Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

 • 5 289
 • 175
 •   4
Отговори
# 45
 • Мнения: 4 107
Имам въпрос по отношение провеждането на обучения в почивни дни. Когато тези обучения са вътрешно-фирмени,  пряко свързани с извършваната работа, задължителни за посещение, не са сертификационни, трябва ли да се заплаща извънреден труд за времето на участие?

# 46
 • Габрово
 • Мнения: 6 698
Щом са задължителни, би трябвало да се заплатят или да се компенсират с почивка по друго време

# 47
 • Manchester, UK
 • Мнения: 11
Здравейте!

Какво мислите за ситуацията в Crypto.com, където над 260 човека бяха съкратени заради срива на крипто пазара? https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/ … D0%BE-386098.html Аз и мои колеги работихме в една и съща фирма, като няколко от тях решиха да си пробват късмета в Crypto, заради по-голямата заплата. И сега, 2 месеца по-късно, всички те са без работа. Всеки от тях е имал по 5мин разговор с мениджър и след кратко време достъпът им до всички системи е бил блокиран и акаунтите им са били изтрити. На всички съкратени ще дадат обезщетение, но все още се чудя - Crypto имаха по 80 обяви на седмица в LinkedIn, наемаха хора на конвейер, а сега съкращават повечето от тях, защото няма как да им плащат заплати. Доста недообмислено.

# 48
 • София
 • Мнения: 22 021
Би могло да се случи във всяка фирма, голяма или малка. И обикновено е точно така - викат те и на момента ти връчват заповедта, прекратяват ти достъпа и си тръгваш до половин час.
Моя позната работеше в малка фирма (20ина човека) и съкратиха четирима, което си е 20%.

Човек рискува и понакога печели, понакога губи, както твоите познати. Не ми се вярва да останат дълго без работа. В момента има търсене на хора...

# 49
 • Мнения: 3 005
Между 5 и 10% съкращения могат да се случат навсякъде.
Но генерално на всеки който си сменя работата трябва да е ясно, че значително по-високи заплати (доста над средните на пазара) обикновено не са в утвърдени и големи фирми, които могат да си позволят да оберат луфта при спад на бизнеса и да осигурят стабилност на работните места.
Тоест преценката бързи големи пари неизвестно докога vs. сигурен среден доход винаги я е имало на масата.

# 50
 • Мнения: 8 188
Не можеш да "обмислиш" ситуацията на този пазар. Това не е пазара на картофи, където да знаеш, че и да има спад, картофи винаги ще се търсят. Тези компании оперират на несигурен пазар. Нещата там се случват за една нощ. Не може да се прогнозира достатъчно надеждно, че да се поддържа стабилен брой служители. Когато има работа, има много работа. Когато няма работа, те нямат достатъчно буфер да поддържат няколко месеца хора, които не работят, с надеждата, че след това отново ще има работа. Нормално е за този бизнес.
Освободените ще получат обезщетение от компанията. Отделно са осигурявани на добри заплати и ще имат право и на обезщетение за безработица.

# 51
 • Мнения: 488
Ако са в изпитателен срок, май няма да получат нищо.
Много тъпа ситуация, но бизнесът не се интересува от съдбата на служителите си, за жалост.

# 52
 • Мнения: 3 005
...Както и служителите не се (и не следва да се) интересуват от съдбата на бизнеса, както многократно се повтаря тук.

# 53
 • Мнения: 1 868
Нормална случка. Служителите ще са обезщетени. В момента има търсене на кадри в доста компании, ще си намерят работа.

# 54
 • София
 • Мнения: 22 021
...Както и служителите не се (и не следва да се) интересуват от съдбата на бизнеса, както многократно се повтаря тук.

Само, дето шефовете се опитват да го вменяват на служителите и, ако не виждат те "да мислят за фирмата" се почват едни заяжданици, едни драми, едни уволнения.....

# 55
 • Мнения: 8 188
Ако са в изпитателен срок, май няма да получат нищо.
Много тъпа ситуация, но бизнесът не се интересува от съдбата на служителите си, за жалост.
Напротив, при освобождаване в изпитателния срок имат пълно право на обезщетение в размер на 60% от осигурителния доход за период, в зависимост от трудовия стаж.

Как би изглеждала заинтересоваността от съдбата на служителите? Ако сега не съкратят 260, утре ще трябва да съкратят 520. Или всички. Когато един такъв пазар се срине, парите просто изчезват. Това не е пазар, в който кешираш печалбата и трупаш резерви. Това е пазар, в който днес имаш милиони, а утре може да имаш милиарди, но може и да нямаш нищо. Тези компании са рискови. Както са рискови и стартъп-ите. Може да тръгне, може и да фалира. Когато някой избира да работи за такава компания, следва да е наясно, че по-високите заплати са такива точно, защото бизнесът е по-високо рисков. И днес имаш работа, но утре може и да нямаш. То е като инвестициите. Можеш да вложиш парите си в нещо ниско-рисково, което ти носи мижава доходност, но знаеш, че каквото си вложил, ще си е там, когато ти потрябва. Или да ги вложиш в нещо високо-рисково, с което можеш да ги утроиш, но можеш и да ги загубиш и няма гаранция кое от двете ще се случи.

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 12:52 от Нищо лично

# 56
 • Мнения: 1 868
Като цяло не сме им видели трудовите книжки на хората, че да коментираме кой за кого не мисли и т.н. Могат да ги съкратят по няколко члена, мисля, че чл. 71 беше по време на изпитателния срок (така също ще взимат пари от борсата), може и по взаимно съгласие, дават им едни пари, подписват се, че ще пазят конфиденциалност и няма да разгласяват при какви обстоятелства са спрели да работят там.

Когато си в нова фирма винаги има риск да те махнат, да не ти хареса и да искаш да се махнеш сам, да се разочароваш или да не ти се оправдаят очакванията.

# 57
 • София
 • Мнения: 8 990
От вътрешна информация знам че трябва да станат до края на годината 1000, мисля че са около 2600 в момента. Демек началото им е това, даже първите съкратени са късметлии, не знам дали следите пазара в чужбина, от great resignation , ситуацията рязко мина на great freeze и съкращения, особено във финтех сектора.  Така че това е само началото, при всяка смяна на работа първите 6 месеца изпитателен са рискови и са първите за съкращения.

# 58
 • Мнения: 489
Аз бях кандидатствала за работа там и много се разочаровах, че не ми се обадиха за интервю. Явно е било на късмет.

Интересно ми е, при такава ситуация на масови съкращения, ако има бременна служителка, служители с малки деца или някой с телк или пред пенсия, как се процедира? Те имат ли някаква защита?

# 59
 • Мнения: 3 005
Ако са извън изпитателен срок, са защитени, да

Общи условия

Активация на акаунт