Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 447 892
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 15 075
Не знам дали е пускано, не съм чела назад, че темата пак е за Путин, аман!
Оказва се, че ЕК няма нищо против да си вземем количествата по договора с Газпром.
Нашите евроатлантически партии пак се престараха мощно с опорките:
https://eurocom.bg/new/evrokomisiyata-podkrepya-sluzhebniya-kabi … YA9NdPk-kC3sfQfY4
Можеш да прочетеш условията, при които новите ще искат да ги вземат и да си направиш сметка дали е възможно.

Иначе ние си чакаме количествата по действащия договор , съгласно последните двустранно приети условия.
Ние си чакаме количествата,  но не сме извършили плащане,  което е авансово.
Иначе,  Кирчо и Асенчо всеки ден си правили заявките,  без да извършат плащане.
Като ще се пънете да репликирате поне четете.
Чета бе! Последните двустранно приети условия са с авансово плащане. Кел файда,  че афишираш,  че всеки ден правиш заявки,  а не плащаш.
Trollface
Wink с "бе"-то на мегдана!
Плащане как ?

# 15 076
Както другите го правят. От банката  на платеца излизат долари,  долари постъпват в откритата му доларова сметка в руската банка,  която сметка е специална,  само за разплащания с Газпром. От доларовата специална сметка банката служебно прехвърля парите по курс в рубловата специална сметка на платеца.
Толкова държави го направиха,  само на наш'те харварди им се видя рисково.
Хич няма да ни отразят вече от Газпром за преговори.   Не стига,  че сме малък пазар,  но и целия свят чу и пресиленото изказване на КП и АВ:"Никога повече Газпром в Бг".

# 15 077
Както другите го правят. От банката  на платеца излизат долари,  долари постъпват в откритата му доларова сметка в руската банка,  която сметка е специална,  само за разплащания с Газпром. От доларовата специална сметка банката служебно прехвърля парите по курс в рубловата специална сметка на платеца.
Толкова държави го направиха,  само на наш'те харварди им се видя рисково.
Хич няма да ни отразят вече от Газпром за преговори.   Не стига,  че сме малък пазар,  но и целия свят чу и пресиленото изказване на КП и АВ:"Никога повече Газпром в Бг".
Така, така.. хайде да се върнем да последните, ДВУСТРАННО приети договорни условия....Trollface
Това ли са ДЕЙСТВАЩИТЕ условия по договора с Газпром ?
Като не е рисково що сегашните не се метнат, а искат даже и банкова гаранция ?

# 15 078

За мен е абсолютно вредно в центъра на дебата да е Русия, а не най-насъщните ни лавинообразно нарастващи проблеми.
Но откъде са се получили тези лавинообразни проблеми у нас, защо ги няма със същия магнитут примерно в Люксембург?

Не знам, лично аз съм склонна да вярвам на тезата за византийската наследственост в корупцията, защото наистина не е само при нас, а тази корупция за мен е коренът на всички проблеми. 

Така или иначе, докато не поставим в центъра на дебата именно корупцията във всичките й прояви и всички проблеми, породени от нея, а не нечии измислени страхове за промяна в геополитическата ориентация, не ни чака нищо добро, защото няма кой да ни реши насъщните проблеми.

# 15 079
Досега за откритата в долари специална сметка в руската банка,  която се е използвала само за трансакции към Газпром,  имало ли е банкова гаранция?  Ми не мисля. Не съм чула   да са се губели плащания досега от доларовата сметка. Сметката в рубли е аналогична.

# 15 080
Досега за откритата в долари специална сметка в руската банка,  която се е използвала само за трансакции към Газпром,  имало ли е банкова гаранция?  Ми не мисля. Не съм чула   да са се губели плащания досега от доларовата сметка. Сметката в рубли е аналогична.
Защо новите искат банкова гаранция не знам, дори и те не вярвам на Газпром явно.
Първо си изняснете фактологията-действащи условия по договор, валидиране на транзакцията. И тогава ако има за какво да се дискутира няма проблем. Информацията е достъпна.
Празни приказки не ми се говорят.

# 15 081
Досега за откритата в долари специална сметка в руската банка,  която се е използвала само за трансакции към Газпром,  имало ли е банкова гаранция?  Ми не мисля. Не съм чула   да са се губели плащания досега от доларовата сметка. Сметката в рубли е аналогична.
Ама не е според условията на нашия договор. И в това ни е силата, защото така ще можем да ги осъдим за неустойки, плюс да ни платят горницата, която евентуално сме плащали върху техните доставки. За разлика от руската държава, която не признава международни съдилища, Газпром се позовава на международното право и в договора с Газпром е упоменат арбитражен съд.
Ако обаче сега платим в рубли, това означава, че приемаме техните условия (което никой не може да ни принуди да направим насила), т. е. ние сме нарушили договора, като не сме си взели заявените количества. Е тогава вече ТЕ могат да ни осъдят за около милиард и половина евро. Ами ОК, къде не сме ги дали....Важното е сега да ни похвали другарката Митрофанова.

Има направено плащане според договора, парите ни ги върнаха. Така че сме изрядни.

Отделно, ако българската държава (правете разлика с частните фирми от Западна Европа) се обърне към Газпром за доставки на газ, нарушаваме европейските санкции и може и оттам да ни треснат някоя глоба.

Колко пъти да се обяснява едно и също елементарно нещо, не знам.

