Банята - тема 41

• 42 638
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
  • София
😂 😂 😂 Прочетох, че искат вана, отивам да трия

# 526
Споделям предложението на ЧС, и аз така си го представих.
Но само да допълня малко - премерете колко разстояние ви трябва за отваряне на люка на пералнята (тя е отдолу), за да нагодите мивката, т.е. люкът на пералнята да се отваря достатъчно и да не се удря в шкафа/сифона на мивката.

# 527
  • София
Освен да се отваря трябва  да може и да се обслужва без като се навеждаш и изправяш да се удряш в шафа. Аз все пак мисля, че душа е ок да си остане там срещу него мивката и до (зад) вратата пералните.
А тоалетната защо да не се мести?

# 528
По принцип тоалетна не се мести. Може май, ама е неприятно.

# 529
Ако жилището е ново строителство, както предполагам от схемата, може да се погледне къде е вертикалната тръба на мръсния канал за канализацията (зад гипскартона в шахта обикновено). Може да са пуснали отклонение към сегашното място и да е възможно, като се махне гипскартона, да се премести наляво, ако ви върши работа.
Иначе в старо строителство местенето на канала за тоалетната би било нецелесъобразно - губи се място, правят се чупки повече от необходимото.

# 530
  • София
Да де и аз за такова местене мислех,  към нишата на сегашния душ,  евентуално... Ако изобщо би помогнало с нещо.  Не в другият край на банята.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 23:50 от Angel_Dust

# 531
Привет отново - в чудене съм за осветлението на тавана на банята: около 3,80 кв.м. е като площ, няма да има окачен таван така че опцията за лунички отпада. Имах оставени 3 кабела на различни места на тавана от строителя, в крайна сметка едни от тях махнахме и останаха 2 диагонално разположени. Според вас така ли да оставя нещата и да монтирам 2 осветителни тела на тавана и какви като размер вероятно по-малки има ли такива въобще или да оставя само 1 кабел централно, което означава местене на 1 от съществуващите и закриване на другия? Благодаря

# 532
Освен да се отваря трябва  да може и да се обслужва без като се навеждаш и изправяш да се удряш в шафа. Аз все пак мисля, че душа е ок да си остане там срещу него мивката и до (зад) вратата пералните.
А тоалетната защо да не се мести?

Не искаме да я местим, защото много допълнителна работа ще се отвори.

man_darin_ka Много благодаря за полезната информация. Ще разгледаме дали са пуснали отклонение. Ако е така, вече имаме повече опции 😊

Направихме два проекта:
- единия е като тази снимка.  На мястото на ваната да има такъв шкаф като на снимката, но да е огледален и всичко останало да си остане.

- другият вариант е подобен на едно от предложенията на Черна станция.  На мястото на ваната да е душ пространството,  а до тоалетната пералнята и сушилнята една върху друга с някакъв шкаф. Тук имам малко притеснение, че няма къде да слагам мръсното пране😁

Последна редакция: пн, 22 авг 2022, 17:02 от bis_bis

# 533
  • София
Ако пералнята и сушилнята са на мястото на проектната душ-кабина, си мисля, че ще е най-лесно за изпълнение и връзване със стандартно прокараното ВиК и мръсния канал. Пък и там ще е най-сухото място в банята.  Впрочем, вашата баня е достатъчно голяма и за завъртане на дългата стена на пералнята и сушилнята.

Скрит текст:

# 534
На последната снимка рафтовете в ъгъла биха ме притеснили дали ще се облужват/ползват нормално. Вижда ми се тясно.

# 535
Мисля, че ще е по-добре на мястото на ваната да са пералнята и сушилнята (както е на първия Ви вариант) по причина, че предполагам, че вентилацията е около куфара зад тоалетната. Ако не е там, бих се съобразила с това мястото за къпане да е по-близкото до вентилатора с цел максимално бързо да се дръпва влагата (която разбира се зависи от това колко дълго се къпят хората).

# 536
Ако пералнята и сушилнята са на мястото на проектната душ-кабина, си мисля, че ще е най-лесно за изпълнение и връзване със стандартно прокараното ВиК и мръсния канал. Пък и там ще е най-сухото място в банята.  Впрочем, вашата баня е достатъчно голяма и за завъртане на дългата стена на пералнята и сушилнята.

Скрит текст:

Трудно е да се отсъди без точни размери, но това решение определено ми харесва като идея (как ще бъде на практика зависи от размерите).

А за вентилатора винаги може да се направи такъв на тавана (окачен таван) точно над душ зоната. Така парата изобщо няма да изпълва цялото помещение. И отделно може да има друг над тоалетната.

# 537
  • София
Вторият вариант ми се струва  неизползваем, все още, а в първия бих сложила сушилнята от горе ако е отделен уред.

# 538
Ако пералня и сушилня се сложат на мястото на ваната, губи се хубавото голямо пространство за душ--кабина, в която да се къпеш спокойно и остава малката квадратна в ъгъла. Аз не бих похабила 2 квадрата за пералня и сушилня, и рафтове, за да се гъчкам в под квадрат (душ кабина 90х90, примерно).

На Майбах варианта със завъртяна пералня и сушилня и рафт до стената ми хареса най-много.

там ще е най-сухото място в банята. 

Скрит текст:

Това, че ще е най-сухото място в банята, най-далеч от душа, хич даже не е за пренебрегване.

Има и правоъгълни кошове за пране, тесни една педя, аз съм с такъв (не помня от Лидъл или от Джъмбо го купих).

# 539
Явно зависи на кого какво му е важно. Аз приемам да се дупя не до там удобно за пералнята от време на време, ако заради това ще спечеля луксозна и просторна душ кабина. За друг може да е обратното и да не му пречи да се къпе в нещо като телефонна кабина.

Общи условия

Активация на акаунт