигат и тогава пак идва въпроса защо КП не сключи договора.

Общи условия

Активация на акаунт