# 15 082
Преговорите се водят от Булгаргаз и санкциите не се спазват само от държавата

# 15 083
Как пък всички други разбраха как трябва да плащат и защо трябва да плащат, само нашенските умнокрасиви  - не.

Защо продължава този безумен спор!?

# 15 084
Как пък всички други разбраха как трябва да плащат и защо трябва да плащат, само нашенските умнокрасиви  - не.

Защо продължава този безумен спор!?
То спор няма.
Има хора, които си мислят, че международната търговия е като да си пазаруваш заразвати на пазара.
А то си има договори. И как и защо трябва да се плаща се определя там където и двете страни са си положили подписа Wink.

# 15 085
То беше ясно че няма да се занимаваме с Газпром...Няма да има никакви договори, нито краткосрочни нито дългосрочни с Газпром, ще се купува LNG..

Дългосрочният план предвижда обявяване на международен търг за дългосрочни доставки на втечнен природен газ. Предвижда се служебното правителство да стартира процедурата, като решението за сключването на такъв договор ще бъде взето от редовен кабинет. България потвърди и интереса си да участва в механизми за съвместно закупуване на енергоносители, които могат да бъдат създадени в рамките на Енергийната платформа на ЕС.

Скрит текст:
Европейската комисия ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ. Това заяви генералният директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен по време на видеоконферентен разговор с вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев и министъра на енергетиката Росен Христов.

В отговор на поставените въпроси от заместник-министър председателя, представителите на Брюксел изразиха съгласие за необходимостта от продължаване на засиленото регионално сътрудничество в контекста на Регионалната работна група за Югоизточна Европа в рамките на Енергийната платформа на ЕС с цел осигуряване диверсификация на доставките на енергоносители посредством тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG). Като това се отнася и до терминалите за втечнен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция.

Двете страни се договориха да предприемат съвместни действия с международни партньори с оглед подпомагане диверсификацията на доставките за България. Вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев запозна европейските си колеги с резултатите от проведената среща на представители на правителството с работодателските организации, синдикатите и Националното сдружение на общините. Алексиев добави, че в рамките на срещата са посочени нива от около 130 евро на мегават/час като пределно поносима цена за бизнеса и домакинствата, за да не се допусне неконкурентоспособност на индустрията, потребяваща природен газ спрямо тази, която е само на електрическа енергия.

Страните обмениха мнения и по отношение изпълнението на съществуващия договор на България с „Газпром Експорт“, в контекста на наложения от ЕС санкционен режим.

Представителите на ЕК бяха запознати с подхода на служебното правителство за осигуряване на доставки на природен газ в краткосрочен и дългосрочен план. Дългосрочният план предвижда обявяване на международен търг за дългосрочни доставки на втечнен природен газ. Предвижда се служебното правителство да стартира процедурата, като решението за сключването на такъв договор ще бъде взето от редовен кабинет. България потвърди и интереса си да участва в механизми за съвместно закупуване на енергоносители, които могат да бъдат създадени в рамките на Енергийната платформа на ЕС.

# 15 086
Преговорите се водят от Булгаргаз и санкциите не се спазват само от държавата
Не знам какво означава изречението ти, но Булгаргаз е държавна фирма и представлява българската държава. А на държавно ниво не може да се преговаря за газови доставки от Русия.

Не че не са разбрали умно-красивите как се плаща, просто не е необходимо да се вкарваме в капана да ни съдят за невзети количества, когато ние можем да ги осъдим за пропуснати ползи и нанесени щети. А газ можем да си намерим и от другаде, нашата консумация е смешна.

Не знам, лично аз съм склонна да вярвам на тезата за византийската наследственост в корупцията, защото наистина не е само при нас, а тази корупция за мен е коренът на всички проблеми. 
Сериозно, чак до византийско ли опряхме? Ами че това е преди 1000 години, оттогава нищо ли не ни се е случвало? Аз мисля, че много по-скорошни събития като 45-те години съветска власт и после още доминиран от същата 30-годишен посткомунизъм имат много по-голямо значение, отколкото някакви неща с 800-1000-годишна давност. Да не забравяме и 500-те години османско присъствие в една империя, където корупцията и преклонената главица са били начин на оцеляване.

# 15 087
Другите са частни фирми и не подлежат на санкции като българската държава, освен това почти сигурно са подписали двустранни анекси за тези сметки, иначе всичките биха изпаднали в нарушение на договорите си. И никога не са прекратявали доставки, така че Газпром няма основание да ги съди за това. Ние обаче спряхме да получаваме газ на основание спазването на договора, а ако сега почнем да плащаме в рубли, ще загубим основанието си да се позоваваме на договора (каквото имаме в момента и просто не могат да ни питнат, точно обратното - Газпром е в уязвимата позиция).

Но както се видя с всички плащащи в рубли за газа по Северен поток 1, а те са цяла Централна и Западна Европа, това изобщо не им помогна.

Наистина, явно търпението ми е безгранично.

# 15 088
Но както се видя с всички плащащи в рубли за газа по Северен поток 1, а те са цяла Централна и Западна Европа, това изобщо не им помогна.

Но тези, които получават газ през Турски поток нямат проблемите на тези, които разчитат на Северен поток 1.

Получават си всичко, че и отгоре като Унгария.

# 15 089
И какво като си получават всичко? Това е засега, докато на Путин не му скимне друго. Гаранцията трябва да е договорът, а не някакви надежди. То е като да живееш с побойник на жени и да разчиташ, че точно на тебе никога няма да се случи, защото му правиш редовно мусака.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 18:23 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт